Kaneelkoek

Deze heerlijke kaneelkoek is al tijden een favoriet recept op Voedzo, ook al issie al heeeeeeel oud! Het is gemakkelijk te maken, ideaal als je iets lekkers wilt in het weekend. Eigenlijk moet ik eens een geupdate versie maken, zonder palmsuiker, dat lijkt me wel wat. Wordt vervolgd!

Ingrediënten

125 gram boter of kokosolie
2 biologische eieren
200 gram (spelt)volkorenmeel
100 gram palmsuiker
1 tl kaneel
1,5 tl wijnsteenbakpoeder
100 gram walnoten, grof gehakt
1 el biologische honing
Snufje zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een taartvorm / ovenschaal in en bekleed met bakpapier.
Smelt de boter in een steelpannetje. Laat het even afkoelen en meng de boter met de eieren.
Voeg alle droge ingrediënten in een kom bij elkaar en roer goed.
Voeg de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en meng goed.
Doe het beslag in de vorm en zet het 25 minuten in de oven.

Sharon Numan

Ik schrijf graag over de ontdekkingsreis van mijn gezin op het gebied van voedzame, traditionele en onbewerkte voeding en verzorging.

41 reacties

  1. Patricia   •  

    Deze heb ik vanmiddag gemaakt en vanavond geproefd: heerlijk!!

  2. Zoë   •  

    Goedenavond,

    Kun je de oerzoet ook vervangen met Ahorn Siroop?

    Groetjes!

    • sharon   •     Auteur

      Weet ik niet! Qua zoetheid wel, maar oerzoet is een vaste structuur en de ahornsiroop is vloeibaar, waardoor de hele samenstelling van het beslag verandert (veel vloeibaarder). Je kunt eventueel compenseren met wat meer meel, maar ik weet niet of het dan nog lekker wordt. Beter met palmsuiker of kokosbloesemsuiker dan! groetjes!

    • Lievonne   •  

      Ja zeker kan dat Zoë. Ik krijg er heerlijke resultaten mee!! Heb jij dit met stevia geprobeerd? Ik vind het i.p.v. suiker tamelijk smerig, maar het zou voor bakken ideaal kunnen zijn. Ben benieuwd wat jij ervan vindt.

      Vriendelijke groeten,
      Lievonne

  3. Nicole   •  

    Kan dit ook in een cakeblik? En als je een ovenschaal of taartvorm gebruikt, welke maat moet die dan hebben?

    • sharon   •     Auteur

      Standaard ovenschaalmaat, vierkant, ongeveer 20/22 cm

  4. Jouke   •  

    Hoi Sharon,
    Kan ik de plantaardige boter ook vervangen door kokosolie (ontgeurde) denk je? En weet je in welke verhouding…zo´n 100 gram?
    Thnx!

    • sharon   •     Auteur

      ja hoor, zelfde hoeveelheid! :)

  5. Annelien   •  

    Dit wil ik ook eens proberen! Ik wil de volkorenmeel vervangen door speltmeel. Dat gaat toch wel? En kan ikde wijnsteenbakpoeder vervangen door 1/2 tl bakingsoda en 1/2 el appelciderazijn?

    • sharon   •     Auteur

      Ja hoor, probeer maar! Lekker testen!

    • Lievonne   •  

      Speltmeel: lekker en heel mooi bakresutaat!

    • Hilde   •  

      Omwille van wat ik in huis had ook zo geprobeerd: met speltmeel en bakingsoda/appelazijn. Gaf erg goede resultaten! Kwam er een tikje aan de droge kant uit, maar dat is ook baktijd-afhankelijk natuurlijk. Dit recept maak ik zeker opnieuw!

  6. Astrid   •  

    Ik hoor iedereen hierover, ga t zo proberen, maarre, waarom zit er geen kaneel in de kaneelkoek??

    • Astrid   •  

      Oeps sorry, wel een tl kaneel zie ik nu…

  7. Cathrien Simons   •  

    Hoi,

    Kan ik palmsuiker eventueel weglaten.

    Zout voeg ik ook niet toe.

    Bedankt voor je recept.

    Groetjes.

    • sharon   •     Auteur

      ik weet niet of het kan, maar dan wordt het wel meer een broodachtig iets. Je zou het moeten proberen, succes!

  8. Linda   •  

    wil ik graag gaan proberen. En meteen experimenteren… met wat extra banaan erbij :-)

  9. maria   •  

    Maar palmsuiker is toch ook suiker? Of heb ik het nu helemaal mis???

  10. Sylvia   •  

    Als ik dit glutenvrij wil maken, moet ik dan witbroodmix gebruiken of ‘meel’ ? Alvast bedankt!

    • sharon   •     Auteur

      Ik las iemand die amandelmeel heeft gedaan. Ik heb het zelf nooit geprobeerd, dus het zal echt uitproberen zijn :)

  11. Sara   •  

    Ik heb er dadels en stukjes pure chocolade aan toegevoegd en dit maakt ‘m nog lekkerder. Ik ben fan van dit recept! Ik heb geen palmsuiker maar biologische vanille suiker toegevoegd (rietsuiker is dit) maar minder dan 8 gram en dit ging prima. Ik heb er een geprakt banaantje aan toegevoegd en een snufje baking soda.

  12. pien   •  

    Net gemaakt en hij is heerlijk!!

  13. kim   •  

    heb m net gemaakt maar hij wordt niet erg hoog. ik heb per ongeluk gemixt ipv geroerd.z
    ou t daardoor komen?

    • sharon   •     Auteur

      Hai Kim, ik weet het niet! Misschien te weinig bakpoeder gebruikt? Oven niet warm genoeg? Niet direct in de oven gedaan? Of gewoon pech dat t even niet lukte? Het kan aan veel verschillende factoren liggen :)

  14. kim   •  

    ik heb wijsteenpoeder van funcakes is dat anders als de wijsteenbakpoeder die jij gebruikt?

    • kim   •  

      wijnsteen cream of tartar heb ik van funcakes.

    • sharon   •     Auteur

      weet ik niet, die ken ik niet :)

  15. kim   •  

    oja.nog n vraagje. als ik kokosolie wil kopen is dan de kokosolie van de AH raw food een goede keus of weet je n ander merk uit n supermarkt of natuurwinkel? liever niet via n webshop ivm verzendkosten

    • sharon   •     Auteur

      kan in beiden, bij ah of in natuurwinkel of de tuinen :)

  16. Sarah.   •  

    als ik de eieren weglaat, zal hij dan nog enigszins luchtig zijn? Mijn zoontje is allergisch namelijk.

  17. Laura   •  

    Ohh lijkt me onwijs lekker! Ik las hierboven iemand die er nog chocolade aan toe had gevoegd: ook een goed idee :-) Ga ik zeker opslaan dit.

  18. Geertje   •  

    Hi, denk je dat ik ook roggemeel kan gebruiken? Dat is voorhanden namelijk :)

  19. Sanne   •  

    Is het een beetje ontbijtkoek-achtig? Dan zou ik speculaaskruiden toevoegen ipv kaneel. Ben al een poosje op zoek naar een simpel recept voor een vervanger voor ontbijtkoek.
    En honing vervangen door speltstroop, moet ook goed komen, toch?

  20. Inge   •  

    Het recept mag dan al heeeeeeel oud zijn, ik had ‘m nog niet ontdekt. En ik denk dat ik ‘m morgen maar eens ga proberen. :-)

    • Inge   •  

      Ooooh hemels!!! Dit is het lekkerste dat ik in tijden gemaakt heb! Ondanks de kleine aanpassingen. Bij een tekort aan kokosbloesemsuiker meer honing gebruikt. En de helft van de noten vervangen door pecannoten. En er ook nog wat cacaonibs door gedaan. Een heerlijke koek met een knapperige bovenkant.

  21. inge   •  

    Ik kan je doorverwijzen naar de site ‘gezond leven met jacoline’. Zij heeft een gezonde suikervrije ontbijtkoek die ik al meerdere malen heb gemaakt. Erg smakelijk! Probeer het eens. Succes.

  22. Pascalle   •  

    kan ik in plaats van de palm suiker ook honing gebruiken? En hoeveel moet ik dan nemen. Is de palm suiker even zoet als gewone suiker? Als ik het met rietsuiker doe, is dan de hoeveel heid hetzelfde? En als ik het met agave sloop doe. Hoeveel gebruik ik dan?

    • sharon   •     Auteur

      Hai Pascalle! Dat zou je moeten proberen. Het wordt dan wel vloeibaarder, dat moet je compenseren met bijv meer meel, succes!

  23. Hester   •  

    Waauuw heerlijk! Ik heb er kaneelmuffins van gemaakt
    en heb de walnoten vervangen door cacaonibs en cranberry’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>