Over Voedzo

Voedzo is een blog over gezond eten & gezond leven met die gezonde voeding, opgezet door Sharon Numan. Sharon schrijft vanuit een praktisch uitgangspunt, met logisch nadenken, zelf uitproberen en zelf ontdekken. Ze daagt lezers uit om los te komen van het normaal bekende voedingspatroon en de bijbehorende regels, die we zo vaak te horen krijgen.

 

Over Sharon

Copyright Diana Emanuela

Voedzo is ontstaan na een beginnende ontdekkingsreis op het gebied van voeding, gewicht, gezondheid & ziekte. Het is allemaal begonnen met een goede tip. Ik had last van hoofdpijn, elke dag, en leefde op paracetamol, om mijn leven leefbaar te houden. De gouden tip was: eet eens suikervrij, het helpt bij sommigen.

Dat deed ik, en ook al was het een zoektocht, wat eet ik wel, wat eet ik niet, ik was vastberaden. Ik moest en zou die hoofdpijn verslaan. De eerste week was verschrikkelijk. Ik was moe, misselijk, het voelde of ik een weeklang een kater had. Hoofdpijn was aanwezig die week, o ja! Ik vroeg me af of dat wel gezond is, dat je je zo beroerd voelt.

Die week later stopte dat allemaal, van de één op andere dag, inclusief de hoofdpijn. Zo abrupt ineens, geen hoofdpijn meer? Het is even wennen als je niet beter weet! Het voelde ook raar. In het begin was het nog steeds afkicken. Zodra ik iets met suiker had (soms zelfs per ongeluk), knalde de hoofdpijn er weer uit. Ik leerde heel streng te zijn! Nu weet ik dat je een herstelperiode hebt, op een gegeven moment worden die heftige reacties steeds minder, totdat je best eens een taartje kan eten op een verjaardag, zonder hoofdpijn te krijgen.

Dat was de hoofdpijn.

Toen begon de echte ontdekkingsreis. Ik ben veel gaan lezen op internet en in boeken over de relatie tussen voeding en je gezondheid. Ik kwam snel andere factoren tegen: gepasteuriseerde zuivel, e-nummers en overgeproduceerd voedsel. Een paar filmpjes over de behandeling van koeien, varkens en kippen geneest je snel van dat ‘supermarktvlees’. Nog meer informatie over de werking van suiker, over de effecten van gepasteuriseerde zuivel, over de gevolgen van aspartaam en MSG. Van de kleine kwaaltjes tot de zeer ernstige dodelijke ziekten! Met verbazing zie ik wat fabrikanten van voedsel doen en wat ze niet doen. Ik leerde dat altijd alles om geld gaat en nooit om onze gezondheid.

Tijd voor een check. Mijn voedingspatroon is drastisch veranderd. Ik dacht dat ik redelijk gezond at, maar daar denk ik nu anders over. Alle slechte gewoontes heb ik overboord gegooid. Wat was mijn status voor deze verandering? Ik had dagelijks hoofdpijn, was veel misselijk, vermoeid, allergisch voor huisstofmijt, allerlei bomen, alcohol en een aantal andere onvindbare stoffen, chronische bijholteontsteking, astma, eczeem en bijna elke dag een opgezette, echt pijnlijke buik.

Waar ben ik nu? Mijn hoofdpijn is zeer minimaal, ik ben niet misselijk of vermoeid, de allergieën, chronische bijholteontsteking, eczeem en astma werden langzaam maar zeker minder, de pijnlijke buik is helemaal weg. Daarbij kreeg ik nog gratis een extra portie energie en vrolijkheid. Ik voel me goed. Zonder minder te eten verloor ik zomaar 10 kilo, terwijl ik niet echt dik was. Mijn haar, huid en nagels zien er beter uit. Het is een lang proces, en nog steeds kom ik kleine dingetjes tegen die nu veel beter, gezonder zijn dan ‘toen’. Echt leuk!

In mijn omgeving merkte ik dat zo’n zelfde voedingspatroon bij andere mensen weer andere effecten had. Dag slapeloosheid, dag stemmingswisselingen, dag extreme vermoeidheid, dag astma, dag stress, dag suikerverslaving, dag eetverslaving, dag buikpijn/darmklachten, en ja, dag overgewicht. Geweldig toch?

Ik denk niet dat voeding alle mensen van alles geneest. Er spelen nog zoveel andere factoren mee. Wel ben ik overtuigd dat gezonde, pure voeding de meeste kwalen kan doen verdwijnen en dat het DE kans is voor een zo’n prettig mogelijke gezondheid, voor nu en in de toekomst. Dit moeten mensen weten!

Wil je ook gezonder eten?

Steeds meer mensen willen graag gezond eten en op deze manier beter voor zichzelf zorgen. Alle beschikbare informatie kan heel overweldigend zijn in het begin. Helaas kan ik niet iedereen persoonlijk helpen en de vragen beantwoorden. Speciaal hiervoor heb ik het Voedzo Handboek* geschreven, waar je praktische informatie per onderwerp terug kan vinden, gestructureerd, geordend en op logische volgorde. Met het Handboek kun je zelf bepalen waar je zou willen beginnen en het helpt je om door de bomen het bos te zien.
*het handboek is tijdelijk offline – wordt vervolgd.

Recepten, recepten, recepten!

Daarnaast is het meest praktische hulpmiddel in de keuken toch wel fantastische recepten. Lekkere recepten geven gezond eten vorm. Naast veel recepten op Voedzo, vind je in de Voedzo Shop ook receptenboeken – ook hier geldt – dan heb je de recepten allemaal bij elkaar, handig opgeslagen en je hoeft ze nooit meer te zoeken. Handig!

Elk mens & lichaam is anders!

Vergeet niet dat elk mens en elk lichaam anders is. Uiteindelijk hebben we allemaal voedingsstoffen nodig om ons lichaam te voeden, maar dat betekent niet dat mijn voedingspatroon hét voedingspatroon is voor elk mens. Ik ontdek en test, soms ben ik enthousiast, soms niet. Soms een tijdje en soms stel ik achteraf mijn mening bij. Kortom: hecht waarde aan je eigen ontdekkingsreis, neem de moeite om te ontdekken en neem niet zomaar iets klakkeloos aan. Ook niet van wat ik schrijf ;) Schrijf ik iets en wil je meer weten, of je het wel/niet met me eens bent, doe dat vooral! Ga op onderzoek en kijk zelf! Uiteindelijk zijn we allemaal verantwoordelijk voor onze eigen keuzes, dus wees verantwoordelijk – het is leuk!