Serveer snacks in aparte bakjes/bordjes

Misschien een bekend tafereel. Voornamelijk bij eten wat kinderen echt heel lekker vinden. Bij ons is dit vaak het geval met fruit, chipjes of een traktatie zoals een chocolade-iets. Als ik dit serveer in een bak of op een bord, waar iedereen van kan pakken, ontstaat er een soort strijd. Zo snel mogelijk in je mond stoppen/proppen, zodat je de volgende hap kunt nemen, want hoe langzamer je bent, des te minder je kunt eten, dan is het tenslotte op.

Er zijn vast al een miljoen ouders die het zo doen, maar ik deed het niet altijd en nu wel. En ik deel het graag, voor de enkeling die net als ik soms te lui is om meerdere bakjes te maken voor iedereen. Het is niet handig en je doet jezelf geen plezier. Het is inderdaad sneller, maar het promoten van zo snel mogelijk eten, is niet echt een goed idee (en werkt alleen bij de dingen waar het niet echt nodig is, bij broccoli valt het tegen).

Het is een goede gewoonte om in rust te eten en je kinderen die rust te geven. Ik heb een mooi voorbeeld toen ik laatst een zakje peanut butter cups had. Ik gaf ze aan mijn kinderen en keek vol ontzag hoe dat hele ding in één keer de mond in ging en propvol ‘meer?’ vroegen. Chocoladekwijl langs die kinnen, echt een prachtig gezicht. Zij dachten, als het in m’n mond zit, dan kan ik er nog één krijgen, maar wel snel, anders is het op.

Geen goede gewoonte.


Moeilijke eter? Klik hier en leer in 21 dagen hoe je relaxt aan tafel kunt zitten, zonder stress en frustratie 🙂


Vandaag gaf ik ze beide een peanut butter cup in een minibakje, elk 1. Dat is alles wat je nodig hebt om rust te creëren, en tegelijkertijd werk je aan goede gewoonten, namelijk rustig eten, proeven en ontspannen. Doordat ze niet méér zagen, vroegen ze niet om meer. Doordat ze niet hoefden te strijden voor ‘hun deel’, waren ze rustig. Ze hebben elk op hun eigen tijd gegeten, zonder chocoladekwijl op de kinnen.

Het was voor mij een goede reminder dat vooral kleine kindjes hier baat bij hebben. Ik vind alles op één bord er zo leuk uitzien en alles in een schaal heel makkelijk, maar ik doe niemand echt een lol. Ik doe nu dus alles weer in aparte bakjes, zodat iedereen weet dat hun portie veilig is en dat ze rustig kunnen eten, zonder strijd.

Weer een goede gewoonte erbij.


Moeilijke eter? Klik hier en leer in 21 dagen hoe je relaxt aan tafel kunt zitten, zonder stress en frustratie 🙂


7 Comments

  • Gelukkig ben ik niet de enige die het regelmatig zo doet…tussen al dat bento en monkeyplatter begon ik me al “raar” te voelen. Maar hier brengt het ook rust, zeker met chips. Fruit wil ik soms uit school met vriendinnetjes nog wel op een monkeyplatter aanbieden maar ook dan staat vaak iedereen maar om dat schaaltje heen…en meteen weer roepen als er iets op is. Die middenweg is soms moeilijk te vinden 😉
    Fijn te lezen dat ik niet de enige ben 🙂

  • Zaterdagavond is bij ons de snack-avond. Allemaal krijgen we een bakje chips, de kids (puber) een glas cola en wij een glas wijn. Ook wij als volwassenen hebben dus chips in een bakje. Op=Op. Niemand van ons taalt naar meer als het bakje leeg is. Maar als ik alles in een grote schaal zou doen, zal het ongetwijfeld een vreet-festijn worden 😉

  • Grappig, wist niet dat het zo werkte, goed om te weten. Lieve kleine schaaltjes zijn ook heel leuk om hapjes in te serveren, dus dat kan er net zo leuk uitzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *