Fluoride in je tandpasta

Fluoride in je tandpasta
24 augustus 2012 sharon
Categorie: Verzorging

Fluoride is zo´n stofje die je gewoon nodig hebt. Toch? Van kinds af aan weet ik dat fluoride is tegen gaatjes in je tanden, en die wil je niet. Daarom zit het in tandpasta en ik moest vroeger op de basisschool altijd spoelen met fluor. Ik wist niet beter dan dat mijn tanden niet zonder fluor konden. En met mij velen, maar think again!

Geen fluoride meer in onze tandpasta!

Jaren geleden heeft mijn man zich verdiept in de zaak en kreeg ik de boodschap om tandpasta zonder fluoride te kopen. Ik vroeg nog waarom, en hij vertelde dat -net zoals zoveel dingen- ook fluoride in tandpasta nogal controversieel is. Ach ja, waarom niet, niets verbaast mij meer. Dus zonder verdere vragen kocht ik vanaf dat moment Paradontax zonder fluor. Waar ik die tandpasta eerst echt enorm vies vond, was ik binnen een week gewend en vanaf dat punt was het de lekkerste tandpasta op aarde. Smaken veranderen hè?

Tandpasta zonder fluoride

Maar waarom eigenlijk? Is er reden tot zorgen? Tandpasta slik je niet eens in? Sowieso gebruik ik het liefst alleen natuurlijke producten om te eten en om op me te smeren. Zo ook voor mijn mond alleen natuurlijk! Al snel valt op dat de meeste natuurlijke tandpasta’s (niet allemaal hoor!) in de biologische winkel geen fluor bevatten. Voor mij is dat reden genoeg: dan hoef ik het niet. Toch is het wel interessant om ook te weten wat de achterliggende gedachte is, dus ik ging op zoek.


Wil je de baas zijn over je suikerinname? Doe onze cursus!


Waarom geen fluoride?

Op Wikipedia vond ik al een interessant statement: ‘Per 19 januari 2009 is een waarschuwingstekst verplicht op fluoride bevattende tandpasta’s voor kinderen tot en met 6 jaar. De tekst luidt: ‘Gebruik voor kinderen van zes jaar of jonger niet meer tandpasta dan de grootte van een erwt. Zorg dat ze zo weinig mogelijk tandpasta inslikken. Raadpleeg een (tand)arts als uw kind fluoride in een andere vorm gebruikt’ Aha! Hier las ik dat een tube tandpasta genoeg is om een klein kindje te doden. Goh. Ik weet dat we geen tandpasta eten (overigens, baby’s en kindjes wel!) maar als je niets te maken wil hebben met gifstoffen, waarom zou je ze dan in je mond stoppen? In je mond notabene!

Fluoride en fluorine

Fluorine is een spoorelement die je terug vindt in de natuur. Fluoride is een chemisch ion dat is afgeleid van fluorine. Fluorine zit van nature in sommige voedingsmiddelen, in water, in andere mineralen en in aarde. Daarnaast vind je fluoride dus in tandpasta en mondspoelingen. In sommige landen wordt het zelfs toegevoegd aan het drinkwater, maar gelukkig niet meer in Nederland (dankzij anti-fluor campagnes in de jaren 70!)

Welke gevolgen worden toegeschreven aan een teveel aan fluoride in je lichaam?

Ook al staat fluoride bekend en wordt ook aangeprezen door professionals als de oplossing voor gaatjes en het zou zorgen voor sterke tanden. Toch beweren de tegenstanders van fluoride dat een teveel aan fluoride juist gaatjes kan veroorzaken. Ook zou het kunnen leiden tot zwakke botten (botbreuken), het wordt gelinkt aan klachten als artritis, stijfheid, maar ook neurologische problemen.

Een beetje fluoride kan geen kwaad?

Natuurlijk gezien krijg je wel wat binnen, uit voeding bijvoorbeeld. Maar om het grootschaals toe te voegen aan producten, hoe veilig is dat? Fluoride lijkt een klein marge te hebben, en dan wordt het giftig. Het geeft niet dat het een klein marge heeft, want van nature krijg je deze stof niet veel binnen. Maar waar ligt de grens? Het is bekend dat fluoride snel giftig kan zijn. Kijk maar naar de waarschuwing die op kindertandpasta’s staat. Er bestaan strenge richtlijnen voor het toevoegen aan voedingssupplementen (zwangere vrouwen mogen zeker geen suppletie op fluorgebied) en ook aan het aantal mg in producten.

Eet gewoon gezond!

Al die regels en limieten zeggen mij genoeg. Ik hoef die fluoride niet in mijn tandpasta. Daarbij is de beste manier om gaatjes te voorkomen gezond eten, en meer specifiek, suikervrij eten! Want die suiker, dat is pas slecht voor je tanden. Ik weet het nu, wanneer ik een keer geraffineerde suiker eet, krijg ik meteen een hele opmerkelijke, vieze, smerige, bleghsmaak in mijn mond en mijn tanden voelen heel vreemd aan. Zooo vies! En dat is puur en alleen bij producten met geraffineerde suiker. Niet bij fruit of andere bronnen van natuurlijke suikers. Echt alleen bij die geraffineerde. Dus niet alleen is suikervrij eten en drinken gezonder, het helpt je tanden meer dan die fluoride.

Tandpasta zonder fluoride

Er bestaat dus tandpasta zonder fluoride. Bijvoorbeeld dus de Paradontax, die overal te koop is. Wel goed opletten, het is de blauwe variant. Daarnaast heb je ook nog fluoride vrije tandpasta van bijvoorbeeld Weleda en Urtekram. Deze kun je kopen in de biologische winkel. Maar het is ook gemakkelijk zelf te maken! Morgen zal ik mijn favoriete tandpastarecept posten!

0 reactie

 1. Dorien 4 jaar geleden

  Zo…..en ik heb mijn kinderen vorige maand bij de tandarts zelfs een gebitje vol fluor laten ‘happen’ wat ze dan een aantal minuten in een mond moeten houden…pffff, dit wist ik echt niet!

 2. Sien 4 jaar geleden

  Mijn oudste zoon nu bijna 21 kreeg als babietje elke dag fluor druppeltjes bij de fruitpap ,dit werd absoluut aangeraden door Kind en Gezin voor stevige tandjes te krijgen…
  Ongelooflijk eigenlijk hé als je dan weet dat het puur vergif is!!!!

 3. Selwyn Donia 4 jaar geleden

  Waarvan paradontax de slechtste keuze is als je kijkt naar alle verdere ingredienten die net zo of misschien nog wel giftiger zijn dan de fluor. Beste keuze blijkt dan toch echt Urtekram.

  • Auteur
   sharon 4 jaar geleden

   Wow ja Selwyn dankjewel voor je aanvulling! Van alle enthousiasme vergeet ik dat er helemaal bij te noemen -oeps-! Je hebt helemaal gelijk, toen ik Paradontax nam, was ik nog niet geinteresseerd in natuurlijke cosmetica, vandaar mijn keuze toen. Nu maak ik mijn tandpasta lekker zelf, veel beter :)
   Nogmaals, dank voor je reactie! groetjes!

 4. linda 4 jaar geleden

  Ik kijk al uit naar je tandpasta recept! :)

 5. Marianne` 4 jaar geleden

  Dit had ik eerder gelezen ergens en er waren nog meer redenen waarom fluor slecht is… Helaas de website kwijt. Ik heb me suf gezocht naar tandpasta zonder fluor, destijds niet gevonden (of niet goed genoeg gezocht). Niet aan de biologische winkel gedacht! Tip: Tanden poetsen met Keltisch zeezout schijnt ook goed te werken. Ik heb het niet vaak genoeg gedaan om net als vele anderen te zeggen dat het een frisse smaak geeft en wittere tanden, maar ik geloof dat zeker! Waar poetsten men vroeger de tanden mee? Ook zoiets als zout bedacht ik me, dus dat dit me aangeraden werd vond ik zo gek nog niet. Of ze poetsten niet? 😉

  • Auteur
   sharon 4 jaar geleden

   Haha ik heb me dat ook al afgevraagd, zouden de mensen vroeger hun tanden hebben gepoetst? Ik weet het niet 😉 Keltisch zeezout bevalt me in elk geval erg goed!

   • linda 4 jaar geleden

    Ik kan het nergens vinden :( Mijn nicht zelfs de Ekoplaza laten afstruinen in Eindhoven, ook niet! Waar heb je het zelf vandaan?

    • Marianne` 4 jaar geleden
     • Linda 4 jaar geleden

      Dankjewel, super!

     • Linda 4 jaar geleden

      Oh eh.. Nog 1 vraagje: kan ik beter de grove of fijne variant nemen? Niet alleen voor de tandpasta, maar gewoon in het algemeen om te gebruiken.

     • Auteur
      sharon 4 jaar geleden

      Ik heb de grove, maar fijn is denk ik ook handig. Denk dat t niet veel uitmaakt 😉

    • Auteur
     sharon 4 jaar geleden

     Gewoon uit de bio winkel, wat gek! Ik zie ze daar altijd staan!

  • Erik 2 jaar geleden

   Ze poetsten vroeger volgens mij ook met suiker.. Wat een verademing dat we dat nu niet meer doen!!

 6. Bianca 4 jaar geleden

  Hallo allemaal,

  Als mondhygieniste kan ik het niet nalaten ook mijn bijdrage te leveren. Er is altijd erg veel verwarring over het gebruik van fluoride in tandpasta’s en aanvullende fluoride producten zoals de bekende tabletjes en druppels. Ik heb hier dan ook regelmatig gesprekken over met bezorgde klanten en ouders.
  Allereerst is er een verschil tussen fluor en fluoride. Fluor is zowieso erg giftig en zit natuurlijk niet in tandpasta. Fluoride is een stofje dat in de natuur ook voorkomt, in de mond zorgt het ervoor dat , in contact met het tandoppervlak, oa calcium in het glazuur opgenomen kan worden. Hierdoor wordt het glazuur sterker en beter bestand tegen gaatjes. Tijdens het wisselen en doorbreken van de blijvende tanden en kiezen(van 5 tot +/- 12 jaar) is fluoride onontbeerlijk voor een goede sterke opbouw van het tandglazuur. Net zoals je botten op een gegeven moment uitgegroeid zijn is ook het tandglazuur op een gegeven moment ‘uitgehard’. In principe zou je dan zonder fluoride verder kunnen, op voorwaarde dat dagelijks de tandplaque grondig verwijderd word om zo bacterieen geen kans te geven gaatjes te veroorzaken( door goed poetsen, flossen en stokeren). Helaas is het zo dat door een minder goed mondhygiene en verkeerde voedingsgewoontes (veel suiker, frisdrankgebruik, roken) ht tandglazuur weer beschadigd raakt (wat een gaatje als gevolg kan hebben) waardoor er toch geadviseerd wordt een fluoridehoudende tandpasta te blijven gebruiken (in combinatie met fluoride kunnen de tanden namelijk een leven lang bouwstoffen blijven opnemen)
  In tegenstelling tot wat in het tabletjes en druppeltjes tijdperk gedacht werd is gebleken dat de inname van fluoride op het gebit geen gunstig effect heeft. Na een ritje spijsverteringskanaal blijft er erg weing fluoride over dat de tanden ook bereikt, de bijwerkingen die onderweg kunnen ontstaan wegen niet op tegen de mogelijke positieve invloed, van daar dat de ze niet meer geadviseerd worden. Het beste effect kan bereikt worden door de fluoride direct op het tandoppervlak aan te brengen (dus mbv tandpasta , of bij de tandarts, een fluoride houdende gel) Om de negatieve effecten van fluoride te omzeilen is de toegestane hoeveelheid ervan in tandpasta’s aan banden gelegd. Bij NORMAAL gebruik van een passende fluoridetandpasta zijn, zeker bij kinderen in de wisselfase, de voordelen vele malen groter dan de nadelen.
  Het is niet mijn bedoeling om een lesje af te steken over dit onderwerp of mensen aan te vallen, in de praktijjk zie ik echter dat de staat van de( kinder)gebitten erg hard achteruit gaat en klanten/ ouders vaak niet goed weten wat de voors-en tegens zijn van fluoride gebruik. Voor degenen die geen tandpasta willen gebruiken is zeezout een goed alternatief. Als de mond (dus niet alleen de tanden) goed schoongehouden word en er en goed voedingspatroon is , is fluoride gebruik niet noodzakelijk voor een sterk gebit, net zoals vitaminepreparaten niet perse nodig zijn voor een gezond lichaam

  • Auteur
   sharon 4 jaar geleden

   Dankjewel Bianca! Leuke bijdrage :) Ik denk dat het niet een algemeen verhaal kan zijn. Iedereen moet voor zichzelf kijken wat de ‘staat’ is van voedingspatroon en leefpatroon. Ook heel veel mensen en kinderen die wel met fluoride poetsen, hebben veel gaatjes. Daarnaast is het nauwelijks (eigenlijk niet) te onderzoeken wat de effecten zijn van dit soort stoffen op een lichaam in een heel mensenleven. Dit weet helemaal niemand, hoe weinig fluoride het ook is, niemand weet wat voor effecten dit kan hebben op lange termijn. Nogmaals dank! groetjes!

   • Anoniem 3 jaar geleden

    Het is zeker en vast wél te onderzoeken wat de effecten zijn van bepaalde stoffen op een lichaam. Zeker als je spreekt over een mensenleven. Gemakkelijk is het niet, maar m.b.v. een goed georganiseerde cohortstudie kan je nauwkeurige uitspraken doen over zulke stellingen.

    • Elisa 3 jaar geleden

     Dat is niet helemaal waar, wat je zegt. Cohortstudies kunnen uitspraken doen over verbanden, maar niet over oorzaken. Alleen met een klinische interventiestudie kan je écht nauwkeurige uitspraken doen over oorzaak en gevolg, maar deze zijn vaak ethisch niet verantwoord (omdat je mensen mogelijk ongezonde dingen toedient of gezonde dingen onthoudt). Om deze reden worden cohortstudies vaak wel gebruikt om zoveel mogelijk verbanden te onderzoeken, maar écht nauwkeurig zijn ze niet vanwege confounding factors.

 7. Kitty 4 jaar geleden

  Kleine tip, wij gebruiken hier thuis Auromere Ayurvedic toothpaste met onder andere neem en peelu. Superfijn spul, er zit zelfs een natuurlijke whitener in. Na twee dagen was ik al aan de smaak gewend.

 8. Leonie 4 jaar geleden

  Er zijn ook biologische tandartsen…….. Misschien handig om ook deze eens te bezoeken!

 9. vincent 3 jaar geleden

  Heeft iemand adressen van ‘alternatieve’ tandartsen in (buurt van) Rotterdam?

  Hele interessante site trouwens Sharon, zit het ene artikel na het andere te lezen :-))

  • Auteur
   sharon 3 jaar geleden

   Thanks! Ik weet het niet, misschien Google? Succes!

 10. Ingrid 3 jaar geleden

  Wat fijn om op een site zoveel verschillende reakties te kunnen lezen.
  Ik ben net overgegaan op ayurvedische tandpasta ivm allergische reakties op produkten die in tandpasta zit die je in de supermarkt koopt.
  Omdat ik las dat in de ayurvedische tandpasta geen fluoride zat wilde ik mij verdiepen in de voors en tegens van het gebruik van fluoride. Deze topic helpt daar goed bij.

  De smaak van de tandpasta is prima en het voelt in mijn mond alsof het zo hoort.
  Ik kreeg als tip bij de natuurwinkel om ook eens te poetsen met Meine Base. Dit is een gemalen mengsel van diverse mineralen. Heeft iemand daar ervaring mee?
  Ik gebruik het wel in het badwater en onder mijn oksels, maar durf er nog niet mee te poetsen.

 11. marcel 3 jaar geleden

  Ook ik hou me bezig met fluoride en ik wil het volgende even kwijt. Die gifgasbom in damaskus wordt gemaakt met o.a. Kaliumfluoride en Natriumfluoride en die laatse daar poetsen wij onze tanden mee.
  Ik ben van begin jaren 60 en toen had je alleen maar gewone tandpasta.
  Ik ben er groot mee gewoorden en heb al m’n tanden nog,dus denk er over na.

  • M. Possamai 2 jaar geleden

   Natriumfluoride werd gebruikt als één van de bestanddelen om saringas te maken dmv een chemische reactie. De stof is dan geen natriumfluoride meer en dus gaat jouw stelling niet op. Puur stemmingmakerij of een gebrek aan scheikundige kennis..

   Een vergelijking. Er gaan eieren in een slagroomtaart (de cakelaag). Slagroomtaart is zoet en slecht voor je tanden dus eieren zijn daardoor slecht voor je tanden.
   Dat is hoe jouw redenatie werkt…

 12. Luke 3 jaar geleden

  Ik heb ook verschrikkelijk lang gezocht naar een goed fluoridevrije tandpasta. Ik heb er verschillende gevonden en geprobeerd. De beste is Theodent tandpasta gemaakt met een ingredient die uit chocola wordt gehaald. Maar moet wel erbij zeggen dat een erg groot nadeel is de ontzettend hoge prijs die ze vragen de goedkoopste die ik kon vinden was euro 13,50 op http://www.speurders.nl/overzicht/fluoridevrije-tandpasta-137305996.html?sr_ab=1&query=fluoridevrij&local-postcode=&local-distance_value=0&min_prijs=&max_prijs=&order_direction=&order_by=

 13. oiram srepsak 3 jaar geleden

  de fluoride wat aan tandpasta en (in sommige landen nog) aan drinkwater wordt toegevoegd is niet de “natuurlijke variant” maar de restafval uit de o.a. aluminiumindustrie….
  het is overigens nooit aangetoond dat fluoride gaatjes tegengaat….integendeel, men krijgt sneller dentale fluorosis. en zowieso doet t helemaal niks als men t ineemt…het komt dan wel uiteindelijk (ook) in je gebit terecht, maar dat nemen je tanden mee als ze uit je kaak groeien…het is dan eerst al door je skelet heen gereisd….met als gevolg botvergroeingen etc.

  wat fluoride wel enorm goed kan is het concentratievermogen aantasten, het wil-loos en handelbaar maken van individuen… in de 2e WO werd t aan drinkwater toegvoegd voor de gevangenen in Duitse en Russische kampen, uitsluitend om de “kalmerende” werking en zodoende eventuele opstanden te voorkomen en de boel rustig te houden. in navolging hiervan worden sinds de jaren 80 fluoride verbindingen ook veelvuldig toegepast als werkzaam bestanddeel in anti-depressiva (fluoxetine; Prozac, Paroxetine etc.) pas de laatste jaren begint t een beetje door te dringen bij t publiek dat er meer nadelen dan voordelen aan kleven en worden er steeds meer merken tandpasta zonder fluoride geproduceerd….
  en suikervrij eten kun je trouwens beter laten, vrijwel alles waar “light” op staat is chemisch gezoet met o.a aspertaam (waar je overigens veel sneller dik van wordt dan van suiker) en er zijn maar weinig proefdieren die dat hebben overleefd…….. m.a.w. je hebt dan geen gaatjes, maar krijgt wel kanker en neurologische aandoeningen….
  ach ja, tis net waar je prioriteiten liggen….

  tis ondoenlijk om in 10-20 regels alle aspecten van de medische- en de voedsel industrie op te sommen, dus geloof dit maar niet en duik zelf in encyclopedieen, alternatieve media, kijk via youtube naar de lezingen van artsen en specialisten die onafhankelijke onderzoeken hebben gedaan naar dit soort onverkwikkelijke zaken…..

 14. Daniel 3 jaar geleden

  Goed verhaal. Zoals altijd zal gematigdheid in consumptie de verlossing bieden. Maar dat van die fluoride toedienen door de nazi’s in WOII is echt een broodje aap. Er is geen enkel bewijs voor gevonden, ondanks grondige onderzoek die er naar gedaan zijn..

 15. Anti Troll Feeder 3 jaar geleden

  Wij hebben geen fluoride nodig het is giftig en schaad je tanden vroeger kon je lezen hoeveel mg fluoride in tandpasta zit.maar een of andere reden hebben ze dat bij de meeste weg gedaan …

 16. Rick 3 jaar geleden

  Oke, gaaf! echt een handige site is dit! ga nu ook overstappen op bio tandpasta!
  Maar niet zozeer door alle redenen, die deze auteur geeft, ik vind dat zij wel iets kritischer mag zijn. “wanneer ik een keer geraffineerde suiker eet, krijg ik meteen een hele opmerkelijke, vieze, smerige, bleghsmaak in mijn mond en mijn tanden voelen heel vreemd aan”, dit komt gewoon omdat bepaalde enzymen suiker omzetten in kleinere deeltjes, met als gevolg een iets andere smaak in je mond. Oke suiker is idd niet goed voor, zeker niet al die chemische snoepjes enzo, maar dit is een overbodig argument wat de batrouwbaarheid van dit alles alleen maar schaadt.
  “Dus zonder verdere vragen kocht ik vanaf dat moment Paradontax zonder fluor”, dan nog wikipedia, en een vaag artikel “wat je artsen je niet vertellen”. Hier gaat het verkeerd, men moet wel een beetje objectief blijven en juist verder vragen! Niet zomaar klakkeloos geloven wat anderen schrijven.
  Maar oke, de zaken zijn ook heel erg vaag, we worden gewoon niet verteld hoe en waarom alles zo in elkaar steekt, en om dan lekker zelf tandpasta te maken is geen probleem :)

 17. Albert Bakker 3 jaar geleden

  Ik heb niet het hele stuk gelezen maar even als toevoeging op de stukjes tekst waarom geen tandpasta met fluoride als je het niet eet. Wel onder de tong worden stoffen/enzymen/suikers/ FLUORIDE zeer snel door het bloed opgenomen. bij 2 minuten poetsen wordt er dus een aanzienlijke??? hoeveelheid fluoride opgenomen door het bloed.
  Vergelijk het met een tabletje die je onder de tong moet laten smelten.

  MVG Albert.

 18. robert 2 jaar geleden

  Hallo,

  ik zou toch graag willen informeren hoe het zit met het tandglazuur en niet poetsen met fluoride.
  Als zuren inwerken op tandglazuur dan ontstaat er na verloop van tijd toch tanderosie op een heel langzame en sluipende manier? Die fluoride beschermt daar toch tegen?
  Iemand die dagelijks 3 stuks fruit eet, zoals bijv. appel, kiwi, aardbei of sinaasappel kan die dan nog volstaan door fluoridevrij tanden te poetsen? Ervan uitgaande dat er goed geflost en gepoetst wordt en eventueel nog met olie de mond reinigen.
  Graag een reactie hierop. Ook van mensen die al jaren fluoridevrij tandenpoetsen en daarbij ook dagelijks zuur fruit consumeren.

  Mvg, robert

 19. henk 2 jaar geleden

  wij zien in onze praktijk regelmatig mensen die toch zonder fluor gaan poetsen. ook zien wij dat die mensen vaker in de wachtkamer zitten om hun cariës te laten behandelen.
  als iemand er voor kiest om geen fluor te gebruiken, dan zou dat alleen goed werken als hij/zij zich aan een zeer strikt dieet zou houden: geen koek, snoep, frisdranken, sapjes, brood, fruit.enz .
  het gebruik van fluor is ontstaan door de zeer slechte toestand in de menselijke mond, door het veranderde dieet. met het dieet van vandaag is het gebruik van fluoride onontbeerlijk.
  daarnaast moet men zich niet bang laten maken door allerlei verhalen, is een vorm van sluipreclame om de fluorvrije tandpasta op de markt te zetten. en natuurlijk moet men ook niet vergeten dat men na het tandenpoetsen het meest weer uitspuugt. ook denk ik dat men moet kijken naar het grote plaatje. over het algemeen genomen wordt de mensheid steeds ouder en ook gezonder ouder in vergelijking met vroeger. als het zo slecht zou zijn , zouden de ziekenhuizen dan niet vol moeten liggen met mensen met fluorvergiftiging?

  • Auteur
   sharon 2 jaar geleden

   Het gaat om de mix van gifstoffen die we binnenkrijgen, en ziekenhuizen liggen idd vol, met mensen die last hebben van ziekten die er vroeger niet waren, en het wordt alleen maar erger. Sterker nog, de eerste generatie is geboren die niet ouder gaan worden dan hun ouders, zo is de voorspelling. Ik vind de kwaliteit van de gezondheid tegenwoordig niet echt iets om positief over te zijn. Daarbij gaat het niet om sluipreclame want veel mensen kiezen ervoor om zelf tandpasta te maken, daar verdienen ze niks aan :) Wat je eet is zeer belangrijk, specifiek voor je tanden bijvoorbeeld zoals in dit boek beschreven staat: http://www.bol.com/nl/p/genees-tandbederf/9200000011366440/ Iedereen zou dat moeten lezen :)

 20. Annemarie 2 jaar geleden

  Ik ben afgelopen jaar overgestapt op tandpasta zonder fluoride, en op een gegeven moment ben ik zelfs tandpasta zelf gaan maken ( van Kelt. zeezout/kokosolie en natriumbicarbonaat).
  Daarnaast ben ik vrijwel volledig gestopt met geraffineerde suikers, en uberhaupt veel minder zoets gaan eten. Omdat ik ver terugtrekkend tandvlees heb, ben ik gewend om héél goed te poettsen, en veel te rageren en te stoken.
  Een jaar geleden kreeg ik nog complimenten van de tandarts dat m’n tanden er zo goed uitzagen. Nu ben ik van de week weer geweest en was ze een stuk minder lovend. Een begin van een gaatje, en vooral m’n tandvlees zag er geirriteerd uit. Ik was best wel teleurgesteld, want had het idee dat ik zo goed bezig was! Wat de precieze oorzaak is, is natuurlijk niet te zeggen, maar ik denk dat als je op lange termijn gaat kijken dat je dan pas kan beoordelen of het zinnig/ verstandig is om de fluoride tandpasta integraal af te wijzen.

  Nog een tip: ook vitamine c als supplement kan zuur zijn, vergelijkbaar met de zuren in frisdrank en fruit. Ik neem bv. poeder vit c en poeder magnesium citraat, opgelost in water, en dat is beide ook zuur voor de tanden.

 21. Gon 2 jaar geleden

  Zelf tandpasta maken: kokosolie, bicarbonaatm zeezout en biologische curcumapoeder. Goed roeren en mengen. In klein potje doen en je hebt heerlijke tandpasta.

 22. Vera 2 jaar geleden

  aangezien er ook uitvoerig is onderzocht wat het effect is van fluoride in tandpasta zal je na jaren niet poetsen met fluoride toch echt grote tandheelkundige problemen krijgen. Aangezien het steeds duidelijker word in de algemene medische wetenschap dat mondgezondheid grote invloed op de totale lichamelijke gezondheid heeft is het toch verstandig niet zo hard van stapel te lopen. De tandheelkunde is altijd een ondergeschoven kindje geweest dus weinig onderzoek dus weinig afweging te maken wel of geen fluoride. Ook ik sta sceptisch tegen over uiteenlopende dingen maar hier heb ik toevallig meer kennis over en zou zelf met mijn al slechte gebit toch echt niet stoppen met het poetsen met fluoride.

  • Auteur
   sharon 2 jaar geleden

   juiste aanpassingen in je voeding – gezond eten – zijn wel noodzakelijk ja.

  • Jo! 1 jaar geleden


   Elke toevoeging in voeding of middelen die je tot je neemt is niet goed voor je. punt.

   ‘natuurlijke’ voeding is wat de natuur verzorgt. Er zijn heel wat chemicalien die natuurlijk voorkomen in voeding en natuur. Er is geen enkele reden om die vervolgens nog ‘ns toe te voegen.
   … behalve als je als voedseltechnoloog bakken met geld wil verdienen. :-)

   Nou kunnen we allemaal wel freaky gaan doen, maar helaas, in bijna alle voeding zit wel wat.
   Ingredienten in tandpasta worden subiet opgenomen via de slijmvliezen van de mond. Tja en dan moet je kiezen in het schap dij de drogist. … Succes.
   Ik gebruikte sensodyne zonder fluor en kom er achter dat het uit de handel is. Het is de enige die ik enigszins vind smaken. :-(

 23. A. 1 jaar geleden

  Enkele maanden geleden ben ik zelf ook overgestapt op biologische tandpasta zonder fluoride (deze was met mineraalzout, klei en citroenolie). Onlangs ben ik naar de tandarts geweest. Ik bleek een tandvleesontsteking te hebben en enkele gaatjes… Toen ik uitlegde dat ik die tandpasta gebruikte en iets later ook de verpakking te laten zien, kon ze bijna met zekerheid zeggen dat het daardoor kwam. Ik weet dus gewoon echt niet meer wat ik moet geloven.

  Op deze moment poets ik weer met fluoride-tandpasta en zal ik ook met ‘rubbertjes’ tussen m’n tanden moeten gaan…

  • Auteur
   sharon 1 jaar geleden

   Hai! Dat lijkt me een verstandige keuze! Heb je het boek ‘Genees tandbederf’ weleens gelezen? Misschien kun je daar nog tips uithalen voor een sterker gebit :)

 24. Marcel Hoogzaad 2 weken geleden

  Gelezen over kwik/fluoride en pijnappelklier (epifyse). Je epifyse verkalkt door inname beide producten.
  Vraag: stel je gebruikt geen fluoride tandpasta meer. Is het dan verstandig naar een homeopaat of bijv.
  elektro-acupuncturist te gaan om te helpen je lichaam te ontgiften van fluoride of gaat dit vanzelf?

  • Auteur
   sharon 2 weken geleden

   hai Marcel, ik weet de details niet omdat ik geen specialist ben, maar in de meeste gevallen is je lichaam prima zelf in staat om stoffen af te voeren :) groetjes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

GRATIS E-book t.w.v. €6,95!!
25 lekkere Sinterklaas recepten!

Nog een maand en het is Sinterklaas. Download  nu het Voedzo Sinterklaas receptenboek boordevol suikerbewuste recepten. 
DOWNLOADEN