Gestopt met de pil: hoe gaat het nu?

Gestopt met de pil: hoe gaat het nu?
30 juni 2017 rachel

Het is nu 6 maanden geleden dat ik abrupt ben gestopt met het slikken van De Pil en ik wil jullie graag laten weten wat mijn ervaring is.

Acne 

Het eerste wat ik merkte toen ik stopte met de pil was dat mijn acne van toen ik 14 was meteen weer terug kwam. Ik ben op 14-jarige leeftijd begonnen met het slikken van de Diana-35 pil omdat ik last had van acne op mijn armen, rug, gezicht en decolleté. En dat kwam dus gewoon terug :(. Ik was hier wel al voor gewaarschuwd,  maar toch, ik had gehoopt dat dit achterwege zou blijven. Vooral op mijn haargrens, mijn nek en decolleté verschenen er dikke rode bultjes. Het is meer acne dan jeugdpuistjes. Een puistje is vrij snel weg, klein en heeft echt een wit kopje. Acne zijn meer harde, rode bultjes die gerust twee weken blijven zitten. Helaas werkt er ook maar weinig tegen. Ik heb lavendelolie, Aloë Vera en maskers geprobeerd, maar weinig resultaat. Er aan pulken heeft ook totaal geen effect, gewoon laten zitten dus en afwachten…

Ah, hormonen!!

Ja, dat is het met de pil, je hormoonhuishouding wordt gereguleerd door de hormonen in de pil en is daarmee niet meer zoals het hoort te zijn. Als je stopt met de pil gaat als het ware de deur open en storten alle hormonen zich naar buiten…hihi… Dat heb ik gemerkt. Ik ben nu meer onderhevig aan mijn maandelijkse cyclus. Met dus de blije en minder blije fases. Al moet ik zeggen dat deze maand de sippe / geïrriteerde fase een stuk minder was. Ook wel zo fijn voor manlief ;).

Snel, maandverband

Toen ik aan de pil was stelde mijn menstruatie de laatste tijd weinig voor. Ik kon heel de dag vooruit met een maandverbandje of zelfs alleen een inlegkruisje en na 4 dagen was het al over. Dat is nu wel anders. Ik was op een dag op mijn werk, ging naar het toilet en moest acuut naar de Etos rennen voor nieuw maandverband. Dat is wel even wat anders. Dus nu heb ik een pakje maandverband op kantoor liggen, just in case. Ik koop trouwens maandverband van het merk Natracare, dit is plasticvrij en met biologisch katoen. Het is misschien iets minder stevig dan de All Days, maar ik vind het wel een fijn idee dat het van katoen is.

Chocolade!!

Ik merk ook dat mijn eetgedrag door mijn cyclus heen anders is, er is echt een week waarin ik veel meer trek heb en meer eet. Ik let er dan wel op dat ik verstandig eet en niet lukraak chocolade ga eten, want dat is dan weer zonde. Maar die neiging heb ik wel hihi…

Sexy women

Iets anders dat ik heb gemerkt is dat mijn libido is gestegen. Nu is het zo dat zonder de pil je iets voorzichtiger moet zijn qua timing van sex, maar de zin is er in ieder geval. Voorheen was dat wel anders.

Al met al

Zo bij elkaar ben ik heel blij dat ik ben gestopt met de pil. Geen kunstmatige hormonen door mijn lijf en ik ben veel meer in contact gekomen met mijn lichaam. Je voelt nu meer en je kunt er op inspelen. Als ik geïrriteerd ben, laat ik me daar niet zo makkelijk door meeslepen omdat ik weet waar het vandaan komt, dan kan ik het alsware negeren. Ik denk dat het heel goed is als je luistert naar je lichaam en daar naar acteert. Doe het gewoon even rustig aan op het moment dat je menstruatie is en slaap dan wat meer en de week erna ben je energieker en is het een goed moment voor stoere activitieiten.

Wat merk jij aan je cyclus? Heb je handige tips om de cyclus beter door te komen? Deel ze hieronder, dank je. 

Geen tijd om je avondmaaltijden te plannen? Laat ons het voor je doen!
meer informatie!

Reacties (11)

 1. Natas 10 maanden geleden

  Het eerste deel van je verhaal is erg herkenbaar maar libido terug, nee helaas. Meer in contact met mijn lichaam en cyclus, nee helaas. Ik laat me ook teveel meeslepen door mijn hormonen, buien en zoek nu uit of het pms is of een depressie. Ik twijfel soms echt of ik niet beter terug aan de pil kan, ik merk echt te weinig voordelen op het vrij van kunstmatige hormonen na dan.

  • Auteur
   Rachel 10 maanden geleden

   Hoi Natas, het is nu eenmaal voor iedereen anders, elk lichaam is uniek op zijn manier. De maandelijkse ‘buien’ en meer menstruatie vind ik zeker geen voordeel, maar het idee dat ik nu puur natuur ben vind ik wel heel fijn. Geef het ook zeker even de tijd. Succes!

 2. lynet 10 maanden geleden

  Super om te lezen!
  Ik ben ook al een tijdje aan het overwegen om te stoppen met de pil. Hetgeen dat mij tegenhoudt, is inderdaad de acne. Ik heb nu veeel minder last van puistjes maar ze zijn nog zeker aanwezig. Mocht ik stoppen en erg onzeker worden doordat de acne weer erger word, begin ik er misschien wel mee… Maar als ik mij er verder goed bij voel en merk dat de vage bijwerkingen weg zijn dan denk ik dat ik nooit meer terug wil… Ik vind het fijn dat er de laatste tijd veel over wordt geschreven.

  • Auteur
   Rachel 10 maanden geleden

   Hoi Lynet, ik ben in september gestopt, het is nu 3 juli en het is echt een heel stuk minder, eigenlijk weer haast zoals het ervoor was. Je lichaam heeft echt 6 á 12 maanden nodig om zijn eigen hormoonritme weer te vinden en in de tussentijd kun je dus allemaal onregelmatigheden zoals acne ervaren. Maar ik ben echt blij dat ik gestopt ben en gelukkig is de acne heel veel minder, wat pukkeltjes nog, maar ik heb de hoop dat ook dit een zeldzaam iets wordt.

   • lynet 10 maanden geleden

    Fijn om te horen! Ik ga na de vakantie de stap wagen denk ik.. 😉

    • Auteur
     Rachel 10 maanden geleden

     Succes! Ik ben trouwens van de een op de andere dag gestopt, ging in mijn geval prima, maar ik kwam later de tip tegen om geleidelijk af te bouwen, al weet ik niet wat ik me hier bij voor moet stellen. Maar je zou even bij je huisarts na kunnen vragen wat hij/zij verstandig vindt.

 3. Anne 10 maanden geleden

  Heel herkenbaar!
  Het heeft bij mij meer dan 1,5 jaar geduurd voordat sommige dingen, zoals acne, weer een beetje minder werden. Kost echt tijd voordat je lichaam zich weer hersteld en stabiliseert.

  • Auteur
   Rachel 10 maanden geleden

   Inderdaad, dat moet je zeker incalculeren en weet dat het daarna verleden tijd is, het is even doorbijten 😉

 4. Eva 10 maanden geleden

  Hoe veilig is het tellen van je dagen. Ik zou ook graag willen stoppen ivm hormonen. Koperspiraal geprobeerd dat wenste m’n lichaam niet in zich te hebben :S. Maar ik wil echt niet onverwachts zwanger worden dus hoe veilig is dit veilig?
  En succes met je verdere toekomst!

  • Aline 9 maanden geleden

   hey ik lees hier mee, en kan je misschien helpen. Het tellen van je dagen kost veel tijd en een foutje is snel gemaakt. Je hebt tegenwoordig de natural cycles app, is laatst in het nieuws gekomen! 99, nog wat betrouwbaar bij juist gebruik. En je hebt de ladycomp, daysy en pearly. moet je ook maar eens op googlen! Die doen het telwerk voor jou en slaan al je cyclussen op plus calculeren extra dagen in waarop je geen onveilige seks kan hebben, just to be sure. Ben zelf ook aan het onderzoeken hoe en wat nu zonder hormonen! wil echt nooit meer terug naar die zooi (voor mij was dat het!) en de koperspiraal is er bij mij tot twee maal toe door mn lichaam uitgewerkt. Helaas. Hoop dat je hier iets aanhebt !

  • Auteur
   Rachel 9 maanden geleden

   Het is een veilige methode, maar je moet het dus heel secuur doen en aan de veilige kant gaan zitten. Als je bv dag 20 (ik noem maar even wat) veilige sex zou kunnen hebben, doe het dan toch liever een paar dagen later. Je ovulatie kan namelijk een dag eerder of later zijn en je menstruatie kan iets eerder komen of juist later. Je vruchtbare periode schuift dus een paar dagen heen en weer. De app die ik gebruik helpt mij hier heel goed bij, want ik zie wanneer mijn vruchtbare periode is, dan kijk ik wat mijn cyclussen ongeveer zijn en dan tel ik er een aantal dagen bij op omdat bv mijn cyclussen 3 dagen wisselen (dus ene keer 27 dgn en daarna 30), dus dan maak je het veilig voor jezelf. Je kunt natuurlijk ook altijd nog een condoom gebruiken. Het kan dus zekere een veilige methode zijn, maar wees heel secuur en ga ruim aan de veilige kant zitten. Een paar dagen voor je menstruatie is de veiligste periode.
   De ladycomp en dat soort dingen vind ik zelf teveel gedoe, elke ochtend voor ik opsta temperatuur meten… nee, sorry, niks voor mij… ik houd goed mijn cyclus in de gaten, weet wanneer wat wel of niet kan. Temperatuur en slijmafscheiding kan misschien ook door andere factoren worden beïnvloed, dus vind ik persoonlijk lastig om op te vertrouwen.
   Succes en deel gerust je ervaringen met ons.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Geen tijd om je avondmaaltijden te plannen? Laat ons het voor je doen!
meer informatie!