Meegenieten via social media (in plaats van jaloers of onzeker worden)

Steeds vaker duiken berichten op over het nepleven op social media. Mensen die alleen mooie foto’s posten, die alleen hun goede dagen laten zien, alleen hun allerlekkerste maaltijd, of hun allergezondste. Niemand post foto’s van hun eetbuien, het wegbrengen van de kliko, je gezicht wanneer je ontslagen wordt, etc. Ik lees af en toe discussies in de trant van ‘joh, mijn buurmeisje liep de hele dag in haar trainingspak en chagrijnige kop en dan gaat ze ‘s avonds naar dat feest en post ze een foto in prachtige jurk en make-up, hoe nep kun je zijn!!

Ik houd van social media

Ik lieg er niet om, ik houd enorm van social media. Ik vind het erg leuk om mee te kijken in de levens van vrienden en ik vind het leuk om de hoogtepunten uit mijn eigen leven te delen. Soms heb ik de neiging iets teveel op social media te zitten (ik weet het, ik ben de enige), zeker bij borstvoedingsuurtje 12 ofzo. In Amerika kon ik meekijken met de mensen in Nederland en nu kan ik gemakkelijk op de hoogte blijven van onze vrienden daar, en alle andere mensen die we ontmoet hebben. Daarnaast kom ik interessante artikelen tegen, die ik niet teveel lees, maar er zit wel eens iets leuks tussen.

De neiging om iets moois te delen

Het is heel menselijk om je hoogtepunten te delen op social media. Als je naar een feestje gaat, kies je tenslotte ook niet je lelijkste outfit in je kast. Als je op het strand zit, maak je niet snel een foto van die fabriek op de achtergrond, maar kies je dat gedeelte zonder. Als je een mooie foto wilt maken, kies je daadwerkelijk je mooiste hoek. Dat is niet gek, dat is normaal.

Ik eet nu een rijstwafel met pindakaas

Ik vind het niet erg om te zien dat vrienden in dat mooie restaurant eten. Dat zie ik liever, dan dat ze een foto posten van hun rijstwafel met pindakaas of hun appel. Ik zie liever een foto van een moment waar een vriend/vriendin van geniet, dan dat ze laten zien dat ze de kliko buiten zetten.

Die ene familie die er altijd perfect uitziet

Ik heb iemand in m’n timeline, een supertoffe vrouw met een geweldige man, en drie fantastische kinderen. Geweldige mensen, geweldig huwelijk, succesvol bedrijf, fantastische kinderen (zoals ik al zei). Tijd om gezond te eten, genieten van voldoende beweging en doen dat ook. Een prachtig huis. Gaan regelmatig weekenden weg naar de tofste plekken. Ik geniet van haar foto’s, van de video’s van hun kinderen, hun avonturen en ik vind het inspirerend dat ze de tijd nemen om af en toe samen weg te gaan. Zo heerlijk om te zien.

Dat leven is niet nep. Ze zijn echt zo. Dat neemt niet weg dat ze de kliko buiten zet. Dat ze soms worstelt met een keuze in ouderschap. Dat ze ook weleens een rijstwafel met pindakaas eet. Dat ze dromen heeft die nog geen werkelijkheid zijn en zich daar onzeker over voelt. Dat ze weleens geen zin heeft om te sporten. Dat ze haar kippenhok moet schoonmaken. Dat ze soms moe is van verhuizen naar dat mooie huis.

Jaloezie en onzekerheid

Iedereen deelt wat ze willen delen op social media. Laat het je niet intimideren, onzeker maken of jaloers. Eerlijk, als je iemand niet prettig vindt, ontvolg. En geniet van de mensen die je wel volgt. Er zijn vast mensen die zich expres beter voordoen dan ze zijn, maar goed, dat is niet echt mijn probleem toch?

Ik volg graag inspirerende mensen, zodat ik van ze kan leren. Zodat mijn wereld groter word en ikzelf grotere dromen krijg voor mijn leven. Dan heb ik juist mensen nodig in m’n leven die al verder zijn dan ik. En dat is juist leuk.

Als je onzeker wordt van iemands leven op social media, dan heb je misschien een verkeerd beeld van iemands leven en dat van jezelf. Je kunt natuurlijk iemand anders daar de schuld van geven, dat ze niet eerlijk genoeg delen en alleen hun leuke momenten. Maar je kunt ook bij jezelf te rade gaan. Waarom vergelijk je je met anderen? Waarom wekt dat negatieve emoties op? Feit is, niet alleen jij, maar iedereen loopt tegen dingen aan. Iedereen worstelt weleens met bepaalde dingen en iedereen heeft weleens een baaldag. Hoe geweldig vind je jezelf? Hoe blij ben je eigenlijk met jou? Snap je dat jij niet hoeft te zijn zoals iemand anders, maar dat je jezelf mag zijn? Je bent ok zoals je bent. Je hebt net zoveel in je als iemand anders. Op jouw manier.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *