Kappen met kaas en brood

Toen ik Amber Albarda’s boek las haakte ik hier ongeveer af. Kaas is vet en bevat veel calorieën, I know. Maar alle mensen, wat vind ik kaas lekker! Voor een kaasplankje kun je me ‘s nachts wakker maken en dat zegt wat, want in mijn dagelijks leven probeer ik alles wat me wakker kan houden uit te bannen of te voorkomen. Oordoppen liggen nooit ver weg en als ik niet zeker weet of de kinderen geplast hebben, moeten ze veelal onder megaprotest (nog) een keer.

Kaas ondergaat de e-nummertest

Kaas. Als ik ga koken komt mijn dochter altijd om een stukje kaas vragen. In ons huis houden alleen de meisjes van kaas, de jongens moeten er niets van hebben. Alleen 1. onder dwang en 2. gesmolten. Dus tosti’s en kaasfondue wel en verder niets. Nu ben ik vrienden geworden met de dame van de kaaswinkel in ons dorp en een paar weken geleden durfde ik wel met de E-nummer-app naar binnen. Ze vond het reuze interessant en we gingen op zoek naar E-nummerloze kaas. Niet gevonden! Gewone kaas kent kleurstof, boerenkaas niet, dus verder met de boerenkaas. Maar die blijkt een E-nr te bevatten die de houdbaarheid bevordert, nota bene een rood E-nummer, terwijl de gewone kaas een oranje E-nr hiervoor bevat. Oei. Wat nu? Mevrouw heeft sinds kort 1 biologische kaas in het assortiment. Heerlijke kaas uit Ierland, samen geproefd. Maar ook dit kaasje komt niet door de E-nummertest :(. Ze vertelde dat ze afgelopen week al 5 klanten had gehad die gevraagd hadden naar de E-nummers in kaas. En dat dat haar aan het denken zet: zij gaat op zoek naar kaas met goede E-nummers. Top, ik wacht het af.

Stoppen met kaas: het begin

Ondertussen was met Pinksteren de kaas op. 2 Dagen zonder kaas. Zomaar vanzelf in mijn schoot geworpen! Viel best mee. Bij het koken een handje noten is heerlijk en dochterlief houdt ook van noten. Ze vroeg wel tig x om kaas op haar brood, gezwicht en dus na Pinksteren op naar de kaasboerin. En als die heerlijke verse kaas in huis is, tja, dan is het lastig om die te negeren. Nu ga ik om de dag kaas eten en dan om de 2 dagen of alleen in het weekend ofzo. Net als suikervrij eten: stapje voor stapje. Geen kaas meer op de pasta rooie saus (Bolognese), geen blokjes of plakjes tijdens het koken. Daar begin ik mee.

Brood in de ban

Naast kaas doet Amber ook brood in de ban. Brood! Aahhhh, ik ben een fan van brood, nee een FAN. Frans pain seigle, het Vlaamsch Broodhuis, de Excellent-broden van AH (waar niemand me kan vertellen of daarin suiker zit of niet)  of zuurdesembrood van Puur, de biowinkel hier in het dorp. Ongesneden in papier, wat een traktatie. Gauw naar huis, echte boter erop en verse kaas. Ik doe er een moord voor, maar de kaas hadden we al besproken. Goed, beetje zout erop of wat ik laatst deed: humus en gegrilde paprika, heerlijk. En de andere boterham met Hüttenkäse en tomaatjes. I love brood! Dus dat ik vandaag een dag heerlijk heb gegeten zonder 1 boterham naar binnen te werken is onvoorstelbaar. Langzaam begin ik te zien hoe het werkt: ik moet gewoon zorgen dat ik (andere) lekkere dingen voor het grijpen heb voor ontbijt, lunch & tussendoor. Ontbijt is geregeld: ben nu verslaafd aan warme havermoutpap met appel & kaneel. Nu de lunch nog.

Woensdag zonder brood

Aangezien ik woensdagsochtends hardlooptraining heb, ontkom ik vrij eenvoudig aan het koffiemoment (met trek) rond half 11. Want na de training zwetend en hijgend terug op de fiets naar huis moet ik me meestal haasten om om half 12 me op het schoolplein te melden. De woensdagmiddagen kom ik vrij weinig toe aan iets dat op werk lijkt, dus koken is dan een goed idee. Meestal mag de Magimix aan de bak om wortels, komkommers en courgettes te raspen. Beetje olijfolie en citroensap erover, in 1 van de fijne Mepaldoosjes stoppen en hup in de koelkast ermee. Heb ik salade voor de rest van de week. Of we maken milkshakes. Vandaag besloot ik een warme lunch te maken. Check de Appie-app op quinoa en er rollen zowaar 3 recepten uit.

De eerste is de pilav en die heb ik gemaakt. Nu houd ik niet van rozijnen in mijn warme eten, dus die heb ik eruit gelaten. Daarna was het smullen geblazen. Het was voor 4 personen dus 1 bordje aan de man gegeven en 2 bewaard voor de a.s. dagen. Ik ben dol op warm eten maar de man is dat niet gewend. Dus toen ik hem een warm bord aanbood keek hij wat vreemd. Maar hij heeft er ruimschoots van geproefd wat ik als compliment beschouw. Binnenkort ook Karel en Leonoor maar eens  quinoa voorzetten. Even een goede naam verzinnen, eh, indianenrijst. Deze week is de avondvierdaagse, dus het eten van indianenrijst schuif ik naar volgende week. Word vervolgd!

Ingeborg Mellaart

Op mijn tocht door de wondere wereld van gezond, goed en suikervrij eten neem ik je graag mee. Ik sleep ook mijn 2 kinderen mee en schrijf over hoe ik hen wijzer en enthousiast maak over eten. Nou ja, probeer :) Lees ook mijn blog: Nooor.nl

10 reacties

  1. Meibloempje   •  

    Ah, kaas, roomboter en brood. Samen met pindakaas mijn favoriete eten haha. Maar ik ben al jaren aan het minderen, en in plaats van ‘s morgens, ‘s middags, ‘s avonds én als tussendoortjes brood, eet ik nu ongeveer 1 x per twee of drie dagen twee volkorenboterhammen als lunch, en verder verzin ik andere dingen. Dat vind ik persoonlijk al een hele vooruitgang. Ik merk nu ook dat ik een heel opgezette buik krijg van brood eten. Maar goed, zo heeeel af en toe … moet kunnen. Ik eet overigens het liefst echt stevig hard brood waar je op moet kauwen (dus geen sponsachtige, luchtige, fluffy sneetjes). Test: als het sneetje zalm uit blik kan hebben zonder te doorweken of kapot te gaan komt het in de buurt van eetbaar. :-) Dat biologische kaas OOK rode e-nummers bevat wist ik niet. Schandalig!

  2. Sharon Jansen   •  

    Zeg maar tegen t kleine meiske in huis wanneer ze reuze zin heeft in kaas, ze bij ons kaas van Wim mag komen snoepen
    Vraag volgende week woensdag bij Wim toch effies de E na….
    Weer een projectje.
    Of onze fijnproever dat gaat accepteren??

    • ingeborg   •     Auteur

      Ik geef het door! :)

  3. Marianne`   •  

    Leuke blog! Heel herkenbaar dit, ik vind kaas ook zooo lekker! Maar ben er al langer achter dat in de meeste kazen rommel zit maar had nog geen tijd alles uit te zoeken. Jij bent me voor, fijn, scheelt hier weer een zoektocht ;-) Volgens mij kunnen sommige brie soorten en mozzarella wel, die doe ik dan soms nu op mijn brood. Succes ermee!

    • ingeborg   •     Auteur

      Dank je voor de link! Interessant.

    • ingeborg   •     Auteur

      Zeker ken ik brood van Menno :) Heerlijk! Dat bewaar ik voor in het weekend :)

  4. richard   •  

    Beste,

    Het slechte E-nummer dat op boerenkaas vermeld staat, zit NIET in de kaas, maar in het plastic van de korst. Dit om schimmels en bacterien te weren.
    Dus conclusie: Helemaal niets mis met Boeren Kaas…

  5. Grietje   •  

    Heel herkenbaar, je eerste zin. Dat boek was zowat mijn eerste serieuze kennismaking met “het moet anders qua voeding”. Sindsdien ben ik erg veel gaan lezen en opzoeken, en zie door de bomen onderhand het bos niet meer. Sterk geminderd met suiker, en ik probeer ook brood te vervangen maar pff als echte liefhebber valt dat nog niet mee, al vind ik ons normale brood inmiddels niet lekker meer (sinds een tijdje spelt te hebben gegeten). Helaas is het recept daarvan veranderd en hebben ze er suiker en tarwe aan toegevoegd… geen reden meer om dat dure speltbrood te kopen dus!

    Maar goed… waar stap ik op over als ik mijn “gewone” ontbijt en lunch wil laten gaan? Elke dag salade met vis of kip leek mij ook niet erg aantrekkelijk, bovendien krijg ik al snel weer honger na het eten van relatief veel groenten (zeker rauwe groente, hoewel ik dat erg lekker vind). Mijn lijf schreeuwt om koolhydraten en zoet. Wat wel helpt om verzadigd te blijven, is voor mij ei en noten. Gisteren een uitgebreide gezondheidscheck laten doen en daar kwam uit dat mijn lever ernstig overbelast is (niet verbazingwekkend na een leven lang dagelijks medicijngebruik, het wonen in een stad en verkeerde voeding) Maar ik probeer mijn lijf wat rust te gunnen en 3x raden wat mijn lichaam nu volgens die test niet wil hebben: ei, noten, pinda, en verder zuivel (koemelkallergie), diverse groenten, chocolade, rode vruchten, kiwi, banaan, E-nummers (no surprise), scherpe kruiden, rood vlees… Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat NIET eten soms gezonder lijkt… behalve dan dat ik een tekort heb aan essentiële vetzuren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>