Zo leer je zelf je brood bakken

Zo leer je zelf je brood bakken
12 december 2016 sharon
Categorie: Gezond eten, Inspiratie

Een paar jaar geleden begon ik mijn ontdekkingstocht op het gebied van brood bakken. Nog steeds één van de meest uitdagende die ik ooit gekozen heb, maar wel heel erg leuk. Vind ik dan. Ik bak bijna dagelijks het brood hier thuis, en daarnaast probeer ik andere creatieve dingen buiten het normale volkoren brood. Je kon hier al lezen waarom ik dat doe, kort samengevat: because I LOVE it. 

Waar begin je?

Als je wilt leren broodbakken, moet je begrijpen dat het een skill is. Je kunt niet zomaar een receptje erbij pakken, beetje volgen en voila, je zou professioneel bakker kunnen zijn. Het is oefenen, oefenen, oefenen. En nog meer oefenen. Als je een goed recept volgt, kan het gerust zijn dat je pas bij de 4e of 5e poging echt hebt wat je zou willen zien. Dat moet je dus leuk vinden, of niet.


Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Klik hier voor meer info.


Broodbakcursus

Als je echt een slimme Henk bent, en je hiervoor wilt gaan, en je de hoogste slagingskans wilt behalen op dit gebied, volg dan voor je begint een workshop. Een echte, bij iemand. Ik ken er niet zoveel, maar Google en gij zult vinden. Als je een goeie hebt gevolgd, laat het vooral weten in de reacties. Door te zien hoe iemand het doet, wat iemand doet en hoe deeg er bijvoorbeeld uit hoort te zien, hoe het voelt, hoe het beweegt, hoe je moet vouwen, welke tools er zijn, etc, dat is goud waard. Als je je skills een gigantische lift wil geven, zou ik dat doen.

Koop goede boeken

Of je nu een cursus doet of niet, koop goeie boeken. En maak gewoon elk recept uit het boek (ok, degene die je aanspreken). Koop boeken, lees de inleiding heeeeel goed door, plus alle tips, en begin dat met een simpel recept. Als je die een paar keer gedaan hebt (lees: een paaaaar keer), kies dan een nieuwe. Zodra je het idee hebt dat je een recept onder de knie hebt, ga je naar een volgende. Zo bouw je ervaring en je kennis uit. Brood bakken is echt doen.

Mijn favoriete boeken

Ik bak momenteel uit 3 boeken, en hoop binnenkort nummer 4 aan mijn verzameling te kunnen toevoegen. Ik houd van Nederlandse boeken, dus vandaar deze keuze. Let op: er komt gewoon suiker, tarwe, etc in deze boeken voor, dat is mijn favoriete stijl van broodbakken :)

  1. Brood uit eigen oven – van Levine van Doorne
  2. Meer brood uit eigen oven – deel 2 van Levine van Doorne (deze wil ik graag binnenkort toevoegen!)
  3. Meesterlijk brood – van Robert van Beckhoven
  4. Meer meesterlijk brood – deel 2 van Robert van Beckhoven

Oefenen, oefenen, oefenen

En dan is het een kwestie van oefenen, oefenen en oefenen. Naarmate je het meer doet en meer probeert, hoe meer je leert over verschillende ingrediënten, broden, stijlen en technieken. Stapje voor stapje. Het fijne is, terwijl je in je leerproces zit, maak je waarschijnlijk weleens een gek uitziend brood, maar je zult het waarschijnlijk weinig weg hoeven gooien omdat het niet lekker is. Het kan er wel funky uitzien 😀


Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Klik hier voor meer info.


0 reactie

  1. Rachel 1 maand geleden

    Voor een verjaardag jaren geleden heb ik eens een heel dik boek gekregen met allemaal internationale brood / taart recepten. Heel leuk, maar soms duizelt het je al bij het lezen van de tekst of als ik zie dat ik een ovensteen nodig heb…. huhhh? Maar desondanks heb ik een paar recepten uit geprobeerd en het geeft dan zo’n goed gevoel als je het resultaat in handen hebt. Van het weekend heb ik met een vriendin en haar dochter een vruchtentaart gebakken, best wat werk, maar het proces is zo leuk. Het gaat niet perse om het einddoel, maar juist om de weg er naar toe. Dat vind ik bij brood bakken ook zo leuk, het proces. En dat is iets waar je de rust voor moet hebben en de tijd voor wilt nemen. Misschien niet voor iedereen weggelegd / interessant. Wel leuk dat jij er een nieuwe hobby in gevonden hebt. Veel plezier!

    • Auteur
      sharon 1 maand geleden

      Helemaal eens! Het proces is echt geweldig 😀 En ook eens, denk niet dat iedereen het leuk vindt, maar dat is ook ok 😀 Dankjewel!!!

  2. Martine 1 maand geleden

    Ik bak ook graag mijn eigen brood. Door het 1e boek van Robert ben ik gaan experimenteren met zuurdesem. De zijne vind ik de beste. Ik hoef maar 1x per week te voeden en staat in de koelkast. Door te werken met gefermenteerd fruitwater bij de start en elke keer na de voeding het zuurdesem 60 minuten buiten de koelkast onder een theedoek te zetten, kan ik snel een heerlijk brood maken. Ook deze rijst in de koelkast, wat de zure smaak weghaalt. Ik ben steeds weer verbaasd. Daarnaast bak ik voor de snelheid brood met gist in de broodbakmachine. Ook lekker, maar het zuurdesembrood is nog lekkerder. In het 2e boek van Robert staat een stol met zuurdesem. Die gaat het worden deze kerst.

    • Auteur
      sharon 1 maand geleden

      Wat handig, das een goeie tip. Ik wil mn starter weer opstarten, dus dit is een goeie tip, dankjewel! Vooral dat de zure smaak erdoor weggaat, ik vind het niet vies maar het fascineert me wel dat het ook zonder zure smaak kan. Ik heb dat kerststol al geprobeerd zonder desem, ik moet nog een beetje oefenen met vouwen enzo haha. Hij is wel heel erg lekker! 😀

  3. Annelieke 1 maand geleden

    Ik heb ondertussen meerdere workshops bij Levine gevolgd. Echt geweldig om daar te leren.
    En zeker ook de moeite waard om een flink eind voor te reizen.
    Maar neem vooral niet teveel extra geld mee, want ze heeft ook nog een kast staan met bijna alles te koop wat je nodig hebt om brood te bakken 😉

    • Auteur
      sharon 1 maand geleden

      Hahahaha! Wat klinkt dat tof! Dat is voor mij ook echt een overweging wanneer ik weer in Nederland ben! Meekijken en oefenen en zo leren is echt zo’n snelle handige methode om te leren broodbakken 😀 xx

  4. Diana 1 maand geleden

    Misschien is dit ook een leuke tip: Dit leuke boek van de Franse dame Celine Decaux: https://www.bol.com/nl/p/stap-voor-stap-brood-bakken/1001004008503549/?suggestionType=typedsearch Super leuk geschreven, leuke en vooral makkelijke recepten met super veel handige tips. Ik heb in een ver verleden ook een paar jaar lang zelf brood gebakken (we hadden ook een broodbakmachine). Ik was er redelijk bedreven in geworden, mede dankzij de tips van Celine :)

    • Auteur
      sharon 1 maand geleden

      Leuk! Dankjewel voor het delen! Ga meteen even kijken 😀 xx

  5. Jolijn 1 maand geleden

    Ik heb ook een workshop bij Levine gevolgd. Dat is een aanrader. En hier in Singapore ook een workshop bij Dean Brettschneider. Uit zijn boek, Bread, maak ik ook graag brood.

    • Auteur
      sharon 1 maand geleden

      Wow dat is gaaf! Ik ken hem niet, meteen even kijken, heerlijk al die tips 😀

  6. Annette 1 maand geleden

    Wat ik een heel fijn boek vind om uit te bakken is Nachtbrood, brood van lang gerezen deeg. Ineke Berentschot die het boek geschreven heeft geeft ook heel goede workshops op het gebied van zuurdesem- en gistbrood. Het heeft mij enorm geholpen goed brood te bakken. Ik heb er erg veel van geleerd. Ze heeft ook een website.

    • Auteur
      sharon 1 maand geleden

      Ha Annette, dankjewel voor je aanvulling. Die heb ik idd ook, heel veel goede info en veel achtergrond ook, superfijn! De recepten zijn soms wel wat groot qua hoeveelheid, maar dat is natuurlijk eigenlijk geen probleem. Leuk dat ze workshops geeft, dat wist ik niet, dat lijkt me echt een aanrader :)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De vernieuwde e-cursus Bewust met Suiker nu 25% korting met de code: BEWUST
meer informatie!