Je lichaam prachtig mooi fantastisch vinden is één van de mooiste schatten

Je lichaam prachtig mooi fantastisch vinden is één van de mooiste schatten
15 juni 2018 sharon

Kijk je in de spiegel en denk je, goh, ik zie er vandaag echt weer fantastisch uit! Check die prachtige haren, geweldige kleding, en wow, vandaag komen mijn ogen nog beter uit dan normaal!

Dat denk ik vaak. Wanneer ik mezelf zie. Ik zal eerlijk zijn, echt niet altijd, elke dag. Ook ik heb mindere dagen. Maar ik kan me niet veroorloven om in die negatieve ‘ik zie er niet goed uit’ dingen te blijven hangen. Het is zo ontzettend oppervlakkig, ik heb wel wat beters te doen dan dat.

Dit is iets anders dan je lichaam meten aan de hand van het schoonheidsideaal. Dan zou er veel mis zijn. Maar er is niets mis met mijn lichaam. Want ik meet niet aan dat ideaal. Ik kan nu eenmaal niet verwachten dat mijn lichaam eruit ziet als iemand die haar dagen toewijdt aan trainen, een perfecte afweging (met weegschaal) maakt qua eten, en op foto’s komt met een goede visagiste, kapper, etc. En dat is dan nog niet goed genoeg, dan komt Photoshop er ook nog bij. Om het nog iets perfecter te maken. Eerlijk, ik heb hier niets op tegen, maar laten we wel eerlijk zijn dat het een beroep is waar je 24/7 mee bezig bent.

Ik heb dat beroep niet, ik word gewoon om 4.30 wakker dankzij mijn geliefde dochter, ik doe mijn eigen haar en make-up en daar ben ik niet bijzonder goed in (omdat het me niet bijzonder boeit) en ik heb wel Photoshop maar heb geen idee hoe het werkt.

Vechten tegen het schoonheidsideaal, of het veranderen ervan, vind ik een goed iets, maar het is niet mijn ding. Mijn boodschap is om vrouwen te laten zien dat het niet zoveel uitmaakt hoe mensen in magazines eruit zien, maar dat je zelf met de juiste tools daar volledig los van kunt komen. Dan hoeven we namelijk niet te wachten tot het schoonheidsideaal aanpast, maar dat kunt je dan zelf activeren in je eigen leven. En dat gaat echt veel sneller.

Je eigen lichaam fantastisch vinden is niets gevaarlijks. Liefde voor je eigen lichaam brengt je heel veel.

Hoe ziet dat eruit? Je lichaam liefhebben? Het betekent dat je geduldig en vriendelijk bent voor jezelf (‘check dat hangbuikzwijn’ valt daar niet onder), niet jaloers, je vergelijkt dus niet. Je lichaam is jouw lichaam, een ander lichaam ziet er weer anders uit, zo zijn ze gemaakt. Je bent niet belangrijker dan de ander. Je beledigt een ander niet over hun lichaam. Je veroordeelt jouw lichaam en andere lichamen niet. Ook niet die mensen die langslopen wanneer je op de trein wacht of wanneer je op een terras zit. Of wanneer iemand zijn winkelwagen leegt op de band in de supermarkt. Dankzij liefde voor je lichaam ben je in staat ervoor te zorgen, het te vertrouwen (ook de signalen, wanneer je honger hebt mag je eten, wanneer je een blessure hebt geef je het rust, wanneer je moe bent, hang je niet voor de tv maar ga je naar bed). Van je lichaam houden betekent dat er geen sprake is van ‘volhouden’ ervoor te zorgen. Je doet het. Met liefde 😉

‘Ja, maar ik ken mensen die zichzelf geweldig vinden en maken opmerkingen over mensen met een niet perfect lichaam. Leuk dat ze zichzelf fantastisch vinden, maar niet echt gezond’. Die mensen ken ik ook. Laat me je herinneren dat mensen die kritisch zijn op andere lichamen, net zo kritisch zijn op hun eigen lichaam. Het kritische oog op een anders lichaam is namelijk hetzelfde oog dat in de spiegel kijkt. Dat kritische oog zal het zwaar te verduren krijgen wanneer hun perfecte lichaam verandert (veel slanke mensen zijn heel bang om dik te worden, en angst is niet echt een positief, vrij iets in je leven). Daarnaast heb je een kritisch oog niet alleen op lichamen, maar dat kritische oog neem je overal in mee. Dus ook in je relaties, je ouderschapskills, je ondernemerskills, je werkskills, etc. Een kritisch oog beperkt zich tot één onderdeel in het leven.

Al dat geschrijf over een goed body image is één ding. Ik denk dat de meeste mensen wel begrijpen dat je ook blij kunt zijn met je lichaam zoals het er nu uit ziet. Of je nu slank bent of niet. Want nogmaals, slanke mensen kunnen zich net zo druk maken over hun lichaam. Maar weten, met je hoofd, dat het kan, is iets anders dan het ook doorleven. Want hoe kom je daar?

En daar ga ik iets mee doen. Ik vertel je er binnenkort meer over 🙂

Comments (3)

 1. sarinah 4 jaren geleden

  Mooi geschreven!

 2. Myrthe 4 jaren geleden

  Ik ben een trouw lezer en vind dit het beste stuk tot nu toe. Dankjewel voor het belangrijk werk dat je doet voor mij en zeker ook vele anderen.

  • Auteur
   sharon 4 jaren geleden

   Wow dankjewel, dat is echt zo bijzonder om te lezen. Dank hiervoor, heel tof <3 xx

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*