Recept voor het zelf maken van rauwe chocolade: kokos en pindakaas

De laatste tijd heb ik wat receptjes uitgeprobeerd voor raw chocolate, omdat het leuk is om zelf te maken, en lekker! Daarbij kun je helemaal zelf bepalen wat je erin wilt doen en wat niet, zodat je je eigen lekkere smaakjes en favorieten kunt creëren!

Vandaag de recepten voor mijn favoriet en de favoriet van Mr. Voedzo. Mijn favoriet is een bounty achtige raw chocolate creatie, lekker crunchy, echt kokos, ja…lekker! De favoriet van Mr. Voedzo is met pindakaas, die ik zelf stiekem ook wel erg lekker vind. Wanneer ik deze maak, blijven ze niet lang liggen! En het antwoord van Mr. Voedzo is standaard: hier mag je nog wel een schaal van maken!

Recept voor raw chocolate met pindakaas

40 gram kokosvet (ontgeurd, kokosolie), 40 gram cacaoboter, 2 el raw cacaopoeder, 1 el carobepoeder, 100 gram ontpitte dadels, 6 tl pindakaas met stukjes noot (liefst bio zonder gekke toevoegingen natuurlijk)
Ongeveer 6 muffinpapiervormpjes

  • Smelt de cacaoboter en kokosvet in een kom. Doe de boter en vet bijvoorbeeld in een kom en zet de kom in een bak met heet water. Of, in de zomer, kan het zonnetje ook het werk voor je doen :) Het kost wat geduld voordat alles gesmolten is.
  • Hak de dadels in een keukenmachine, met een staafmixer of met de hand zeer fijn. De keukenmachine heeft mijn voorkeur.
  • Meng de gesmolten boter en olie met de cacao, carobepoeder en de dadels
  • Doe een klein laagje in de muffinvormpjes
  • Leg een tl pindakaas in het midden, bovenop je laagje chocolade
  • Bedek de pindakaas weer met een laagje chocolade
  • Zet de vormpjes ongeveer 45 minuten in de vriezer (en bewaar ze daar ook in)
  • Eet smakelijk!

Recept voor raw chocolate bounty’s

50 gram kokosvet (ontgeurd, of als je het hebt, niet ontgeurde! de smaak van kokos mag in dit recept natuurlijk), 50 gram cacaoboter, 2 el raw cacaopoeder, 1 el carobepoeder, 100 gram ontpitte dadels
Voor de vulling: 4 el kokossnippers, 3 el gesmolten kokosolie (liefst geen ontgeurde kokosolie!), 1/8 tl pure stevia (of 1-2 el maple syrup)
Ongeveer 6-8 muffinpapiervormpjes

  • Smelt de cacaoboter en kokosvet in een kom. Doe de boter en vet bijvoorbeeld in een kom en zet de kom in een bak met heet water. Of, in de zomer, kan het zonnetje ook het werk voor je doen :) Het kost wat geduld voordat alles gesmolten is.
  • Hak de dadels in een keukenmachine, met een staafmixer of met de hand zeer fijn. De keukenmachine heeft mijn voorkeur.
  • Meng de gesmolten boter en olie met de cacao, carobepoeder en de dadels
  • Meng voor de vulling de kokossnippers met de kokosolie en de stevia
  • Doe een klein laagje chocolade in de muffinvormpjes
  • Leg een tl kokosvulling in het midden, bovenop je laagje chocolade
  • Bedek de kokosvulling weer met een laagje chocolade
  • Zet de vormpjes ongeveer 45 minuten in de vriezer (en bewaar ze daar ook in)

Meer recepten?

Dit waren mijn twee meestgemaakte raw chocolate recepten, maar hou Voedzo in de gaten, want binnenkort zal ik mijn hele lekkere andere raw chocolate recepten online zetten, met bijvoorbeeld sinaasappel, gedroogd fruit, mint, noten, mango en rice krispies! Voor ieder wat wils :)

Sharon Numan

Ik schrijf graag over mijn ontdekkingsreis op het gebied van gezonde voeding, en dan natuurlijk suikervrij, zuivelvrij, tarwevrij, biologisch en zonder toevoegingen. Op degezondemama.nl schrijf ik over natuurlijke voeding voor kinderen & ouderschap.

19 reacties

  1. Meike   •  

    Ja, heerlijk, ik ben ook aan het experimenteren met deze ingredienten. Ik gebruik om de kosten te drukken geen cacaoboter (40 euro/kg) maar alleen extra vierge kokosolie (15-25 euro/kg) en de chocola krijgt er opmerkelijk genoeg geen kokossmaak van. Carob erdoor vind ik niet zo lekker, daar krijgt het een wat muffere smaak van. Wel lekkere toevoegingen: gojibessen, nootjes, chizaadjes, rozijntjes, banaan.

    Omdat ik niet teveel chocola (belastend voor lever) wil eten en ook niet ‘s avonds (opwekkend), maak ik nu ook veel carobjes. Mijn favoriete recept tot nu toe:

    Meng in een kom:
    Carobepoeder
    Gehakte hazelnoten
    Gojibessen
    Rozijnen
    Een klein beetje Stevia
    Een klein beetje honing
    Gesmolten kokosolie

    Giet de helft in één bak(je) zodat je een laag van 0.5-1 cm hebt. Zet dit in de vriezer totdat het hard is. Smeer er dan op: (biologische) pindakaas met (rauwe) honing. Een lekkere dikke laag. Giet dan de rest van het carobemengsel eroverheen, dat is nog vloeibaar als je niet te lang wacht. Zet dit in de koelkast.

    Nu heb je een heerlijke carobeplak. Ik snijd het dan nog in brokken, zodat je hapklare stukjes hebt.

    • Miep   •  

      Hallo Meike,

      Zou u aub de hoeveelheden door willen geven, want ik wil uw recept héél graag proberen!
      Alvast bedankt

      Miep

  2. Miep   •  

    Waar kan ik cacoaboter vinden, want in de biowinkel, toko, turkse winkel hebben ze het niet en in de supermarkt hebben ze het alleen met suiker. Of kan ik het mogelijk vervangen door iets anders?
    Wat is het verschil tussen kokosvet en kokos olie. Bij de biowinkel bij ons in de buurt hebben ze enkel kokosolie.
    Mijn dochtertje is allergisch voor noten, heb je een leuk alternatief voor het recept van de raw chocolate?

    • sharon   •     Auteur

      Hoi Miep,
      Cacaoboter: biowinkel of online (superfood.nl)
      Kokosolie en vet is hetzelfde.
      Het recept van de bounty heeft geen noten. Ook geeft Meike hierboven nog veel variaties….

      • Fransien   •  

        Heb de bountys gemaakt, maar het lukte me niet om de dadels er mooi door te krijgen.
        De fijngemaakte dadels bleven een dikke kluit en heb ik toen er maar uitgelaten. Weet je hiervoor de oplossing?

        • sharon   •     Auteur

          Gewoon een beetje blijven prakken totdat het mengt!

        • inez kengen   •  

          Als je de dadels vooraf even weekt in warm water worden ze minder plakkerig en zijn ze beter te malen en te mengen.

  3. Meike   •  

    Goedkoopste cacaoboter die ik kon vinden was bij spiruella.nl. Je kunt de cacaoboter dus vervangen door kokosolie, maar dan smelt het wel wat eerder. (kokosolie smelt bij 25 graden en cacaoboter bij 32 graden geloof ik).

  4. Miep   •  

    O mooi, want kokosolie heb ik al gekocht. Ik moet dit allemaal nog zo leren, er zijn een heleboel dingen die ik nog helemaal niet kende of nog nooit gebruikt had. Maar tot nu toe heb ik al veel lekkere recepten geprobeerd. Meestal hartige dingen maar vandaag heb ik de suikervrije havermoutkoekjes gemaakt. Ik had het met olijfolie gedaan ipv zonnebloem olie en ze zijn een beetje muf geworden van smaak. Maar ja…. dat weet ik dan weer voor de volgende keer. Ik ben in elk geval blij met de cursus 40 dagen zonder suiker en deze site en natuurlijk alle enthousiaste mensen die de heerlijke recepten willen delen!

  5. Eveline   •  

    Ohhh dit klinkt echt heerlijk! Eens kijken of ik alle benodigde ingredienten gevonden krijg hier in de omgeving (helaas maar 1 kleine biowinkel met beperkt assortiment), maar wellicht kunnen ze het via de bio winkel wel bestellen, en anders is daar natuurlijk nog altijd internet :)

    Vraagje: hoe lang kun je de chocolade bewaren?

    • sharon   •     Auteur

      Hij is ook heel lekker! :) Ik weet eigenlijk niet hoe lang je het kunt bewaren, ik gok zo’n 3-4 dagen, afgedekt in de koelkast :) (hier was ie erg snel op ;) )

  6. Ingrid   •  

    Wat lekker! Ik heb die met pindakaas gemaakt…
    Echt heerlijk!
    Ik was een beetje benauwd voor de carobe poeder, maar het is echt heerlijk…
    De volgende keer de bounty’s… Maar niet te snel, allemaal heel gezond! Maar wel met mate!
    En dat moet ik nog leren!!!

  7. Romy   •  

    Heeii,
    Ik hoor mensen altijd zeggen: Pindakaas zonder toevoegingen. Maar in de pindakaas van bijv. de albert heyn staat ook alleen maar op dat er olie en noten inzitten. Dit lijken mij geen rare toevoegingen, maar het lijkt me ook sterk dat er helemaal geen toevoegingen in de pindakaas van de AH zitten. Wat weet jij hiervan?

    • sharon   •     Auteur

      Er zit in de pindakaas wat erop staat! Dus als dat de ingrediënten zijn die erop staan, dan is dat het zeg maar :)

  8. Nathalie   •  

    Dit recept zaterdag gemaakt, en, ondanks dat mijn resultaat niet eens in de buurt komt van hoe jouw “bounties” er uit zien, smaakt het echt HEERLIJK!!! De volgende keer (en dat is snel hoor, haha) ga ik de laagjes tussendoor laten stollen, want nu werd het een vies uitziende, witte bende :p. En ik denk dat ik bij de vulling iets minder olie ga gebruiken (of iets meer kokos) en ik denk dat ik zo’n siliconen bonbon-ding ga gebruiken, want nu waren ze toch een beetje aan de grote kant (om er nou een hapje van te nemen, en weer terug te leggen vond ik ook zo wat :) )

    Maar, chapeau voor dit recept!!

  9. Nathalie   •  

    Ik heb gisteren (met m’n drie oppaskids) dit recept nogmaals gemaakt, en het cacao/olie/dadel mengsel was nu veel beter gemengd, en stolde zo snel, dat het nu geen vieze, witte bende werd als ik de kokos er bij deed, en ik het niet tussendoor hoefde te stollen in de vriezer. Het kokos/olie mengels had ik iets droger gemaakt, en dat zal ook vast geholpen hebben, en tevens heb ik het in ijsblokjesvorm gegoten (hartjes :) ) en ze waren echt PERFECT!

    Helemaal happy dus :) THanks!

  10. Anneloes   •  

    Dag Sharon,

    Ik ben benieuwd welke keukenmachine jij gebruikt, of aanraad?
    Ik lees sinds kort met veel interesse alle recepten en verhalen op Voedzo. nl en raak steeds meer geïnspireerd vaker gezonder te eten. Nu wil ik al een tijdje een keukenmachine kopen en nu was mijn oog gevallen op een uitgebreide set van Bosch, maar nu kwam ik vandaag tot de ontdekking dat deze niet kan hakken :-( . Dus dadels, noten, de ingrediënten van de heerlijk havermout koekjes, gaat allemaal helaas niet met deze machine. Nu ga ik weer verder met mijn zoektocht, en ik dacht, misschien kan ik hier de mensen om hulp vragen bij het vinden van de juiste keukenhulp.

    Groetjes Anneloes

    • sharon   •     Auteur

      Hai Anneloes! Ik weet het eigenlijk niet (sorry!). Ik heb gewoon een simpele, inmiddels alweer redelijk oude van Kenwood. Hij is niet supergoed, maar doet zn werk nog steeds. De blender die erbij hoorde is allang kapot, maar de echte keukenmachine doet t nog steeds goed. Ik heb nog geen favoriet ontwikkeld, sorry! :) Succes

  11. Sonja   •  

    Ik expirimenteer ook met het maken van chocolade.
    Het is ook erg lekker met Moerbeien.
    15 gr kokosolie en 10 gr cacao, theelepeltje honing stuk of 10 stevia zoetjes.
    Doorelkaar mengen en in een plat bakje met bakpapier doen.
    Invriezen en klaar.
    Later in stukjes snijden.
    Mmmmmmmmmmmmmmmm

    Alleen moet je het wel snel opeten als je het uit de vriezer haalt.
    En id koelkast smelt het ook, heeft er iemand tips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>