Mijn eerste skottelbraairecept: aardappel wokschotel!

Het is nu een paar dagen mooi weer geweest, maar het kwam steeds niet uit: de allereerste skottelbraaipoging met de Carri Chef Deluxe. Maar vandaag was het zover! Na eerst wat gedoe om onze gasfles aan te sluiten op de skottelbraai, we hadden natuurlijk weer een mini camping gasfles, waardoor je andere aansluitingen nodig hebt. Een drie keer heen-en-weer gerij hebben we uiteindelijk in een campingwinkel de juiste aansluiting gevonden. (overigens, als je hier gewoon even op let is het heen-en-weer gerij nergens voor nodig…) Maar…we konden beginnen!

De voorbereiding

Het recept is voor 2 personen. Op een eerder moment had ik al 600 gram aardappelschijfjes gemaakt en gekruid. Je neemt 600 gram aardappels, je schilt ze en snijd ze in schijven. Vervolgens kook je ze 5-6 minuten voor. Laat ze uitlekken in een vergiet en dep ze droog met een theedoek. Vervolgens ga je ze alvast kruiden. Daarvoor doe je de schijfjes in een schaal en je mengt ze met: 2 el kokosolie, 1 el zoute japanse sojasaus, 1 el honing, 3/4 tl zout, 1 el kerriepoeder, 1 el paprikapoeder, 1 tl komijn, 1 tl koriander, 1 tl gedroogde oregano, 1 klein teentje knoflook (geperst). Deze meng je door elkaar en laat de aardappels afgedekt staan tot je ze gaat gebruiken.

De wokschotel compleet

Voor de rest van het recept heb je nog nodig: 250 gram (bio) biefstukreepjes, 1/3 courgette, 1/2 rode paprika, 100 gram champignons, 2 handen groene bladgroente (sla, spinazie, boerenkool)*, beetje extra kokosolie.

*als je de groene bladgroenten iets té gezond vindt, kun je die eventueel weglaten. Maar ik raad je aan ze wel te eten, veel te gezond om te laten liggen!

De skottelbraai kent vele opties, voor dit recept gebruik je de ‘gewone’ skottelbraai.
Snijd de courgette in plakjes en snijd die weer in 2en of 4en.
Snijd de paprika en de champignons ook in stukjes. Doe deze in een kom met de courgette.
Snijd de groene bladgroente in dunne reepjes en verdeel die alvast over de borden.
Zet de skottelbraai aan op middelhog vuur en doe een klein beetje kokosolie in de pan.
Bak eerst de aardappels, blijf omscheppen en let goed op, het gaat namelijk erg snel.
Voeg de groenten toe (behalve de groene bladgroenten, die ligt al op je bord!) en bak deze een paar minuutjes mee.
Bak de biefstuk kort mee, zodat alle kanten gebakken zijn, maar dat het niet taai wordt.
Vul je bord met de aardappels, groenten en biefstukreepjes en EET SMAKELIJK!

Ik vond ‘m lekker zoals het is, maar je kunt er eventueel wat bio mayonaise bij serveren.

Variëren kan!

Natuurlijk kun je eindeloos variëren op dit recept. In plaats van kerrie en paprikapoeder kun je de aardappels marineren met Italiaanse kruiden, rozemarijn, Toscaanse kruiden, allemaal erg lekker! Ook kun je de biefstukreepjes vervangen door kip, shoarma, gekruide tofu of gehakt. De groenten kun je vervangen of aanvullen met aubergine, tomaat, geraspte venkel, geraspte wortel, andere kleuren paprika, ui, etc! Aan inspiratie niets tekort 🙂

Mijn algehele ervaring

Morgen weer? Echt, ik vind het geweldig! Normaal werd ons ‘bbq seizoen’ geopend met veel vlees, vooral hamburgers (favoriet van Mr Voedzo). Zoals ik al eerder schreef, vind ik het heerlijk om ‘s avonds buiten te zitten en lekker te eten. Maar al dat vlees hoeft voor mij niet zo, daarbij heb ik een hekel aan die aangebrande bbq smaak. En je gaat niet elke zomerse dag bbqen, maar met de skottelbraai zal ik niet veel zomerse dagen zónder doen! Na deze eerste keer borrelen de recepten in me op, dus ik heb nu al zin in morgen! Ik twijfel tussen wraps of gevulde pannenkoeken…

Dit keer was het een lekkere en goede maaltijd, en in plaats van dat ik me supervol en misselijk voelde, voelde ik me gezond en energiek. Ik zei het al eens, maar dit is echt perfect voor mensen die gezond willen eten, of zelfs vegetarisch of veganistisch zijn, en toch alle plezier van het bbq seizoen willen beleven 🙂 De komende tijd ben ik van plan regelmatig lekkere recepten te posten, sowieso suikervrij en zuivelvrij (en voor mij biologisch), maar ook speciaal voor de non-vlees-eters vegetarische/veganistische recepten. Dit wordt een heerlijk buiten-eet-seizoen!

Het gebruik van de skottelbraai

De Carri Chef Deluxe bestaat uit meerdere onderdelen die je kunt gebruiken voor verschillende ‘culinaire’ uitspattingen. Vandaag heb ik het skottelbraai gedeelte gebruikt, maar je hebt ook een grill, pandrager en ovendeksel (!). Die ga ik ook zeker testen. De skottelbraai werkt op gas en was echt binnen no-time heet. Normaal in de koekenpan vind ik het bakken van aardappels echt verschrikkelijk, want het duurt zo lang en het koekt aan, maar in de skottelbraai is dit veel gemakkelijker. Ze waren dan ook binnen 5 minuten klaar. De rest (groenten en vlees) was ook geen probleem, zo klaar! Je moet er zelfs wel bij blijven staan en erop toezien dat het niet té snel gaat, maar dat is helemaal goed gekomen.

Het schoonmaken was ook geen probleem. Er is maar één onderdeel om schoon te maken, de skottelbraai, en dat was zo gedaan. Het koste me absoluut geen moeite, want Mr Voedzo deed het, haha 🙂 Maar ik zag dat hij niet zweette en ook niet lang bezig was, dus het ging snel.

Aanrader, echt!! Laat maar veel mooie avonden komen!

 

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *