De genezende krachten van aloë vera

Onlangs kreeg ik de tip om aloë vera in huis te nemen. En inmiddels is dit plantje niet meer weg te denken! Natuurlijk ken ik dit ingrediënt wel uit al die reclames van bekende huidverzorgingsmerken, maar dan voelt het toch meer als marketing. Dat klopt ook, want blijkbaar zit er in die producten maar een minimaal percentage aan aloë vera in.

Aloë vera bij wondjes

Maar dat neemt niet weg dat aloë vera een fantastisch plantje is. Aloë vera heeft een antibacteriële werking en heeft eigenschappen waardoor wondjes beter/sneller genezen, zelfs al bestaande littekens! In de praktijk betekent dit dat je het bijvoorbeeld kunt smeren op brandwonden, schaafwonden en op een geïrriteerde huid.

Aloë vera als gezichtsmasker

Ook werkt de aloë vera gel perfect als gezichtsreiniger. In dit geval was je je huid niet, zoals bij de honing. Je smeert de gel voor het slapen gaan op je gezicht en laat het even intrekken. De volgende ochtend was je het er weer af.

Aloë vera werkt goed tegen een oneffen huid, acné, bestrijd roodheid van de huid, maar werkt ook anti aging, gaat rimpels tegen, preventief en vermindert ze, én helpt oude littekens beter genezen. Een perfect natuurlijk middel voor een heleboel kwaaltjes dus!

Waar koop ik een aloë vera plant?

Deze planten kun je in bijna elk tuincentrum kopen. Kies voor een wat oudere plant met weinig witte stippels. Ze zijn niet wintervast, dus je kunt ze als kamerplant gebruiken, of ‘s zomers buiten zetten en in de winter binnen. Ze hoeven niet veel water, ongeveer 2-3 keer per maand, dus zelfs dat hoeft geen obstakel te zijn!


Moe van het plannen van je maaltijden? Laat ons het voor je doen! Bekijk hier de Eetplanner


Hoe doe je dat dan?

Als je het wil gebruiken voor een wondje, dan kun je gerust een stukje van een blad afsnijden. Je snijdt het blad vervolgens open en daar vind je de gel. Het is een beetje slijmerig! Het blad aan de plant groeit vanzelf weer dicht.

Als je van plan bent je gezicht ermee te behandelen, dan kun je het beste een blad helemaal aan de onderkant (zo dicht mogelijk op de stam) afsnijden. Vervolgens snijd je er zo’n 5 cm blad vanaf (vanaf de onderkant dus). Het blad wat je overhebt kun je, met een bakje eronder, op kamertemperatuur bewaren. Deze groeit weer dicht. Het stukje dat je hebt afgesneden snijdt je open en je smeert de aloë vera over je (met water gewassen en gedroogde) gezicht heen. Je kunt gewoon het blad over je gezicht smeren, je hoeft niet de gel er eerst uit te halen. Wel voorzichtig rond de ogen, de huid eromheen laat je natuurlijk vrij. En oppassen met de prikkels.

Als je gezicht lekker is ingesmeerd is het stukje blad nog niet ‘op’. Leg het op een schoteltje in de koelkast, weer op elkaar geplakt, en de volgende dag kun je het weer gebruiken. Je kunt het zo’n 2-3 dagen bewaren, tot het op is of uitgedroogd. Dan kun je het volgende stuk van je afgesneden blad pakken!

 

69 Comments

 • Echt fantastisch! Ik ga eens kijken naar zo’n plant. Ik koop altijd dure crème ed., ook uit de natuurwinkel maar toch heb ik een rode en droge huid. Er zitten ook veel ingrediënten in die vast niet allemaal goed zijn. Heb je toevallig ook een tip hoe je op een natuurlijke manier een kleur op je gezicht kan krijgen? Nu gebruik ik altijd gekleurde dagcrème van Hauschka omdat ik zo bleek ben, ook van de zon word ik niet bruin…

 • Hi Sharon,

  Dit gebruik ik ook, al heel lang. Werkt geweldig als aftersun! Dus als je ook maar iets verbrand bent, lekker insmeren met aloe. Ik heb meerdere planten, want ze krijgen vaak kleintjes in de rand van de pot. En die kun je dan overzetten naar een apart potje. Zo heb je altijd aloe in huis.

  groeten van caroline

 • Hi Sharon,

  Dit gebruik ik ook, al heel lang. Werkt geweldig als aftersun! Dus als je ook maar iets verbrand bent, lekker insmeren met aloe. Ik heb meerdere planten, want ze krijgen vaak kleintjes in de rand van de pot. En die kun je dan overzetten naar een apart potje. Zo heb je altijd aloe in huis.

  Ja, je kunt het ook eten. De gel snijdt je uit het blad en kun je dan fijn snijden en door de sla verwerken. Er zit niet heel veel smaak aan. Het schijnt een geweldig effect te hebben. Maar dat heb ik nog niet gemerkt. Ik heb wel enorm genoten van de aloë drink die je bij de jumbo kunt krijgen. Totdat ik het etiket las en zag dat er toegevoegde suikers in zitten 🙂

  groeten van caroline

  • Dat eerste puntje klopt inderdaad, Caroline. Onlangs op vakantie geweest naar de Caraïben, waar deze plant in het wild groeit. Vriend hopeloos verbrand met blaren op armen en gelaat. Plaatselijke bevolking wat Aloë geplukt, geschild en hem hiermee ‘behandeld’. Na 2 à 3 dagen smeren was er zo goed als niets meer van de verbrande huid te zien. Wondermiddel!

 • Volgens mij is er geen aloë met witte spikkels..beetje oppassen wat je in je mond stopt dan!! Zo ie zo is aloë giftig bij inwendig gebruik..maar sommige kunnen daartegen kennelijk.. Maar wel goed bij inwendig gebruik!

 • een 1000 wonderen plantje 6 jaar geleden kocht een klein aloË vera plantje bij de IKEA met een hele andere achterliggende gedachten. Inmiddels is dat kleine plantje enorm groot geworden en gebruik ik hem inderdaad bij wondjes, voor mijn haar, gezicht, mijn allergie… I ben er gek op en hij heeft weinig onderhoud nodig!

 • Hoi,

  leuk artikel over aloë vera!

  Ik ben eens bij een workshop geweest om aloë vera-dagcrème te maken. Daar heb ik van een kruidenvrouw geleerd dat je het gele spul dat als eerste uit de opengesneden aloë vera-plant komt niet moet gebruiken. Dat is giftig! Als dat er eenmaal uit is, is er niks meer aan de hand. Dit ter info.

  Groetjes, Wietske

  • bedankt voor de aanvulling! Naar mijn idee is de gel die eruit komt altijd gewoon doorzichtig. Ik eet de aloë vera overigens niet. Groetjes!

 • Waarom snij je het blad aan de onderkant af? Ik heb net de top eraf gesneden. Groenig sap komt eruit. Ik vind het behoorlijk stinken. doet mij sterk aan hash denken.

  • Zodat je dat blad de komende week of weken kunt gebruiken, het werkt gewoon praktischer 🙂 Mijn sap is altijd doorzichtig trouwens en stinkt niet heel erg. groetjes!

 • Goed artikel! Fijn dat er mensen zo uitgebreid schrijven over deze geweldige plant.

  Ik lees in de comments dat aloë vera niet gedronken kan worden. Dit is niet waar. Het kan wél gedronken worden, zeer goed zelfs. In het sap/gel van de aloë vera plant zitten zelfs meer dan 200 voedingsstoffen. In sinaasappelsap bijvoorbeeld zitten er rond de 14… Een klein borrelglaasje of twee per dag is voldoende. Met verbluffende resultaten.

  Koop alleen wel sap van een bedrijf dat de juiste keurmerken draagt, er is namelijk genoeg rotzooi te koop. En de aloë drank uit de supermarkt is natuurlijk alleen maar een veredeld suikerwatertje.

  • Inderdaad Ralf ikzelf drink ook de juiste Aloe en dat maakt absoluut verschil.
   Dat wat in de winkels verkocht wordt haalt het niet bij onze kannen met 96.3 pure gel.
   En dat verschil merk je ook inderdaad als je het drinkt.
   Betere werking van de darmen en daardoor veel meer energie en je neemt je voedingsstoffen daardoor ook weer beter op.

 • Hoi Sharon,

  Waarvoor Is het nog meer goed om zo’n plant in huis te hebben? En weet je ook of ik ze biologisch kan kopen?
  Bedankt.
  Francien Velo.

 • Wil toch even reageren op dit verhaal, ik weet uit eigen ervaring dat Aloe Vera super goed is
  Ik ben er vorig jaar mee in aanraking gekomen en ben de Aloe gaan drinken en hat binnen 1 week al resultaat met mijn darmen, ben omdat nu mijn darmen geschoond zijn ook 15 kilo afgevallen.
  Het is wel belangrijk dat je het juiste product gebruikt gebruik a.u.b. Niet zomaar het blad aangezien daar een stof inzit die juist slecht is voor je darmen.
  Ikzelf werk nu met verschillende Aloe Vera producten in onze kannen we hebben 4 verschillende zit bijv. In de gele kan 96.3 % pure Aloe gel dus geen blad daarnaast zit er papaja sap en nog wat natuurlijke sappen in om het ongeopend 5 jaar goed te houden en 6 weken in de koelkast.
  Mijn broer heeft kanker en krijgt heel veel bestralingen hem heb ik onze Aloe smeerbare gel gegeven tegen de verbrandings plekken van de bestralingen en gisteren zei hij tegen mij dat ze in het ziekenhuis erg onder de indruk waren van de gel, en mijn broer is zeer sceptisch hi hi, ik ben vooral blij dat ik met onze producten hem kan helpen en dat hij erboven baat bij heeft net als ik zelf.
  Ook hebben wij andere mooie producten zoals make-up die parabenen vrij is.
  Ik ben heel blij dat ik in aanraking ben gekomen met dit geweldige bedrijf en dat ik ook daardoor mensen een extra inkomen kan laten genereren.

 • Aloe vera heeft dezelfde werking als ons bloedplasma. Als je een stukje van de plant afbreekt gaat de plant bloeden (sap) de herstellende werking in de sap voorkomt dat de plant doodbloed, oftewel hetzelfde als wat ons bloedplasma doet. Het vormt een netwerk waardoor het bloed kan stollen. Herstellend, genezend, verkoelend en het houd het vocht vast. Het verminderd de roodheid in de huid. Omdat het een gel is heeft het een wat trekkerig effect op de huid. Gebruik je het iedere dag op de huid dan kan het je huid bleek maken (verminderd de rode kleur in de huid). De beste is de blauwe aloe vera uit Mexico.

 • Hoi, ik heb een rare ervaring met aloe vera. Ik had 1 blad doorgesneden en het vocht ( wat niet stroperig was overigens) van het binnenblad op gezicht gedaan maar naar enkele seconden heftige stekende prikkels in gezicht en hals welke ik ook had ingesmeerd , het werd steeds erger het begon te lijken op brandnetel prikkels dus snel met lauw water af gespoeld en daarna nog een keer met koud water maar bleef pijnlijk prikkelen ook nadat ik crème had aangebracht dus weer spoelen met koud water en daarna met zeep gewassen toen pas werd het wat beter . Heeft toch zeker 15 minuten geduurd. Paniek sloeg bijna toe want het is zondag, dus ga dan maar eens met een huidreactie door aloë vera naar de dokter. Vraag: zijn er mensen met dezelfde ervaring?

 • Ik wil bij deze nog even reageren op mijn eerdere bericht waar ik een pijnlijke huid kreeg na het insmeren van aloë vera. Ik heb nu even mijn drie aloë vera planten bekeken maar die zijn niet van het zelfde soort zag ik.. Ik had vorig jaar 3 planten aangeschaft voor mijn slaapkamer omdat de aloe vera nachts zuurstof afgeeft en ik als longpatiënt dat een goede investering vond. Nu heb ik van de plant met de scherpe stekels aan het blad 1 afgesneden en uit de holte van het blad kwam een stroperige gel ( wat vorige keer niet gebeurde ) dus ik vermoed dat ik van een verkeerde aloë vera op mijn gezicht had gesmeerd.

 • wij gebruiken de gel om het gezicht van onze dochter in te smeren. zij heeft heel veel last van droge huid en uitslag.ook hebben we het gebruikt op uitslag op een hand, die was zelfs met een sterke hormooncreme niet weg te krijgen. maar met aloe vera, was het binnen 2 weken helemaal weg.
  helemaal super.

 • Diana Ryman verkopen jullie dan het plant ook of alleen maar producten waar het in verwerkt is?
  Ik heb zwaar eczeem geen een middel werkt ik heb ook veel problemen met de darmen.
  Wat ik ook koop of doe ik kom ook niet van mijn onzuivere huid af.

  Waar kan ik het beste de plant kopen

  Groetjes ,
  Figen

  • De aloe vera producten waar enkele lezers het over hebben zijn van Forever Living Products, niet goedkoop maar zeer puur en zonder toevoegingen. Ze zijn echter niet in winkels te krijgen ,maar via bv thuisverkoop (net zoiets als Tupper Ware). Kortom: wat mij betreft zeker betrouwbare producten,alleen even kijken hoe je eraan komt.

 • Hoe zit het met 98% aloe vera gel van de tuinen? Is dit… zooi.. of verkopen ze wel degelijk het goede spul. Volgens het etiket is het 98% echte aloe?

  (Ik heb al vensterbanken vol met paprika’s… Nog een plant gaat ruimtegebrek opleveren. )

  • Beste Jikke,

   Deze gel heb ik net ook gehaald. Ik ben het net gaan gebruiken. Ik kan dus nog niet zeggen of het helpt. Gebruik jij het voor een specifieke reden?

   Een tijd geleden heb ik prednison gebruikt ivm allergie (?). Daarna ging mijn gezondheids- en gemoedstoestand achteruit (je mag geen prednison gebruiken bij o.a. oververmoeidheid en stress…wist ik niet

 • Curaloe is het product wat rechtstreeks van de plantage op curacao geïmporteerd wordt. Super spul. Ik ken het al jaren door m’n bezoeken aan curacao.
  Ik volg een opleiding voor schoonheidsspecialiste en overweeg dit product in de toekomst in m’n praktijk te gaan gebruiken. Ik test nu de facial wash en dagcreme bij mezelf en de aloe Vera drank. Ben net een paar dagen bezig en ik ben nu al enthousiast.
  Voor zonnebrand gebruik ik al jaren een cooling gel met aloe Vera erin, die ik op curacao kocht, heel fijn, doet snel z’n werk.

 • Weet iemand of er ook biologische Aloe Veraplanten te koop zijn?
  Ik las een tijd geleden over het onkruidbestrijdingsmiddel Round Up (glyfosaat) dat in Nederland verboden gaat worden. In het artikel (Volkskrant geloof ik, ik kan het niet meer vinden) werd een aantal producten genoemd waarop kankerverwekkende residuen van Round Up gevonden worden. De Aloe Veraplant werd ook genoemd. Balen, want ik was net zo lekker aan het smeren ermee!

 • Iedereen weet wel dat het zomer is
  en de muggen komen bij iedereen wel eens langs.
  Aloë vera is dan ook een uitstekend product tegen muggenbeten.
  Even om te melden, want dit kan nu wel heel erg handig zijn 🙂

 • Leuk dat iedereen zo enthousiast is over Aloe vera. Ik ben ook opzoek naar een biologische plant want ik houd van zo puur mogelijk?. Hopelijk weet iemand mij te vertellen waar deze te koop zijn.
  Groetjes Lotte

  • In een tuincentrum heb je gewone, anders moet je zo toevallig tegenkomen op plekken waar ze biologische planten verkopen. Ik denk niet dat dat veel voorkomt, maar misschien zit er iets in je buurt? Een gewone doet het anders ook heel goed! Succes 😀

 • Hi Sharon,
  Misschien goed om het bericht van Bloemetje in je artikel op te nemen. Lijkt me niet geheel onbelangrijk dat mensen de juiste soort kopen. Die van de IKEA bijvoorbeeld staat duidelijk bij dat hij niet geschikt is voor consumptie dus niet zeker of dat de juiste soort is.
  “Aloe Vera barbadensis”

 • Ik heb een zoontje van 2 jaar die erge last heeft van Eczeem. Op dit moment extreem op zijn hoofdhuid. Ik las over Aloe water, maar vraag me bij welke winkel ik dit het beste kan kopen om de meest pure vorm te hebben?? Weet jij dit? Ik dacht aan water, omdat dit makkelijker te verdelen is op de behaarde huis… Het is heel zielig, zijn bovenkant is vuurrood en is schilferig/korsterig en jeukt erg. Als je een andere suggestie hebt hoor ik het ook graag!

  • Hai Barbara, wat ontzettend vervelend, ik weet het helaas niet. Misschien een natuurwinkel? Aloe vera inwendig is ook anders dan uitwendig, ik weet niet zeker hoe dat werkt (ik weet dat het tijdens zwangerschap wordt afgeraden). Liefs!

 • Als reactie op één van de eerdere berichten waarbij iemand irritatie had ondervonden na aloë Vera op haar gezicht te smeren. Je kan het beste op deze manier het sap verkrijgen :
  Snijd een van de lagere bladeren af. Vervolgens leg je het blad plat neer en snij je de zijkanten eraf. Snij daarna het blad in de lengte doormidden en haal het transparante sap uit het blad, dit kan met behulp van een (thee)lepel. Let hierbij op dat je het blad goed in het midden snijdt. Snij je te dicht bij het bladoppervlakte dan heb je kans dat er aloïne sap uit komt. Dit sap is geel van kleur en kan de huid irriteren.

 • Hoi allemaal!

  Super dat iedereen zo enthousiast is over de aloë plant! Het is inderdaad een zeer heilzame plant waarvan de werking al eeuwen bekend is.
  Ik zelf gebruik de gel ook voor inwendig gebruik. Dit wordt op verschillende plekken verkocht. Het verschil zit echter in de verwerking. Je kan het koud stabiliseren(houdbaar maken), daarbij worden handmatig het blad en zijn giftige stoffen verwijderd maar worden alle voedingsstoffen behouden. Er is 1 bedrijf wat hier patent op heeft. Bij andere bedrijven wordt Aloë Vera gel warm gestabiliseerd, hierbij wordt vaak het blad in zijn geheel vermalen, daarna verwarmd en dan pas gezeefd. Hierbij gaan veel voedingsstoffen verloren en krijg je een andere substantie.
  Mocht iemand vragen hebben of geïnteresseerd zijn dan kan je mij altijd benaderen!

 • Ja je kan de aloe Vera in je haren smeren alleen heb je grote kans dat dit van kleur veranderd. Bij mijn nichtje die blond is werd het paars en bij mij zelf,… ik kreeg een rode gloed over mijn haren en ben een brun ette.

 • Zijn er ervaringen met een allergische reactie op aloë vera? Ik smeer nu 4 dagen met vers sap en de all purpose cream op mijn handen vanwege exceem. Het exceem is redelijk weg maar de huid is trekkerig, jeukt, heel droog, en barst snel open. Dus wellicht van de regen in de drup…

 • ik heb vandaag een jonge aloë Vera plant gekocht ik zal het uitproberen in mijn gezicht heb ik bruine plekken van oude wondjes door eczeem ga het uitproberen dan laat ik het hier horen.

 • İk gebruik nu al een week Aloe Vera Lr gel produkt. En ik zie een groot verschil. Had jaren last van rode huis acne en rosecea. Heeft super geholpen. İk adviseee iedereen te gebruiken. LR produkt van Aloe vera

 • Ik gebruik de aloe-vera plant nu al een paar weken ik koop een hele stengel voor 1 euro bij een turks winkeltje bij ons in de buurt ik zelf heb last van milde acne en ik gebruik het elke dag in de avond ik reinig eerst mijn gezicht met aleen warme water en daarna snik ik de plant open voor de gel en smeer het op mijn gezicht en ik moet zeggen mijn acne is zichtbaar minder geworden echt wonderspul veel beter dan al die zalfjes

 • Ik gebruik het puur als haarverzorging. Met ei geel. Olijf olie. Mijn haar is nog steeds blond. Haha. Ik las ergens dat het goed voor de haargroei is.

 • Ik lees
  Om je gezicht te reinigen moet je de aloë vera ‘s avonds insmeren zonder eerst je gezicht te wassen (op een vieze huid dus en in de ochtend eraf spoelen.
  Toch wel vreemd om met een on gewassen gezicht te slapen toch.

  Maar ik lees ook dat je het op gewassen gezicht kan doen
  Dat is dan als vervanging van een dagcrème neem ik aan
  Dat moet je er dan ook niet afspoelen toch?

  • Nee, de aloe vera gebruik je niet om je gezicht te wassen (maar kan dus wel iets anders gebruiken….). De aloe vera spoel je dus niet af, maar laat je een nacht zitten en dan spoel je het eraf 🙂 Met honing kun je je gewicht wél wassen.

 • ik lees alleen maar reaties ,hoe je aloevera gel kan gebruiken,en waarvoor,en wanneer
  maar lees nergens reacties van mensen,wat het echt doet met je huid,en of rode plekjes verwijnen en derg
  het zijn er bijna allemaal vragen die gesteld worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *