Op deze manier hoef je je niet schuldig te voelen over chocoladeletters en pepernoten

Op deze manier hoef je je niet schuldig te voelen over chocoladeletters en pepernoten
3 december 2016 sharon
In intuitief eten

Ik ben net een leuk experiment begonnen, een brood met pepernoten en witte chocolade, gebaseerd op een boek van Robert van Beckhoven. Met tarwebloem, waarom ik dat doe vertel ik wel een andere keer. En hoe je een goede thuisbroodbakker wordt, vertel ik ook een andere keer. Natuurlijk moest ik 100 dingen aanpassen omdat ik in Californiƫ woon, maar met speculaas, pumpkin spice en witte chocolade kom je een heel eind. En zo doen we hier een beetje mee aan Sinterklaas, terwijl we de kerstboom opzetten zeg maar. Tot dusver mijn half gerelateerde intro.

Guilt free chocolade

Ken je ze? Gezonde chocoladerecepten, of chocolade wat je gewoon kan eten zonder je schuldig over te voelen? Vaak worden die termen gebruikt als je het hebt over hele pure chocolade (92% ofzo), of chocolade met kokosbloesemsuiker, of een zelfgemaakt chocoladebaksel (zoals deze). Of cheesecake (zoals deze). Om de Ć©Ć©n of andere reden hoef je je niet schuldig te voelen wanneer je dit eet, lees ik vaak.


Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diƫten en afvallen? Klik hier voor meer info.


Er is goed nieuws

Nu heb ik bijzonder goed nieuws. Je hoeft je NOOIT schuldig te voelen over het eten van chocolade, welke soort chocolade dan ook, of pepernoten, of kruidnoten, of alles bij elkaar. Als je erover nadenkt, is er echt weinig reden om je niet schuldig te voelen over 92% procent chocolade, en wel over een goed stuk Tony Chocolonely Caramel Sea Salt. Om een voorbeeld te noemen. Er is geen reden om je niet schuldig te voelen over een zelfgemaakte chocoladecake met palmsuiker, en wel over een chocoladecake met gewone suiker of wat dan ook.

Eigenlijk heb ik nog beter nieuws. Terwijl het niet eens nieuw is. Je hoeft je niet eens schuldig te voelen over eten in het algemeen. We zijn nu eenmaal mensen, die leven, en om te leven heb je eten nodig.

Ja maar, het is helemaal niet gezond!

Of je nu hele heilige chocolade eet of minder heilige, en kruidnoten, en schuimpjes en marsepein, dat is inderdaad niet het meest voedzame wat je kunt eten. Het zijn traktaties. Voor speciale gelegenheden. Zoals Sinterklaas. Wanneer je gezellig met je familie, vrienden of gezin wat dan ook viert, samen met de Sinterklaas traktaties.

Traktaties zijn traktaties en hebben een speciale plek in ons voedingspatroon. Bijvoorbeeld een koekje in het weekend, een stuk taart om iets te vieren, en een chocoladeletter bijĀ Sinterklaas. Zolang traktaties traktaties zijn, is er echt helemaal niets ongezonds aan de hand. Toch, zoiets als een ‘gezonde taart’ bestaat niet echt, maakt niet uit wat voor pure ingrediĆ«nten je gebruikt. Traktatie = traktatie.

Genieten is ook belangrijk voor een goede gezondheid

Daarnaast kan het heel leukĀ en menselijk zijn om af en toe iets te eten wat je simpelweg het allerlekkerst vindt, bijvoorbeeld een stuk witte chocolade. Ook al is die niet heilig zoals de 92%. Of de 99%. Als je gewoon ontzettend geniet van zo’n wit stuk chocolade, is de kans klein dat een stuk 99% je dezelfde voldoening geeft. Soms kun je maar beter gewoon iets eten waar je heel erg gek op bent, dan proberen jezelf te doen geloven dat witte chocolade niet bestaat. En met tegenzin die 99% eten.

Kies gewoon wat je het liefste eet

Als je een traktatie eet, kies dan gewoon wat je het liefste eet, waar je het meeste zin in hebt, waar je extra van geniet. Of dat nou een appel is of witte chocolade. Of dat nou 92% pure chocolade is of truffel kruidnoten. Ga je vooral niet schuldig voelen, want een schuldgevoel verandert verder niks, behalve dat je je slecht voelt.


STOP met overeten! Doe onze nieuwe cursus die maandag begint!!! Klik hier


Stop met die schuld

Een schuldgevoel hoort niet bij eten. Het maakt niet uit of het gezond of ongezond eten is. Een schuldgevoel komt voort uit de gedachte dat je iets slechts hebt gedaan (bijvoorbeeld een zak kruidnoten eten) en komt meestal pas na het eten. Na het eten, kun je er eigenlijk niet zoveel meer mee doen. Want je hebt het al op. Schuld is niks meer dan een gevoel waar je niks aan hebt op zo’n moment, het lost niks op en zorgt vooral voor een negatieve spiraal naar beneden. Als je wilt weten wat je wel kunt doen, in plaats van je schuldig voelen, kun je hier lezen: Wat je hebt beste kunt doen na een eetbui. Of lees hier wat ik deed toen ik een stroopwafelcheesecake voor lunch nam.

Eten in vrijheid

Dus. Wat je ook gaat doen met Sinterklaas en hoeveel banketletters je ook van plan bent te eten, voel je vooral niet schuldig. Eten hoort sowieso guilt-free te zijn. Het is een traktatie en je mag ervan genieten. Eet je teveel? Dat kan gebeuren. Eet je eigenlijk altijd teveel? Dan kunĀ je daar misschien iets mee gaan doen, in je volledige voedingspatroon. Als je altijd teveel eet is het tenslotte geen Sinterklaas issue, maar dingetje in je eetpatroon. Het heeft dan dus geen zin om iets bijzonders met Sinterklaas te doen of juist te laten, of je bijzonder schuldig te voelen omdat je je machteloos voelt tegenover kruidnoten, maar het heeft wel zin om je eetpatroon eens onder de loep te nemen. Eet je teveel ongezonde dingen of teveel traktaties? Dan kun je daar misschien mee aan de slag gaan. Niet per se dit Sinterklaasweekend, maar gewoon, in het algemeen. In de vorm van gezonde gewoonten, met goede hoeveelheden, waarbij je kan leren uit vrije wil gezonder te kiezen, zonder dieet, zonder restricties, zonder regels. Want natuurlijk is gezond eten belangrijk en eigenlijk ook leuk. (kijk hoe leuk eten in vrijheid is)

 

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*