Ahorn spekoliebollen

Ahorn spekoliebollen
29 december 2016 sharon
In recept

Nu de oliebollentijd is aangebroken deel ik de favoriete oliebol van mijn man. Niet van mij, want ik ben zo iemand die niet van spek houd. Veel mensen vinden dat gek, maar toch is het echt zo. De oliebollen staan in mijn gratis oliebollenboek, dus als je die nog niet gedownload hebt, dan kun je dat nu nog doen, via deze link.

Dit heb je nodig

  • 15 gram verse gist of 7 gram droge gist
  • 175 ml lauwwarm amandelmelk
  • 2 el ahornsiroop
  • 1 appel
  • 250 gram volkoren speltmeel
  • 1 tl vanillepoeder, van een vanillestokje
  • 1 tl zout
  • 100 ml bier* (of 100 ml extra amandelmelk)
  • 1 tl citroensap
  • 100 gram ontbijtspek, krokant gebakken en in stukjes gehakt
  • serveren met: extra gebakken ontbijtspek en extra ahornsiroop

Goede voornemens? Ik kan je helpen! Zie hier


Zo maak je het

Doe de gist, ahornsiroop en amandelmelk in een kom en zet het even apart. Het is belangrijk dat de amandelmelk lauwwarm is, dit activeert de gist. Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes. Meng in een kom de speltmeel, vanille, zout. Roer alle ingrediënten door het beslag. Doe het beslag in een kom. Dek af met een vochtige theedoek. Laat het beslag 1 uur tot 1,5 uur rijzen op een warme plek bij de verwarming. Warm je frituur op 175 graden. Doe 4 deegballen in de frituur en draai ze wanneer de onderkant goudbruin is. In totaal hebben ze 5-6 minuten nodig. Garneer de oliebollen op leuke bordjes.

 

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*