Slechte vetten in producten uit de supermarkt en biowinkel

Slechte vetten in producten uit de supermarkt en biowinkel
10 februari 2014 sharon

Zoals jullie misschien gemerkt hebben, ben ik in de vetten gedoken. Zelf bak ik al een hele tijd in alleen verzadigd vet (kokosolie), maar toch is het interessant om het onderwerp eens helemaal uit te diepen. Ik merk dat vetarm nog steeds een gedachte is die echt leeft onder de meeste mensen. Laatst gingen we ergens op bezoek en bleven vanwege de korte tijd plots ook lunchen. Nu zijn we niet heel extreem bij anderen en eten we gewoon mee met wat iemand voorschotelt, dacht ik. De standaard Hollandse lunch werd op tafel gezet en ik moest toen toch even slikken. Een taartje eten op een verjaardag, geen probleem. Een niet-bio eitje, ook niet erg. Maar dieetmargarine op mijn (spons-supermarkt-)brood smeren, die pindakaas met transvetten, of misschien toch liever vetarme kaas (jak)? Gek genoeg ontdekte ik dat ik er meer moeite mee had dan met een taartje of iets anders met veel suiker en witte tarwebloem.

Groot contrast

Als zwangere is het niet makkelijker. Je moet zeker niet bij alles wat je eet denken ‘wil ik dit aan mezelf geven, en ook aan mijn ongeboren, kleine babytje?’. Dan word je gek, dus dat werkt niet 😉 Uiteindelijk aten we dus ook gewoon mee, maar het is lang geleden dat ik me er echt een beetje oncomfortabel bij voelde. Waarschijnlijk omdat het contrast zo (onverwacht) groot was met wat ik gewend ben.

Mijn vetten op een rijtje!

Naar aanleiding hiervan en ook het gegeven dat veel mensen vetarm moeten eten vanwege hun gezondheid, heeft me ertoe besloten om eventjes de vetten in de duiken. Niet praktisch gezien, ik eet ze al een hele tijd zonder limiet en de redenen erachter weet ik ook, maar ik wilde voor mezelf toch wat nuttige zaken op een rij zetten. Overigens weet ik dat sommige mensen baat hebben bij vetarm eten vanwege de gezondheid, maar het is ook realistisch om te bedenken dat vetarm niet het enige advies is dat meegegeven wordt en dat voor veel gemiddelde mensen het advies in zijn geheel vaak wel gezonder is dan ze al aten. Daarnaast zijn er ook mensen die er alles aan doen om de vetarme (en andere) adviezen op te volgen, maar vervolgens zien dat hun toestand toch verslechterd. Ontzettend vervelend als je al die veranderingen doorvoert in je levensstijl en toch alleen maar zwaarder en ongezonder wordt. Er lijkt me niets frustrerender dan dat!

Een gezonde, goede basis thuis

Goed. In mijn zoektocht heb ik zelf bepaalde producten ook weer onder de loep genomen. Nu hoef ik niet iets 100% perfect uit te voeren, maar streef ik naar iets wat voor mij haalbaar is en goed voelt. Zo voelt het dus altijd als mijn eigen keuze en geen dwangmatig iets. Daarnaast hoeft het dus niet perfect van mij. Maar ik ben ook vrouw en moeder en ik voel me verantwoordelijk om thuis een gezonde, goede basis te geven. Dat dat buitenshuis niet altijd lukt, en zelfs binnenshuis niet perfect is, prima. Maar als de keuzes makkelijk zijn, maak ik ze graag! Zo ook met vetten die gebruikt worden in producten uit de supermarkt, maar zeker ook de biowinkel.

Het verhitten van de producten

Verzadigde vetten kun je prima verhitten, onverzadigd niet. Lees hier meer over rookpunt en oxidatie, hier meer over gezonde vetten in de keuken en hier meer over gezonde vette producten in het algemeen. Tijdens mijn check naar voedingsmiddelen werd zonnebloemolie mijn grootste ergernis. Ik vermijd zonnebloemolie sowieso erg graag, dus ik was er al van op de hoogte. Maar met nieuwe info vond ik het toch nog iets teveel. Want ja, ook biologische handgesneden chips wordt gefrituurd in 100% zonnebloemolie. Mayo wordt gemaakt van zonnebloemolie. Plantaardige melken zitten vaak vol zonnebloemolie! En die producten zijn al verhit en in sommige gevallen verhit je het gewoon nog eens. Zeker bij de plantaardige melk natuurlijk.

Lijstje met producten waar ik op let

Hierbij mijn rijtje van producten die jammer genoeg olie bevatten waar ik het liever niet in wil hebben en eigenlijk niet meer koop:

 • mayonaise; natuurlijk kun je dit zelf maken, maar ik maak veel zelf, dus als ik het kan kopen, doe ik dat graag
 • plantaardige melk en room; rijstmelk, notenmelk, havermelk, sojamelk, cuisine, room, etc. Eventuele olievrije optie: Ecomil Amandeldrink de witte suikervrije variant en de amandelroom van Ecomil bevat alleen amandelolie. Altijd een optie: kokosmelk, kokosroom, e.d.
 • chips; ik vind chips best lekker eigenlijk, op zijn tijd, maar met zonnebloemolie is het opeens een stuk minder lekker geworden 😉 uitzonderingen zullen er zijn op dit gebied, ik hoop dat iemand snel bedenkt dat er mensen zijn die chips willen die in gezonde olie gebakken wordt
 • voorgebakken patat; stiekem eten we dit nooit, maar hoort wel in het rijtje thuis vind ik
 • sauzen, potjes e.d.; natuurlijk gebruik ik weinig sauzen en potjes, maar als je een keer een verantwoord kruidenpotje, pasta of iets dergelijks hebt, zit er zeker gekke olie in, net zoals mayo, mosterd, e.d. Extra vierge olijfolie is dan een veel betere optie!
 • nogmaals: margarines, bak en braad, dieetmargarine, etc

Perfect kan niet, maar ik vind het wel fijn om te weten :)

0 reactie

 1. Suzan 3 jaar geleden

  Leuk artikel. En ja, zonnebloemolie wordt bijna overal voor gebruikt. Zelf gebruik ik veel kokosolie, maar met braden spat dat nogal. Alternatief: Ghee maken. Recept is vast wel te vinden via Google (net zoals vele andere leuke dingen). Ghee spat nagenoeg niet en is helemaal puur.
  Kokosolie gaat echter wel op mijn brood of door de chocolaatjes.
  Mayo maak ik zelf met maiskiemolie. Dit omdat zonnebloemolie niet zo geweldig is, olijfolie gaf een heel bittere smaak en slaolie was smerig..haha. Maiskiemolie is smaakloos (positief bedoeld) en wordt ook wel aan babies gegeven die niet van de poeperij af kunnen komen (sorry, niet smakelijk).
  Aangezien in mayo ook mosterd gaat, heb ik die van Kuhlman. De extra pittige, die is suikervrij en vrij van andere gekke dingen. Gaat perfect.
  Nu nog sausjes leren maken die net zo lekker (liefst lekkerder) zijn als die uit een pakje :)

 2. Naomi Bislip 3 jaar geleden

  Oef, ben meteen even gaan kijken of er olie in mijn amandelmelk zit, maar dat is gelukkig niet het geval. Ik maak mayonaise altijd met druivenpitolie (de speedy mayo van Annabel Langbein, een kind kan de was doen!)

 3. von 3 jaar geleden

  Nog een tip voor alle chips verslaafden… zelf groentechips maken.
  http://www.chickslovefood.com/kids-groentechips/
  En wat betreft potjes ik heb wel een goede kant en klare pasta saus gevonden van demeter zit alleen extra vierge olijfolie in dus mocht je een keer makkelijk moeten doen dan is dit naar mijn mening een goed alternatief.(http://puuretenenzo.nl/?p=489)

 4. Wilma 3 jaar geleden

  Op zich is een goede (biologische) zonnebloemolie niet slecht ( vooral de high oleíc) als de balans tussen de omega-3 en omega-6 vetten maar goed is! (vette vis/lijnzaad).

 5. Maartje 3 jaar geleden

  +1 voor je blog, ik vol hem nauwgezet en het is een ware leerschool in al mn ontdekkingen de laatste tijd 😀 Ik zou inderdaad ook heel graag een chipje zien dat gebakken is in bv kokosolie!! (waar ik zelf in frituur ook). Maar die zijn er helaas nog niet(tenminste ik vond ze ook nergens). De rijstmelk die ik heb van het merk Lima(bio winkel), bevat koudgeperste zonnebloemolie staat op de ingrediëntenlijst. Dat is wel oké dacht ik(?)…

 6. Irene 3 jaar geleden

  Goed dat je, je r zo in verdiept.

  Zelf heb ik veel moeite met taart op verjaardagen. Verschrikkelijk om steeds een af wegen te moeten maken tussen het niet eten van die suikerzooi, of moeten uitleggen waarom je het niet wilt (en het idee hebben dat de gastvrouw/heer teleurssteld)

 7. Sandra 3 jaar geleden

  Zonnebloemolie krijgt er wel hard van langs. Ik wil aannemen dat het niet goed is als het wordt verhit en dus ook alle produkten waarbij verhitting te pas is gekomen om ze te maken. Maar is er iets op tegen om zonnebloemolie doodgewoon koud te gebruiken, bv biologische zonnebloemolie over een slaatje? Is ok toch?

  • Auteur
   sharon 3 jaar geleden

   Ja er zitten gewoon niet zoveel voedzame onderdelen in, ook in koude niet :) Olijfolie is een veel betere koude salade keuze, dus vandaar dat ik liever dat neem :)

 8. Seline 3 jaar geleden

  Interessant artikel Sharon! Mijn rijstmelk bleek bij controle ook zonnebloemolie te bevatten helaas :-( Zelf ben ik ook totaal niet vies van verzadigde vetten, niks engs aan 😉 Toch zit ik wel met een vraag ten aanzien van het bakken met vetten (en dan bedoel ik niet in de pan, maar taarten en cakes enzo), ik heb bijvoorbeeld een recept voor carrotcake die je moet maken met zonnebloemolie en ik vraag me af of je dat dan zomaar kunt vervangen door een andere olie/vet? Kokosolie wordt hard(er) op kamertemperatuur en roomboter heeft toch wel een wezenlijk andere smaak en textuur, wat zou jij dan gebruiken?

 9. Bas 3 jaar geleden

  Hoi,

  Er is smeerbare roomboter te koop. Nu vraag ik me af valt deze nog in de categorie “goed vet” of is het door de bewerking alsnog geen goede optie?

  • Auteur
   sharon 3 jaar geleden

   Het is smeerbaar om een reden, ik weet niet welke reden :) Maar gewone roomboter is ook smeerbaar op kamertemperatuur, dus die kun je prima een weekje bewaren in afgesloten bakje – op kamertemperatuur :)

 10. Jan 3 jaar geleden

  Hoi,
  Ook in de natuurvoedingswinkel/branche wordt heel veel gebruikt gemaakt van zonnebloemolie in producten die zijn verhit. Het is ook daar nog steeds niet doorgedrongen dat je meervoudig onverzadigde vetzuren niet mag verhitten omdat er dan zeer schadelijke transvetzuren ontstaan!
  Zonnebloemolie is natuurlijk goedkoper dan goede kokosolie en olijfolie!
  Wat betreft chips gebakken in zonnebloemolie: Ze bevatten niet alleen transvetzuren maar ook acrylamide(alle twee kankerverwekkend) dus alles behalve een ‘gezond product’!

 11. Sigrid 3 jaar geleden

  Het huismerk van Albert Heijn heeft naturel chips die gebakken zijn in palmvet/olie. Of dit van juiste komaf is weet ik niet, maar als er al chips gegeten wordt bij ons in huis zijn het deze.
  Aardappel is overigens wel een nachtschade dus daar moet je ook zeer matig mee zijn!

 12. Laura 2 jaar geleden

  Ik zie dat het een wat oudere post is maar wellicht heeft iemand er nog wat aan. Wij snacken altijd de chipjes van Anavieja, die zijn in olijfolie gebakken en volgens de fabrikant op lage temperatuur. Bovendien zijn ze biologisch en zit er naast aardappel, olijfolie en zout niets in.

  • Auteur
   sharon 2 jaar geleden

   leuke tip!

 13. Martijn 10 maanden geleden

  Interessant!
  Ik ben zelf al lang op zoek naar biologische chips gebakken in palmolie, liefst paprikasmaak zonder MSG en zonder tarwe…ik heb ze nog niet gevonden. De AH basic chips zijn inderdaad in (slechte) palmoliegebakken. De verse frietjes van AH zijn voorgebakken in palmolie (ik bak ze af in ossewit). Het zou mooi zijn als er weer meer aandacht komt voor goede palmolie en gebruik van kokosolie bij de bereiding van gebakken/verhitte producten….

  • Auteur
   sharon 10 maanden geleden

   I agree! Zou inderdaad fijn zijn als er meer variatie komt :)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

GRATIS E-book t.w.v. €6,95!!
25 lekkere Sinterklaas recepten!

Nog een maand en het is Sinterklaas. Download  nu het Voedzo Sinterklaas receptenboek boordevol suikerbewuste recepten. 
DOWNLOADEN