Een pleidooi voor lokaal eten

broccoli‘Eet niets wat je grootmoeder niet eet’ Een bekende uitspraak, die ik het eerste las in het boek van Michael Pollan – Een pleidooi voor echt eten. Ik vind lokaal eten fantastisch. Het is nu niet zo dat ik letterlijk alles lokaal koop, dadels bijvoorbeeld groeien hier niet, maar die eet ik weleens. Of bananen. Of sinaasappels. Maar goed, ik vind wel dat er erg veel voordeel zit in lokaal eten kopen.

Het is goedkoper

Lokaal eten, bijvoorbeeld bij een bio boer, in de boerderijwinkel of bij een boerenmarkt, is goedkoper. Omdat er geen tussenpersoon bij betrokken is, zijn de prijzen vaak lager. Gezien gezond eten al duur genoeg is, vind ik dit een absoluut voordeel! Zeker bij vlees en eieren vind ik het veel schelen.

Je kunt vragen stellen

Als je weet wat je koopt en van wie, kun je diegene ook vragen stellen. Over de herkomst, over het behandelen van bijvoorbeeld de dieren, over hun voeding, etc. Niet alleen is dat voor ons fijn, om al die vragen te kunnen stellen, ook is het leuk om de boer te leren kennen. Daarnaast is het een doel van de boer om goede voeding te produceren, en als de consument van je producten elke week voor de neus staat, is dat heel anders dan wanneer de producten worden weggezonden naar een grote supermarkt voor een klein prijsje.

Ik vind het fijn om te weten waar mijn producten vandaan komen, zeker bij dierlijke producten. Ik krijg weleens nare filmpjes toegestuurd over hoe dieren in de bioindustrie behandeld worden (en ik eet vlees natuurlijk), maar ik heb daar niet zoveel mee. Ik weet hoe de dieren behandeld worden die ik koop, ik weet wat ze te eten krijgen en hoe ze erbij staan. En dat is niet zoals op die filmpjes. Verre van zelfs. Dat is het fijne van lokaal eten.

Eco

Daarnaast komt het van dichtbij en heb je niet veel kilometers nodig om alles op de juiste plek te krijgen (je keuken). Ik hoor weleens dat biovlees uit de supermarkt gewoon uit AziΓ« enzo komt. In hoeverre dat waar is, heb ik nooit onderzocht, maar het komt wel vaak uit het buitenland. Behalve dat ik het minder betrouwbaar vind, is het niet heel eco om dierlijke producten/groenten/fruit en andere verse producten uit het buitenland te laten komen. De boer om de hoek is een stuk beter voor het milieu!

Daarnaast zijn de regels in het buitenland anders dan in Nederland. Ik weet nooit waar het betrouwbaar is en waar het een beetje grijs gebied wordt. Met lokaal eten is er minder grijs gebied.

Natuurlijker

Het is goedkoop en gezond om seizoensproducten te eten. Seizoensproducten die passen bij het klimaat waar je woont. Natuurlijk gezien is het onmogelijk om een mango in de winter te eten, of wat dat betreft, mandarijnen, ananassen en passievrucht. Oh, en avocado’s. Zoals ik al zei, dit is geen regel die ik 100% volg, maar ik ben me er wel bewust van. Het verbaast me dan ook weinig wanneer ik dan weer een advies lees om echt seizoensproducten te eten die hier groeien en niet teveel daarbuiten, omdat dat niet gezond zou zijn. Dat klinkt logisch! Net zoals zomergroenten in de winter, dat is ook niet logisch.

Leuk uitstapje!

Even een kindjesding – mijn dochter (2) vindt het ook heel leuk. We komen regelmatig op boerderijen en zien allerlei koetjes, paarden, kippen, honden, poezen, etc. Een echt walhalla voor haar. Ze vindt het prachtig en ik vind het leuk dat ze dat mee mag krijgen

πŸ™‚

 

8 Comments

  • Is er ook n website waar je kan checken welke boeren er bij jou in de buurt zitten en losse verkoop doen? (met bijv. info als openingsdagen/tijden en wat voor groenten/fruit/vlees/eieren etc.)

  • Even pietluttig πŸ™‚ Mango, avocado ed horen juist bij ons in de winter te komen, want dan is het zomer op het zuidelijk halfrond en dus het goede seizoen πŸ™‚
    Al worden ze nooit lekker door het vroege plukken en verschepen. In Afrikaanse landen smaken ze zoveel lekkerder. Al smaken appels daar weer voor geen meter πŸ™‚

  • Met een moestuintje, fruitboompjes en een stel kippen voor de verse eieren kan ik er aan toevoegen dat lokaal eten ook nog eens erg lekker is. Omdat je weet hoe het groeit en welk proces het doormaakt. Ik geloof best dat er veel voedingsstoffen verloren gaan als een product lang onderweg is. Helemaal als het uit het buitenland moet komen. Ik heb niet altijd zin om me hier druk over te maken, maar ik kan me wel goed vinden in wat je schrijft. Daarom prijs ik me maar gelukkig :). Leuk stukje!

  • “Het verbaast me dan ook weinig wanneer ik dan weer een advies lees om echt seizoensproducten te eten die hier groeien en niet teveel daarbuiten, omdat dat niet gezond zou zijn.”

    Het lijkt mij niet dat producten die van ver komen gelijk staan aan niet gezond. Hoogstens wat minder voedingswaarden. Aan de andere kant is het handig om gevarieerd te eten en daarbij helpen de exotische producten toch wel bij.

    • Ook met enkel locale producten kun je zeer gevarieerd eten. Bovendien ‘groei’ je het beste met wat er om jou heen ‘groeit’, dat stemt de natuur op elkaar af. I know, ik eet bananen, maar onze voorouders aten die niet. En die aten ook prima en gevarieerd. Die bereidde zich alleen wel wat anders voor op de winter door bijvoorbeeld wat voeding te wecken enzo. Dus dat eten van de anderen kant van de wereld, of uit Spanje of whatever ‘nodig’ is, nee, denk ‘t niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *