Een suikervrije en zuivelvrije stroopwafeltaart!

Een suikervrije en zuivelvrije stroopwafeltaart!
16 maart 2012 sharon
Categorie: Recepten

Op Culy.nl kwam ik dit recept tegen, en ik was meteen zeer zeker: dit recept moet ik suikervrij maken! Natuurlijk zonder de Baileys, daar is geen suikervrij (en zuivelvrij!) beginnen aan, maar ook zonder de Baileys was ik overtuigd dat dit kon. En het kan!

Gezoet met stevia

Ik heb de taart gezoet met uiteraard de stroopwafels, maar ook pure stevia. De markt van stevia is erg troebel geworden, met allerlei gezonde wannabe stevia producten, en ik word daar een beetje moe van. Stevia is nu eenmaal zeer zoet, waarbij zeer zoet nog een understatement is. Dat wij daar als mens niet zo goed mee om kunnen gaan, betekent niet dat je er maltodextrine of andere ingrediënten bij moet stoppen, volgens mij missen we dan het punt. Maar ik heb hele pure stevia gevonden via www.steviaproducts.be.

Stevia Gold

Ik heb het dan over hun ‘Stevia Gold‘. Ik helemaal blij, pure stevia bestaat dus nog wel! De stevia is 480 keer zoeter dan suiker. Daarom niet echt geschikt in je koffie (misschien één poederkorreltje?), maar wel geschikt om taarten mee te maken! Met 1/3 tl zoet je een hele taart. Misschien struikel je over de prijs. Dan weet je nu in elk geval welke prijs er hangt aan pure stevia. In veel andere (goedkopere) potjes zitten allerlei andere ingrediënten , die in verhouding dus nog duurder zijn… Én, je doet er eeuwen mee. 50 gram * 480 zoetkracht is toch nog gelijk aan 24 kilo suiker. Dus!

Deze pure stevia in je taart

Doseer heel voorzichtig met zo’n pure stevia. Je doet er al snel teveel in, want ‘een klein beetje’ extra kan in verhouding 100 gram suiker extra zijn. Als je teveel stevia in je taart doet, krijg je een gekke tintelende nasmaak. Als er precies genoeg in zit, dan heb je geen tintelende nasmaak, maar je taart proeft wel zoet. Begin daarom altijd met 1/4 tl en proef dan hoe het er voorstaat met je zoetigheid.

Gezonde stroopwafels?

Na even zoeken, vind ik de stroopwafels van Terrasana het meest gezond. Natuurlijk is een dergelijke stroopwafel of stroopwafeltaart voor af en toe en niet voor elke dag. Maar deze stroopwafel blinkt uit. Qua suikervervanger bevat het een ok stroop, die je best een keertje kan nemen, maar dat hebben andere biologische stroopwafels uit de natuurvoedingswinkel ook. Wat deze stroopwafel uniek maakt, is dat er gebruik wordt gemaakt van volkorenmeel, in plaats van witte bloem. En dat mag gezegd worden!

Sojayoghurt

De suikervrije sojayoghurt is de naturelversie van Provamel. Te koop in de natuurvoedingswinkel. Natuurlijk, als je niet suikervrij eet, kun je de sojayoghurt vervangen met gewone volle yoghurt, maar ik vind deze sojayoghurt gewoon erg lekker. Lekker mild, niet zoet, gewoon perfect! Trouwens, ook de sojaroom is van Provamel.

Het recept

En bij deze het recept. De taart is gemakkelijk te maken, lekker snel en leuk! En het ruikt de hele tijd lekker naar stroopwafel.. Ik heb net een stukje op, hij is heerlijk! Ik denk wel één van mijn beste creaties ooit! Wel voorzichtig: hij is erg machtig, dus kleine stukjes :)

Ingrediënten:
12 suikervrije & zuivelvrije stroopwafels, 50 gram biologische plantaardige boter (of roomboter), 500 gram sojayoghurt, 1/2 tl vanille aroma, 1 tl koffiearoma (of 5 el zeer sterke koffie), 1/3 tl pure stevia, 200 ml sojaroom, 1 zakje agar agar, scheutje maple syrup (dit is meer voor de looks dan de zoetheid, dus je kunt het eventueel weglaten)

Bereidingswijze:
Neem 10 stroopwafels en verkruimel deze in een blender of keukenmachine
Smelt de boter in een pannetje
Meng de boter met het stroopwafelpoeder. Er mogen best een paar stroopwafelklontjes inzitten hoor.
Neem een springvorm van 18 cm (een kleinere dan normaal dus).
Bekleed deze met bakpapier.
Doe het stroopwafel/botermengsel in de springvorm en verdeel het gelijkmatig. Druk de bodem aan met de bolle kant van een lepel.
Meng in een kom de sojayoghurt, vanillearoma, koffie en stevia.
Verhit de sojaroom in een pannetje en voeg al roerende de agar agar toe.
Breng het mengsel aan de kook en laat het 2 minuten koken. Blijf roeren.
Doe de sojaroom bij de yoghurt en roer het goed door.
Doe de yoghurt in de springvorm op de stroopwafelbodem. Verdeel het mengsel gelijkmatig in de vorm.
Neem de laatste twee stroopwafels en hak ze fijn. Laat er wel wat grotere stukken bij zitten
Strooi de gehakte stroopwafelstukjes over de taart.
Giet een klein beetje maple syrup over de stroopwafels (als je dat leuk vindt).
Laat de taart in de koelkast opstijven, minimaal 3 uur lang.
Maak de zijkanten los van de springvorm en snijd de taart in stukken.
Eet smakelijk!

0 reactie

  1. linda 4 jaar geleden

    Hmm.. Ziet er heerlijk uit, deze ga ik zeker gauw proberen! Heb alleen wel de stroopwafels van Molenaartje in huis, geloof dat die ook prima zijn? :)

    • Auteur
      sharon 4 jaar geleden

      Ja volgens mij wel, alleen hebben geen volkorenmeel (geloof ik)

  2. Linda 4 jaar geleden

    Hoi Sharon,

    Is de stevia ook te vervangen door agavestroop?
    Groeten Linda

    • Auteur
      sharon 4 jaar geleden

      Hoi,dat kan maar het is wel vloeibaar dus het kan de substantie te vloeibaar maken, waardoor je bijvoorbeeld meer agar agar nodig hebt.

  3. Jacky 4 jaar geleden

    Hoi,

    Ziet er lekker uit! ik ga het snel proberen.

    Waarom kun je bij een suikervrij dieet geen volle yoghurt gebruiken?

    groetjes Jacky

    • Auteur
      sharon 4 jaar geleden

      De yoghurt is vanwege de zuivelvrije eters zoals ikzelf 😉

  4. marianne 3 jaar geleden

    Hallo Sharon,
    De taart is bij mij helaas niet gelukt. De bovenlaag is niet stevig geworden.
    Welke room van Provamel heb je gebruikt, de slagroomvervangende ( alleen om te kloppen ) of een andere?
    En de hoeveelheid agar agar staat niet vermeld. Ik heb het in een grote pot en heb geen idee hoeveel er in een zakje zit. Heb nu 10 gram gebruikt.
    Hopelijk komt het de volgend keer dan wel goed.
    Groeten Marianne

    • Auteur
      sharon 3 jaar geleden

      Hoi Marianne, die zakjes worden inderdaad steeds verkocht. Ik zou zeggen dat 10 gram voldoende is, maar als je taart niet stijf wordt dan heeft het met de agar agar te maken (de room is gewoon normale sojaroom). Heb je het ook goed laten koken eventjes? Wie weet kun je het eruit schrapen en nog eens verwarmen met extra agar agar. Succes!!!

      • marianne 3 jaar geleden

        Bedankt voor je snelle reactie, waarschijnlijk heb ik ook de verkeerde sojaroom gebruikt. Ik ga hem redden en dan lekker opeten!

  5. Miranda 3 jaar geleden

    Ik heb deze taart vorige week gemaakt; erg eenvoudig om te doen en het resultaat verbluffend. Al mijnproefkonijnen waren het er over eens: een supertaart! Goedgekeurd voor de derde verjaardag van zoonlief aanstaande zaterdag, samen met de rauwe choco-coco taart. Dat wordt dus lekker ‘bakken’ deze week!

  6. Nelleke 3 jaar geleden

    Ik ga de taart morgen maken! Zo’n zin in. Ik gebruik alleen vloeibare stevia. Enig idee hoeveel ik daarvan kan gebruiken? Ben bang dat ik de taart verpest. Groetjes!

    • Auteur
      sharon 3 jaar geleden

      Gewoon voorzichtig beginnen en blijven proeven of het genoeg is :) komt goed!! 😉

  7. ivo 2 jaar geleden

    Hallo

    Kan ik ook in nederland de pure stevia kopen?

    Gr ivo

    • Auteur
      sharon 2 jaar geleden

      Ja, groene stevia is de puurste (google op groene stevia )

  8. Sylvie 1 jaar geleden

    Hallo Sharon,

    Hopelijk heb ik dan eergisteren wel de goede gekocht bij G&W. Steviolglycoside uit Stevia. Zoetstof van natuurlijke oorsprong.
    .
    Ik heb de druppels gekocht bestaande uit: bronwater, Stevioside (zoetkracht 95%) en Glycerine.

    Weet jij of dit de goede is? En zo ja, hoeveel druppels staat gelijk aan poeder Stevia? Op de verpakking staat dat 2 druppels gelijk is aan ongeveer 1 suikerklontje.

    Alvast bedankt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*