Een zwangerschap in USA

Momenteel ben ik 35 weken zwanger, dus ik heb nog een klein stukkie te gaan. Gigantisch, uiteraard, soms oncomfortabel, soms heel leuk. Ik vind mijn eigen buik fascinerend en ben elke keer weer verbaasd hoeveel zo’n vrouwenlichaam toch kan. Stretch – collapse – stretch – collapse, en het werkt ook nog allemaal, er komen gewoon hele, perfecte kindjes uit. Anyway. Veel mensen vragen zich af hoe het is om zwanger te zijn in USA. Speciaal voor jullie schrijf ik deze 🙂

Twee bevallingen in Nederland

Mijn eerste twee kinderen zijn in Nederland geboren. En dat is me goed bevallen. Letterlijk en figuurlijk. Ik houd van de verloskundigen, en ik houd van het ziekenhuis. Dat is mijn ideale combi, en dat kan heel makkelijk in Nederland. Elke vrouw heeft er eigen ideeën bij, en ik ben er eentje die er niets romantisch van hoeft te maken, maar geef me vooral de veiligheid van het ziekenhuis, en het heeft me al twee keer geholpen (lees: veel bloedverlies de eerste keer en een baby dat hulp nodig had met ademen de tweede keer). Als ik aan het bevallen bent, kun je gerust 15 TL lichten om me heen zetten en een lelijk klinisch bed met ziekenhuiskamer, het maakt me echt niks uit. Ik overleef de pijn op dat moment, concentreer me op de bevalling en laten we de baby er vooral zsm uitkrijgen. Dat idee. En please. Raak me niet aan 😀 Ik ben rustig, maar dan sla ik.


Moeilijke eters? Ontspannen ouders! Doe onze cursus


En Amerika?

Dus, in Amerika zijn de regels per staat anders. Dat ten eerste. Er zijn staten, geloof ik, waar de verzekering je thuisbevalling niet dekt. Of het ook echt illegaal is om thuis te bevallen, weet ik niet. Daar woon ik in elk geval niet, je kunt hier in California gerust thuis bevallen, je kunt in een soort geboortehuis bevallen en je kunt in het ziekenhuis bevallen. Je kunt dat thuis met een verloskundige (midwife) doen, in het geboortehuis met een midwife, en je kunt dat in het ziekenhuis met een gynaecologe doen. In grotere steden kan het met midwife in het ziekenhuis, maar niet waar ik woon.

Het is toch vrij medisch?

Ik vermoed dat de meeste vrouwen hier in het ziekenhuis bevallen, met een gynaecologe en een ruggenprik. Dat is vrij standaard lijkt het. Het lijkt of er sneller voor een keizersnede wordt gekozen en het lijkt of er sneller wordt ingeleid. Hoe dan ook, als zwangere ben je de baas en kun je helemaal zelf beslissen wat je wel en niet wilt, en hoe het gaat gebeuren. Als iedereen een ruggenprik neemt, hoef ik dat natuurlijk niet te doen.

Ik heb ervoor gekozen te bevallen in het ziekenhuis met een hele lieve, rustige, ontspannen gynaecologe die niet bang is voor natuurlijke bevallingen en niet onnodig een keizersnede zal aanbevelen. Het zal iets anders zijn dan met een verloskundige, maar ik verwacht niet veel verschil, omdat ik al weet hoe ik mijn bevallingen het liefste doorkom (in mezelf gekeerd, blijf-bij-me-weg en raak-me-niet-aan-mentaliteit).

Extra testen

Er zijn wel wat extra testen, maar dan moet ik ook eerlijk zijn dat ik in Nederland bij een verloskundige liep en nu bij een gynaecoloog. Een beetje appels met peren vergelijken is het dus wel, denk ik. En dan is het ook nog eens overal anders. Zo heb ik een 2 uur durende glucose test moeten doen, waar je in Nederland een vingerprikje krijgt voor je bloedsuiker. Elk bezoek wordt je urine gecheckt op ik-heb-geen-idee-wat-iets-met-eiwitten. Officieel moest er in het begin een uitstrijkje gedaan worden en die heb ik geweigerd, wat ook helemaal ok was. Oja, en een vaginaonderzoek met 12 weken. Heerlijk. Wie wil dat niet!

Volgens mij zijn ze in Amerika meer bezig met bepaalde vaccinaties tijdens de zwangerschap e.d., maar ik heb die vragen allemaal niet gehad. Ik kreeg vorige week de vraag of mijn kick count goed ging, daar had ik nog nooit van gehoord, maar blijkbaar is dat dat je 2 keer per dag 2 uur lang bijhoudt hoe vaak je baby beweegt. Dat klinkt voor een Nederlandse nogal overdreven om standaard te doen, en dat is ook gewoon ok als je dat zegt. Natuurlijk let je erop dat je baby actief is, en natuurlijk zorg je ervoor dat je af en toe even stilstaat of dat ook echt dagelijks gebeurt, maar een kick count doe ik zelf niet. Dat mag.

Hoe ervaar ik het?

Ik heb persoonlijk ervaren dat het ontzettend prettig is dat als je al ergens bevallen bent, het een fijn idee is om het op dezelfde manier te kunnen herhalen, zodat je niet meer dat gevoel van ‘eerste keer’ hebt. Bevallen in Nederland zou absoluut mijn voorkeur zijn geweest. De testen, communicatie, wie, wat, waar, verzekering regelen, etc. In het begin vond ik het overweldigend dat het dit keer anders zou zijn, en was ik soms bang voor het onbekende, vooral tijdens een vaginaonderzoek enzo. Continu het idee: moet dat? Ik wil dit niet! Het is onbekend! Ahhhhhh! Inmiddels heb ik dat achter me gelaten, omdat ik weet dat ik beslis en ik weet dat ik in goede handen ben. En dat is uiteindelijk de zekerheid die ik nodig heb. Ik doe de testen gewoon zoals ze zijn, ook al heb ik het niet eerder gehad. Zo’n extra buisje bloed en wat extra urine zijn niet echt de strijden die je hoeft te strijden in je leven, het maakt allemaal niet uit.

En zo ga ik ook langzaam naar de bevalling toe. Er zijn bepaalde dingen die ik echt wil, en dingen die me niks boeien (zoals TL licht).

De dingen die men zegt over bevallingen hier zijn algemeenheden en misschien de norm, maar dat betekent niet dat je gewoon je eigen voorkeuren kunt creëren. Ja, het werkt soms een beetje anders, maar dat is in elk land. En voor de inwoners van het land is dat ‘hun normaal’ en dat is prima. Met de mensen om je heen die steun geven in wat en hoe ik het wil, is voldoende 🙂

En nu, nu is het wachten tot die kleine meid zich meldt!


Moeilijke eters? Ontspannen ouders! Doe onze cursus


14 Comments

 • Gefeliciteerd met je zwangerschap en veel sterkte en succes met de bevalling straks.
  Ik al een aantal jaren verdiept in de wereld van vaccins, etc en vroeg me af of je (genoeg) bent voorgelicht over het vaccinatiebeleid van de us en de staat waar je woont.
  Her schijnt normaal te zijn dat ze direct na de bevalling de baby inenten tegen HepatitusB, wat nog een zware beslasting is voor zo’n klein lichaampje.
  Wellicht ten overvloede, maar vond het belangrijk genoeg om je een tip te geven je hierover te informeren en te zien wat je ‘moet’ doen zou je besluiten deze inentingen niet te willen toestaan.

  • Hai Ethelka! Ik ben er inderdaad van op de hoogte, dat is iets wat ze standaard doen inderdaad, maar het is niet verplicht (eigenlijk een beetje zoals vit k). Bedankt voor je reminder, lief! xx

 • Goede vraag Ethelka, vroeg me dat ook al af. Tijdens ons verblijf in de USA dacht ik eerst ook dat al die vaccinaties echt verplicht zijn (school eis nml) maar uitzonderingen zijn echt mogelijk. En Sharon ik neem aan dat t aan de westcoast ook makkelijker is om je eigen vaccinatie schema/ keuze te maken. Ook ingrediënten checken want die kunnen ook anders zijn dan in NL! Veel succes en plezier de laatste weken!! ?

  • Dankjewel Noor! In Californie is het verplicht dat kinderen ingeënt zijn als ze naar school/kinderdagverblijf gaan, maar dat is pas sinds vorig jaar ingegaan. Daarvoor mocht je ook een exemption presenteren 😀 Daarmee is het in Californie één van de strengste policies in heel USA, maar je hebt inderdaad altijd de keuze en het is in die zin niet illegaal om niet in te enten 😀 (maar dan ben je wel verplicht tot homeschoolen).

 • Hi Sharon, fijn om weer even een updatetje te lezen. Bijna bijna 🙂 interessant om van die verschillen te lezen qua zorg rondom zwangerschap. Ik heb toevallig een interessant artikel ingepland staan over kinkhoest vaccin in de zwangerschap as donderdag. Misschien interessant om te lezen 🙂 alvast een mooie geboorte gewenst! Liefs

  • Hai Lori! Ja dat was het, kinkhoest vaccin tijdens de zwangerschap! Ik dacht dat ik het wel tegen zou komen in het proces hier, maar niet dus. Dankjewel voor je berichtje 🙂

 • Succes met de laatste lootjes.
  Ik ben onlangs in Belgie bevallen. Ook hier bij 12 weken een vaginaal onderzoek, dezelfde 2 uur durende glucose test, kinkhoest vaccinatie (om mee te geven aan de kleine), extra bloed (o.a. anitlichamen Toxoplasmose) & urine onderzoeken, vaginale bacteriele testen (zoals groep b streptokokken), en ook een NIPT test (optioneel). Allemaal heel standaard in BE, en ik ben vast nog zaken vergeten. Daarnaast komt de vroedvrouw gratis thuis bij je langs (12x in totaal als je wilt, voor en na de bevalling) tussen de gynacoloog afspraken door om te helpen met informatie, je bloeddruk te checken, eventueel te luisteren naar de kleine (maar dat wou ik niet hebben) en na de bevalling helpen met de borstvoeding, slapen, krampjes etc etc. Standaard bevalling: 3 dagen ziekenhuis, keizersnede 5 dagen en dan op een privekamer als je een ziekenhuisverzekering hebt (zonder op een 2 pers. kamer).
  Daarnaast wordt iedereen in BE opgevolgd voor bekkenbodem instabiliteit (9x fysio) en postnatale depressie.
  Al met al heel anders dan in NL en toch zo dichtbij NL. Naar mijn idee is de opvolging van de zwangerschap en postnataal in NL teveel uitgekleed.

 • Leuk om te lezen! Vooral omdat ik in NL als verloskundige werk. Heel veel succes met je bevalling!! ?? Wil je mij een plezier doen? En mijn broer Stephan en schoonzus Sanne een dikke knuffel geven als je ze ziet?! ?❤ thanks!

 • Hoi Sharon,
  Je post is ondertussen alweer een jaar geleden…. maar ik kwam toevallig hier uit omdat we binnenkort naar Californië (Stanford regio) gaan verhuizen en ik dan ongeveer 20 weken zwanger ben en dus ook daar ons tweede kindje op de wereld zal zetten. Ik was ook erg tevreden over mijn eerste bevalling in het ziekenhuis hier in NL en erg benieuwd hoe het daar gaat zijn. Heb je nog concrete tips? Of specifieke gyneacologe die je aanraad? Wat te regelen vanuit NL?
  Bedankt!

  • Hai Ilse! Wat spannend 🙂 Grote stap tijdens de zwangerschap! Ik woonde in Noord Californië. Het is vooral fijn als je gewoon volledig verzekerd bent en dat ook al geregeld hebt. Dat was best een gedoe, en wel belangrijk. Ik had een gynaecologe die vooral heel relaxed was en niet in paniek raakt wanneer je 41 weken bent of zonder ruggenprik wilt bevallen. Verder doen ze wel wat extra dingen en checks, dat is fijn om te weten. Als je in Nederland verzekerd bent, kun je kraamzorg krijgen geloof ik. Dat had ik best fijn gevonden. Maar dat kun je via je verzekering checken. Dat hebben ze daar verder niet. Ik vond het ziekenhuis echt prima, behalve het 24 uur in het ziekenhuis blijven na de bevalling. Dat is toch wel een regel, waar bij ons de kraamzorg dat veel meer opvangt. Uiteindelijk heb je overal vrije keus in, en mag je het lekker zelf weten. Ik merkte dat voor mij het beste werkte om niet een “nederland’ te creëren, maar mee te gaan in hun systeem en dat maar gewoon laten gebeuren. Dat kostte me teveel energie, wat het me niet waard was. Heel veel succes en sterkte met alles! xx

 • Hi!
  Bedankt voor je informatie! Wij zijn momenteel op rondreis door west Amerika en ik heb net ontdekt dat ik zwanger ben. Contact gezocht met de Nederlandse verloskundige, en die geeft aan dat het goed is om over een week of 4 een afspraak hier te maken om de uitgerekende datum te bepalen, aangezien die niet echt helder is bij mij.. Heb je toevallig advies hoe ik dat aan kan pakken? Waar moet ik zijn en hoe zorg ik er voor dat het geen onderzoek wordt wat mijn Nederlandse verzekering niet gaat terug betalen? Bedankt alvast. Groetjes

  • Hai Karin! Gefeliciteerd! Ik weet niet hoe lang je daar nog bent? Ik zou allereerst je reisverzekering bellen en het hen voorleggen. En eventueel je zorgverzekering, maar ik denk niet dat die Amerika voor je dekt, dat is alleen met een (flinke) toeslag en speciale internationale gegevens die je dan krijgt. Maar, je weet het nooit natuurlijk. Dan met de verzekering overleggen wat je opties zijn en als ze je dekken, of je gewoon een gynaecoloog mag bellen of dat zij dat doen via tussenpersoon, of dat je mag kiezen uit een aantal. Ik geef je reisverzekering je beste kans. Als je het zelf mag weten zou ik zoeken naar een ob gyn in je buurt via Google voor eenmalig bezoek. Maar qua financien vooral eerst je reisverzekering bellen dus en je opties bekijken 🙂 Succes! Ik hoop dat het snel geregeld is 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *