Het pasteuriseren van melk – is dat natuurlijk?

Het pasteuriseren van melk – is dat natuurlijk?
8 juni 2012 sharon

De laatste tijd heeft rauwe melk mijn aandacht getrokken. Steeds meer zie ik positieve berichten over rauwe melk verschijnen, en nu ben ik nieuwsgierig geworden. Nu is het zo dat deze positievelingen het met me eens zijn dat zuivelproducten hele akelige bijwerkingen kan hebben op je lichaam. Zoals bijvoorbeeld osteoporose, migraine, artritis, overgewicht en nog veel meer. Maar deze zelfde mensen kennen deze negatieve eigenschappen van melk toe aan gepasteuriseerde melk. En ja, dat is zo´n beetje 100% van de melk die wij drinken.

Onbewerkt en natuurlijk eten

Nu hou ik echt van onbewerkt en natuurlijk eten. En gepasteuriseerde melk wordt massaal bewerkt tijdens het pasteurisatieproces. Natuurlijk weet je wel een beetje wat er gebeurt, in de trant van, de melk wordt verhit en de bacteriën gaan dood en dan kunnen wij het veilig drinken. Ik ga op zoek hoe dit zit.

Een koe krijgt melk

Melk ontstaat wanneer er kalfjes geboren worden. Net zoals borstvoeding op gang komt wanneer er een babymens geboren wordt. Deze melk van melkkoeien is niet voor de kalfjes, maar voor ons. De koeien worden gemolken en deze melk is rauw. Onbewerkt en natuurlijk. Deze melk wordt allereerst afgeroomd. Blijkbaar hebben niet alle koeien eenzelfde vetpercentage in de melk, dus eerst wordt de melk afgeroomd. Standaard bevat koemelk meer dan 4% vet. Het vet in de melk stijgt naar boven, naar de oppervlakte, zodat het gemakkelijk verwijderd kan worden. Dit wordt gedaan tot de melk het vetpercentage heeft dat voor ogen is. Dit is bij volle melk 3%, bij halfvolle melk 1,5% en bij magere melk 0,1%. De restjes vet worden gebruikt voor room en boter.

Het pasteuriseren van de melk

Bij het pasteuriseren wordt de melk verhit tot boven de 70 graden C. Tijdens dit proces worden de bacteriën die zuur maken gedood. Niet alleen bacteriën verdwijnen, ook sommige vitaminen gaan hierbij verloren.

Het homogeniseren van melk

Die vetbolletjes in de melk drijven omhoog. Omdat het niet wenselijk is dat de melkpakken eerst een laag vet bevatten en daarna de waterige melk, wordt dit probleem voor ons verholpen. De melk wordt onder hoge druk door hele kleine gaatjes geduwd. Hierdoor verdelen de vetbolletjes in de melk en drijven ze niet meer naar boven.

Afkoelen en inpakken

De melk koelt dan af en kan worden ingepakt in onze betrouwbare kartonnen melkpakken. Soms gaat melk nog meer behandeling. Houdbare melk wordt bijvoorbeeld nog eens verhit tot een temperatuur boven de 140 graden C.

De kritiek op dit proces

Wat ik nu meerdere keren heb gelezen, is dat er niet alleen wat bacteriën verloren gaan, en wat vitaminen. Om melksuiker (van nature aanwezig) te kunnen verteren, heb je een enzym lactase nodig. Nu hebben baby’s dat stofje ruimschoots, maar dit verdwijnt rond de leeftijd van 5 jaar of jonger. In rauwe melk zit deze lactase, die dus kan helpen met het verteren van de lactose in melk. Tijdens de pasteurisatie wordt de lactase onbruikbaar, het eiwit en enzym stolt namelijk, waardoor veel mensen de lactose moeilijk kunnen verteren.

Dus rauwe melk kan dan nog best een oplossing zijn voor mensen die lactose-intolerant zijn en toch graag melk willen drinken. Het schijnt niet voor iedereen te werken, maar wel voor velen. Natuurlijk gaat het wel om rauwe melk, van biologisch gehouden koeien die lekker veel gras hebben gegeten, zoals het hoort.

Dit moet ik proberen

Nu ben ik nieuwsgierig geworden. Dus ik ga het eens proeven. En ik ben heel benieuwd! Natuurlijk zal ik een update schrijven over de smaak van rauwe melk. Net zoals mijn onderzoek naar caseïne in rauwe melk en wat dan de gezondheidsvoordelen moeten zijn van rauwe melk. Wordt vervolgd…!

0 reactie

 1. Edith 4 jaar geleden

  Tip: Rauwe melk kun je bestellen bij De Hofwebwinkel. (Echte Boeren Voorjaars Melk noemen ze het.) Mijn gezin vindt dat heerlijk. Zelf drink ik geen melk, maar mijn kinderen vinden melk uit een pak ineens niet meer lekker, doordat ze dit nu gewend zijn.
  Kijk hier: https://www.hofwebwinkel.nl/

  Verder vind ik de Hofwebwinkel ook een uitkomst!

 2. Ilse 4 jaar geleden

  Hoe zit het eigenlijk wanneer je borstvoeding geeft? Overal staat dat je dan voldoende zuilen moet drinken omdat je anders niet voldoende melk + calcium geeft aan je kind… Ik vind dit vreemd want een koe drink toch ook geen melk? Als je toch voldoende groente eet, krij je toch ook voldoende calcium binnen voor je kind?

  • Auteur
   sharon 4 jaar geleden

   Hai! Ja inderdaad, calcium krijg je binnen via je voeding, net zoals de koeien 😉 Groenten en bijvoorbeeld noten, pitten en zaden zijn goede bronnen :)

 3. Ilse 4 jaar geleden

  Zuilen = zuivel 😉 sorry!

 4. Rachel 4 jaar geleden

  Rauwe melk is 1 van de lekkerste dingen die er bestaat, maar tevens heel gevaarlijk. Heb een paar weken geleden 2 keer achter elkaar de ehec bacterie gekregen door het drinken van rauwe melk. Ben hier nu dus mee gestopt. Het was natuurlijk melk van biokoetjes, maar dat maakt het dus niet per definitie veilig om te drinken. Dus lekker ja, maar wel goed oppassen.

  • Auteur
   sharon 4 jaar geleden

   Ja dat is wel een risico :( balen dat je er ziek van bent geworden :(

 5. Joosie 4 jaar geleden

  Ik drink al jaren biologische rauwe melk dat ik haal op een boerderij in de buurt.
  Al het goede van de melk zit er nog in en is niet te vergelijken met het witte water (zonder smaak) dat men in de supermarkt melk noemt. De boer is wel verplicht van de voedsel en waren autoriteit een bordje op te hangen waarop ze adviseert om de melk te verhitten. Maar ik vind dat echt niet nodig en zie het als doorgeslagen regelgeving.

 6. André van Asselt 4 jaar geleden

  Rauwe melk is super. En de beste melk kun je vinden bij Biologisch Dynamische Boerderij “Heerlijkheid Groot Weede” in Hoogland.
  Kijk ook maar eens naar deze indrukwekkende documentaire.
  http://www.hollanddoc.nl/kijk-luister/documentaire/g/Geactualiseerde-kleine-oorlog-van-boer-Kok.html

 7. margreet 4 jaar geleden

  Hoi,
  Voor kaas geldt hetzelfde, rauwmelkse kaas is zoooo veel lekkerder! Ook bij de supermarkt is tegenwoordig biologische rauwmelkse kaas te krijgen, wel iets duurder, maar dan krijg je ten minste wel VOEDING binnen:)
  Groetjes,
  Margreet

 8. Auteur
  sharon 4 jaar geleden

  Hier ook nog een interessant artikel over koemelk, eiwitten en lactose http://voedzo.nl/geen-zuivel/melk-de-meest-complete-voeding/

 9. Karin 4 jaar geleden

  Er is iets iets serieus verkeerd met ons wanneer wij durven te zeggen dat de melk van de koe niet voor de kalfjes is maar voor ons….

 10. Mari-anne 4 jaar geleden

  Rauwe melk is heerlijk. En een goede boer (bio natuurlijk) controleert de melk op verkeerde bacterieën. Doordat het bekender word moet je gewoon uitkijken dat je het bij een goede haalt. Ik ben er gelukkig nog nooit ziek van geweest.
  En bij een goede biologische boer weet je zeker dat de kalfjes bij de moeder blijven en niet meteen worden weggehaald. De stiertjes niet worden gedood na ze geboren worden maar nog jaren lekker leven in de vrije natuur. Bij biologische melk uit de super weet je dan maar nooit. Dus ben blij dat hier een bioboer zit en ik weet waar zijn stieren lopen en zie dat de kalfjes bij de moeder blijven.
  Eenmaal rauwe melk geproefd dan lust je geen andere meer.
  Je kan bij de boer hier trouwens ook gepasteuriseerde melk kopen op lage temp gepasteuriseerd waardoor de eiwitten niet zijn veranderd en er ook niet met het vet is geknoeid. Goed alternatief voor wie geen rauwe melk durft te nemen.

  Fijne pasen !

  • Marise 4 jaar geleden

   @ Mari-anne,

   Beste Mari-anne,
   De melk controleren op specifieke bacteriën is niet echt haalbaar voor een boer. Dan zou hij namelijk na iedere melkbeurt een melksample moeten nemen voor bacteriologisch onderzoek (duur van zo’n 3 dagen voor je precies weet welke bacterie erin zit en dan nog eens 24uur voor je weet waar zo’n bacterie gevoelig voor is qua antibiotica). Nu zul je best een aardige bioboer in de buurt hebben die graag veilige melk zou willen verkopen. De melk controleren op specifieke bacteriën zal hij/zij echter niet doen. Wel wordt de melk regelmatig gecontroleerd op ontstekingscellen zodat de melk niet teveel gecontamineerd wordt door koeien met uierontsteking. Dit gebeurt echter op ieder melkveebedrijf en is verplicht.
   Daarnaast is het pasteuriseren op lage temperatuur misschien een leuk idee. Als echter de eiwitten niet denatureren omdat de temperatuur hiervoor te laag is, zullen de bacteriën waarschijnlijk ook niet dood gaan. Hierdoor lijkt de melk misschien veilig, dit is het echter zeker niet. Rauwe melk kan een gevaar zijn voor je gezondheid, bedenk dit goed voordat je hier bewust voor kiest. Leptospirose en paratuberculose bestaan nog steeds in Nederland en kan je via rauwe melk oplopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

GRATIS E-book t.w.v. €6,95!!
25 lekkere Sinterklaas recepten!

Nog een maand en het is Sinterklaas. Download  nu het Voedzo Sinterklaas receptenboek boordevol suikerbewuste recepten. 
DOWNLOADEN