Met dit dieet verdwijnen je snoepcravings vanzelf!

Ik dacht vroeger, toen ik veel op dieet was als tiener, dat als je teveel snoepte, je gewoon moest stoppen met snoepen. In principe is dat ook zo, als dat zou werken. Echter, bij mij leidde het juist eerder tot meer snoepen. Ik snoepte tijdelijk minder of niet, tot ik verkeerd wakker werd 3 dagen later en dan snoepte ik alles er weer bij. Dat vond ik dan niet leuk, ik voelde me dan vreselijk, schuldig, vies, bah, dat. Dus dan nam ik nog een kilo extra. Ongeveer. Misschien overdreven, maar je snapt het punt.

Dit keer lukt het!

Ik hoopte steeds dat het dít keer echt ging werken. Ook al had het in het verleden nooit resultaat, was er niks veranderd, was ik nog steeds dezelfde persoon en probeerde ik gewoon wat ik altijd probeerde (tevergeefs) dacht ik elke keer weer dat het dit keer wel ging lukken. En elke keer weer mislukte het. En elke keer gaf ik mezelf daar de schuld van. Ik bedoel. Ik was degene die het niet kon, die het niet lukte, ik was degene die faalde en het verprutste.


Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe de gratis VoedZo Challenge!


Zij wel en ik niet, boehoe

Er waren ook mensen die ik kende en daar geen problemen mee hadden. Dus zij konden het blijkbaar wel, en ik niet. Nooit is het bij me opgekomen, dat er niet per se iets mis was met mij, maar wel met de manier waarop ik het probeerde. Ik was zo druk om mezelf de schuld te geven, me een mislukkeling te voelen dat ik zoiets simpels niet kon wat andere mensen wel kunnen, dat ik me niet had bedacht dat mijn manier gewoon niet werkte.

Stop ermee!

Nu zou ik zeggen, meisje, stop! Wat doe je jezelf aan? Waarom wil je dit? Het ligt niet aan jou, het ligt aan de manier waarop je het probeert te doen?! Zie je niet dat dat niet werkt? Zie je niet dat het niet bij je past? Zie je niet dat je niet iets kunt oplossen, gewoon door ermee te stoppen!? Zie je niet, dat als je een probleem hebt, dat je de oorzaak moet aanpakken? En dat als je dat niet doet, je niet succesvol zult zijn? Nee, die dingen zag ik niet. Ik betrok die dingen op mezelf, ik zag mezelf als schuldige, als zwak.

Vind de echte oorzaak

Maar het is een feit. Soms proberen we iets op te lossen, een probleem, gewoon door te stoppen. Dat werkt misschien soms, maar vaak niet. Als je een probleem hebt met teveel snoepen, zul je moeten ontdekken waarom je teveel snoept. Waarom heb je die drang? Waarom doe je dat? De antwoord op die vraag, als je daarmee aan de slag gaat, dan los je je probleem op. En dan zul je zelf stoppen met teveel snoepen. Omdat de oorzaak is opgelost.

In de verkeerde hoek is het lang zoeken

Hoe vaak zoeken we geen oplossingen in de verkeerde hoek? Hoe vaak zijn onze bedachte oplossingen een échte oplossing voor ons probleem? Als je jezelf lelijk vindt met overgewicht, hoe vaak proberen we dan dat overgewicht weg te halen? Terwijl het echte probleem is dat we onszelf lelijk vinden! Hoe vaak zoeken we niet de oplossingen in de verkeerde hoek, waardoor het niet lukt, waardoor we geen verbetering zien?

Geen enkel dieet gaat je helpen

Met geen enkel dieet verdwijnen je snoepcravings. Je zult moeten gaan bedenken waarom je teveel snoept, en waar dit vandaan komt. Pas als je de oorzaak aanpakt, zul je zonder moeite je snoepcravings laten staan. En dat is misschien niet de belofte van de gouden hemel die morgen direct op je stoep staat met alle mooie beloften dat het goed komt, want het is een proces om dit te ontdekken. Het is niet altijd instant succes, maar in elk geval wel blijvend, zodra je het te pakken hebt 🙂


Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe de gratis VoedZo Challenge!


Join the Conversation

2 Comments

  1. says: rachel

    Voor mij is het snoepen een verweniets, iets lekkers, ik heb het verdiend. Maar het is niet goed voor me, dus als ik het omdraai en denk aan wat mijn lichaam nodig heeft, kan ik stoppen met snoepen. Als ik me focus op voedingstoffen en lief zijn voor mijn lichaam kan ik kiezen voor yoghurt, fruit en nootjes ‘s avonds in plaats van voor chocoladerepen en koekjes. Ik heb nu de afspraak om doordeweeks niet te snoepen en dan mag ik in het weekend wel snoepen. Dit werkt voor mij wel, voor een ander misschien niet… voor mij werkt het omdat ik moeilijk mate kan houden als het op snoepen aankomt, ik eet dan heel de chocoladereep op, ik kan niet maar een stukje eten. Dus inderdaad helpt het om te ontdekken welke methode bij jou past, dat is essentieel in het proces. Wat werkt voor jou wel en wat niet? Van welke voeding raak je verzadigd en waar voel je jezelf goed bij?

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *