Kappen met kaas en brood

Kappen met kaas en brood
31 mei 2012 ingeborg

Toen ik Amber Albarda’s boek las haakte ik hier ongeveer af. Kaas is vet en bevat veel calorieën, I know. Maar alle mensen, wat vind ik kaas lekker! Voor een kaasplankje kun je me ’s nachts wakker maken en dat zegt wat, want in mijn dagelijks leven probeer ik alles wat me wakker kan houden uit te bannen of te voorkomen. Oordoppen liggen nooit ver weg en als ik niet zeker weet of de kinderen geplast hebben, moeten ze veelal onder megaprotest (nog) een keer.

Kaas ondergaat de e-nummertest

Kaas. Als ik ga koken komt mijn dochter altijd om een stukje kaas vragen. In ons huis houden alleen de meisjes van kaas, de jongens moeten er niets van hebben. Alleen 1. onder dwang en 2. gesmolten. Dus tosti’s en kaasfondue wel en verder niets. Nu ben ik vrienden geworden met de dame van de kaaswinkel in ons dorp en een paar weken geleden durfde ik wel met de E-nummer-app naar binnen. Ze vond het reuze interessant en we gingen op zoek naar E-nummerloze kaas. Niet gevonden! Gewone kaas kent kleurstof, boerenkaas niet, dus verder met de boerenkaas. Maar die blijkt een E-nr te bevatten die de houdbaarheid bevordert, nota bene een rood E-nummer, terwijl de gewone kaas een oranje E-nr hiervoor bevat. Oei. Wat nu? Mevrouw heeft sinds kort 1 biologische kaas in het assortiment. Heerlijke kaas uit Ierland, samen geproefd. Maar ook dit kaasje komt niet door de E-nummertest :(. Ze vertelde dat ze afgelopen week al 5 klanten had gehad die gevraagd hadden naar de E-nummers in kaas. En dat dat haar aan het denken zet: zij gaat op zoek naar kaas met goede E-nummers. Top, ik wacht het af.

Stoppen met kaas: het begin

Ondertussen was met Pinksteren de kaas op. 2 Dagen zonder kaas. Zomaar vanzelf in mijn schoot geworpen! Viel best mee. Bij het koken een handje noten is heerlijk en dochterlief houdt ook van noten. Ze vroeg wel tig x om kaas op haar brood, gezwicht en dus na Pinksteren op naar de kaasboerin. En als die heerlijke verse kaas in huis is, tja, dan is het lastig om die te negeren. Nu ga ik om de dag kaas eten en dan om de 2 dagen of alleen in het weekend ofzo. Net als suikervrij eten: stapje voor stapje. Geen kaas meer op de pasta rooie saus (Bolognese), geen blokjes of plakjes tijdens het koken. Daar begin ik mee.

Brood in de ban

Naast kaas doet Amber ook brood in de ban. Brood! Aahhhh, ik ben een fan van brood, nee een FAN. Frans pain seigle, het Vlaamsch Broodhuis, de Excellent-broden van AH (waar niemand me kan vertellen of daarin suiker zit of niet)  of zuurdesembrood van Puur, de biowinkel hier in het dorp. Ongesneden in papier, wat een traktatie. Gauw naar huis, echte boter erop en verse kaas. Ik doe er een moord voor, maar de kaas hadden we al besproken. Goed, beetje zout erop of wat ik laatst deed: humus en gegrilde paprika, heerlijk. En de andere boterham met Hüttenkäse en tomaatjes. I love brood! Dus dat ik vandaag een dag heerlijk heb gegeten zonder 1 boterham naar binnen te werken is onvoorstelbaar. Langzaam begin ik te zien hoe het werkt: ik moet gewoon zorgen dat ik (andere) lekkere dingen voor het grijpen heb voor ontbijt, lunch & tussendoor. Ontbijt is geregeld: ben nu verslaafd aan warme havermoutpap met appel & kaneel. Nu de lunch nog.

Woensdag zonder brood

Aangezien ik woensdagsochtends hardlooptraining heb, ontkom ik vrij eenvoudig aan het koffiemoment (met trek) rond half 11. Want na de training zwetend en hijgend terug op de fiets naar huis moet ik me meestal haasten om om half 12 me op het schoolplein te melden. De woensdagmiddagen kom ik vrij weinig toe aan iets dat op werk lijkt, dus koken is dan een goed idee. Meestal mag de Magimix aan de bak om wortels, komkommers en courgettes te raspen. Beetje olijfolie en citroensap erover, in 1 van de fijne Mepaldoosjes stoppen en hup in de koelkast ermee. Heb ik salade voor de rest van de week. Of we maken milkshakes. Vandaag besloot ik een warme lunch te maken. Check de Appie-app op quinoa en er rollen zowaar 3 recepten uit.

De eerste is de pilav en die heb ik gemaakt. Nu houd ik niet van rozijnen in mijn warme eten, dus die heb ik eruit gelaten. Daarna was het smullen geblazen. Het was voor 4 personen dus 1 bordje aan de man gegeven en 2 bewaard voor de a.s. dagen. Ik ben dol op warm eten maar de man is dat niet gewend. Dus toen ik hem een warm bord aanbood keek hij wat vreemd. Maar hij heeft er ruimschoots van geproefd wat ik als compliment beschouw. Binnenkort ook Karel en Leonoor maar eens  quinoa voorzetten. Even een goede naam verzinnen, eh, indianenrijst. Deze week is de avondvierdaagse, dus het eten van indianenrijst schuif ik naar volgende week. Word vervolgd!

0 reactie

 1. Meibloempje 4 jaar geleden

  Ah, kaas, roomboter en brood. Samen met pindakaas mijn favoriete eten haha. Maar ik ben al jaren aan het minderen, en in plaats van ’s morgens, ’s middags, ’s avonds én als tussendoortjes brood, eet ik nu ongeveer 1 x per twee of drie dagen twee volkorenboterhammen als lunch, en verder verzin ik andere dingen. Dat vind ik persoonlijk al een hele vooruitgang. Ik merk nu ook dat ik een heel opgezette buik krijg van brood eten. Maar goed, zo heeeel af en toe … moet kunnen. Ik eet overigens het liefst echt stevig hard brood waar je op moet kauwen (dus geen sponsachtige, luchtige, fluffy sneetjes). Test: als het sneetje zalm uit blik kan hebben zonder te doorweken of kapot te gaan komt het in de buurt van eetbaar. :-) Dat biologische kaas OOK rode e-nummers bevat wist ik niet. Schandalig!

 2. Sharon Jansen 4 jaar geleden

  Zeg maar tegen t kleine meiske in huis wanneer ze reuze zin heeft in kaas, ze bij ons kaas van Wim mag komen snoepen
  Vraag volgende week woensdag bij Wim toch effies de E na….
  Weer een projectje.
  Of onze fijnproever dat gaat accepteren??

  • Auteur
   ingeborg 4 jaar geleden

   Ik geef het door! :)

 3. Marianne` 4 jaar geleden

  Leuke blog! Heel herkenbaar dit, ik vind kaas ook zooo lekker! Maar ben er al langer achter dat in de meeste kazen rommel zit maar had nog geen tijd alles uit te zoeken. Jij bent me voor, fijn, scheelt hier weer een zoektocht 😉 Volgens mij kunnen sommige brie soorten en mozzarella wel, die doe ik dan soms nu op mijn brood. Succes ermee!

 4. Meibloempje 4 jaar geleden

  Kijk wat ik online tegenkom:

  http://kook-zonder-e.nl/lijst-met-artikelen-zonder-e-nummers/

  Er staat ook kaas tussen, bij Jumbo nog wel.

  • Auteur
   ingeborg 4 jaar geleden

   Dank je voor de link! Interessant.

 5. Eva 3 jaar geleden

  Ken je het brood van Menno? Het enige brood waar je een uitzondering voor mag maken. 😉
  http://www.vanmenno.nl/

  • Auteur
   ingeborg 3 jaar geleden

   Zeker ken ik brood van Menno :) Heerlijk! Dat bewaar ik voor in het weekend :)

 6. richard 3 jaar geleden

  Beste,

  Het slechte E-nummer dat op boerenkaas vermeld staat, zit NIET in de kaas, maar in het plastic van de korst. Dit om schimmels en bacterien te weren.
  Dus conclusie: Helemaal niets mis met Boeren Kaas…

 7. Grietje 3 jaar geleden

  Heel herkenbaar, je eerste zin. Dat boek was zowat mijn eerste serieuze kennismaking met “het moet anders qua voeding”. Sindsdien ben ik erg veel gaan lezen en opzoeken, en zie door de bomen onderhand het bos niet meer. Sterk geminderd met suiker, en ik probeer ook brood te vervangen maar pff als echte liefhebber valt dat nog niet mee, al vind ik ons normale brood inmiddels niet lekker meer (sinds een tijdje spelt te hebben gegeten). Helaas is het recept daarvan veranderd en hebben ze er suiker en tarwe aan toegevoegd… geen reden meer om dat dure speltbrood te kopen dus!

  Maar goed… waar stap ik op over als ik mijn “gewone” ontbijt en lunch wil laten gaan? Elke dag salade met vis of kip leek mij ook niet erg aantrekkelijk, bovendien krijg ik al snel weer honger na het eten van relatief veel groenten (zeker rauwe groente, hoewel ik dat erg lekker vind). Mijn lijf schreeuwt om koolhydraten en zoet. Wat wel helpt om verzadigd te blijven, is voor mij ei en noten. Gisteren een uitgebreide gezondheidscheck laten doen en daar kwam uit dat mijn lever ernstig overbelast is (niet verbazingwekkend na een leven lang dagelijks medicijngebruik, het wonen in een stad en verkeerde voeding) Maar ik probeer mijn lijf wat rust te gunnen en 3x raden wat mijn lichaam nu volgens die test niet wil hebben: ei, noten, pinda, en verder zuivel (koemelkallergie), diverse groenten, chocolade, rode vruchten, kiwi, banaan, E-nummers (no surprise), scherpe kruiden, rood vlees… Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat NIET eten soms gezonder lijkt… behalve dan dat ik een tekort heb aan essentiële vetzuren…

 8. chantal 2 jaar geleden

  Wat een leuk artikel.
  Ik ben zelf ook een verschrikkelijk kaasmonster en vind het heerlijk op een vers sneetje brood met pitjes en zaden. Crackers, beschuit, oven broodjes, tosti’s..kaas, kaas, kaas. Heerlijk.

  Ik heb nooit bij E nummers stil gestaan. Ik heb de app en ga er zeker gebruik van maken. Ben benieuwd hoeveel produkten ik vind zonder E nummers.

 9. D 2 jaar geleden

  Ik werd vroeger altijd al het kaasmeisje genoemd en stiekum ben ik dat nu nog steeds! Ik heb een tijdje gepbrobeerd helemaal zuivelvrij te eten, omdat ik dacht dat dat gezonder was maar dat wil ik mezelf gewoon niet aandoen. Mijn favoriete kaas is geitenkaas (zonder e-nummers!). Zo nu en dan eet ik gewoon zowat het halve kaasblok in één keer op, haha. Maar ik vind dat dat moet kunnen, wij zijn ook maar mensen! Af en toe moet je jezelf daarin toe kunnen staan vind ik, ook al beweren mensen dat kaas superslecht voor je is: het is toch een puur product zonder troep. Ook kan ik echt niet zonder mijn (spelt)broodje, ik eet er gewoon niet teveel van.

  Ik heb ook verschillende kookboeken van Amber Alberda gezien en gelezen. Ze schrijft interessante stukken, maar eigenlijk gaat het mij alleen maar om de recepten en ik moet zeggen, sommige recepten lijken me gewoon niet lekker.. gewoon té zegmaar… Recepten als courgette-lasagne, courgette-spaghetti en een pizza van bloemkool trekken me niet, doe mij maar gewone spaghetti en lasagne.

  Je leest zoveel verschillende dingen op internet over voedsel, dat je er gewoon niet meer van op aan kan. Een tijdje ben ik daarin te streng voor mezelf geweest, nu trek ik mijn eigen conclusie en daar stap ik niet meer van af. Ik laat me niet meer aan het twijfelen brengen. Ik volg nu mijn eigen kop, want je kan er heeel ver in gaan, paar voorbeelden

  – ‘kraanwater is niet gezond, je moet het filteren voor je het eet’
  – ‘laat noten eerst weken voor je het eet i.v.m. fytinezuur’ (lekker die natte noten!)
  – ‘alle granen zijn slecht voor je! op de schop ermee’
  – ‘peulvruchten zijn ook slecht! weg ermee’ – paleo
  – ‘eet geen sla, de nitraat wordt omgezet in nitriet’
  – ‘eet bij élke maaltijd iets eiwitrijks/koolhydraten/..’ (dan mag je niet zo een handje dadels pakken)
  – ‘appelmoes mag je niet in combinatie met vlees eten’
  – ‘eieren jagen je cholesterol op, roomboter trouwens ook’ (ook al zijn het pure producten…)
  – ‘eet geen enkele suikervervangers meer, zelfs geen fruit’ (hmmpf jaja….?)
  – ‘doe nooit jam op brood, jaagt je bloedsuikerspiegel op’ (nouuu, jam is juist zo lekker, wel
  suikervrij natuurlijk)
  – ‘pinda’s zijn giftig voor je’
  – ‘eet geen groentes die familie zijn v.d. nachtschade’

  Ik hoop dat ik m’n punt zo duidelijk heb gemaakt, maar is vast gelukt hahah 😉
  Hiermee bedoel ik gewoon te zeggen dat gezond eten een lastig iets is,
  iedereen ervaart het anders en heeft er een mening over.

 10. Amber Fernandes 2 jaar geleden

  Vreemd dat geen enkele kaas door de E-nummer test komt, terwijl Uniekaas al jaren geen E-nummers bevat en ook geen kleurstoffen. Gewoon te koop bij de supermarkt.

  • sharon 2 jaar geleden

   bedankt voor de nuttige tip

 11. Twan 2 jaar geleden

  Hallo,
  Misschien een tip voor kaas:

  http://www.remekerkaasbestellen.nl/

  Wel duurder maar o zo lekker!

 12. kimberley pex 1 jaar geleden

  ’n Feest van herkenning ! Gestopt/ echt af aan t kicken van kaas. Maar nu geen buikpijn meer !!! Visioenen van kaasblokjes met zilveruitjes, tosti, kaasplankje……………………… heftig. Maar met mn crohn was t niet meer te doen.Echt niet. Tarwe eet ik al lang niet meer. Wel af en toe n snee echt rogge of n roggecracker.

 13. Wilma 1 jaar geleden

  Bedankt voor de tip.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*