Ik ben dun en zo word jij het ook

Ik ben dun en zo word jij het ook
18 november 2016 sharon

Een veel gesproken boodschap tegenwoordig – ik ben dun en zo word jij het ook – zij het in een veel meer verkapte vorm. Met social media heb je veel grote accounts, veel voorbeelden, mensen om te volgen die al hebben bereikt wat jij wil hebben. Dat kan motiverend werken en kan je doelen geven om naartoe te werken, op het gebied van gewicht.

Ik ben dun en zo word jij het ook

Oh nee, wacht. Ik ben niet dun. Ik ben zwanger. Weinig mensen zouden op dit moment mijn buik willen in niet-zwangere staat 😀 Wel kan ik zeggen dat ik blij ben dat ik deze derde zwangerschap mag meemaken als m’n gezondste zwangerschap tot nu toe! Maar dat is voor een ander keertje.

Dun zijn maakt niet gelukkig

Iedereen weet dat dun zijn niet gelukkig maakt. Dat een mooi lichaam niet gelukkig maakt. We weten zelfs dat een dun lichaam niet per se gezonder is! Onafhankelijk van je gewicht, zijn we allemaal even waardevol, hebben we onze eigen talenten, genietmomentjes, mooie kanten en uitdagingen. Gelukkig zijn is niet afhankelijk van je gewicht.

Slecht over jezelf denken kan wel ongelukkig(er) maken

Toch kan de gedachte dat je jezelf te dik vindt, impact hebben op je zelfbeeld, op je zelfvertrouwen en via die weg op je leven. Je kunt bijvoorbeeld niet naar het strand gaan omdat je bikini’s en badpakken niets vindt, of andere dingen laten omdat je je niet comfortabel voelt. Eten in het openbaar of met vreemden. Winkelen. Feestjes. Je kunt zelfs echt geloven dat je die dingen ook écht niet leuk vindt omdat het niet je ding is, terwijl het soms simpelweg alleen komt vanwege je gedachten over je gewicht. We willen afvallen en dáárna kunnen we die dingen wel weer doen, denken we.

Wat denk je als je jezelf in de spiegel ziet? Wat denk je wanneer iemand onverwacht een gezellige foto van je maakt? Als je continu negatief over jezelf denkt en over hoe je eruit ziet, zal dat helaas een negatieve impact hebben op de kwaliteit van je leven.

Het is niet of – of

Natuurlijk hoef je niet te kiezen tussen het streven naar een slanker lichaam, óf gezonder zijn. Het kan allebei. Gezond leven en goed voor jezelf zorgen is belangrijk. Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je emotionele kant. Het is niet belangrijker om voor je lichaam te zorgen of belangrijker om voor je emotionele kant te zorgen, ze hebben allebei de juiste aandacht nodig. Het is nooit of-of. Het is en-en-en-en. In juiste verhouding.


Stop dat dieet!!! Klik hier voor meer info.


Context en perspectief

In je weg naar afvallen en alles wat daarbij komt kijken (lichamelijk en psychisch) is het belangrijk om niet je context te verliezen. Natuurlijk is het fijn om een gezond lichaam te hebben, gezond te eten, en eventuele ‘teveel kilo’s’ kwijt te raken. Dat mag je ook gewoon willen. Tegelijkertijd is het zo belangrijk om het perspectief niet te verliezen. Afvallen gaat niet voor alles. Een gezonde maaltijd is niet het belangrijkste op aarde. Ontzettend veel trainen is niet het heilige doel van het leven.

Mijn ervaring

Ik heb mijn prioriteitenlijstje weleens gedeeld voor een goede gezondheid. Dit is mijn context, mijn perspectief. Ik ben 100% voor gezonde gewoonten, op een gezonde manier. Ik wil leven, genieten en nooit terugkijken en spijt hebben van de dingen die ik niet gedaan heb. En ik weet gewoon dat ik nooit spijt zal hebben dat ik afgelopen woensdag een hamburger en patat heb gegeten in alle gezelligheid met lieve familie. Ik kan wel spijt hebben dat ik niet genoeg tijd hebt doorgebracht met de bijzondere mensen in mijn leven. Dat wil ik niet.

Ik eet gezond, maar wel normaal. Geen regels en geen restricties, wel normaal, maar ook gezond. Ik loop doordeweeks 5 km in de ochtend. Niets sexy’s, ik kom alleen mijn bejaarde vrienden elke ochtend tegen, want dat is de doelgroep voor de intensieve sport die ik beoefen, maar ik hou er zo van! Ik kom tot rust, ik ben buiten, in de prachtige natuur, ik geniet er gewoon van. Het is mijn beste start van de dag en het is geweldig. Daarom is het ook niet moeilijk om ‘vol te houden’. Ik vind het veel te heerlijk om niet te doen. Daarnaast zijn slaap en geen-stress voor mij belangrijke elementen waar de basis van mijn gezonde patronen op vallen. Het is echt dweilen met de kraan open om gezond te leven en goed voor jezelf te zorgen terwijl je weinig slaapt en veel stress hebt. Het werkt niet.

Maar ze zijn dun en dat wil ik ook!

Laat je niet gek maken. Houd perspectief en houd context. Doe de dingen waar je blij van wordt, waar je van geniet en leef. Kies de dingen die bij je passen, ze maken je uniek. Ook op het gebied van gezond eten en gezond leven. Er zijn een heleboel toffe mensen die hun enthousiasme voor gezond eten en gezond leven delen. Volg ze en laat ze je inspireren. Maar blijf altijd bij jezelf.Weet dat, omdat ik 5 km per dag loop, jij dat niet hoeft te doen. Weet dat mensen die een gezonde maaltijd op de foto kunnen zetten, niet per se gelukkig zijn. Weet dat wanneer ik een foto van Tony’s Chocolonely deel op Instagram, jij niet per se ook zoiets moet eten om in balans te zijn ofzo. Weet dat mooi afgetrainde mensen niet per se laten zien wat jij zou moeten doen. Weet dat ze niet per se dezelfde normen en waarden hanteren als jij. Ze zijn inspiratie voor een gezond leven, zodat jij voor jezelf je eigen weg kunt bepalen voor jouw gezonde leven. Gezond eten en gezond leven ziet er niet op een bepaalde manier uit. Jij kiest zelf hoe je dat in kunt vullen, zoals het bij je past.


Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe onze nieuwe challenge!!! Klik hier voor meer info.


Reacties (8)

 1. Lindsy 7 maanden geleden

  Wat een goedstuk! Ik ben diegene die eigenlijk liever niet naar het strand gaat omdat ik mij niet prettig voel in een badpak, dat terwijl ik dat eigenlijk heel stom van mezelf vind omdat ik heel trots ben op het lichaam dat 38 weken vol trots een tweeling heeft gedragen. Wat zitten mensen toch raar in elkaar hè! Gelukkig zijn er mensen zoals jij die dan weer even perspectief bieden en je helpen herinneren waar het echt om gaat!

  • Auteur
   sharon 7 maanden geleden

   Lief Lindsy, dankjewel voor het delen 🙂 Wat een prestatie heb jij behaald, geweldig! Het was voor mij ook een enorme openbaring dat het veel meer waarde toevoegt om gewoon lekker te spelen met je kinderen op het strand, en te genieten, in plaats van onzeker te zitten en je afvragen of mensen je buik zien (of wat dan ook 😀 ). Ik herken het helemaal en het is echt een vrijheid om dat te veranderen 😀 😀 Geniet ervan <3

 2. Rachel 7 maanden geleden

  Dankje Sharon! Je bent een inspiratie! Fijn dat je zo lekker in je vel zit!!

  • Auteur
   sharon 7 maanden geleden

   Dankjewel 😀 xxxx

 3. Marion 7 maanden geleden

  Hi Sharon, zo herkenbaar je verhaal hierboven over diëten. Wat voor mij een eye opener is geweest, is mijn eerste bezoek aan een sauna. Daar liepen vrouwen rond waar ik twee keer in paste. Dat is echt een boost geweest voor mijn ego. Nu heb ik vrede met mijn vormen.
  Omdat ik 5 dagen van de week werk, heb ik gezocht naar bezigheden waar ik blij van word. Al heel lang wilde ik weer Tai-Chi beoefenen. Telkens waren de cursussen die ik vond te laat op de avond. Gelukkig nu een gevonden die op een schappelijke tijd is. En op vrijdagavond ga ik samen met mijn hond behendigheid trainen. Niet dat ik de behoefte heb om wedstrijden te gaan doen of zo. Gewoon, lekker bezig samen met mijn hond in de buitenlucht.

  • Auteur
   sharon 7 maanden geleden

   Wow dat vind ik ook een mooie realisatie, wat geweldig dat je dit in deze vrouwen terug zag <3

 4. rachel 7 maanden geleden

  Mooi gezegd. Je moet iets doen omdat je het zelf wil, niet omdat iemand anders het doet. Maar je wordt inderdaad wel overspoeld met boeken, blogs, vlogs, foto’s en artikelen van mensen die hun sixpack en smoothie tonen en zeggen dat je dit ook heel makkelijk voor elkaar kunt krijgen. Maar je moet het inderdaad doen als je het zelf wil en het doen op een manier die bij jou past. Soms vind ik het wel eens lastig om te relativeren en om tevreden te zijn met hoe ik het doe en niet een ander te benijden. Lief zijn voor jezelf is zeker heel belangrijk hierbij 🙂

 5. Marlin 3 maanden geleden

  WAUW!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

GRATIS VoedZo Zomer Challenge

Zin in een restart met het oppakken van goede eetgewoonten?
Of houd je gewoon van recepten?

Schrijf je in en ontvang GRATIS 21 dagmenu's

START MAANDAG 3 JULI!
MEER INFORMATIE!