Schoonheidswaanzin

Wat is echt ware schoonheid?

Deze vraag stel ik mezelf regelmatig. Is het een gewicht? Een vetpercentage? Een strakke huid? Volle lippen, dik haar, een schattig neusje en een smal figuur?

Voor mij niet.

Als ik denk aan de mooiste mensen in mijn leven, en waarom ik dit de mooiste mensen in mijn leven vind, dan denk ik helemaal niet aan lichamelijke eigenschappen. Eigenlijk totaal irrelevant.

Schoonheid zit écht niet aan de buitenkant. Het zit écht binnenin.

Mooie mensen hebben een mooi hart. Dat mooie hart kan leven in een lichaam dat op het schoonheidsideaal lijkt, en dat mooie hart kan leven in een lichaam dat niet direct op het schoonheidsideaal lijkt.

Met andere woorden.

Schoonheid heeft niets te maken met hoe je lichaam eruit ziet. Het heeft geen uiterlijke standaarden of eisen.

En het mooie is: dat betekent dat we allemaal mooie mensen kunnen (en mogen) zijn. Of je lichaam nu lijkt op het schoonheidsideaal of niet.

Precies daarom heb ik Body Love geschreven. Bij elk programma dat ik schrijf vertel ik mijn man dat het echt het beste programma is dat ik ooit geschreven heb. Dat komt omdat ik zo enthousiast raak van de waarde ervan.

Hoe krachtig het zal zijn wanneer we al die schoonheidswaanzin loslaten, ons lichaam accepteren, ervan houden, ervoor zorgen, en het gewoon liefhebben zoals het is! Op basis van gezonde normen en waarden, gezonde gedachten en emoties.

Dan werk je aan je hart. Aan je ware schoonheid.

Je kunt het namelijk zien. Mensen die van zichzelf houden. Ok zijn met zichzelf. Voor zichzelf zorgen.

Als je dit aan de binnenkant hebt, zie je dat aan de buitenkant.

In de vorm van zelfverzekerdheid. Zachtmoedigheid. Respect. Voor jezelf kiezen en je eigen grenzen aangeven.

En de wereld wordt er ook een stukje mooier van.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *