Appeltaart! Zonder suiker!

Appeltaart! Zonder suiker!
12 maart 2012 ingeborg
Door Recepten, Suikervrij

Zonder suiker, jawel. Na even speuren op het wereldwijdeweb vond ik een recept voor een suikervrije appeltaart. En afgelopen vrijdag ging ik het proberen. Naast mijn eigen kritische testpanel had ik ook de buurvrouw uitgenodigd voor een oordeel. Zij kent ook mijn gewone appeltaart met suiker en vindt die niet te versmaden :-). Haar zoon van 5 is een enorme appeltaartfan dus zo had ik een goede testgroep.

Tips

Hier het recept.

Tip 1: neem geen goudreinetten. Geen idee waarom maar in de winkel glimlachten de goudreinetten me toe, ik herinner me uit Wannee kookboek en grootmoeders tijd dat dit de appels zijn voor appeltaart en ik besloot deze kanjers te nemen voor de test. Moet je niet doen. In ieder geval niet in een suikervrije taart: ze zijn net te zuur. Dus een zoetere appel is lekkerder. In het recept staat ook Elstar dus hoe eigenwijs wil je zijn? Doe ook een beetje abrikozenjam van Zonnatura (1 a 2 eetlepels) door de appeltjes heen en een eetlepel custardpoeder, een lekkere bakkerstruc. En laat de rozijnen niet achterwege zoals Karel wilde, want die zorgen ook voor een zoete bijdrage. Voor de zekerheid wat paneermeel op de bodem want anders wordt het deeg te nat. Tuurlijk neem je volkorenmeel in plaats van witte bloem. Oh ja, dit recept is voor een vorm van 14 cm doorsnee, wel een mooi probeermaatje.

Mooi deeg

Deeg maken zonder suiker en met jam vond ik een mooi avontuur. Tot mijn verrassing werd het een echt goed deeg. Volkorenmeel maakt de taart wat meer met een bite. En wat zei het panel? Buuf en ik vonden de taart lekker. Volgende keer een beetje slagroom erbij op zijn Engels (dus zonder suiker). De kinderen waren minder enthousiast. Mmm, Karel miste de rozijnen. Dus na een enthousiaste brul “Appeltaart” en een tafel vol met opgetogen gezichtjes, zaten buuf en ik 10 minuten later alleen aan de thee & taart. Ik ga in de rebound. Volgende week. Weer of geen weer :-)

0 reactie

 1. margaretha 4 jaar geleden

  Ik probeer deze taart al een hele tijd te maken, en steeds blijft het deeg te nat. Dus ga ik het de volgende keer ook met paneermeel proberen.
  Gisteren heb ik echter eens anders gemaakt, twee dikke appels geraspt, ipv rozijnen heb ik deze keer gedroogde papayastukjes (zonder suiker) genomen en alles goed gemengd en in zes muffinvormen geschept.
  Resultaat : een lekker appelmuffin die deze keer wel goed gelukt was…

 2. mvdv 4 jaar geleden

  Ik vind het lekker om een zoete en zure appel te mengen in het deeg, dus bijvoorbeeld Jonagold en, inderdaad, Goudreinet. Tegen een te vochtige appeltaart: bak de stukjes appel even in koekepan met anti-aanbaklaag, zonder olie of boter. Hierdoor trek je heel snel het vocht eruit, wat je kunt afgieten. Voordeel is ook dat de appel-massa slinkt en je dus een goedgevulde apperltaart krijgt.

 3. mvdv 4 jaar geleden

  Oeps,… UPDATE,… ik meng de appels natuurlijk *niet in het deeg*! Dat is een schrijffout. Ik bedoelde natuurlijk: om een zoete en een zure appel door elkaar te mengen in de VULLING.

 4. Sanne 3 jaar geleden

  Wat voor jam gebruik je dan?
  Want over het algemeen bevat jam 65 % suiker.
  Dan is het weer geen suikervrije appeltaart.

  • sharon 3 jaar geleden

   Jam zonder toegevoegde suikers :)

 5. Anoniem 8 maanden geleden

  Kan je de tarwebloem ook 1 op 1 vervangen voor speltbloem?

  • sharon 8 maanden geleden

   ja hoor :) (speltmeel)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*