Go go go gezondemama!

De komende tijd zullen er weer meer onderwerpen verschijnen over de dingen die ik leer als moeder zijnde. Ik houd van het moederschap en probeer mijn weg te vinden, net als iedereen. In het verleden heb ik meer geschreven over opvoeding en leuke levenslessen als moeder, en dat ga ik dus weer meer doen.

It takes a village to raise a child – and be a mom

Er zit zoveel waarheid in de uitspraak ‘it takes a village to raise a child’. Ik heb dat soms lastig gevonden, want het is zoveel moeilijker geworden in de meest individuele maatschappij ooit. Aan de ene kant is het opvoeden van kinderen lastiger dan ooit. We leven in een eeuw waar kinderen nog nooit zo veel nieuwe dingen zien, op gebied van technologie bijvoorbeeld. Je kunt ertegen vechten, of erin meewerken. Maar hoe dan? De keuzes waar kinderen mee geconfronteerd worden op jonge leeftijd zijn groter dan ooit! Nog nooit eerder hebben tieners zoveel opties en foute keuzes gehad dan nu. En sommige dingen kunnen grote gevolgen hebben. De wereld ligt aan de voeten, positief, maar ook negatief.

Overweldigend

Een tijdje heeft het me overweldigd. Hoe dan? Hoe kun je je kinderen klaarstomen om straks verantwoordelijke, empathische, liefdevolle tieners te zijn die kunnen opboksen tegen de verleidingen van tegenwoordig? Misschien vinden mensen het overdreven, mijn kinderen zijn tenslotte pas 1 en 4, maar ik vind van niet. Nu zijn ze nog klein! Nu kunnen we nog de kleine lessen in het leven leren, om straks de grotere lessen in het leven te doen! Nu is alles nog mogelijk! Ik leer met vallen en opstaan, maar het is een onderwerp waar mijn hart volledig in zit.

Zuur leven

Daarnaast is het mijn droom om steeds meer sterke, zelfverzekerde, lieve moeders op te zien staan. Ik kijk teveel toe op Facebook en in het dagelijks leven hoe mensen proberen elkaar het leven zuur te maken, vol onbegrip, lelijke woorden en veroordelingen. Ik vind het vreselijk. Terwijl we elkaar kunnen helpen, elkaar ondersteunen en vooral het beste in elkaar naar boven kunnen halen, houden we ons bezig met veroordelen, roddelen en gemeen zijn. Er zijn zoveel fronten en kampen tegenover elkaar, om verdrietig van te worden.

Be strong!

Ik wil sterke moeders zien. Zelfverzekerd. Eerlijk. Lief. Trouw. Zonder veroordeling. Geduldig. Die zichzelf fantastisch vinden, in hun goede dingen en de minder goede dingen. Die eerlijk naar zichzelf durven te kijken, en daar ok mee zijn. Moeders die weten dat ze geweldig zijn! Die weigeren een slachtofferrol te nemen, maar opstaan en sterk zijn. Niet nep of gemaakt, nee, echt. Die onderlinge vriendschap en het leven met elkaar delen belangrijker vinden dan ‘gelijk hebben’. Waar iedereen vrij hun eigen keuzes mag maken en dat dat ok is. Geen moeite nemen om elkaar af te zeiken, maar als doel hebben elkaar op te bouwen en het beste bij elkaar naar boven te halen. Met respect voor ieders eigen karakter, ontwikkeling en verantwoordelijkheid. Het onderwerp fascineert me!

Twee culturen- het beste van beide

Dat dus. Hoe dat opeens? Onze verhuizing naar Amerika heeft er zeker mee te maken. Ik heb het voorrecht mee te mogen kijken met twee culturen. Mijn eigen cultuur ken ik, en ik zie de Amerikaanse van heel dichtbij. Een heel aantal dingen in de Amerikaanse cultuur zijn echt om van te juichen. Ik leer daar ontzettend veel van, mede als een aantal heel bijzondere vriendinnen.

Reacties, yes please!

In die reis sta ik 100% open voor aanvullingen en vragen. Ik houd daarvan, het is zo leerzaam en waardevol! Dit soort onderwerpen leer je niet alleen, maar samen. Ik word zo vaak aan het denken gezet door reacties van lezers, het is echt fantastisch. Tegenwoordig maakt het me niet eens meer uit of het aardig of niet aardig gezegd wordt, ik lees alle reacties (op het blog, Facebook probeer ik, maar is soms erg veel) en ik neem alles mee, of ik reageer of niet reageer. Altijd!

Dus. Wordt vervolgd 🙂

 

Tags in het bericht
, ,

7 Comments

 • Wat een fijne post! Ik ben zelf sinds 8 maanden moeder… en herken zoveel in wat je zegt. Het moederschap is zoiets moois maar soms ook heel erg moeilijk. Soms voelt het moederschap in onze cultuur een beetje als een strijd onderling (klinkt misschien een beetje gek om het zo te zeggen, maar zo heb ik het soms (zeker niet altijd) ervaren)… terwijl het als we meer open zouden staan, zoveel meer van elkaar zouden kunnen leren. Ik ben heel blij met de positieve sfeer op bijvoorbeeld Instagram. Jeej voor sterke, zelfverzekerde, eerlijke, lieve, geduldige en trouwe mama’s!!!

  Ik ben erg benieuwd naar je toekomstige verhalen… 🙂

  Liefs Janie

 • Je bent geweldig Sharon! Net als…… ik! Haha!

  Met al mijn fouten, mijn vragen, mijn zoektocht in het leven met mijn kinderen…. ik vind mijn weg wel en geniet met volle teugen. Het leven is zo leuk!

 • Hoi Sharon,
  Erg leuk dat je weer meer gaat schrijven over ouderschap, opvoeden en kinderen. Lees altijd erg graag je blog berichten van de gezonde mama! Probeer zelf ook zo bewust en gezond mogelijk bezig te zijn voor en met mijn Kids en hier haal ik veel kennis en inspiratie! Dus bedankt en keep on going!
  Groetjes Nine

 • Hoi Sharon,
  Zoooo herkenbaar ! Soms denk ik dat ik van een andere planeet kom: bijv. alle vriendjes van mijn zoon (9jr) spelen GTA : 18+ !! Hij speelt allen maar bij hunwant wij hebben dit niet en zal ook nooit in huis komen… Echt moeilijk om te zien dat hij niet meer met vriendjes thuis komt, maar ik blijf bij mijn standpunt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *