De skottelbraai mee op vakantie!

En eindelijk was het zover…een weekje Frankrijk! Even het regenachtige Nederland achter ons laten en naar het zonnetje in Frankrijk. En die scheen trouw tijdens ons weekje weg. Grotendeels in elk geval. De skottelbraai ging mee natuurlijk, wat moet je op een camping zonder skottelbraai? Juist. Een mooie gelegenheid om wat recepten te testen en te kijken hoe zoiets bevalt tijdens het kamperen. Want de skottelbraai hoort dan toch zeker op z’n best te zijn!

Koken op de skottelbraai

En het was het meer dan waard. Hij neemt niet veel ruimte in tussen je bagage, maar oh wat een gemak! Ik heb in het keukentje hoogstens een keertje rijst gekookt, een keertje noedels gekookt en een keer wat groenten, maar dat is het! De rest van de tijd hebben we lekker buiten gekookt, op de skottelbraai en dit beviel erg goed. Zelfs het schoonmaken is een verademing, zeker vergeleken met een BBQ.

Ik heb wat lekkere recepten opgeschreven die we daar gemaakt hebben. Allemaal lekker en voor de mensen die geen skottelbraai bezitten: sommigen kunnen ook gewoon in de pan. Kun je toch nog meegenieten!

De chicken curry

Sinds we in India geweest zijn, weet ik dat Indiaas eten heel erg veelzijdig is, maar mijn favoriet blijft de chicken curry. Natuurlijk smaakt het niks naar hoe het eten daar smaakt, maar dat geeft niet, want deze is ook erg lekker!

Ingrediënten: 2 kipfilets, 150 gram volkorenrijst, 1 courgette, 1 appel, 2 ui, 1 paprika, kokosolie, 150 ml kokosmelk, zout, 1 tl korianderzaad, ½ tl komijn, ½ tl paprikapoeder, cayennepeper
Bereidingswijze: gebruik het wokgedeelte van de skottelbraai op middelhoog vuur – kook de rijst in een pannetje – snijd de kipfilets en bak deze op de skottelbraai in kokosolie – snijd de courgette, appel, ui en paprika in stukjes en voeg deze toe – roer regelmatig – voeg de overige ingrediënten toe na ongeveer 7 minuten – blijf roeren totdat de groenten lekker zacht zijn – serveer de saus met de rijst

Broodjes van speltmeel

O, wat ben ik blij met deze ontdekking. Ik eet best weinig brood en als ik brood eet, is het van speltmeel. Maar dat is vrij lastig te krijgen in het buitenland, ik weet gewoon niet waar ik het moet vinden en mijn Frans is niet vloeiend (lees: bonjour!). Maar je kunt met de ovenfunctie ook broodjes bakken in de skottelbraai en daar heb ik graag gebruik van gemaakt. En ze moesten het opnemen tegen het Franse stokbrood, maar dat ging best.

Ingrediënten (6-8 stuks): 5 gram gist, 1 el honing, 100 ml lauwwarm water, 125 gram roomboter (op kamertemperatuur), 1 ei (op kamertemperatuur), zout, ±250 gram volkoren speltmeel
Zoete variaties: meer honing, rozijnen en kaneel, gehakt gedroogd fruit, pure chocoladestukjes
Hartige variaties: handje basilicum, 1 el kerriepoeder en 1 el paprikapoeder, rozemarijn, 1 tl komijnzaad en koriander en oregano en gesnipperde ui, zongedroogde tomaten

Bereidingswijze: meng in een kom het lauwwarm water met gist en honing – laat het 5 minuten staan – als het goed is gaat het helemaal schuimen (als dit niet zo is, begin dan opnieuw want dan is het mislukt, je water was of te koud of te heet) – meng alle ingrediënten door elkaar en begin met een beetje meel – blijf doormengen en meel toevoegen tot je een goed deeg hebt dat niet meer aan de schaal plakt – laat het brood 30 minuten rijzen (afgedekt) – vet de platte grill in – zet de skottelbraai (platte gril en ovendeksel) aan op de laagste temperatuur – verdeel het brood in bolletjes en leg deze verspreid op de skottelbraai plaat – doe het deksel erop en laat ze 25 minuten bakken – let goed op dat de onderkant niet verbrand, zodra deze gaat verbranden kun je ze eraf halen – beleg lekker!

Broodjes met courgette

Ingrediënten (8 stuks): 1 courgette, ½ potje rode pesto, 10 gram gist, 1 el honing, 150 ml lauwwarm water, 3 el olijfolie, 1 ei (op kamertemperatuur), ±450 gram volkoren speltmeel
Bereidingswijze: meng in een kom het lauwwarm water met gist en honing – laat het 5 minuten staan – als het goed is gaat het helemaal schuimen (als dit niet zo is, begin dan opnieuw want dan is het mislukt, je water was of te koud of te heet) – snijd de courgetten met een kaasschaaf in miniplakjes – meng alle ingrediënten door elkaar en begin met een beetje meel – blijf doormengen en meel toevoegen tot je een goed deeg hebt dat niet meer aan de schaal plakt – laat het brood 30 minuten rijzen (afgedekt) – vet de platte grill in – zet de skottelbraai (platte gril en ovendeksel) aan op de laagste temperatuur – verdeel het brood in bolletjes en leg deze verspreid op de skottelbraai plaat – doe het deksel erop en laat ze 25 minuten bakken – let goed op dat de onderkant niet verbrand, zodra deze gaat verbranden kun je ze eraf halen – beleg lekker!

Simpele wokschotel

Ingrediënten: rijstnoedels voor 2 personen, 2 prei, 1 paprika, 1 courgette, 3 tomaten, 1 el kokosolie, scheutje sojasaus, 4 eieren
Bereidingswijze: kook de rijstnoedels – snijd de prei, paprika, courgette en tomaten – gebruik de wok van de skottelbraai – verhit de kokosolie – bak de groenten hierin voor ongeveer 7 minuten – voeg de sojasaus en de noedels toe en roer dit nog eventjes door tot de groenten zijn zoals gewenst – doe de noedels met groenten in een schaal – verhit nog een beetje kokosolie – breek de eieren en blijf roeren totdat ze ‘scrambled’ zijn – serveer de eieren met de noedels en de groenten

Gebraden kip met patat

Het is vakantie. En wij hadden zin in kip met patat (en groenten uiteraard). Dus dat hebben we gedaan, en vooral bij dit recept waren we erg onder de indruk van de skottelbraai. We gebruikten de platte grill (deze is vlak) en ja, dit was echt heel erg lekker. De patat was zelfs krokant! Wie verwacht dat nou (vooral als je ooit ovenpatat hebt geprobeerd).

Ingrediënten: 1 hele kip van ongeveer 1,2 kilo, 350 gram patat, gekookte groenten (bijvoorbeeld wortels, doperwten, sperziebonen, bloemkool, broccoli, etc), suikervrije mayo, zout, Provençaalse kruiden
Bereidingswijze: vet de grill in en verwarm deze voor met de deksel erop – vet de kip in met wat olijfolie, zout en Provençaalse kruiden – leg de kip op de grill met de deksel erop en laat dit 20 minuten zo – voeg de patat erbij (eventueel een beetje extra olie) rondom de kip en laat deze nog eens 35 minuten met het deksel erop – kook ondertussen de groenten – serveer de kip met de patatjes en de groenten.

Ik schrijf graag over mijn ontdekkingsreis op het gebied van gezonde voeding, en dan natuurlijk suikervrij, zuivelvrij, tarwevrij, biologisch en zonder toevoegingen. Op degezondemama.nl schrijf ik over natuurlijke voeding voor kinderen & ouderschap.

9 comments

  1. Marjolein   •  

    Wij hebben gisteren de skottel in elkaar gezet. Met dit prachtige weer eerst lekker thuis proberen en over paar weken op vakantie.
    Ben nieuwsgierig wat voor patat je bij dit recept hebt gebruikt.

    • sharon   •     Auteur

      Hai! Ik had gewoon diepvries bio patatjes bij de supermarkt gehaald daar in Frankrijk :)

  2. Karin   •  

    Ik vond het ook een ideaal apparaat op vakantie! Bedankt voor de recept ideeën!

  3. Linda   •  

    Hai Sharon,

    Eet jij dan wel gewoon gist? Gist is normaal gesproken niet zo aan te bevelen geloof ik, maar heb het toevallig ook vandaag in huis gehaald om zelf brood te kunnen bakken in de broodmachine. Heb helaas geen flauw idee hoe ik zelf zuurdesembrood kan bakken (in de machine). Iemand anders hier misschien wel? :)

    • sharon   •     Auteur

      Hai! Ik eet bijna nooit gist, alleen voor sommige gelegenheden, zoals deze, maak ik wel eens een uitzondering! Ik ga geen zuurdesem maken op vakantie namelijk :)

      • linda   •  

        Je weet zeker niet of en hoe dit met een broodbakmachine kan he? Zoek me lam op internet, maar zonder al te veel resultaat!

        • sharon   •     Auteur

          Wel met een oven, niet met de broodbakmachine denk ik. Of misschien wanneer je gewoon alle ingredienten erin doet en de bakmachine zn werk laat doen, misschien, maar weet niet zeker! (je hoeft dan niet zelf te kneden en rijzen enzo)

          • linda   •  

            Oh chips, op de verkeerde blog gereageerd! Mijn vraag was hoe ik zuurdesembrood in de bakmachine kan bakken en met welke hoeveelheden, maar ik zoek wel even door :)

  4. linda   •  

    Hoi,

    Kun je me wat meer vertellen over jouw skottelbraai? evt in een mail? Ik wil er ook graag een maar volgens mij zit er een antiaanbaklaag op?

    Groetjes, linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>