Suikervrije appeltaart met alleen natuurlijke ingrediënten!

Deze week een ‘gezonde’ en smaakvolle appeltaart gemaakt, hoera het kan echt!! Ik zal jullie niet langer in spanning houden, bij deze het recept:

Voor de taartbodem heb je de volgende ingrediënten nodig: 115 gr. pecannoten, 300gr. dadels, 3 el kokosolie, 1 el water, mespuntje zeezout

Voor de vulling heb je de volgende ingrediënten nodig: 1kg. Jonagold appelen (licht zoet), 100 gr. gemengde noten, ¾ tl stevia, citroensap, kaneel

Dit is een taart voor een “normale” springvorm met een doorsnede van 26cm, fijn voor een groot gezelschap!

Bereidingswijze

De ingrediënten voor de taartbodem mixen in een keukenmachine en goed aandrukken in de springvorm. Niet alleen een bodem maken maar ook een randje van ongeveer 3 cm hoogte. Het geheel 1 uur in de koelkast laten harden.

Vervolgens deel van de appels in blokjes snijden, ander deel in partjes voor de garnering van de taart. Appelblokjes/partjes mengen met citroensap, kaneel en stevia. Dit mengsel in een oven bestendige schaal doen en in de oven 30 minuten verwarmen op 175 graden (hete lucht). In een apart bakje de gemengde noten ook mee verwarmen. Appelmengsel laten afkoelen en op de eerder bereide bodem leggen, de gemengde noten als garnering en samen in de koelkast voor tenminste 2 uur.

Eet smakelijk!

De inhoud en de recepten op Voedzo mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van één alinea met een link naar het volledige recept en / of artikel op Voedzo.

Marianne

Hallo gezonde eters! Ik ben Marianne en eet al een tijd zonder geraffineerde suiker, foute e-nummers en ik minimaliseer mijn tarwe en lactose gebruik. Daarnaast ben ik fan van biologisch voedsel. Ik werk als orthomoleculair therapeut in mijn eigen praktijk, Gezondheidspraktijk Vitalis, en kan je persoonlijk helpen bij o.a. een voedingspatroon check. Lijkt je dit wat? Klik dan hier. Ik vind het leuk om voor Voedzo te schrijven en jullie te stimuleren! Een gezonde groet, Marianne

82 reacties

  1. Alma   •  

    Hallo Marianne,

    ik heb vanmiddag jouw recept voor suikervrije appeltaart getest….
    Ik heb er één woord voor….HEERLIJK !
    De zoete smaak van de dadels en noten met de fris zoetzure smaak van de appels + rest v/d ingr.
    echt super lekker.
    Dit recept ga ik vaker gebruiken.
    Bedankt.

    Hartelijke groet
    Alma

  2. Marianne`   •  

    Leuk dat je het zo lekker vind! Geniet er van, ik ben ondertussen bezig met nieuwe gezonde creaties :-)

    Groet,
    Marianne

  3. Saar   •  

    Sinds een week of 3 probeer ik zo goed als suikervrij te eten terwijl ik freelance bakker ben!
    Ik ben heel erg blij met dit recept!

    Ik had het recept alleen even snel gelezen en had dus de bodem met het appelmengsel in de oven gebakken. Kan ook erg goed moet ik zeggen.

    Mijn collega die suikervrij MOET eten was er ook helemaal blij mee :D

    Heel erg bedankt!

  4. Jouke   •  

    Vanmiddag heb ik deze gemaakt met peren i.p.v. appels, ook erg lekker!

  5. Elly van Kranen   •  

    Wauw, ziet er goed uit en lijkt me heerlijk. Ga ‘m zeker proberen!

  6. marja zahavi   •  

    Ziet er heerlijk uit, maar dat kan ook niet anders met 300 gram dadels. Daar zitten toch wel erg veel suikers in ben ik bang ;-(

      • esther   •  

        Het recept klinkt goed, maar inderdaad vanwege de dadels volgens mij minder geschikt voor diabetici.

  7. Ingrid   •  

    Lees ik het goed dat de bodem niet in de oven gaat? Alleen het appelmengsel gaat in de oven?

    • Marianne`   •  

      Klopt Ingrid, makkelijk hè?

  8. anke   •  

    Nou, hij staat in de oven hoor!! ben heel benieuwd, maar wat ik wel grappig vind en eigenlijk niet snap, waarom alles eerst in de oven moet en dan afkoelen en in de ijskast??

    • Marianne`   •  

      Dan is de taart beter te snijden en valt ‘ie niet direct uit elkaar :-)

  9. Marjan   •  

    Het appelmengsel staat in de oven, de bodem in de koelkast. :-)
    Vanavond lekker smullen!
    Als ik een taartje wil maken kijk ik altijd hier en vind iedere keer weer iets verrassends. Super!

  10. simone   •  

    Lijkt me een heerlijk recept! Heb alleen een vraagje over de stevia… welke gebruik jij dan, de poeder of de vloeistof en met hoeveel procent stevia erin ?

    • Marianne   •  

      Het kan allemaal maar ik gebruik poeder. Stevia Gold. 420x sterker dan suiker zo even uit mijn hoofd, dus niet uitschieten :-) je kan ook heel goed stevia vervangen door honing (1,5 EL) wordt het wel iets plakkeriger van maar dat kan juist lekker zijn. Of helemaal niet vervangen, appels zijn zoet genoeg!

  11. Janet   •  

    Hoi, wat n heerlijk recept! Ga ik zeker proberen.
    Zou ik die bodem ook kunnen gebruiken voor een kwarktaart denk je?

    Groeten Janet

    • Marianne   •     Auteur

      Zou in theorie kunnen maar de smaken matchen dan denk ik totaal niet (tenzij je notenkwark maak oid) Succes!

  12. PeeWee   •  

    Hi,
    Ziet er lekker uit de appeltaart. Maar heb je toevallig ook een alternatief als je geen kaneel mag?

    • Marianne`   •  

      Nee, niet echt. Je zou misschien kruidnagel kunnen gebruiken maar daar moet je van houden. Wees daar voorzichtig mee, het heeft een zeer sterke smaak.

    • Roos   •  

      Je zou een zelfgemaakte variant op koek en speculaaskruiden kunnen gebruiken. Even googelen, dan vindt je verschillende recepten. Als je de kaneel weglaat smaakt het wel anders, maar je krijgt wel de warme, pittige smaak waar je naar zoekt.

    • Eva   •  

      Bv kardemom, zwarte peper en kruidnagel.

    • Freya   •  

      Kardemom zou misschien wel een goede vervanger kunnen zijn :).

  13. Annelies   •  

    Hoi recept lijkt me erg lekker en wil het graag maken alleen heb ik een noten en pinda allergie.
    Vrij lastig gezien veel zoete gerechten met noten worden gemaakt. Is er een alternatief voor de noten ? Hoor het graag. Dank

    • Maria   •  

      Je zou pitten kunnen gebruiken, ik zie vaak zonnebloempitten staan als alternatief.

  14. Marianne`   •  

    Je kan de bodem ook gewoon van meel maken uiteraard en de noten bovenop de taart weg laten. Ik ben niet helemaal thuis in de notenwereld, maar als amandelen niet tot die groep behoren kan je wellicht dat gebruiken!

  15. Lisette   •  

    Heerlijke taart en heb deze al vaak gemaakt!
    Ben eigenlijk benieuwd of je deze taart ook kunt
    invriezen?

    • Marianne`   •  

      Dat kan zeker! Smaakt nog prima na een paar weken.

  16. Miryam   •  

    Wat een heerlijke taart! Hij blijft bij mij jammer genoeg aan het bakblik plakken waardoor ik hem niet als een mooi taartje kan serveren. Niet dat dat iets afdoet aan de smaak, die is perfect!

    • yvonne   •  

      en als je bakpapier gebruikt?

  17. Marjolein   •  

    Ik ga deze taart maken voor mijn verjaardag volgende week!! Hopelijk vindt de visite ‘m ook lekker!

    Wel even 2 vraagje2: de kokosolie kun je in harde vorm mixen of smelt je het eerst?
    En hoeveel citroensap gebruik je? 1 citroen?

    Groetjes
    Marjolein

  18. Marianne   •  

    Kokosolie hoef je niet eerst te smelten en citroensap: een eetlepel(tje) is genoeg. Succes!

  19. Marianne   •  

    Voor allen: Gedroogde dadels gebruiken, met verse dadels is het te plakkerig. Toch verse dadels? Dan bodem 7 minuten bakken op 200 graden.

    • esmeralda   •  

      Goede tip! Ik heb de taart met verse dadels gemaakt en de bodem was idd erg plakkerig. Volgende keer doe ik hm in de oven. Bedankt voor het mooie recept!!

      Mijn staafmixer had overigens best wel moeite om de verse dadels en pecannoten te mixen. Wat voor mixer zou je het beste kunnen gebruiken?

  20. Marjolein   •  

    Dank voor je antwoorden! Nog even een klein vraagje: als ik de taart zondag maak en bewaar in de koelkast, is deze dan dinsdag nog lekker te eten?!

  21. Marianne   •  

    Ha Marjolein,

    dit zou ik niet doen, dat is echt minder lekker. Het kan wel maar het komt de smaak niet ten goede. Succes!

  22. Danielle   •  

    De taart ziet er super lekker uit. Ik heb hem net gemaakt voor de voedingsles van morgen aan de Hogeschool voor natuurgeneeswijze. Super leuk recept en lekker gezond!!

  23. Cecile   •  

    Eigenlijk wil ik geen stevia gebruiken, maar ik zie dit best veel terug in jouw recepten.
    Met welke hoeveelheden van andere zoetmiddelen (agave of ahorn of honing) kan ik dit vervangen?

  24. Ineke   •  

    Vanmiddag deze appeltaart gemaakt. Overheerlijk!!!
    Ik heb bakpapier op de bodem gelegd. Ook heb ik een paar appels meer gebruikt en een handje rozijnen en cranberry’s erin gedaan.
    Geweldige lekkere taart.
    Bedankt voor het recept.

    Groet Ineke

  25. Lara M   •  

    Vandaag voor het eerst de appeltaart gemaakt, heerlijk!
    Iedereen hier in huis heeft er van gesmuld. Ik heb de bodem trouwens 8 minuten in de oven gedaan op 200 graden, word hij lekker krokant jum!!
    Deze taart zal ik zeker vaker gaan maken :D Volgende keer ook nog wat kokosschaafsel eroverheen , verukkelijk.
    Bedankt!:D

  26. tamara   •  

    Hier nog een recept voor appeltaart ! Die ik zelf vd week gemaakt hebt. Vond hem erg lekker.

    70 gr kokosolie, (even laten smelten en af laten koelen voor gebruik, gebruik voor het beslag 60 gr en bewaar nog 10 gr voor het einde)
    75 gr ahornsiroop,
    80 gr witte amandelpasta,
    1 ei
    2 el citroensap, ,
    50 gr kokosmeel,
    75 gr amandelmeel, (je kunt eventueel ook alleen amandelmeel gebruiken 125 gr)
    snufje zeezout,
    4 gr bakkerszout, ,
    20 gr palmsuiker, ,
    10 gr arrowroot
    rozijnen hoeveel je wilt, (je kunt ze van te voren even in water laten wellen 10min)
    appel met kaneel hoeveel je wilt in stukjes snijden. Ik gebruikte 3 appels geloof ik
    gehakte witte amandelen ( of andere nootjes , waar je maar net van houd)(met de keukenmachine kun je dit byv kort even hakken) je kunt zelf even kijken hoeveel je er wilt, ik heb er gewoon een aantal in de keukenmachine gedaan…

    1. Doe de kokosolie, ahornsiroop, het ei, citroen in de mixer , even kort alles mixen..
    2. Doe de kokosmeel, amandelmeel, palmsuiker, arrowroot, zeezout, bakkerszout, er ook bij.. en weer even blenden (het is een erg vervelend beslag om mee te werken, dat zeg ik alvast erbij, maar hij is wel heerlijk haha)
    3. Vet de taartvorm in met kokosolie, schraap al het beslag in de vorm en gebruik de bolling van je hand om het beslag overal gelijk te krijgen. (als het erg aan je hand blijf plakken kun je natuurlijk altijd wat kokosmeel op je hand doen).
    4. doe nu de appelstukjes en rozijnen over het beslag..
    5. En als laatste de gehakte amandelen eroverheen strooien, het is de bedoeling dat je de appelstukjes en rozijnen bijna niet meer kunt zien. Doe een beetje gesmolten kokosolie die je over had.. over de amandelstukjes . En zet hem 20 tot 25 min in de oven.!

    Ik had gelezen ergens dat je ook een soort Kokosroom kon maken met kokosvezels en kokoswater en dat kloppen.. of waarschijnlijk al kant en klaar in een gezondheidswinkel kan kopen.. Dan kun je dat eventueel nog erop doen.

    En het smaakt hetzelfde als een normale appeltaart maar dan zonder slechte suiker en witte meel !

    Eet smakelijk :-))

  27. monique   •  

    ik was een beetje sceptisch, maar hij was echt suuuuperlekker, en mijn 7 vriendinnen die meeaten vonden dat ook,compliment!

  28. Celine   •  

    Hoi Marianne,

    Bedankt voor je recept! Ik heb hem gister bereid. De vulling is heerlijk, maar vond de bodem niet zo mijn ding. Weet je misschien een alternatief?

  29. Ludy   •  

    Top recept! Zaterdag gemaakt en niets dan complimenten!

  30. Ruth   •  

    Super recept ! Goed gelukt en zeer smakelijk. Schoon op in korte tijd !

  31. Matt   •  

    graag zou ik willen weten of de kokosolie die je gebruikt een vaste substantie is of heb je dat eerst warm gemaakt zodat je dan 3 eetlepels gebruikt.

    • Ruth   •  

      Ik heb de kokosolie er als een vaste substantie doorheen geroerd. De kokos is vrij zacht, dus dat ging prima.

  32. daretodream   •  

    Hoi,

    Vorige week heb ik genoten van deze heerlijke taart.
    Hij zag er fantastisch uit, tot ik hem uit de bakplaat wilde halen.
    Hij bleef plakken aan de bodem en het werden ontzettend rommelige (maar lekkere) stukken.
    Enige idee waar dit door komt?

    • Marianne   •  

      Hoi,

      heb je gedroogde dadels gebruikt? Verse werken slechter. Gek dat het bij sommigen wel lukt en bij anderen niet (je bent niet de enige), hierboven heb ik eerder een tip gegeven om de bodem bij ‘te plakkerig’ even af te bakken.

      • daretodream   •  

        Bedankt, dat ga ik proberen!

  33. Jannette   •  

    Deze heb ik ook gemaakt. Hij is best lekker, alleen de zijkanten werden bij mij hard. Maar de onderkant niet. :)

  34. Sandra   •  

    Hoi, heb een vraagje over de bodem. Moet je deze met
    de ingrediënten helemaal tot een plakkerige
    moes mixen of blijven deze grof in de taart. Of snij
    je de dadels eerst in stukjes? Lukte met de mixer
    niet heb ik de staafmixer erbij genomen.
    Werd t een plakkerige moes. Heb de bodem
    in de oven gezet omdat deze erg plakkerig was.
    Erna heb ik hem mooi kunnen glad strijken.
    Ga de taart morgen proberen.. Ruikt wel heel lekker.

  35. yolanda brinkkemper   •  

    WAUW, ik heb mijn nieuwe favoriete website gevonden…Ik word hier heel blij van, ik ga snel vanalles proberen. BEDANKT

  36. Mieke   •  

    Ziet er goed uit. Even een kritische vraag. Hoorde laatst dat je stevia vers moet verwerken … weet iemand precies waarom?? Dan misschien beter honing ….

    • sharon   •  

      Misschien omdat de witte stevia gebleekt is? Toch bewerkt? Dat is namelijk zo :)

  37. Moi   •  

    Vind het niet zo smakelijk eruit zien ..maar ja dit is mijn mening ;D

    • sharon   •  

      Ik weet nooit echt wat ik van dit soort opmerkingen moet vinden. Het is niet inspirerend om te lezen en ook niet nuttig of van enkele waarde. Een beetje alsof ik tegen een wildvreemde op straat zeg dat ik het kapsel lelijk vindt, ook raar. Overigens is de taart heel erg lekker.

  38. Janet   •  

    Vorige week gemaakt met appels in open schaal. Heerlijk, maar wel erg “los”. Nu met deksel op de schaal in de oven. Net appelmoes. Ook heerlijk. Maar hoe moet het nu echt?

  39. Anouk Plantinga   •  

    Ik heb zo’n blok dadelpasta bij de turk gekocht. Ik denk dat het daarmee ook heel goed gaat, ik ga het in elk geval proberen. Ik vind het een heerlijke taart!

  40. angela   •  

    Zo vaak zit er kokosolie in de recepten. Is er een vervanger te bedenken? (Kokosolie is voor mensen met n hoog cholesterol, niet goed)

    • Paula   •  

      Dat is een fabeltje! Net zoals dat roomboter niet goed zou zijn. Dus gaan alle mensen braaf uit angst Becel gebruiken, terwijl dat nou juist ongezonde boter is! En Unilever maar geld verdienen, net als de farmacie die het liefst heeft dat men massaal levenslang aan de statines gaat om het cholesterol te verlagen. :(

      Kokosolie is juist de beste keuze die je kan maken qua olie/vet.

      Misschien ook goed om het boek De Cholesterolleugen eens te gaan lezen. Geschreven door Prof. W. Hartenbach, 30 jaar hart- en vaatspecialist geweest in Duitsland. Hij doet een boekje open over hoe wij geïndoctrineerd worden met onwaarheden over cholesterol. Bol.com heeft em te koop.

  41. Paula   •  

    Wat een heerlijke taart was dat! Gister gemaakt , een kleintje, de helft van het recept, maar dat is nu bijna op. De kruidnoten staan nu in de oven. Heerlijke recepten, mooie E-boeken, ik heb er twee gekocht en ga er meer kopen, ik ben heel blij met al deze info, ga zo door!

  42. Tobias   •  

    Ziet er goed uit, maar ik maak me wel zorgen om de hoeveelheid vet die in dit recept zit.
    51% van de calorien komen van vet door al de noten en olie. Zeer gevaarlijk voor diabetici.

    Voedingswaarde van deze taart:
    http://cl.ly/image/2Y311K1k1F2u

    • sharon   •  

      Gelukkig hoef je de taart niet te maken! :) Ik vind het juist fijn dat er zoveel vet in zit. Dat zorgt er tenminste voor dat de suiker niet het lichaam binnenknalt en de bloedsuikerspiegel door het plafond treedt. Heerlijk!

      • Tobias   •  

        Teveel vet zorgt juist dat de normale distributie van bloedsuiker naar de cellen niet goed plaats kan vinden, dit zorgt voor problemen. De brandstof/glucose zit als het ware vast in het bloed waar het normaal uit hoort te komen zodat het de cellen van je organen, spieren en ander weefsel kan voeden voor normale lichaamsfunctie.

        Veel vet = hoge bloedsuiker spiegel.
        Dus mijn advies is, pas op met al die olie (en noten).

  43. Aniek   •  

    Kan je de taart nadat hij is afgekoeld nog even 5 minuten in de oven zetten? Ik houd namelijk heel erg van warme appeltaart. Of denk je dat ie dan ook te brokkelig wordt?

  44. Diana   •  

    Hij was jammie, schoon op na de verjaardag van mijn dochter.
    En er werd me zelfs gevraagd waar ik het recept vandaan had, mooie link van jullie site naar hen gemaild

  45. Els Doorschodt   •  

    Wat een verrukkelijke taart, mijn favoriet op dit moment. Ik neem alleen meer ingredienten voor de bodem omdat ik anders geen opzet randje heb. De appels hebben wel een wat lossige structuur weet nog even geen oplossing daarvoor.

  46. Janny den Hartog   •  

    Wat is deze appeltaart heerlijk!!!Bedankt voor ‘t recept…..ga ‘m zeker vaker maken!!!

  47. Romy   •  

    Hoi Marianne,
    Leuk om te lezen hoe gepassioneerd je met voedsel bent. Maar ik zie toch wel dingen die je misschien even zou willen nazoeken. Ik zie dat je het liefst zo puur en gezond mogelijk eet, maar dan verbaas ik me over de toevoeging van stevia. http://www.acefitness.org/certifiednewsarticle/1644/the-truth-about-stevia-the-so-called-quot-healthy/ Zie dit artikel over de effecten ervan, zo schijnt het de kans op kanker te verhogen en allerlei andere negatieve effecten teweeg te brengen. Ik las in een ander artikel van je dat fabrikanten alle mogelijkheden aangrijpen om het artikel zo gezond mogelijk aan te prijzen en dat je er niet intrapt, ik ben bang dat je er dit keer wel ingetrapt bent… Verder lijkt de appeltaart me superlekker hoor! Ik hoop alleen dat je producten die natuurlijk lijken wat verder onderzoekt voor ze te bestempelen als gezond.
    Groetjes

  48. marlies rademakers   •  

    In dat artikel staat ook dat je dan wel enorme hoeveelheden ervan moet eten Romy, in normale hoeveelheden is het een prima vervanging.

  49. Dayenne   •  

    Voor het eerst deze appeltaart aan het maken. Lekker simpel en hopelijk lekker, maar als ik dat zo lees komt dat wel goed. Voor de bodem heb ik vijgen gebruikt (omdat die bijna aan de houdbaarheidsdatum zaten) en een paar dadels erbij om aan de juiste hoeveelheid te komen.

    Ben heel benieuwd hoe ie straks zal smaken. De appels en noten kan ik nu uit de oven halen en dan gaan ze na afgekoeld te zijn op de bodem. Het weekend lekker van smikkelen.

  50. Anne   •  

    Ziet er superlekker uit!

    Wel een vraagje. Wat is een goede vervanger voor dadels? Ik ben er zelf niet gek op, dus ik vroeg me af of je daar een vervanger voor hebt qua textuur en stevigheid?

    Alvast bedankt!

    Anne

  51. Paula   •  

    Deze heerlijke taart afgelopen weekend gemaakt. De bodem is echt heerlijk maar hij bleef bij mij zacht en plakkerig dus het was onmogelijk om mooie stukken te snijden. Ik moest de stukken echt van het bakpapier af schrapen, dus de gasten kregen een hoopje appeltaart.

    De noten in de vulling heb ik weggelaten en ipv stevia heb ik kokosbloesemsuiker gebruikt in de vulling. Errug lekker!

    Voor het herhaling vatbaar alleen ik ben benieuwd wat jullie ervaringen zijn met de bodem en wat ik kan aanpassen om te zorgen dat deze stevig en niet plakkerig is.

  52. yvette   •  

    Deze appeltaart is GEWELDIG.!! super bedankt

  53. maarten   •  

    of je met dadels gezonder af bent vraag ik me erg af: die geven ook behoorlijke bloedsuikerpieken.

    • sharon   •  

      iedereen kan zelf bepalen of ze dat als gezonder ervaren of niet :) of ze een schommelende bloedsuikerspiegel krijgen of niet ;)

  54. Anne   •  

    Hoi!
    Ik ben hem nu aan het maken ben echt super benieuwd!
    Maar we hebben andere appels gebruikt en ze zijn net uit de oven maar het lijkt nu echt appelmoes!

    Hoe komt dat? Hoort het? Offff

    Groetjes!

    • Marianne   •     Auteur

      Uhh, nee, dat hoort niet! Te zachte appels gebruikt misschien? Het hoort er echt zo uit te zien als op de foto, nog partjes in vorm maar wel een beetje zacht.

  55. Marjolijn   •  

    Hoi, ik heb ook deze heerlijke appeltaart gemaakt. Heeft iemand nog een idee voor de bodem? Deze vond ik toch iets te zoet. Kan je ipv van 300 gr dadels ook 50 gram van iets anders gebruiken wat minder zoet is?
    Groet Marjolijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>