Gezond eten tijdens een dagje uit

Gezond eten tijdens een dagje uit
30 juli 2012 lisette
Door Eigen ervaring, Praktische tips

Iedereen heerlijk aan het genieten van het overheerlijke weer?? Ik denk het wel .. eindelijk een beetje zomer.. Afgelopen weekend heb ik een bezoek gebracht aan de dierentuin. Het was heerlijk vertoeven.. en aangezien wij een abonnement hebben is het vrij makkelijk om heen te gaan.. eerst een paar dieren bekijken en dan nog even de kids laten spelen in de grote speeltuin.  Als ik een dagje uit ga,  besef ik mij altijd weer hoe slecht er dan eigenlijk gegeten wordt door de mensen. Oke, natuurlijk mag er altijd wat lekkers gegeten worden, maar waar je ook kijkt, zie je allemaal eettentjes die onder andere patat en dergelijke verkopen.

Hamburger met friet

Ook wij hadden honger gekregen, en natuurlijk op een paar krentenbollen (ook dat zijn enorme suikerbommetjes) na niks meegenomen. Op zoek naar een restaurant en hier in de dierentuin staat het goed aangeschreven, de vorige keer smaakte het eten prima. De ingrediënten werden in ieder geval als vers en gezond aangeduid. Er werd gekozen voor friet met saté of een hamburger. Ik moet zeggen, het zag er absoluut niet uit als een vieze kleffe hamburger, waaraan gelijk te zien is dat het best ongezond is. Nee, deze hamburger zag er goed en lekker uit. Dit was een lekker broodje (ciabatta) en het was een rundergehakt hamburger, welke gebakken was op de grill en daarbij lekker veel rauwkost. Het smaakte erg goed, maar natuurlijk was het niet geheel suikervrij..en ook de patatjes en mayonaise zijn niet volgens suikervrije richtlijnen, maarreh het was best lekker.  Natuurlijk reageerde mijn lichaam hierop.. maar dat heb ik toen maar even voor lief genomen, want het smaakte goed!

Wat eten mensen tijdens een dagje uit?

Nadat ik mijn eten op had, heb ik eens rondgekeken wat de overige mensen aan het eten waren of bij zich hadden. Ik moet zeggen dat daar mijn mond open viel van verbazing.  Ik heb maar weinig fruit gezien en het fruit wat ik gezien heb was in een knijpzakje.  Uhm ik weet uit het verleden dat deze knijpzakjes meer suiker bevatten dan echt fruit. Je hoort wel om je heen dat het zo makkelijk is. De kinderen vinden het erg lekker (uhm natuurlijk de zoete smaak) en je kan het makkelijk meenemen.

En dan vinden de ouders het gek dat de kinderen als stuiterballen door de speeltuin heen vliegen. Verder werd er veel snoepgoed, patat met veel mayonaise en liga’s aan de kinderen voorgeschoteld.  Zo en dan wordt er gemopperd dat de kinderen op jonge leeftijd al helemaal verslaafd zijn aan suikers. Dan het drinken wat de kinderen krijgen van papa en mama. Ik zie veel van die wicky pakjes voorbij komen. De ingrediënten die daarin zitten zijn echt om te huilen.. wat een suiker en dergelijke.. Ik weet wel dat ik mijn kind nog liever water te drinken geef.. Ik heb het wel eens geproefd en ik snap ook hiervan wel dat kinderen de zoete smaak erg lekker vinden.

Slushpuppie?

Later ontdekte ik de “slushpuppie”. Ik had een slokje gehad om te proeven en de kleine dame wilde graag dat ik het mooie groene spul ging proeven,  maar mijn tanden sprongen er bijna uit van de suikers.. en als het nou echt allemaal zo helpt tegen de dorst.. Ik denk van niet.. Het navullen van de aparte en leuke beker was in verhouding goedkoop, zodat de verleiding om dat te doen zeker groot is en de mensen dit dan ook in grote getalen doen.

Wat neem ik de volgende keer mee?

Als ik dan zo rondloop in de dierentuin bedenk ik me altijd weer dat ik de volgende keer nog meer eigen eten mee ga nemen. De inhoud van mijn tas voor het volgende uitje heb ik in gedachten al ingepakt en er zullen zeker lekkere boterhammen (ikzelf eet speltbrood) met kaas en ei, of een omelet, of met komkommer/tomaat/sla inzitten. Daarnaast heerlijk vers fruit waaronder natuurlijk aardbeien, want daar zijn de meeste mensen wel gek op en als drinken gewoon een flesje water, met eventueel verse citroensap er doorheen en voor de kleintjes zal ik naast water ook diksap meenemen.  (het water loopt mij nu al in mijn mond van al het lekkers)

Natuurlijk moet er ook iets in de tas mee in de vorm van een cakeje of een koekje.. De kokoskoekjes (recept komt uit het boek 50 feestrecepten) zijn makkelijk om te maken en zijn makkelijk om mee te nemen dus dan ga ik daar een paar van bakken. Zo zullen wij heerlijk zitten snoepen van allemaal lekkere dingen, terwijl het niet ongezond is.

Druiven zijn ook lekker!

Op het laatst hebben wij na het eten van de patatjes en dergelijke ook nog een gezond tussendoortje, lekkere druiven, voor de kleintjes als verwennerij. Ik moet zeggen, die aten ze net zo snel en met net z’n grote glimlach op als de voorgeschotelde patatjes..  Oftewel, ik zeg maar, jong geleerd oud gedaan!

Ik vroeg mij wel af of jullie het bovenstaande herkennen en hoe jullie een dagje uit voorbereiden en beleven en jullie ervaringen met het eten bij de verschillende dagjes uit. Ik wens iedereen nog een stralende dag toe!!

0 reactie

 1. Kitty 4 jaar geleden

  Hoi Lisette,
  ik zat hier ook al mee, want ga van het weekend naar een pretpark met mijn kids en mijn man en ik zitten ook nog eens op dag 10 van 40 dagen zonder suiker… Ik denk dat ik veel fruit ga inpakken en ook snoepgroente, zoals snoeptomaatjes en paprika’s. Ik denk dat we daarmee de frieten (zonder saus!) kunnen compenseren 😉

  • Auteur
   lisette 4 jaar geleden

   Hoi Kitty,

   Inderdaad snoepgroente en veel fruit zijn de oplossing.. en je zou het boek 50 feestrecepten kunnen aanschaffen want daar staan heerlijke dingen in die je mee zou kunnen nemen.. (bv kokoskoekjes..) En idd de frietjes compenseren dan wordt het een goed dagje uit!! veel plezier..

   Waar gaan jullie heen??

 2. ingeborg 4 jaar geleden

  Hoi Lisette,
  Herkenbaar! Sinds ik suikervrij eet valt me op dat sportdagen voor mijn kinderen voorzien zijn van broodjes frikandel of een kaassoufle en altijd limonade… of erger nog sportdrank. Als ik ergens heen ga met de kinderen (7 en 5) neem ik appels mee (al in stukjes jawel), bananen, noten voor mijzelf, water in leuke fles (beetje stylish op stap mag wel :)) en ken je die grote doosjes rozijnen? Als het kan ook brood. En als alles op is , mogen ze iets kiezen. Dan is het of een ijsje of snoep of een taartje. Mijn dochter is trouwens doller op kaas en worst dan op snoep. En een vrolijk pakje drinken is bijv. Kikkersap van Zonnatura. Daar heb je ook rozijnendoosjes van.

  • Auteur
   lisette 4 jaar geleden

   Grote doosjes rozijnen.. ken ik niet.. Waar haal je die (gewoon in de supermarkt)?? En die kikkersap van Zonnatura is suikervrij? Dat is een goede tip.. bedankt Ingeborg!

 3. Marianne` 4 jaar geleden

  Een rondje natuurwinkel zorgt voor een goedgevulde gezonde tas! Zelf maak ik lekkere boterhammen gezond, voor de lekker evt. olijfonaise oid. Ik ben dol op salade, kan je gewoon meenemen in een bakje, vergeet de vork niet :-) Gemengde noten, koeken van Billy’s farm, fruit kunnen ook prima en ik heb lekkere lolly’s ontdekt waar niets in zit. Deze zijn in veel verschillende smaken. De cassis en drop vind ik het lekkerst! Er wordt zoveel troep verkocht in pretparken, dierentuinen ed. Ik ben altijd blij met mijn gezond gevulde tas!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*