Chia zaad

Zoals sommige van jullie wellicht weten eet ik geen dierlijke producten. Dit betekent dat ik mijn eiwitten en calcium uit andere bronnen moet halen. Gelukkig heeft de natuur deze bronnen ook in overvloed in groente, granen, peulvruchten, noten en zaden. Sinds kort heb ik nieuw zaad ontdekt dat een grote bijdrage levert in het mij voorzien van eiwitten en calcium. Dit zaad is al eeuwenlang bekend en staat bekend als superfood. Iets wordt een superfood genoemd als er 12 of meer nutriënten in zitten, waardoor ze complete bronnen zijn van enorme concentraties van mineralen, vitaminen, aminozuren en antioxidanten.

De geschiedenis van chia zaad

Dit zaad genaamd chia zaad is afkomstig van de Chia plant die groeit in Midden Amerika. De Azteken, de Maya’s en de Inca’s kwamen er al lang geleden achter dat het zaad hun kracht gaf en gebruikten het zaad, behalve als rijke voedingsbron, zelfs als geneesmiddel bij allerlei kwalen. Voor de Azteken, Maya’s en Inca’s was het chia zaad zelfs zo waardevol dat het werd gebruikt als betaalmiddel. Daarnaast werd chia zaad ook wel gezien als “lopers voedsel” omdat de boodschappers een hele dag konden rennen dankzij de energie die geleverd werd door de chia zaden.

Chia zaad is héél voedzaam!

Ter vergelijking met andere voedingsmiddelen bevat chia zaad per gram:

  • 8x MEER Omega’s 3 dan zalm2
  • 5% MEER Vezels dan lijnzaad
  • 30% MEER Antioxidanten dan blauwe bessen
  • 15x MEER Magnesium dan Broccoli
  • 6x MEER Calcium dan melk
  • 3x MEER IJzer dan spinazie
  • 50% MEER Foliumzuur dan een asperge

Chia zaad tegen brandend maagzuur

Op internet zijn tal van artikelen te lezen over alle voordelen van chia zaad (zeker een aanrader om eens op te googelen). Ik las zelf nog een interessant verhaal van een vrouw die chia zaad gebruikt om overmatig maagzuur tegen te gaan. Omdat chia zaadjes hun eigen gewicht x 10 kunnen opnemen aan vocht slikte deze vrouw ’s ochtend een eetlepel droge chia zaadjes waarna de zaadje het maagzuur opnamen en een half uur later dronk ze een groot glas water om de zaadje verder hun werk te laten doen in haar darmen. Door de hoeveelheid vocht die ze opnemen worden ze een soort pudding dat, wanneer het door je darmen gaat, ook oude voedselresten van je maagwand mee neemt.

Het gebruik van chia zaad

Al met al is het zeker een aanrader om chia zaad in je dagelijkse menu te verwerken en het is ook gemakkelijk te doen. Het advies is één tot tweemaal daags een portie van ongeveer 20 gram chia zaadjes.  De zaadjes kunnen vooraf worden geweld in water (1 deel chia zaad met 9 delen water) waardoor er een soort pudding ontstaat. Die pudding kun je dan weer makkelijk toevoegen aan smoothies, yoghurt, havermout, muesli, soep, salades of dessert.

Droge chia zaadjes zijn bijvoorbeeld lekker in salades en kunnen worden verwerkt in een dressing. Doe de zaadjes (droog of geweld) met bijv. olijfolie, knoflook en kruiden naar  smaak in de blender en je hebt een dressing.

Veganistische chia zaad muffins!

Omdat ik nu eenmaal het liefst gezond combineer met een zoet hapje heb ik voor jullie een lekker reept gevonden:

  • 270 gram gebuild tarwemeel of volkoren (spelt)meel
  • 75 gram havervlokken (havermout)
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 1 tl kardemom
  • 2 rijpe bananen – geplet
  • 125 ml appelmoes
  • 125 ml agave siroop
  • 75 ml zonnebloemolie
  • 2 tl vanille extract
  • sap en geraspte schil van 1 citroen of van 1 a 2 limoenen
  • 2 el chia zaad

Verwarm de oven voor op 180 graden en zet de muffin bakvorm klaar met de muffinvormpjes.

Mix de droge ingrediënten in een grote kom door elkaar en mix in een aparte kom de natte ingrediënten (bananen, appelmoes, agavesiroop, olie, vanille en citroen). Meng dan de natte ingrediënten door de droge en roer met een houten lepel totdat het gemend is. Let op dat je het niet te lang mixt. Doe als laatste de chia zaden erbij en verdeel het beslag over de muffin vormpjes.

Zet de muffins vervolgens 18 tot 20 minuten in oven. Om zeker van te zijn dat ze dan gaar zijn kun je dit testen door met een sate prikker in de muffin te prikken als deze er weer schoon uitkomt zijn de muffins gaar. Is dit nog niet het geval na 20 minuten laat de muffins dan langer in de oven staan.

Geniet ervan

38 comments

  1. Meike   •  

    Leuk artikel. Ik heb toevallig mijn eerste zaadjes nu in water liggen, ben heel benieuwd naar de smaak. Hoe eet jij ze het liefst? Door de yoghurt wordt lastig als je veganist bent. Door de salade lijkt me in gewelde vorm niet echt een goede combi. Gewoon puur?

    • Rhodé   •  

      Ik schep het zelf meestal geweld door mijn soja yoghurt heen en dan vul ik de yoghurt aan met gedroogde bessen, fruit en granen of noten. Ik heb het inmiddels ook al een paar keer in de blender gegooid bij de rest van de ingrediënten voor een groentesap. Eigenlijk kun je het in beide gevallen zowel geweld als droog gebruiken. Droog word de groentesap na 10min een stuk dikker :)
      Iets wat ik binnenkort wil proberen maar nog niet heb gedaan is er pudding van maken. Je moet dan een deel zaadjes op 9 delen bijv. amandelmelk een nacht laten wellen. De volgende ochtend door de blender halen met een handje noten en wat zoetmiddel zoals agavesiroop en vervolgens schijnt het met vers fruit en wat kokossnippers een super voedzaam en lekker ontbijt te zijn.

      • Meike   •  

        Ja, ik vond gister een soortgelijk recept op YouTube. Zelf een beetje geëxperimenteerd, zonder de amandelmelk. Met carobpoeder. Best smakelijk. Agavesiroop schijnt niet echt een gezondd zoetmiddel te zijn, door de hoge glycemische waarde.

        Verrassend vond ik de slijmerigheid die ontstond, het chiazaad werkt zelf als een bindmiddel!

  2. Lyske   •  

    Ik gebruik de zaadjes meestal in mijn smoothie. Erg lekker. Ik vroeg me eigenlijk wel af of jullie de eitwitwaarde ervan weten?

    • Rhodé   •  

      Google is your friend :) :

      Per 100g chiazaad: (daily value %)
      Calorieën: 490 (2052 kJ) (24%)
      Eiwit: 15.6 g (31%)

      Totaal gehalte vet:30.8 g (47%)
      Verzadigde: 3.2 g
      Enkelvoudig onverzadigd: 2.1 g
      Meervoudig onverzadigd: 23.3 g

      Omega-3 vetzuren: 17.6 g
      Omega-6 vetzuren: 5.8 g

      Koolhydraten: 43.8 g (15%)
      Voedingsvezel: 37.7 g (151%)
      Calcium: 631 mg (63%)
      Kalium: 160 mg (5%)
      Fosfor: 948 mg (95%)
      Zink: 3.5 mg (23%)
      Mangaan: 2.2 mg (108%)
      Natrium: 19 mg (1%)

      • Wouters   •  

        Rhodé, check even op http://www.naturalnews.com alles over de vele nadelen van sojaproducten. Zonde dat je zo bewust en gezond eet en toch soja gebruikt. Wellicht ben je je er niet van bewust?

  3. vegaslager   •  

    Leuk artikel, goeie tip is nog dat je chiazaad het best kunt malen in de koffiemolen voor gebruik. Als je het vervolgens mengt met vruchtensap en even laat staan om op te stijven heb je eigenlijk een soort van rauwkostbrood, ongebakken,maar lekker stevig.
    Biologisch Chiazaad is o.m. te koop bij de Vegetarische slager , Spui 167A, Den Haag

  4. Jaqueline   •  

    Dit lijkt met wel wat
    Weten jullie ook misschien hoe het met “gluten” zit?
    Gr. Jaq.

    • sharon   •  

      Hai Jacqueline!
      Chia zaad is een glutenvrij zaadje! Ideaal dus als aanvulling bij een glutenvrij dieet :)
      groetjes

  5. sharon   •  

    Ik heb er vandaag dressing van gemaakt, superhandig!!! Wat ik heb gedaan: handje amandelen laten weken een paar uur, 3 el chia zaad + 1 el kerriepoeder + 1 el paprikapoeder + 1 tl komijnzaad + 1 tl korianderpoeder + zout drie kwartier laten weken in een scheut water (1/2 kopje ongeveer) en af en toe roeren. Daarna alles in de blender of staafmixer en je hebt een lekkere kerriedressing voor over je salade :)

  6. Lyda Folkerts   •  

    Misschien moet je eens kijken naar de Gabriel methode. Daar werken ze ook met chia zaad, stevia als zoetstof en bijv. superfoods als tarwegrassap. Je kunt daar precies lezen wat je kunt doen om je suikerspiegel stabiel te houden, is echt ideaal!

  7. Fieke Bazelmans   •  

    Ik zou de zonnebloemolie echt vervangen door geurloze (met stoom ontgeurde) kokosolie…wordt het geheel nóg gezonder!

  8. sandra Hellemons   •  

    Hoi,

    Kan iemand mij vertellen of je chia zaad ook aan kinderen mag geven? Zo ja, vanaf welke leeftijd en hoeveel gram per dag? Ik kan het nergens op internet vinden namelijk..
    alvast bedabkt voor het antwoord!

    • sharon   •  

      Hai! Op Engelse sites lees ik dat 1/2 tot 1 el chia zaad wordt aangeraden als max hoeveelheid. Maar ik heb het maar gelezen, dus onder voorbehoud! En qua leeftijd zie ik niets staan. Misschien een leverancier van je chia zaden vragen? groetjes!

  9. Rachel Rijsdijk   •  

    Ik eet chia vaak zo:
    Kook water, giet dat erbij, roeren, dan een eetlepel kokosolie (met kokossmaak is heerlijk) dan 2 theelepels rauwe cacaopoeder erdoor en een heerlijke rijpe banaan. Heerlijke chia pap!

  10. Mari-Jozé   •  

    Mag ik de chia zaadjes mee koken met de havermoutpap of moeten ze daarna toegevoegd worden ?

    • sharon   •  

      Ik zou ze gewoon erna toevoegen!

  11. jeannie   •  

    Hai,

    Sinds enige tijd ben ik ook met chiazaad aan de slag gegaan en mijn ervaring is dat ik veel vocht vast hou,dikke handen en voeten, hebben meer mensen hier last van? En zo ja, wat doe ik er tegen?
    Jean

    • sharon   •  

      Hai Jean, ik heb hier nog niet eerder van gehoord, weet je zeker dat het door de chia zaad komt? Chia zaad neemt juist vocht op. groetjes

    • Gee Fokkema   •  

      Hoi Jean.

      Ik gebruik nu bijna vier weken chia zaden en houd dus ook vocht was. Vroeg me af of het toeval was of dat het van de zaden komt. Ik dus op internet en zie jou verhaal staan. Ik zou nu ook graag een antwoord op mijn vraag willen. groetjes Gee

  12. Mellie   •  

    Wat zijn de nadelen van gebruik van Chiazaad?
    Ik las ergens dat je het niet moet nemen als er prostaatkanker voorkomt in je familie?
    Niet opgeslagen helaas….
    Weet iemand daar iet over?

    • sharon   •  

      Hai! Ik wist er niets over en heb even op internet gezocht. Het wordt inderdaad af en toe genoemd, maar er is te weinig bekend over chia zaad om het echt te kunnen bevestigen. Het gaat in elk geval om een stofje in chia zaad: alpha-linolenic acid. Volgens sommigen is een overmatig gebruik van dit stofje inderdaad geen goed idee voor mannen die prostaatkanker in de familie hebben, maar volgens anderen is dit niet waar. Helaas, ik weet het niet! Als je in het engels zoekt krijg je wel veel resultaten, succes!

  13. Nicole   •  

    Hoe kan ik chiazaad malen als ik geen koffiemolen heb? Kan dat ook in een vijzel?

    • sharon   •  

      Je hoeft chia zaad niet te malen :)

  14. janssen   •  

    Kan ik chia zaad,net als omega-zaden ,bij het meel doen,om brood te bakken?

    • maaike   •  

      Ja dat kan! Ik bak vóór mijn zoontje glutenvrij brood en gebruik ook chiazaden

  15. Piet   •  

    Op zich prima en duidelijk verhaal over chiazaad.
    Alleen het recept voor muffins vind ik wat meel betreft wat wazig.
    Gebuild tarwemeel = tarwebloem (het kan een klein beetje grijzig zijn afhankelijk van de doeksoort die in de buil gebruikt wordt)
    En voor je speltmeel gebruik je volkoren; dus met alle zemelen er nog in (die je er met builen nu juist uit het tarwemeel gehaald hebt)
    Gebruik dan ook volkoren tarwemeel (geeft kleur van volkorenbrood)of van beide de bloem voor een witte muffin.

    • sharon   •  

      Oe dat zou ik niet weten, sorry!

  16. Petra   •  

    Bijwerkingen
    Chiazaad is niet voor iedereen geschikt. Het zaad heeft een bloed verdunnende werking en mensen die bloeddrukverlagende of vocht afdrijvende medicijnen gebruiken, moeten het zeker niet nemen. Ook mensen met een te lage bloeddruk kunnen beter geen chiazaad nemen. Andere bijwerkingen van chiazaad zijn een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree. . Dit wordt o.a. veroorzaakt door de vele vezels die het bevat. Bouw het dan langzaam op. Heb je last van verstopping dan zijn deze vezels juist een voordeel. Maar drink dan vooral ook voldoende water want anders kunnen de vele vezels juist weer tot verstopping leiden

  17. Linda   •  

    Ik heb een vraag en wellicht kan jij het beantwoorden.
    Steeds meer mensen gebruiken chiazaad. Ik zag dat zelfs het kruidvat het nu verkoopt.
    Is er veel kwaliteit verschil in chiazaad die bij verschillende winkels verkocht wordt?

    • sharon   •  

      Hai Linda, ik weet het eigenlijk niet! Ik zie het ook, ik koop het alleen bio, maar ik weet niet precies of er echt veel verschil is, sorry :)

  18. jurjen   •  

    Ik had een vraag, houdt chiazaad nou vocht vast? ik heb het gevoel dat ik wat dikker oog namelijk!

    gr Jurjen

  19. Loes   •  

    Ik reageer niet goed op deze superfood, of het zijn de goji-bessen.. Ik heb ze gebruikt in mijn herbalife shake en had ineens veel last van misselijkheid en later maagpijn, krampen en diarree..
    Ik legde pas later de link en ik weet natuurlijk nog niet 100% zeker of het van de zaadjes en/of de bessen komt, maar ik ben ermee gestopt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>