Deze 10 dingen kun je wél zeggen tegen een zwangere vrouw

Deze 10 dingen kun je wél zeggen tegen een zwangere vrouw
2 januari 2017 sharon

Wanneer je zwanger bent, krijg je meestal meer aandacht van mensen om je heen, dan wanneer je het niet bent. Ook met kind, heb je vaker korte gesprekjes dan zonder. Er zijn van die elementen in je leven waarbij je dus meer te maken hebt met opmerkingen, gesprekken en ook gespreksonderwerpen. Met een zwangere praten kan lastig zijn, als je het ‘goed’ wilt doen. Des te lastiger als je nog weinig ervaring hebt met zwangerschap of zwangere vrouwen. Zo zijn er veel opmerkingen eigenlijk wat suggestief, kun je irritante uitspraken doen, of stomme dingen zeggen, niet eens expres, maar dat neemt niet weg dat ze irritant kunnen zijn. Iedereen is vrij dat te doen, maar bij deze mijn tips als je het écht goed wilt aanpakken.

Deze 10 dingen kun je wél zeggen

 1. Wat zie je er fantastisch uit
 2. Wat zie je er fantastisch uit
 3. Wat zie je er fantastisch uit
 4. Je ziet er echt geweldig uit
 5. Wat zie je er fantastisch uit
 6. Fantastisch zie je eruit!
 7. Wow, je ziet er geweldig uit!
 8. Wat zie je er fantastisch uit
 9. Wat zie je er mooi uit
 10. Wat zie je er fantastisch uit

Meer woorden zijn niet nodig. Ik heb nog een bonus nummer 11, een jonge moeder die ik niet ken zei dat laatst tegen me en ik moet ‘m even toevoegen. Hij hoort erbij:

Wat kleed je je geweldig goed!

Als je denkt dat dit echt te kort is, dat is het niet.

Geen enkele zwangere heeft interesse in jouw totaal-niet-toedoende mening over haar buik & over de maat van de buik.

Geen enkele zwangere heeft echt interesse in jouw inschatting hoeveel kinderen er precies in de buik zitten.

Geen enkele zwangere vindt grapjes echt oprecht hilarisch als je vraagt of ze nog kan lopen, haar tenen kan zien, of ze gaat ontploffen, poppen, etc, etc, etc.

Geen enkele zwangere heeft interesse in je mening over hoeveelheid kinderen, wat het volgens jou zou moeten zijn voor een gelukkig leven (jongen/meisje), jouw horrorbevallingsverhalen en tot slot: jouw ‘WACHT MAAR TOT ALLES VRESELIJK WORDT!’ Niemand heeft dat nodig in z’n leven.

Is er niet meer?

Er is wel meer, maar eigenlijk is dat alleen voor experts die goed kunnen inschatten hoe iets overkomt, wat je eigenlijk vraagt, met de blijheid van de zwangere voorop. Als je expert bent, is het leuk om te oefenen met leukere zinnen en opmerkingen. Zo was ik laatst met mijn kinderen door de sneeuw aan het banjeren (waarbij mijn man het meeste werk deed, eerlijk), we liepen terug naar de auto en een vrouw zegt: Wow, look at you!!! Jij marcheert gewoon hoogzwanger door de kou en sneeuw en ik heb moeite om de auto uit te komen! 

Ik bedoel de opmerkingen waar je als zwangere alleen maar op kunt antwoorden: Lady, I love you, (en in dit geval) you can do it!

Je kunt ontzettend creatief zijn, maar echt, alleen voor experts.


Op zoek naar originele tips om je kinderen groenten te leren eten? Download ons gratis e-book!


Wat kun je wel doen?

Als je deel 1 hebt uitgevoerd, hoe fantastisch ze eruit ziet, kun je eventueel, als het gepast is, overgaan op deel 2. Dit is meer geschikt voor mensen die elkaar kennen, niet voor vreemden. Komt ‘ie:

Hoe voel je je? (of: Hoe gaat je zwangerschap?)

Hoewel dit de meest standaard vraag is die je kunt bedenken, kan de zwangere nu zelf bepalen welke informatie ze deelt en welke niet, en is de vraag tegelijkertijd niet suggestief, wat irritant kan zijn (bijvoorbeeld: je hebt het zeker zwaar, je ziet vast uit naar het einde, hoeveel eet je eigenlijk, zit er wel een baby in, je slaapt zeker amper, je past zeker geen enkel kledingstuk meer, etc)

Dan, als het antwoord komt, accepteer het antwoord. Als het goed gaat, hoef je dus niet te waarschuwen voor eventuele beren die nog op de weg kunnen komen. Als het minder gaat, is het fijn als dat ook gewoon mag.

Dus: ‘Wat fijn te horen dat je je zo goed voelt!’ Of. ‘Wat balen dat het nu wat lastiger gaat.’

En verder: luisteren. Geen tips, trucs of je eigen verhalen. Gewoon luisteren.

Samenvatting

Zo simpel is het eigenlijk. Eigenlijk hoef je heel weinig te zeggen om het goed te doen. Even de samenvatting:

 1. Wat zie je er fantastisch uit!
 2. Hoe voel je je?
 3. Wat fijn dat je je goed voelt / wat balen dat het wat lastiger gaat
 4. Luister.

Op zoek naar originele tips om je kinderen groenten te leren eten? Download ons gratis e-book!


Reacties (6)

 1. Sanne 11 maanden geleden

  Pff wat een opluchting, haha! Ik heb zelf geen ervaring met zwanger zijn, maar er zijn veel zwangeren in mijn omgeving. Met de ene gaat het beter dan de ander en met sommige echt niet goed. Gelukkig heb ik tegen geen enkele vrouw rare opmerkingen als hier beschreven gegeven.
  Nog een welgemeend woord voor jou: je ziet er fantastisch uit! zwanger of niet 🙂

  • Auteur
   sharon 11 maanden geleden

   Hahaha heerlijk mens ben je ook, dankjewel <3 xxx

 2. Lori (Mama's Jungle) 11 maanden geleden

  Haha een hele handleiding 😉 Het mooiste dat iemand tegen mij zei ging over de geboorte. Ze wenste mij een “mooie reis”. Dat vond ik zo leuk. Die houd ik er in!

  • Auteur
   sharon 11 maanden geleden

   haha leuk! 😀

 3. Ilse 10 maanden geleden

  Ah, gelukkig houd ik me van nature al aan je handleiding 🙂 Ook in mijn omgeving veel zwangeren op het moment. Bij wat closere vriendinnen wil ik nog wel eens creatief worden. “hoe gaat het met de voorbereidingen?” “ik heb dit en dit bedacht, zit je daar op te wachten?”

  Mijn vriend zat laatst met een vriend van hem te praten, ik was op de achtergrond aanwezig. geen zwangeren in de ruimte. Het gesprek gaat over zwangere vrouwen. Zodra er een kind in de buik zit, moeten er opeens dure design kinderwagens komen en is het niet snel goed genoeg voor de aanstaande mini, zo gaat het onderwerp tussen de heren. Zeg mijn vriend: “ik moet zeggen, Ilse heeft op het moment een vriendin die zwanger is, maar die blijft er heel nuchter onder”. Dat was op dat moment heel grappig. Moest je bij zijn denk ik.

  Trouwens, wat wens je iemand in vredesnaam toe als je haar de laatste keer ziet voordat ze gaat bevallen (bijv collega die met verlof gaat)? Sterkte? Succes? Zet hem op? Dat het maar soepeltjes mag gaan?

  • Auteur
   sharon 10 maanden geleden

   Hey! Haha dat is een goeie vraag, dat weet ik ook nooit. Ik zeg meestal succes en veel plezier, in mijn ervaring heb je dat het meeste nodig haha 😀 xx

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*