Ontbijten of lunchen met zuurkool

Ontbijten of lunchen met zuurkool
2 februari 2016 sharon
In recept

Zuurkool was altijd op mijn ik-wil-dit-nooit-eten lijst. Totdat ik onbewerkt ging eten, meer groenten en vooral ook meer vergeten groenten. En toen ik leerde om die te waarderen, dacht ik dat zuurkool ook wel zou lukken. Het kan echt! Zuurkool wordt vaak tijdens de avondmaaltijd gereserveerd, maar het kan ook prima voor ontbijt of lunch.

Variatie, voedzaam en probiotica!

Het is een leuke variatie, voedzaam en het geeft je een goede portie bacteriën zoals alleen gefermenteerd voedsel dat doet. Het recept hoef ik eigenlijk niet uit te schrijven, want ik denk dat de foto genoeg zegt!

Zoveel eieren???

En nee, het is niet erg als je een keer zoveel eieren eet. Ik weet dat er mensen zijn die vinden dat het niet gezond is of vinden het gewoon niet lekker. Ik vind ze voedzaam en ik houd van eitjes <3 Dus dit is duidelijk mijn variant 😉 Je kunt ze ook (gedeeltelijk) vervangen met avocado, of dingen toevoegen zoals komkommer, augurken, tomaten, een snee brood, etc.

Dit was er eentje in het kader ‘verleg je grenzen!’.

 

Comments (8)

  1. Hedwig 8 jaar geleden

    Oh! Ik ben dol op zuurkool. Helaas in Engeland niet zo populair, dus staat altijd op mijn boodschappenlijstje als in naar NL kom.
    Wat ‘trendy’ is, is inderdaad gefermenteerd eten, dus misschien komt het nog. Kimchi hoor je hier veel over de laatste tijd. Dit is een Koreaans gerecht van lacto-gefermenteerde groente, zoals zuurkool.
    Als je nog eens tegen een goed recept aanloopt om zelf zuurkool the maken, dan hoor ik het graag!
    Groetjes 🙂

    • Auteur
      sharon 8 jaar geleden

      Ja dat klopt! En er zijn ontzettend veel recepten voor zuurkool, het is eigenlijk heel makkelijk 😀 Zeker nu fermenteren in is 😀

  2. Marjolein 8 jaar geleden

    Zelf zuurkool maken is ontzettend makkelijk. Ik heb vaak kool over dus dan maak ik het van het restje.

    Witte kool fijn snijden (zo fijn als je zelf lekker vind) in een kom mixen met zout. Voor twee kilo witte kool heb je 1.5 á 2 eetlepels zout nodig.
    In een ruime weckpot of andere container doen. Even een paar uur laten staan. En dan stampen. Ik doe het meestal met het stompe uiteinde van mijn deegroller.
    Het zout en het stampen maakt dat er vocht uit de kool komt. De kool moet helemaal onder staan. Als je niet genoeg vocht hebt kan je er een beetje zout water bij doen. Dan een aantal dagen laten staan. En dan proeven. Hoe langer het staat hoe zuurder het wordt. Ik laat het gemiddeld twee weken open staan. Daarna kan je het afsluiten en in de koelkast bewaren. hoe lang weet ik eigenlijk niet, het is meestal al snel op.
    Er kan soms wat schuim of schimmelachtigs op drijven dit kan je er gewoon afscheppen.
    Easy as pie 🙂

    • Auteur
      sharon 8 jaar geleden

      Dat klopt!! Dankjewel voor je recept, leuk!

  3. Ineke 8 jaar geleden

    Toevallig vandaag voor lunch een ‘salade’ gegeten van rauwe zuurkool, rijst en ajvar erdoor. Lekker en het vult als een jekko, morgen weer. 🙂 Voor ontbijt moet ik er toch niet aan denken, ik eet nog liever niet. 😉

    • Auteur
      sharon 8 jaar geleden

      Hahahah dat snap ik wel 😀 😀

  4. sonja 8 jaar geleden

    Jawel als ontbijt met rozijnen gedroogde abricozen enz.

    • Auteur
      sharon 8 jaar geleden

      Oe dat klinkt ook lekker!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*