Sta bekend om waar je vóór bent!

Een tijd geleden heb ik besloten om geen kritische blogs meer te schrijven over andere mensen, bedrijven en meningen. Hoewel ik dit van nature niet echt veel doe, ben ik wel mens, en heb ik de paar blogs die er waren verwijderd (voor zover ik ze kon vinden). Om deze reden reageer ik ook nooit op wat er in de media gebeurt. Waarom? Vooral omdat mijn mening over iemand anders er totaal niet toedoet 😀 Ik bedoel, wie ben ik? Dit is trouwens wederom een herinnering aan mezelf, ook. Oefening baart kunst 🙂

Mijn ontdekkingsreis

Ik ben Voedzo ooit begonnen om mijn ontdekkingsreis te delen. Ik lees, studeer en lees meer. Ik test uit, soms vind ik het wat en soms niet. Ik verwacht dat iedereen dat voor zichzelf ook doet. We dragen allemaal onze eigen verantwoordelijkheid. Ik vind het belangrijk om eerlijk te zijn, waardoor ik bijvoorbeeld jaren geleden de keuze heb gemaakt niet met adverteerders etc. te werken. Ik merk dat het mij beïnvloed als ik over iets schrijf wat ik krijg, dus dat doe ik liever ook niet meer. Ik koop gewoon. Net als iedereen.

Wat dat betreft voel ik me een heel normaal persoon, met een normale mening, die beïnvloed wordt door wat ik weet en beperkt is door wat ik niet weet. Ik heb al 1001 keer iets gedacht wat ik later heb moeten terugtrekken (met andere woorden, mijn mening klopt niet). Ook dat is heel normaal met een gezonde portie zelfreflectie. Dit gaat niet alleen over voeding of ouderschap, maar gewoon over het leven. Alleen als ik met mijn man praat heb ik 100% van de tijd gelijk, maar dat is een unieke situatie 😉

Ik schrijf puur en alleen over de dingen die ik leer in mijn dagelijks leven, over mezelf, mijn omgeving, mijn kinderen, etc. Ik ben daarmee volledig afgestapt van het ‘reageren op’ wat er aan de buitenkant gebeurt, de media bijvoorbeeld, mijn schrijven is altijd een reflectie van wat er binnenin mij gebeurt (uiteraard altijd met invloed van buitenaf, maar geen reactie op..).

Hier ben ik vóór

Ik schrijf over waar ik voor ben. Ik schrijf waar ik voor sta, ik schrijf over mijn passies, over de dingen die ik tegenkom en ontdek. Het is geweldig je enthousiasme te delen, je passie en je overtuigingen, aan mensen die het willen horen. Op internet is dat makkelijk, als je het wil horen lees je het, als je het niet wil horen dan klik je het kruisje in je linker- of rechterbovenhoek. In het ‘echte’ leven vind ik niets leukers om te horen waar mijn naasten, vrienden, kinderen, de buurvrouw voor is, waar ze blij van worden, wat hun passies zijn, waar ze hun bed voor uitkomen, waar hun hart ligt en waar hun ogen van gaan glunderen. Dit is zo inspirerend.

Ik maak me niet druk om andere meningen

Natuurlijk heb ik een mening. Maar, ik kan me gewoon niet druk maken om andere meningen. Weet je hoe ongezond dat is? 😉 Waarschijnlijk kan de één er beter tegen dan de ander, maar als ik iets lees waar ik het niet mee eens ben, begon het echt te kriebelen en dat voelt het bijna of het mijn verantwoordelijkheid is om er iets van te zeggen. Maar, dat is het niet. Iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf.

Ik las laatst een quote die vrij vertaald iets was als: ‘Ik wil slapen, maar iemand heeft ongelijk op het internet. Ik kan niet slapen voordat ik het rechtzet!’ Je begrijpt dat je dan nooit zal slapen. Verder zijn dit soort dingen zo oninspirerend, zonde van je tijd (bedenk aan welk leuk persoon in je leven je je minuten beter kunt besteden), slecht voor je gezondheid (want: druk maken) en meestal zonder resultaat.

Ik houd van andere meningen!

Tegenwoordig heb ik een hele andere hobby. Als ik iets lees, zie of hoor wat anders is dan mijn mening, dan ga ik dat onderzoeken. Niet omdat ik beledigd ben, maar omdat je er veel van kunt leren. Dit kan zowel op internet als in het echte leven. Op internet vind ik het leuk om zoveel mogelijk artikelen te lezen geschreven door iemand met een tegenovergestelde mening, vooral van onderzoekers, wetenschappers, etc.

In het echte leven, als ik ontdek dat iemand een andere mening heeft dan ik dan wil ik erover praten. Laatst vertelde een vriendin dat zij iets deed in haar opvoeding waar ik eigenlijk enorm tegen ben. Dan wordt het interessant! Ik vraag waarom ze dat doen, hoe dat eruit ziet, hoe het werkt, wat ze ervan vinden. Niet met een bepaalde toon, geen veroordeling, puur uit interesse. Het is geen discussie, geen poging om mijn mening over te dragen als waarheid, ik hoef mijn mening niet eens te delen, echt interesse dus. Dit is simpel, want ik houd van mijn vriendin en ik acht haar hoog, dus het is makkelijk om dit zonder verwijt te doen. Haar keuzes veranderen namelijk niets aan hoe geweldig ik haar vind.

Als je dit leert bij de mensen die je liefhebt, kun je het ook leren bij mensen die je helemaal niet kent. Eerlijk, als ik iemand niet op deze manier kan benaderen, en dat gebeurt heus, dan verbied ik mezelf iets te zeggen. Ik heb dan namelijk niets te zeggen.

Dit is echt een geweldige manier om te groeien als persoon. Om uit je eigen box te stappen, en dit soort momenten veranderen elke keer weer een stukje van mij. Het maakt me minder kritisch en het doet me realiseren dat ik maar ik ben, dat er meerdere wegen naar Rome leiden en dat het hebben van verschillende meningen mag. Dat je samen kunt leven en verschillend kunt zijn en elkaar zo kunt accepteren.

Stop met verdeling!

Om nog even terug te gaan naar Voedzo. De voedingswereld en de ouderschapswereld zijn al verwarrend genoeg. Er is al genoeg strijd, genoeg onbehagen, genoeg partijen. Het laatste wat ik wil is bijdragen aan verdeling, meer strijd en negativiteit. De impact van één persoon is niet groot, maar toch hebben we allemaal voor onszelf de mogelijkheid om bij te dragen aan verdeling of mee te werken aan ietsje meer vrede. De keuze is echt aan ons. En ja, we maken allemaal vaak genoeg de verkeerde keuze, ook ik. Dat houd je lekker stabiel op de grond, toch?

 

Tags in het bericht
,

15 Comments

 • Lieve Sharon, wat sta je positief in het leven zonder meteen te oordelen, prachtig. Ik vind het boeiend om jouw stukjes te lezen, en alhoewel ik al oma ben, leer ik er nog steeds van, ( nooit te oud om te leren) toch, groeien kun je je leven lang)) ga zo door, ik blijf je zeker volgen. Dank je wel dat je mij tot nadenken zet.

  • Wow Winny wat een geweldig groot compliment, die koester ik! Hoe geweldig zou het zijn als we weer meer met verschillende generaties samen leven en ‘de jonkies’ kunnen leren van de wijsheid van de oma’s, en de oma’s van de ‘jonkies’ nieuwe dromen in deze veranderende wereld.

 • Jeej! Een blog naar m’n hart! Wat fijn om zulke inspirerende woorden te lezen op de vroege ochtend. Alhoewel ik nog weleens m’n mening klaar heb kreeg ik vroeger ook vaak genoeg te horen: “Heb je geen mening ofzo?!”. Terwijl ik aan het observeren was, aan het luisteren was naar anderen en me besefte dat ik daar meer van leerde dan van het verkondigen van een mening. Toen was ik student en dacht ik dat een felle mening hoorde, nu ben ik blij dat ik liever observeer.

 • Hallo Lieve Sharon,

  Ik volg juist je blogs, koop je boeken, leer van jouw ervaringen, vooral in het begin toen ik door de bomen het bos niet zag. Juist omdat je geen reclame maakt, geen adverteerders toelaat, maar net als ik een moeder bent, en het beste voor je gezin wilt, en dit wilt delen.
  Soms zit er iets tussen dan denk ik, laat ,aar zitten, ik verander recepten, maar juist dat maakt het leuk, daar leren we allemaal van. Ga vooral zo door, en vooral niet te commercieel;) worden, want daar hebben we er al genoeg van. Opjectief blijven en doen waar je in gelooft!!
  Veel groetjes Carola

 • Mij bekruipt tegenwoordig wel eens het gevoel dat iedereen zo druk bezig is zijn mening te verkondigen, dat het lijkt alsof we vergeten zijn naar onszelf te luisteren. We reageren op meningen, die weer een reactie zijn op andere meningen en ga zo maar door. Het willen overtuigen van jouw gelijk; ik wil er ook niet aan meedoen. Maar dat is mijn mening 😉

 • Fantastische blog! Ik houd van je helderheid, openheid en eerlijkheid en het voelt als een uitnodiging om dit ook te zijn/doen.
  Dus dat zul je ook uitstralen naar anderen.
  Mooi!
  Dank je wel voor het delen,
  Ik stuur hem zeker door ❤️??

 • Je bent toch zo’n inspirerende vrouw. Vaak voel ik me aangevallen als me een spiegel voorgehouden wordt (ja, ook online), maar jij laat me juist nadenken. Ik ben een spontaan mens en impulsiviteit grenst daar nogal aan, ik praat vaak en daarna denk ik erover na. Zo ook vaak met het geven van mijn mening.
  Je hebt me leuke stof tot nadenken gegeven, mijn mening (vaker) voor me houden en tegelijk mijn spontane ik blijven 🙂

 • Lieve Sharon,

  Mooi om te lezen dat er meer mensen zijn die hier bewust bij stil staat. Ieder mens is uniek en bijzonder, met de keuzes die ze maken in het leven. Als je dat kunt zien en begrijpen is de wereld een heel stuk mooier en vriendelijker. Bij jezelf zijn is het mooiste wat je anderen kunt geven, ik ervaar het als vriendelijkheid, begrip en liefde voor alles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *