Meten en wegen

weegschaal2Ik ben dol op koken, bakken en kokkerellen. Lekkere ovenschotels, koekjes, cake, zelf ijs maken, noem het maar! Nu heb ik niet altijd goed kunnen koken. Ik ben wel zo opgevoed dat ik mijn moeder moest helpen in de keuken, gehaktballetjes draaien voor in de soep, dat soort dingen en koekjes bakken  met mijn tante. Maar ik heb koken echt moet leren. Hoe zorg je ervoor dat alle gerechten op hetzelfde moment klaar zijn bijvoorbeeld. Vroeger volgde ik heel nauw een recept en dan werd het soms nog niet zoals het plaatje. Best frustrerend…

Keiharde koekjes – oeps

Een aantal jaren terug had ik dit vooral toen ik begon met koekjes bakken. Hoe moeilijk kan het zijn… toch? Nou, best moeilijk… Ik heb wat gênante momenten gehad waarbij ik dan trots met koekjes aan kwam zetten die kei- en keihard waren. Ja, daar sta je dan met een vraagteken boven je hoofd, want ja, ik had toch het recept gevolgd. Maar ja, soms luistert het nu eenmaal best nauw.

De mist in

Waar ik met de koekjes de mist in ging was juist door niet het recept te volgen. Koekjes garen nog na nadat je ze uit de oven haalt, dus als ik ze dan een beetje zacht vond, liet ik ze gewoon nog even lekker een paar minuten in de oven staan. Met bakstenen in koekjesvorm als gevolg. Met wat googelen werd ik een stuk wijzer en kwamen er steeds lekkerdere dingen uit de oven. Zo heb ik pas voor het bakken van brood wat tips opgezocht en het pakte goed uit: ik kreeg een luchtig brood met knapperige korst als resultaat. Dat geeft wel veel voldoening, iets maken en dan met succes.

Alleen opwarmen

Avondeten koken noem ik niet echt koken, maar opwarmen. Op doordeweekse dagen heb ik ook niet meer tijd dan voor gewoon ei koken, groente stomen en aanvullen met zaden, geitenkaas en rauwkost. Maar in de weekenden vind ik het leuk om echt te koken. Recepten zoeken en lekker kokkerellen in de keuken. Het leuke is ook dat als je er beter in wordt, je er meer plezier in beleeft en je wordt creatief. Heb je iets niet in huis, dan pak je toch wat anders? Je leert steeds beter waar je iets door kan vervangen of je verzint zelfs helemaal zelf recepten! Zo heb ik aardig wat maaltijden gemaakt door gewoon van alles en nog wat door elkaar te husselen en tada, een lekker gerechtje op je bord. Vroeger maakte ik weleens rare combinaties (denk aan rijst met rode kool en appelmoes …hihi…) waar mijn man dan een beetje raar van op keek,  maar tegenwoordig zijn de combinaties wat beter op elkaar ingesteld 😉

Soms meten en wegen

Bij sommige recepten luistert het wat nauwer, zo is het vooral bij gerechten uit de oven. Daarbij is het belangrijk de ingrediënten goed af te wegen en secuur het recept te volgen. Ingrediënten hebben namelijk een effect in een gerecht en teveel droog of vocht kan een verkeerd resultaat geven. Zo heb ik onlangs een koekjesrecept gepost dat bij veel lezers te droog was en een melig resultaat gaf. Vaak zijn dit soort dingen simpel op te lossen door voor het bakken het deeg goed te bekijken, ziet het er korrelig en droog uit, doe er dan een beetje water / plantaardige melk bij. Maar om het te voorkomen is het belangrijk om goed te meten en weten. Zo bedacht ik me pas dat als je bv in een recept ziet: eetlepel of theelepel dat een ieder dat dan anders doet. Sowieso is het formaat van jouw eetlepel anders dan die van mij en doe je nu een volle lepel, of strijk je het af? Ook wordt er vaak de maat ‘cup’ gebruikt en ook al zijn deze goed verkrijgbaar, je hebt ze misschien niet in huis als je een recept wilt maken. Daarom  hier een aantal meet en weeg tips:

  • Een kwart theelepel zout / baking soda is 2 gram
  • Een theelepel vocht is 5 ml
  • Een eetlepel vocht is 15 ml
  • Een cup honing / siroop is 110 gram (een 1/2 cup is dus 55 gram)
  • Een cup meel is 150 gram
  • Een cup gehakte noten is 150 gram
  • Een cup olie / boter is 175 gram
  • Een cup rozijnen is 225 gram

Voor theelepels / eetlepels heb je trouwens ook maatlepels, dan neem je altijd dezelfde hoeveelheid.

Wees creatief in de keuken

Bij sommige recepten moet je dus goed meten en wegen, maar wees toch vooral creatief in de keuken. Kies wat jij lekker vindt en vervang ingrediënten die je niet wil / kan gebruiken. Het mooie van puur eten vind ik dan ook dat je echt weer lekker gaat koken. Geen pakjes en zakjes, nee lekker zelf maken. Laat je niet ontmoedigen door recepten, het is zo leuk om te koken en het geeft veel voldoening en koken ‘from scratch’ is veel beter voor je lijf én voor het milieu. Op de Voedzosite staan tips voor ingrediënten vervangen en een heleboel leuke recepten en bovenstaande tips komen vast ook van pas. Veel kookplezier 🙂

 

2 Comments

  • Erg herkenbaar verhaal, leuk om te lezen! 🙂 Ik ben zelf erg blij met m’n cupmaatjes en heb die ook voor de thee en eetlepel. Ook daar erg blij mee, ik vond dat altijd lastig in te schatten, gezien ik zelf al drie verschillende maten eetlepel in de la heb liggen 😉 Bovendien heb je soms recepten waar dan 1/4 theelepel in moet, eeeeh…. Leuk is de ontdekkings tocht in het koken!

  • Zeker herkenbaar!! Ik heb nu naast het bakken ook het koken ontdekt en dat gaat steeds beter. Al ben ik nog wel meer fan van bakken dan koken en blijf ik mij het beste voelen bij simpele recepten met weinig ingedienten. Inderdaad, in het weekeind probeer ik nieuwe dingen uit en door de weeks blijft het bij de recepten die een succes zijn! Ik heb cups en een setje eet/tl waar ik eigenlijk niet meer zonder kan… Vooral bij het uitproberen van een nieuw recept weet je dat je precies genoeg hebt! Ingredienten vervangen/toevoegen/weglaten kan ik nu bijna blindelings haha, terwijl ik dat ‘vroeger’ echt niet durfde (bang voor een mislukt eindresultaat)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *