Snaaitrek en knorrende maag? Eet gewoon 5-6 keer per dag!

Snaaitrek en knorrende maag? Eet gewoon 5-6 keer per dag!
26 februari 2013 sharon
Categorie: Gezond eten

Vroeger, lang lang geleden, een jaar ofzo, toen hield ik me nog redelijk aan de drie maaltijden per dag gewoonte. Totdat ik erachter kwam dat dat eigenlijk onlogisch is. Dat is echt iets wat we aangeleerd hebben, die drie maaltijden per dag, waarschijnlijk om praktische redenen (werk, gezinsmoment, etc).

Ja maar, ik heb dan alweer trek!

Toch ben ik ermee opgehouden. Want je eet dan drie keer per dag, en tussendoor eet je nog tussendoortjes. Omdat de maaltijden voor de meeste mensen te ver uit elkaar zitten om op één maaltijd te kunnen teren tot de volgende maaltijd. Ook heb je dan maaltijden waar je snel weer trek van krijgt en maaltijden waarbij je dat iets minder hebt. Ik zie ook wel eens reacties van lezers die zeggen ‘ja maar, als ik dat eet, dan heb ik een uur later weer trek!’.

Eten wanneer je trek hebt

Daarom ben ik dit gewoon anders gaan doen. Ik denk sowieso niet meer echt in de vorm van maaltijden (al heb ik ze natuurlijk wel), maar ik eet gewoon wanneer ik trek heb. Als ik veel ontbijt toevallig en ik heb pas om 12.00 uur weer trek, prima. Als ik minder ontbijt of iets eet dat minder vult en ik heb om half 11 al trek, dan eet ik dan gewoon weer. Het is dus eigenlijk elke keer weer anders en ik kijk gewoon hoe het gaat op een dag.

Wachten tot het 12.00 uur is?

Natuurlijk is dit niet altijd zo flexibel mogelijk binnen werk of gezinsleven, maar je kunt er wel flexibel mee omgaan. Zo kun je bijvoorbeeld geen 3 maaltijden nemen, maar 5-6 maaltijden, en dan wat kleiner dan je gewend bent. Zo voorkom je dat je veel trek krijgt en je hebt ook minder neiging tot ongezonde tussendoortjes (ik heb geen probleem met gezonde). Want als je denkt ‘oooh ik wil wat eten’ dan doe je dat dus gewoon. Je hoeft niet te wachten tot het 12.00 uur is, alleen maar omdat dat een uitgeroepen lunchtijd is in Nederland.

Overigens lijkt me dit alleen een succes als je gezond en gevarieerd eet. Twee keer lunchen met 5 boterhammen is geen goed idee. Maar twee keer lunchen met een salade of soep wel! Want je raakt snel verzadigd, maar meestal kun je er geen 5 uur op teren. Dus eet je gewoon nog eens!

Het kan bijvoorbeeld ook zo

07.30 uur: ontbijt
11.00 uur: prelunch
14.00 uur: tweede lunch
18.00 uur: avondeten
20.00 uur: after dinner food

Snaaitrek en knorrende magen?

Het is een voorbeeld, als de tijden nog steeds te ver uit elkaar liggen, kun je dit nog aanpassen. Het punt is dat je dus niet per se 3 keer per dag hoeft te eten, met snacks tussendoor, maar als je veel snaaitrek hebt overdag en veel knorrende magen, dan is dit misschien wel een optie voor je.

Verdelen die energie!

Daarnaast geeft het je verdeelde energie over de dag heen en kun je je fitter voelen. Ik weet nog dat ik een tijd geleden de series keek op BBC ‘The truth about food’. In één aflevering deden ze een test met mensen die op vaste tijden moesten eten en mensen die gewoon tussendoor wat moesten eten zo, af en toe, wanneer ze wilden. Die laatste groep mensen deed de test veel beter dan de mensen die op een vaste tijd al hun eten moesten eten. (sorry, ik weet niet meet welke aflevering het was, maar ze zijn allemaal leuk!) Grappig hè?

Umm, en de na 20.00 uur regel dan?

En ja, ik ken de regel dat je na 20.00 uur niet meer mag eten, maar dat is gelukkig inmiddels achterhaald. Kijk, je hoeft je om 20.00 uur niet meer vol te proppen, dat is niet nodig, want zoveel eten heb je niet nodig op dat tijdstip van de dag. Niet omdat je er dik van wordt, maar gewoon omdat je dan bijna gaat slapen. Maar ik eet graag nog iets kleins na mijn avondeten, zodat ik knorrende maag heb wanneer ik ga slapen.

Dus…. eet wat vaker!

0 reactie

 1. Juul 4 jaar geleden

  Het is zeker goed om meerdere malen per dag te eten. Het beste is eigenlijk om de 2,5 a 3 uur. Zo houd je namelijk ook je metabolisme actief.. je verbranding dus ;-). Veel mensen denken dat ze gezond bezig zijn als ze maar 3 keer per dag eten en weinig.. om ook een beetje af te vallen. Dit werkt helemaal niet. Je lichaam denkt dan al gauw wanneer je eet: Hey, yes! Er is weer voedsel. Laten we dat maar gauw opslaan, want je weet het met ‘haar’ maar nooit. Niet doen dus.. en lekker wat vaker iets kleins eten. Hou je je lichaam ook blij mee :-).

  • Iris 4 jaar geleden

   Ik weet niet of de gemiddelde orthomoleculaire arts het met je eens zou zijn. Ik heb al vaker via dit kanaal gehoord dat vaker dan 3x per dag eten je lever mogelijk te zwaar belast.
   Niet te veel tegelijk kunnen eten omdat je snel vol zit en daardoor vaker per dag behoefte hebben aan eten is ook een symptoom van een overbelaste lever c.q. een stagnerende leverenergie.

   Ik weet dat het mantra op deze site is dat ieder lichaam anders werkt en zijn eigen voorkeuren heeft, maar in de basis zit ieder lichaam hetzelfde in elkaar en betreffen de eigen voorkeuren naar mijn idee dus meer het stabiel houden van een bepaald evenwicht waar iemand zich (relatief?) prettig bij voelt, dan dat dit noodzakelijkerwijs ook de meest gezonde situatie is.

   Dus wellicht is er ook een oorzaak aan te wijzen voor het je er prettig bij voelen om 5 of 6 maal per dag te eten die je ook zou kunnen oplossen? Maakt mij verder niet uit hoor, maar voor mezelf vind ik het toch wel prettig om verder te kijken dan mijn neus lang is.

 2. Lot 4 jaar geleden

  In de loop van de jaren is mijn patroon veranderd. Vroeger kon ik niet zonder ontbijt om op gang te komen, maar tegenwoordig heb ik niet veel trek en eet dan gewoon later of neem een glas tomaten of bietensap en pas tussen 12.00 en 13.00 lunch. Over het algemeen ben ik een middageter en eet graag rond 16.00 weer. Diner rond 19.00 en niet al te veel, als ik later of meer eet heb ik er last van in de loop van de nacht en gelukkig heb ik nooit last van knorrende maag laat in de avond.
  Eigenlijk luister ik dus naar mijn lichaam. Maar in omstandigheden dat er wel op vaste tijden gegeten wordt is het ook goed en eet ik graag als het lekker is, helaas kom ik dan altijd aan.

 3. Monique 4 jaar geleden

  Vorige vakantie in Frankrijk hadden we geen klok, geen horloge, niks. Heerlijk! Wat verlang ik daar naar terug. We werden wakker wanneer we uitgeslapen waren gingen dan naar het dichtbij zijnde dorp om brood te halen ( daar werden we ons bewust van tijd) aten dan ons buikje rond en aten pas weer wanneer we trek kregen en dan weer, soms waren dat vier maaltijden en soms drie. Regelmatig zaten we pas laat te eten maar wat maakt dat uit? Ik voelde me heerlijk! Sinds die vakantie ben ik etenstijd een beetje los gaan laten. We eten s avonds regelmatig pas om zeven uur maar dat is voor mij geen probleem meer omdat inderdaad ( als mijn lijf daar om vraagt) twee keer lunch. Op het werk vinden ze me maar een rare, pech, ik voel me er goed bij en dat is het enige dat telt. Binnenkort gaat onze afdeling centraal werken, ik wil dan graag een late lunchpauze en mij ochtend koffiepauze ( die ik overigens eigenlijk nooit heb want ik drink mijn thee achter mijn scherm) ga ik nu later nemen om mijn eerste lunch te nuttigen. Inmiddels zijn ze wel gewend aan mijn tupperware bakken en heeft menig collega al een recept voor een heerlijk salade doordat ze mij die zien eten. Ik neem nu gewoon twee bakken mee :) Mijn suikervrije baksel ( met dank aan voedzo) vallen tot nu toe ook erg in de smaak. Ik zeg, weg met die vaste lunchtijd en luister naar je lijf. Ik hoop het nog lang te kunnen doen.

  • Auteur
   sharon 4 jaar geleden

   Geweldig! Die vrijheid tijdens vakantie is fijn he! :)

 4. lisa 4 jaar geleden

  Ik eet ook meerdere keren per dag, eigenlijk de hele dag door, ik heb altijd trek.
  Maar werk gezond hoor, neem steeds tussendoor een banaan, worteltje, handje rozijnen, beetje tempeh. En ik voel me hier prettig bij, mijn gewicht blijft stabiel dus blijf het lekker doen.
  Ben altijd al en snoepkont gewest en dat ben ik nog steeds alleen dan wat gezonder

  • Juul 4 jaar geleden

   Haha heb hetzelfde!

   • Marianne 4 jaar geleden

    Klinkt lekker en gezond! Alleen als je altijd trek hebt, zou mijn advies zijn daar eens naar te kijken… Een mens is namelijk op een bepaald moment gewoon verzadigd, en moet dan zeg maar genoeg hebben voor de komende 2 uur of langer… Wanneer je steeds trek hebt kan je een schommelende suikerspiegel hebben die steeds gevoerd wil worden. Dit kan je aanwakkeren door teveel fruit, handje rozijnen, dadels ed. Is allemaal gezond maar niet als je (daardoor) telkens trek hebt. Ik had eerder ook altijd trek, daar werd ik knetter gek van. Gelukkig nu niet meer, nu kan ik fruit, rozijnen, dadels ed. veel beter verdragen na een tijdje gematigd te hebben.

    • lucienne 4 jaar geleden

     Hoi Marianne,

     Hoelang ben jij gematigd met de dadels, rozijnen ed?
     Ik heb namelijk ondanks dat ik geen suiker, e nummers etc in mijn voeding eet toch de hele tijd zoete trek.
     Ik eet alles puur en biologisch en om de 2,5/3 uur eet ik iets. Snap er soms helemaal niks van waarom ik dan toch in de avond een snack drang krijg en flink wat dadels ga eten.
     Met als gevolg dat ik in de ochtend weer zoete trek heb. Zo hou je natuurlijk de cyclus in gang.
     Heb je toevallig ook een tip bij wie je terrecht kan om daar naar te laten kijken?

     Het moeilijke vind ik dat in veel recepten en baksels gedroogd fruit gebruikt wordt als zoetmaker.

     Groetjes Lucienne

     • Marianne 4 jaar geleden

      Dat weet ik eigenlijk niet, ik heb er geen periode voor vastgesteld, het verliep gewoon zo. Ik denk een krap half jaartje. Wanneer je ’s avonds trek krijgt is het verstandiger om iets anders te nemen dan dadels. Dadels hebben een hoge GI en GL, ik zou dan kiezen voor een maiscracker met tahin oid. Of (soja)yoghurt. Of een handje noten. Misschien ook verstandig naar je avondmaaltijd te kijken, wanneer deze teveel suikers in de vorm van koolhydraten bevat, heb je zo weer trek. Om die reden eet ik amper aardappelen, rijst en helemaal geen pasta. Wanneer ik die vervang door een stamppotje van bijv. wortelen en pastinaak, met daarnaast de gewone dosis groente en vlees/vis, heb ik de rest van de avond genoeg. ’s morgens ontbijt ik niet al te zoet. Ik eet sowieso niet echt zoet, ben geen zoetekauw.

      Ik weet niet bij wie je terecht kan hiervoor. Ik heb het zelf ontdekt en naar mijn lichaam geluisterd. Ik zou stoppen met de producten waar je last van hebt en als je denkt dat je het weer toe kan voegen, dan probeer je het weer eens. Gedroogd fruit in baksels kan je tijdelijk vervangen door minder bloedsuikerspiegel-schommelde vormen. Zelf kan ik goed tegen appelmoes, zelf gemaakt of diksap. Bananen bijv. zijn ook suikerbommen, niet per definitie slecht maar je kan er dus last van krijgen. Appels hebben die werking op mij minder. Eerder at ik helemaal geen bananen meer, nu eet ik die langzaam ook weer en geeft het mij de energie zonder daarna trek en lamlendig te voelen. Zoals het hoort dus!!

      Succes!

     • Anne-Marie 4 jaar geleden

      Hoi Lucienne, het klink alsof je een schimmelinfectie in je darmen hebt. Schimmels houden van suiker :-) en het beste is om ze niet te voeden. Mocht je het willen laten onderzoeken, ik weet wel iemand die dat kan laten doen maar probeer eerst of je huisarts daarin mee wil.
      Zeg het maar als je meer wilt weten.

      Sterkte en grtz, Anne-Marie

    • Lisa 4 jaar geleden

     @marianne,
     Oh, maar ik raak wel verzadigd hoor. Misschien overdreven uitgelegd dat ik de hele dag loop te snoepen. Ik heb ook niet echt de hele dag trek in lekkere dingen, meer in de namiddag, avond. Altijd al gehad, is gewoon mijn cyclus denk ik.
     En ik kan dat best hebben met mijn ieniemienie gewicht dus waarom niet?

     • Lucienne 4 jaar geleden

      @ marianne

      Heel erg bedankt. Bananen laat ik inderdaad al een tyd achterwege. Het klopt wat je zegt over koolhydraten als ik ryst of dergelijke eet heb ik daarna zoete trek.
      Ik zal tydelijk wat dingen deels elemineren. Het is toch puur luisteren naar je lichaam. Die geeft eigenlijk alles al aan.

      Groetjes lucienne

     • Lucienne 4 jaar geleden

      Hoi anne marie,

      Toevallig dat jij dit aangeeft. Ik zelf zit hier ook al een tyd namelijk aan te denken. Ik ben gewoon echt gezond bezig maar heb echt het gevoel dat voedingsstoffen niet opgenomen worden. De kapper zei laats ook al heb je last vab haar uitval omdat haar dit opviel. Ik heb gelukkig een slanke bouw dus als ik veel eet is het niet erg maar ik voel me gewoon er niet lekker bij om steeds die hunkering naar zoet te hebben.
      Ik ben niet echt iemand die graag naar de huisarts gaat maar het liever alternatief zoekt. Dus zou graag jou alternatief willen weten.

      Bedankt groetjes lucienne

 5. Sannah 4 jaar geleden

  Van het idee dat je na 20.00 niets meer zou eten, hebben ze hier in Galicië (Spanje) echt nog nooit gehoord. Een laatste maaltijd tussen 21 en 22 uur is geen uitzondering.
  Kinderen krijgen rond 17 a 1800 uur een ´merienda´ wat vaak bestaat uit wat broodjes en een fruitje of yoghurtje. Voor Hollandse begrippen best een maaltijd dus. Tegen negenen eten ze dan nog een lichte avondmaaltijd. Overigens nadat ze tussen 13 en 14 de hoofdmaaltijd hebben genuttigd.
  Gewoonten en ideeën over wat goed zou zijn, verschillen dus, afhankelijk van wat je gewend bent.

 6. Erik 4 jaar geleden

  Mooi artikel! En ik ben het er helemaal mee eens. Sinds ik meerdere maaltijden per dag eet voel ik me ook een stuk fitter. Drie keer per dag een grote maaltijd en ik had na elke maaltijd het gevoel dat ik te vol zat of in aan het kakken was. Ik begin nu altijd met een goed ontbijt en eet door de dag kleine, en soms iets grotere maaltijden. Ik vind het heerlijk. En als je dan weet dat je gezond bezig bent en ook heerlijke eet, dan ben je die ongezonde snacks ook zo weer vergeten. Ik denk ook dat dit iets wat bij 90% van de mensen wel in hun schema kan passen, het is misschien alleen even wennen.

 7. Loreen 4 jaar geleden

  Ik denk dat als je maar 3 x per dag eet en daarbij niet teveel koolhydraten dat je prima zonder hongergevoel de dag door komt. Als ik zelf zoveel eet in 1 maaltijd (toch wel rond de 700 kcal om aan genoeg energie te komen) dan zit ik meestal Te vol.

  Ik eet gewoon wanneer ik honger heb en dat voelt het beste. Dat verschilt per dag! De ene keer eet ik meer tijdens de lunch en de andere keer meer tijdens het diner. Ik denk dat mensen wat meer op gevoel moeten eten :) Ik eet overigens wel in het weekend 2 maaltijden samen met mijn gezin, wel zo gezellig!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

GRATIS E-book t.w.v. €6,95!!
25 lekkere Sinterklaas recepten!

Nog een maand en het is Sinterklaas. Download  nu het Voedzo Sinterklaas receptenboek boordevol suikerbewuste recepten. 
DOWNLOADEN