Glutenvrije, suikervrije en zuivelvrije pepernoten!

Gister waren de ‘normale’ pepernoten (kruidnoten) aan de beurt, voor zover je suikervrije, zuivelvrije en tarwevrije, volkoren pepernoten normaal vindt. Vandaag de glutenvrije versie, en ook suikervrij en zuivelvrij. Volg je het nog? Waarom meerdere recepten? Omdat ik het leuk vind om te experimenteren, en omdat ik het leuk vind als er voor ieder een recept is dat gemaakt kan worden. Omdat pepernoten met spelt lekker zijn, maar niet geschikt voor glutenvrije eters. En de gangbare glutenvrije recepten (zoals veel glutenvrije producten) zijn met allerlei toevoegingen, ongezonde toevoegingen wel te verstaan. Zoals suiker, geraffineerde producten en allerlei bindproducten. Let wel: deze pepernoten zijn glutenvrij, dus iets minder knapperig dan je van pepernoten bent gewend. Maarrrrr…tijdens deze pepernotenweek volgen er nog heerlijke ‘dips’ voor de pepernoten, die echt fantastisch zijn met deze glutenvrije versie!!!

Dit hebt je nodig

125 gram voorgeweekte dadels (in water, minimaal 6 uur), 100 gram gesmolten kokosolie, 100 gram rijstemeel, 100 gram boekweitmeel, 2 tl wijnsteenbakpoeder, 2 el speculaaskruiden, 1 eierdooier, 1 tl vanille essence, 1 tl sinaasappelrasp (optioneel, maar een aanrader voor elke pepernotenbakker!!!), snufje zout

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden. Pureer de dadels met de gesmolten kokosolie (kan met staafmixer, keukenmachine en wellicht zelfs met een blender. Ik gebruik een staafmixer). Doe het mengsel in een kom. Meng de overige ingrediënten erdoorheen totdat het goed gemengd is. Zet het eventjes in de koelkast om af te koelen en iets harder te worden. Vet ondertussen een ovenplaat in en bekleed met bakpapier. Rol balletjes van het deeg en druk ze een klein beetje plat. Zet ze 20 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn. Passen niet alle pepernoten in je oven? Herhaal het proces dan tot het deeg op is… Even afkoelen en lekker eten! Of even wachten op de geweldige ‘dips’ die volgen…

De inhoud en de recepten op Voedzo mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van één alinea met een link naar het volledige recept en / of artikel op Voedzo.

Ik schrijf graag over mijn ontdekkingsreis op het gebied van gezonde voeding, en dan natuurlijk suikervrij, zuivelvrij, tarwevrij, biologisch en zonder toevoegingen. Op degezondemama.nl schrijf ik over natuurlijke voeding voor kinderen & ouderschap.

14 comments

  1. Marianne`   •  

    Ha Sharon! Klinkt heel lekker voor een dadelliefhebber, maar komen er van de week ook recepten zonder dadels? Daar ben ik wel erg in geïnteresseerd :-)

    • sharon   •     Auteur

      Morgen eentje van Rhodé. Maar heb je het wel eens geprobeerd? Want er zit niet echt een dadelsmaak aan eerlijk gezegd, en je kunt altijd nog voor rozijnen kiezen, zo heb ik gehoord van anderen….

      • Marianne   •  

        aha! De rozijnenversie kan ik wel eens maken. Nee nog niet met pepernoten geprobeerd maar ik vind dadels over het algemeen niet erg lekker, jammer eigenlijk! Zo gezond!

      • karina   •  

        Kan ik de dadels ook vervangen door een advocado want ik ben allergisch voor fruit.
        Ik vind je website heel fijn met al je recepten, ben er blij mee.
        groetjes Karina

        • sharon   •     Auteur

          Ik heb geen ervaring met bakken met avocado en heb het ook nog nooit gezien. Avocado is ook niet zoet, dus de pepernoten zullen denk ik niet lekker zijn. Groetjes!

  2. grietje   •  

    kun je het meel ook vervanger voor volkoren meel

  3. Iris   •  

    klopt de temperatuur van de oven wel? Bij het receptvariant met gluten staat 160 graden en hier 200 graden?
    Overigens ga ik ze zeker bakken. Ben erg blij met je website! Ik eet sinds een maand paleo en voel me hier super bij. Ik probeer de kindjes (14, 11 en 4) hier ook in mee te nemen. Dit lukt best goed.
    Dus bedankt voor alle recepten en tips.
    met vriendelijke groet Iris

    • sharon   •     Auteur

      ja bij 160 worden ze heel broos en bij 200 waren ze een STUK beter :)

  4. isolde   •  

    Jammie Sharon,

    Het recept is waarschijnlijk ook goed om te toveren naar de “rauwe” versie. I
    Ik laat dan het wijsteenbakpoeder en het ei weg en vervang het meel door amandel en kokosmeel.

    Vervolgens laat ik ze zo’n 6 uur drogen in de droogoven of de gewone oven bij een temperatuur van zo’n 45 graden..

    Beetje langer wachten voordat je kunt smullen maar ook een mogelijkheid!

    • sharon   •     Auteur

      oee dat is interessant! ik ga het eens proberen!!! :) :) ;)

  5. Kyta   •  

    Kleine tip: gebruik geen dadels voor een suikervrij dieet.
    1) heel hoge glycemische index (tussen de 80 en 103, terwijl suiker op 70 zit!)
    2) de dadels die je in de winkel koopt zijn ingespoten met suiker zodat ze zoeter zijn, maar dat staat natuurlijk niet op de verpakking, want dat gebeurt al vóórdat ze bij de fabrikant komen die verplicht is de ingrediënten op de verpakking te zetten.
    Dus je kunt zelfs bijna beter suiker erin stoppen dan dadels…..

    • sharon   •     Auteur

      Hoi Kyta, ik luister naar mijn lichaam en die vertelt mij dat dadels geen enkel probleem zijn. Suiker of natuurlijke vervangers als palmsuiker (hele lage GI) wel. Vandaar dat ik dadels gebruik. Eerlijk gezegd denk ik dat wij niet eens de helft weten over hoe bepaalde suikers in ons lichaam werken. Iedereen is altijd zo huiverig voor dadels, maar zelfs bij mensen met een schommelende bloedsuikerspiegel heb ik nog niet gehoord dat ze een negatief effect merkten van deze recepten met dadels erin. Kijk ook hier http://voedzo.nl/geen-suiker/geraffineerde-suiker-vs-natuurlijke-suikers/
      Je kunt niet alleen naar GI kijken, want praktijk en ervaring wijst uit dat dit nogal een verschil is per voedingsproduct. Ik heb er dus niet zoveel mee, want mijn lichaam zegt anders! Daarbij eet je een totaalpakketje en dat gaat prima.
      Ik koop overigens uitsluitend bio dadels.
      En gezien de zeer grote nadelen van geraffineerde suiker, ben ik het absoluut niet met je eens dat je beter suiker kunt nemen. Dit is echt misleiding. Van suiker wordt je ziek en bouw je vitaminetekort op. Van dadels is nog nooit iemand ziek geweest en ik ken ook geen mensen met een dadelverslaving. Zo werkt de natuur nu eenmaal!
      groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>