We zijn allemaal ouders – we zitten in hetzelfde bootje!

De onderlinge strijd tussen ouders, herken je dat? Bekijken wat we doen, en vooral dan wat ‘ze’ (de andere ouders) goed en fout doen met hun kinderen. Vreselijk. Ik kan niet zeggen dat ik dat nooit doe, want ik ben mens, niet perfect en op dit moment dus ook eerlijk. Maar, ik heb zeker het streven om dat niet te doen en als ik het zelf merk, wil ik meteen stoppen. Het is niet mooi, het maakt je geen leuk persoon en het maakt de wereld ook niet beter. En het is ook niet echt het rolmodel wat ik aan mijn kinderen wil presenteren. Wanneer ik het doe, ben ik eerder een stukje negativiteit dat ik de wereld in breng, en hoe klein misschien ook, en de wereld heeft dat niet nodig naar mijn idee. En dit is slechts mijn mening.

We zijn allemaal ouders. We hebben allemaal onze ‘dingen’. We hebben onze overwinningen en moeilijkheden, we hebben uitdagingen, we hebben allemaal onze eigen dingen, die toevallig vrij algemeen zijn voor verschillende ouders. We zitten in hetzelfde bootje. En hoewel we allemaal onze eigen dingen dragen, dragen we allemaal dingen. Misschien niet dezelfde, maar ook weer wel, elke ouder kent uitdagingen.


Moeilijke eters? Ontspannen ouders! Doe onze cursus


Denk aan afgelopen week.

 • Ben je gefrustreerd geweest met één van je kinderen (of allemaal)?
 • Ben je moe geweest?
 • Voelde je je overweldigd?
 • Voelde je je onzeker?
 • Had je dingen gepland waar je (weer) geen tijd voor had?
 • Had je dringend behoefte aan balans maar het weer niet helemaal gevonden?
 • Mis je tijd voor jezelf?
 • Voelde je je eenzaam?
 • Voelde je je schuldig over iets?
 • Schaamde je je voor iets?
 • Had je graag meer gedoucht?

Veel ouders maken dit elke week mee. Al die gevoelens. Ze zijn niet zo speciaal, en je bent niet alleen. Als ouders komen we dezelfde dingen tegen. Er zijn veel meer gelijkenissen dan we soms denken. Die perfecte moeder, ja die ook. Die moeder die alles voor elkaar lijkt te hebben, ja, die dus ook.

We hoeven geen beste vrienden te zijn. We hoeven het niet eens te zijn. We hoeven niet hetzelfde te zijn. We hoeven niet dezelfde dingen leuk te vinden, in dezelfde dingen goed te zijn, dezelfde manier van opvoeden te hebben of dezelfde manier van het inrichten van ons leven. We hebben niet dezelfde behoeften, verlangens, hobby’s en talenten. We hebben niet allemaal dezelfde wensen voor onze kinderen.

En we hoeven elkaar er niet op af te rekenen.

Het is ok om dingen anders te doen in opvoeding. In balans. In het inrichten van je leven. In communicatie. In sport. In voeding. In prioriteiten stellen. In alle keuzes die we maken voor onze kinderen.

En het is ok om elkaar niet te bestempelen als ‘goed’ of ‘fout’. We zijn allemaal ouders en we zitten in dezelfde boot, op onze eigen manier.

We kunnen van elkaar leren, onze kijk op de wereld verbreden, juist met ouders die dingen anders doen dan wijzelf. Je hoeft het niet eens te zijn, je hoeft niet hetzelfde te worden.

We kunnen elkaar accepteren in ons anders zijn, en daar juist van genieten.

Niemand wil een land vol Sharons. Een land vol unieke, authentieke ouders is zoveel mooier en je raadt het: dat hebben we al!


Moeilijke eters? Ontspannen ouders! Doe onze cursus


Tags in het bericht
, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *