Een goed zelfbeeld heeft niets met gezond eten en hard trainen te maken

Een goed zelfbeeld heeft niets met gezond eten en hard trainen te maken
12 maart 2017 sharon
Categorie: degezondemama, Mama

Er bestaat een gedachtegoed dat mensen met een mooi ‘perfect’ lichaam een goed zelfbeeld hebben. Dat mensen die gezond eten, een goed zelfbeeld hebben. Maar vooral mensen die slank zijn, of heel goed sporten met veel discipline en daardoor geweldige spieren hebben, een gezond zelfbeeld hebben. 

Proberen je zelfbeeld te fixen door dieet

Toen ik tiener was, vond ik mezelf te dik en niet mooi. Ik probeerde elke maandag een nieuw dieet te starten, te sporten, overdreven veel aan beweging te doen, in het kader van afvallen. Ik was er ontzettend slecht in en hield het nooit lang vol. Het kwam er ongeveer op neer dat ik in het begin van de week wat aan het afvallen was en aan het eind van de week at ik het er weer bij. Dan begon ik weer opnieuw de maandag erna, waardoor ik vóór maandag nóg meer ging eten, alle dingen die ik niet mocht van mezelf tijdens een dieet. Ik kwam dus eerder aan, dan dat ik aan het afvallen was.

Een slecht zelfbeeld voor de kwaliteit van je leven

Nog steeds vond ik het dik en lelijk. Ik werd tenslotte alleen maar dikker, had geen doorzettingsvermogen, geen wilskracht, om er ook maar iets aan te veranderen. Eigenlijk voelde het gewoon een beetje verslagen, een loser. Ik vergeleek mezelf continu met andere meiden. Ik checkte altijd hoe ‘mijn probleemgebieden’ bij andere meiden eruit zag. Veel beter natuurlijk. Ik wilde niet zwemmen, alleen bikini bakken in mijn eigen achtertuin. Als ik ging zwemmen en ik moest daadwerkelijk van mijn handdoek afkomen, voelde ik me lelijk, blubberig en zielig. Snel dat water in! Ik keek continu in de spiegel, niet omdat ik blij was met wat ik zag, maar juist niet. Ik las alle info over diëten, afvallen en hoe dat zo snel mogelijk kon.

Begrijp me niet verkeerd. Mijn leven was niet dramatisch. Ik had veel vriendinnen, vrienden, school was een koekie. Ik genoot ook van veel dingen. Maar deze grote onzekerheid drukte wel op alle gebieden van mijn leven.

Let it gooooo!

Toen ik vanaf mijn 20e volledig klaar was met diëten, heb ik het volledig laten gaan. Ik kreeg een leven, droeg gewoon wat wijdere kleding waar ik me prettig in voelde, en ging dingen doen die ik leuk vond. Ik dacht geen moment meer aan eten of sporten, het was maar gewoon wat het was, en ik ging liever genieten van de andere delen van mijn leven genieten. Toen verloor ik 8 kilo, zonder dat ik het doorhad.


Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Klik hier voor meer info.


Er goed uitzien

Tegenwoordig streven we naar de beste versie van onszelf. En hoewel gezondheid daar een rol in speelt, betekent het voor velen er ontzettend goed uit te zien. Strak lichaam, mooie spieren, ontzettend gezonde voeding, volgens allerlei regels, want dat is gezond (denken we dan). Hoewel we blijven schoppen tegen het schoonheidsideaal, is er een trend dat je er gewoon onwijs goed uit kunt zien.

Er is niets mis met er goed uitzien, iedereen mag er goed uitzien en ik denk ook dat iedereen dit in zich heeft. Ik zie persoonlijk veel mooie, sterke vrouwen in mijn Instagram feed en dat is tof om te zien. Echter, heel gezond eten en hard trainen is niet hetzelfde als een goed zelfbeeld of gezond zijn.

Een écht goed zelfbeeld

Als je onzeker bent over je lichaam, en je traint heel hard en gaat enorm gezond eten, en je ziet er dan goed uit, betekent niet dat je een écht goed zelfbeeld hebt gecreëerd. Het betekent dat je hard hebt gewerkt en succesvol bent geweest in het verbeteren van je lichaam zoals je dat zelf voor ogen had. En dat ís knap. En het is mooi. En daar mag je van genieten.

Maar. Hoe zou je je voelen als je opeens 20 kilo aankomt? Dat er iets gebeurt en je spieren verdwijnen allemaal? Hoe zou je je dan voelen? Voel je je dan nog steeds de sterke, krachtige, mooie vrouw? Zit je goede zelfbeeld in je lichaam en hoe het eruit ziet, of is je zelfbeeld daadwerkelijk heel goed, ongeacht hoe je eruit ziet, wat je overkomt, wat iemand tegen je zegt en hoe je dag verloopt? Zit je goede zelfbeeld verschuilt achter iets, of is dat goede zelfbeeld geworteld in wie jij zelf écht bent?

Een goed zelfbeeld zit niet in je lichaam, in mooie spieren, prachtige haren en slank-zijn. Een goed zelfbeeld bestaat nog steeds wanneer je aankomt, wanneer je uitzakt, wanneer je een bad hair day hebt en wanneer je zonder make-up over straat gaat. Een goed zelfbeeld heeft niets te maken met uiterlijke verschijning. Het is juist jammer als we denken dat we een goed zelfbeeld hebben, terwijl het eigenlijk een nep goed zelfbeeld is. Dat betekent dat je niet het beste uit jezelf kunt halen, terwijl daar juist nog zoveel te behalen valt.

Sinds mijn tienerjaren is er veel veranderd. Ik wou dat ik mezelf kon toespreken, met wat ik nu weet. Ik ben namelijk fantastisch, goed genoeg en nooit teveel. Anders zijn is niet raar en uniek zijn niet ongepast. Dat zou ik zeker vertellen, en nog veel meer. Misschien een leuk onderwerp voor een volgend blog 😉


Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Klik hier voor meer info.


Reacties (7)

 1. Mir 9 maanden geleden

  Heb je de afleveringen van Filemon staat strak gezien? Daar brengt hij ook mooi in beeld dat mensen met een strak lijf van het trainen daar juist heel onzeker van worden en zichzelf haast niet durven laten zien, omdat ze zo gefixeerd erop zijn en echt Alles zien wat er maar nog beter zou kunnen. Een mooi lijf begint bij accepteren van dat wat er nu is en daar goed voor te zorgen. De keuzes die je maakt te nemen uit liefde en niet uit strengheid. ❤

  • Auteur
   sharon 9 maanden geleden

   Nee niet gezien! Dankjewel voor je toevoeging, misschien eens kijken. Zo’n interessant en belangrijk onderwerp <3 Dankjewel!

 2. Sanne 9 maanden geleden

  Pfff, zo ontzettend waar… Het weten is één ding, maar het ook voelen, dat is heel andere koek. Het zijn de littekens van vroeger, heel rustig en voorzichtig probeer ik ze te helen. Ik ben absoluut niet zielig hoor, maar makkelijk is het niet altijd. Dergelijke artikelen helpen, dank daarvoor! <3

 3. Johanna 9 maanden geleden

  Mooi ‘schrijfsel’ weer😊 ik vind je mails altijd zo helder en eerlijk en vind je als persoon, zoals ik je uit je mails ken, een prachtig mens!
  Ooit hoop ik mezelf net zo mooi te vinden 😊

  • Auteur
   sharon 9 maanden geleden

   Wat ontzettend lief, dankjewel <3 Je komt er echt, het kan <3 xxxx

 4. Marlin 9 maanden geleden

  Wat een fijne blog weer!!!! Soms denk ik inderdaad wel eens wat nou als ik nu op dit moment gewoon de beste versie van mezelf ben haha, waarom zou dat niet mogen? Is het alleen maar goed als je veel sport en slank bent? Misschien vind ik mezelf zo eigenlijk wel al heel leuk?

  Bedankt weer 😉

  • Auteur
   sharon 9 maanden geleden

   Graag gedaan Marlin! <3

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*