Ik ben suikervrij: dag 5

Ik ben suikervrij: dag 5
26 juli 2012 Linda
Categorie: Suikervrij

Dag 5 van de cursus zit er alweer bijna op en eigenlijk zijn alle vijf de dagen redelijk probleemloos verlopen op wat negatieve reacties van andere mensen, hoofdpijn en vermoeidheid na. Voor de geïnteresseerden onder ons volgt hier beneden een kort samenvattinkje per dag.

Dag 1: suikervrije boodschappen doen en lekker eten

Op dag 1 hebben we naast de suikervrije producten die we al in huis hadden nog even grote boodschappen gedaan zodat we er de eerste week goed tegenaan kunnen zonder steeds weer naar de winkel te hoeven rennen. Het boodschappen doen viel ons tegen alle verwachting in reuze mee. We hadden allebei al een goed idee van de producten die wél en geen suiker bevatten en zijn de rekken mét suiker dan voor het gemak ook maar even snel voorbij gelopen.

Zo hadden we voor de andere producten wat meer zoektijd over. Erg lastig was het vinden van een suikervrije bouillon voor de pasta van dag 1. Uiteindelijk hebben we er eentje gevonden waar helaas wél E-nummers in zaten, maar in ieder geval geen suiker. Thuis meteen aan de slag gegaan met het maken van het eerste receptidee: pasta met een overheerlijke zelfgemaakte pastasaus. Om eerlijk te zijn heeft pasta mij nog nooit zó lekker gesmaakt als deze variant!

Gelukkig hadden we het recept voor 4 personen gekookt zodat we er in het weekend nog een keer van hebben kunnen smullen. ’s Avonds viel ik tot mijn grote verbazing vrijwel meteen in slaap. Ik ben (was?) een gevalletje hopeloos als het op slapen aankomt. Zo lig ik vaak uren te woelen en te piekeren voor ik in slaap val, slaap ik vaak maar heel licht of word ’s ochtends erg vroeg weer wakker om vervolgens niet meer in slaap te komen. De dag erna loop ik rond als een slaapwandelaar, inclusief wallen en humeurige bui. Wanneer je daar even bij denkt dat ik vaak slecht slaap, word ik er dus geen vitaler en vrolijker persoon op…

Dag 2: Geen honger, moe en heerlijk slapen

Op zaterdag werken we allebei (vriend overdag, ik ’s avonds), dus meestal wordt er dan niet gekookt. Ik begon de dag met een heerlijke bak krokante speltcruesli, geitenyoghurt, banaan en noten, tip van mijn nichtje, heerlijk! Wat me direct opviel was dat ik normaal gesproken al vrij snel na het ontbijt weer honger heb. Vandaag at ik mijn ontbijt om 8h ’s ochtends en kwam ik zonder enige honger de ochtend gemakkelijk door tot ongeveer 12.30h.

Als lunch koos ik voor zuurdesem roggeboterhammetjes met hummus en rosbief en erbij een lekker glas tomatensap. Ook de middag ben ik weer zonder honger doorgekomen in tegenstelling tot normaal (onder normaal versta ik wanneer ik brood met beleg at waar suiker in verwerkt zit). Wel begon ik tegen de namiddag ineens opvallend moe te worden. Die vermoeidheid is de hele avond blijven hangen, tot ik ’s avonds in bed net als gisteren weer als een blok in slaap viel tot de ochtend erna.

Dag 3: fit én wakker!

Om 9.00h ging de wekker. Waar we normaal gesproken allebei kreunend en zeurderig zo vaak mogelijk op de snooze knop drukken om een hele tijd later met een zwaar hoofd en moe gevoel toch maar op te staan, waren we vandaag allebei direct zo goed als wakker en voelden we ons wonder boven wonder ook écht fit en wakker! Heerlijk, na al die tijd nog eens écht het gevoel heeerlijk te hebben geslapen! Zou het suikervrij eten nu al werken?

Na een lekkere douche besloten we een flinke wandeling met de hond te gaan maken en ook na die wandeling zaten we allebei nog boordevol energie (in tegenstelling tot normaal). Ik wilde mijn lieve vriend een plezier doen en besloot samen met hem een lekker bakrecept uit te proberen. We kozen voor de appelmuffins, hadden samen het grootste plezier aan het bakken en achteraf nóg meer plezier aan het eten.

Wat een heerlijke muffins én dat zonder geraffineerde suikers en zonder schuldgevoel. Dit was het moment waarop ik besefte dat ik nu al niet meer anders wil dan suikervrij eten! Ik voel me heerlijk en kan zelfs weer lekkere muffins eten zonder me schuldig te voelen! De hoofdpijn en vermoeidheid die later op de dag weer de kop op staken konden deze pret met geen mogelijkheid drukken. We gingen ervoor en we blijven er voor gaan ook.

Dag 4: suikervrij shoppen

Voor mij een feestje, voor mijn vriend ook. Ik ben dol op het doen van boodschappen in de natuurwinkel, hij niet. Dus besloten we dat ik boodschappen zou doen en hij naar boeken, spellen etc. in andere winkels mocht gaan kijken. Toen ik ver klaar was met boodschappen doen slenterde hij naar binnen, koos wat lekkere wafels uit (vanille wafels, zijn favoriet, blijken ook suikervrij verkrijgbaar) en klaar is Kees. Hij blij, ik blij!

’s Avonds helaas weer die vermoeidheid en hoofdpijn, hoewel deze vandaag minder aanwezig waren dan gisteren. Ook kwamen we vandaag pas achter het feit dat het brood wat vriendlief al de hele week eet (roggebrood) waarschijnlijk best eens suiker zou kunnen bevatten, omdat het van de bakker komt en daar geen ingrediënten op vermeld staan! Balen… De bakker heeft helaas vakantie, dus dan maar een e-mail en afwachten wat het antwoord is op de vraag of ze suikervrij brood verkopen en hoe het met het genoemde brood gesteld is.

Dag 5: foutje!

Ahrg, vandaag de mist in gegaan! Niet bewust, dat zeker niet, ik wil nu al niet meer terug naar een bestaan met pakjes, zakjes, e-nummers en niet te vergeten: suikers. ’s Avonds bij de maaltijd besloot ik heerlijke sojasaus te nemen, tot me ineens opviel dat die wel erg zoet smaakte. En jawel, het eerste ingrediënt bleek melasse te zijn! Ik baal nu nog als een stekker dat ik daar overheen gekeken heb. Fouten zijn menselijk zullen we maar zeggen. De sojasaus bevindt zich nu in ieder geval ergens in het riool. Vandaag wel weer moe geweest, maar eigenlijk geen hoofdpijn gehad. Mijn vriend was juist niet moe, maar had wel knallende hoofdpijn. Ach ja, we zijn al op dag 5, even doorbijten dan maar!

De rest van de cursus 40 dagen zonder suiker

Wat vind ik de cursus leuk zeg! Jammer dat we nu pas weer over een aantal dagen een nieuw cursusdeel ontvangen, verheug me er nu al op! Het is zelfs zo erg gesteld dat ik de dagen af tel tot het volgende deel. Morgen eerst maar eens de nasi proberen en van het weekend de tonijn- of eiersalade voor op brood.

Voor iedereen die twijfelt over het wel of niet omschakelen naar een suikervrij leven: gewoon doen, of in ieder geval proberen! Ik ervaar het als een ontzettend leuk en leerzaam avontuur naar een gezond en natuurlijk leven. Ik geniet van het zoeken naar en proberen van recepten en ik geniet ondanks een aantal afkickverschijnselen nog meer van de gezondheidsvoordelen die ik nu al ervaar!

En als je nu nog steeds twijfelt: niet geschoten is altijd mis 😉 Als helemaal suikervrij net iets te drastisch voor je is, kun je natuurlijk ook nog besluiten het iets minder extreem aan te pakken en/of kalm steeds meer suiker te schrappen. Koffie of thee zonder suiker is bijvoorbeeld een prima begin!

Negatieve reacties

Het enige waar ik behoorlijk mee zit, zijn de reacties van anderen wanneer je vertelt dat je geen suiker meer eet. Over het algemeen reageren mensen niet alleen verbaasd, maar vaak ook erg onbegripvol. Ze roepen dan dingen als ‘waarom zou je’ en ‘dat slaat toch nergens op’? Ieder zijn eigen ding hoor, maar zolang ik niemand een suikervrij bestaan opdring, begrijp ik niet waarom anderen er problemen mee hebben dat ik daar wel voor kies. Jammer, maar waar.

Voor de geïnteresseerden: ik houd jullie op de hoogte! :-)

0 reactie

 1. Susanne 4 jaar geleden

  Hoi Linda,
  Erg leuk om te lezen dat het jullie zo goed vergaat de eerste dagen. Ik heb mij net opgegeven voor de cursus. Afgelopen week heb ik al weinig suikers gegeten en had ook in de middag elke keer een flinke dip, dus ik hoop dat dat wel minder zal worden. Ik heb in elk geval veel zin om te starten.

  • linda 4 jaar geleden

   Hoi Susanne,

   Bedankt voor je reactie, leuk! Super dat je je ook opgegeven hebt voor de cursus, je zult er vast geen spijt van krijgen :) Bij mij begint de vermoeidheid nu toch wel af te nemen. Ik slaap in ieder geval nu al 10 dagen heerlijk, terwijl ik normaal heel slecht sliep 😉

   Succes met suikervrij leven en als je ervaringen wilt uitwisselen, weet je me vast wel te vinden :)

 2. Angelique 4 jaar geleden

  Hoi Linda,
  leuk om te lezen hoe je deze cursus beleeft :-)
  Ik heb hem al een tijdje geleden gedaan, heb een terugval gehad daarna (te druk, etc…) maar ik laat me nu niet meer afleiden, en ben weer heerlijk bezig (letterlijk en figuurlijk).
  De nasi uit het recept is ook heerlijk he, die staat bij ons regelmatig op het menu (en de pasta ook overigens).
  En ja, de negatieve reacties…. Lekker laten gaan, soms probeer ik mensen te overtuigen, maar ik weet uit eigen ervaring dat je er voor moet open staan, anders komt het niet aan.
  Gewoon lekker doorgaan en niks van aantrekken 😉

  • linda 4 jaar geleden

   Hoi Angelique,

   Leuk om te horen dat mensen het leuk vinden om mijn ervaringen te lezen :) Ik zag al op de 40 dagen zonder suiker pagina dat je geregeld tussen de reacties staat, herkende de Minnie Mouse hihi. Super dat je nu weer goed bezig bent, voelt veel beter he!

   De nasi en pasta zijn inderdaad heerlijk. Baal alleen dat ik steeds een paar dagen moet wachten op het volgende deel en dus op de volgende recepten 😉 Maar goed, heb ik iets om naar uit te kijken.

   Negatieve reacties probeer ik aan me voorbij te laten gaan, maar soms is dat best moeilijk. Vooral als de reacties van mensen komen die best dichtbij staan! Vreemd, dat mensen er problemen mee hebben dat anderen voor gezond kiezen…

 3. Marianne` 4 jaar geleden

  Goed bezig! Die negatieve reacties krijg ik ook, heel vervelend. Het onbegrip is groot en volgens velen heb ik een saai leven. Juist niet denk ik dan, ik voel me zonder rommel beter dan ooit!

  • linda 4 jaar geleden

   Ik heb ook besloten om me er niks van aan te trekken, hoewel ik het stiekem wel vervelend vind blijven :)

 4. lisette 4 jaar geleden

  Goed bezig! en ga vooral door!! En idd de reacties kunnen niet begrijpend zijn.. Gelukkig in mijn omgeving waren ze positief maar kan me voorstellen dat er negatieve reacties zijn en als ze van mensen zijn dichtbij je dat het nog harder aankomt.

  • linda 4 jaar geleden

   Klopt, vooral omdat het van die onbegrijpelijke reacties zijn. Ik maak een keuze om gezonder te leven en hop, mensen zijn het er niet mee eens?! Ik dwing hen toch niet mee te doen? Maar goed, zoals ik hier boven al schreef ga ik proberen er me niks van aan te trekken en lekker mijn eigen weg te volgen :)

 5. Claudia 3 jaar geleden

  Hallo,

  Waar zijn deze nasi en pasta recepten te vinden waar je het over hebt? Ik zou deze ook graag eens willen proberen!

  Groetjes Claudia

  • Linda 3 jaar geleden

   Hoi Claudia,

   Die zaten inbegrepen bij de cursus. Op het moment kun je je wel weer inschrijven voor de Cursus zonder suiker in februari (de nieuwe versie van de cursus die ik destijds gevolgd heb), daar zitten soortgelijke recepten bij! Of doe je misschien al mee met de januari cursus? Dan kun je ze vinden bij de recepten 😉

   Groetjes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

GRATIS E-book t.w.v. €6,95!!
25 lekkere Sinterklaas recepten!

Nog een maand en het is Sinterklaas. Download  nu het Voedzo Sinterklaas receptenboek boordevol suikerbewuste recepten. 
DOWNLOADEN