Natuurlijke anticonceptie: hoe doe je dat?

Natuurlijke anticonceptie: hoe doe je dat?
6 januari 2017 rachel

Het begon eigenlijk toen ik een artikel las over een vrouw die natuurlijke anticonceptie gebruikt in plaats van de pil. Wat ik er interessant aan vond was dat je geen hormonen meer slikt en meer naar je lichaam moet gaan luisteren. Daarnaast kwam ik erachter dat vrouwen boven de 35 jaar wordt geadviseerd een alternatief te zoeken voor de pil. In een gesprek met de huisarts kwam ik er achter dat ik 3 alternatieven heb: sterilisatie, spiraal of sex vermijden op vruchtbare dagen (ja, ik zeg het maar even ronduit 😉 ). Sterilisatie vond ik op zich een mooie optie, omdat ik zeker weten geen kinderen wil, maar manlief vond het een wat rigoureuze oplossing. Van het spiraaltje hoorde ik slechte verhalen, dus ik ging voor optie 3: dagen tellen. Graag deel ik met jullie de werkwijze van deze methode.

Cyclus

Als vrouw heb je een maandelijkse cyclus waarbij een eitje vrijkomt (ovulatie) en wordt afgestoten als er geen bevruchting plaatsvindt (menstruatie). In deze cyclus heb je vruchtbare en onvruchtbare dagen. Wil je juist wel zwanger worden, is het handig om sex te hebben op de vruchtbare dagen en je raad het al: als je niet zwanger wilt worden juist NIET op de vruchtbare dagen.

Noteren

Maar hoe weet je nu welke dagen vruchtbaar en onvruchtbaar zijn? Je kunt hier achter komen door je cyclus te noteren. Wat je doet is op een kalender of een vel papier te noteren wanneer je cyclus begint, dag 1 is de dag waarop je ongesteld wordt. En zo schrijf je alle dagen op tot dat je weer ongesteld wordt. Je cyclus is het aantal dagen vanaf je menstruatie tot de dag van de volgende menstruatie. Bij de meeste vrouwen ligt dit ergens tussen de 25 en 32 dagen. Je ovulatie vindt plaats 14 á 16 dagen voor je volgende menstruatie. Dit kun je noteren bij je notities. Dan ben je 5 dagen voor je ovulatie vruchtbaar omdat sperma 5 dagen in leven kan blijven en dus het eitje kan bevruchten en je bent de dag van ovulatie en de dag erna vruchtbaar omdat het eitje 1 dag in leven blijft. Je kunt deze dagen noteren met bv een kruisje als zijnde ‘geen sex’. Voor een cyclus van 24 dagen houd dit in dat je van dag 4 t/m dag 12 vruchtbaar bent en voor een cyclus van 32 dagen houd het in dat je van dag 12 t/m 20 vruchtbaar bent.

Rekenvoorbeeld

Even een rekenvoorbeeld van hoe je dit nu uitrekent:

 • Stel je cyclus is 28 dagen
 • Dan reken je terug van 28 dagen naar 14 en 16 dagen ervoor, dat is dag 13, 14 en 15 van je cyclus, in deze dagen zal je ovulatie plaatsvinden.
 • Dan zet je de 5 dagen ervoor een kruisje (vruchtbaar), dat is dus dag 8 t/m 12.
 • Erna zet je 1 dag een kruisje (vruchtbaar), dat is dus dag 16.
 • Nu heb je de vruchtbare periode berekend.

Let op

Waar je rekening mee moet houden is dat de ovulatie niet altijd 14 dagen voor het einde van je cyclus is, maar de ene keer 14, de andere keer 16 en weer de andere keer 15 dagen ervoor. Het kan best zijn dat het bij jou altijd exact 14 dagen is, maar je weet dit niet zeker, daarom moet je breed rekenen met de vruchtbare dagen.

Daarnaast moet je er alert op zijn dat je cyclus niet altijd even lang hoeft te zijn. Er wordt daarom wel geadviseerd om eerst bv een half jaar bij te houden hoe lang je cycli zijn voordat je onbeschermde sex hebt, zodat je goed hebt kunnen rekenen en zeker weet wanneer je onvruchtbaar bent.

Als je bovenstaande meeneemt in je berekening, kun je dag 6, 7, 17 en 18 ook markeren als vruchtbaar. Je cyclus kan wat korter zijn en daardoor valt je ovulatie ook vroeger of juist later bij een langere cyclus.

Luisteren naar je lichaam

Het mooie van deze methode is dat je meer leert luisteren naar je lichaam. Je kunt je ovulatie voelen en dus zo voelen wanneer je vruchtbare periode is. Daarnaast is je lichaam zonder hormonen het lichaam zoals het hoort te zijn. Dit kan wel betekenen dat je maandelijkse cycli anders verlopen en je bv meer prikkelbaar bent, maar het kan ook betekenen dat je lekkerder in je vel komt te zitten en vrolijker bent. Het is dus gewoon wat het is ;).

Moderne tijd

Kun je wat hulp gebruiken, gelukkig hebben we tegenwoordig allemaal apps en tools en zelfs computertjes om ons te helpen met het bepalen van je cyclus:

 • Ik gebruik de app LoveCycles, hierin wordt heel mooi en duidelijk weergegeven hoe je cyclus eruit ziet. (App heet binnenkort Maya)
 • Je kunt de Ladycomp gebruiken om je ovulatie te bepalen.
 • Op websites kun je je cyclus berekenen, bv op Ovulatie-Bereken.

Teveel risico?

Op internet wordt gewaarschuwd bij deze methode in de zin dat het niet even veilig is als het slikken van de pil of het gebruiken van een andere anticonceptiemethode. Dit komt doordat je het heel secuur moet bijhouden en volgen en daarnaast moet je dus nee kunnen zeggen tegen je partner op vruchtbare dagen (of aanvullende bescherming gebruiken).

Zelf ben ik secuur met dit soort dingen en houd het braaf bij en daarnaast zal ik altijd aan de veilige kant gaan zitten, de laatste week van de cyclus. Op die manier heb ik toch de veiligheid als bij de pil, maar dan zonder de hormonen!

Deze methode zal dus ook niet voor iedereen zijn weggelegd, het is aan jou om te bepalen of dit bij je past.

Disclaimer

Even voor de zekerheid: je bent zelf verantwoordelijk voor je leven, je lijf en je acties. Het is dus aan jou om deze methode gedegen toe te passen en zelf zeker te zijn van wat je doet. Deze methode dient secuur toegepast te worden om zwangerschap te voorkomen. Vraag eventueel hulp van je huisarts of je gynaecoloog.

Reacties (27)

 1. celianne 11 maanden geleden

  Een heel fijn natuurlijk anticonceptiemiddel is de lady comp! Hoef je lekker niet te rekenen, en houdt ook rekening met onregelmatigheden. Ik gebruik hem al 4 jaar en nog nooit ongepland zwanger geweest! Echte aanrader!
  (Wel even een aanschaf, maar door mijn verzekering er op af te stemmen heb ik er maar 100 euro voor betaald. Dat is het me zeker waard.)

  • Auteur
   Rachel 11 maanden geleden

   Hoi Celianne, ik heb ook nog gekeken naar de Lady Comp, maar het leek mij zoveel gedoe om elke ochtend voor het opstaan (dus liggend in bed) je temperatuur te meten. Gelukkig heb jij er goede ervaring mee, bedankt voor het delen van je verhaal.

 2. Mieke 11 maanden geleden

  Je lichaam heeft het op zoveel meer manieren aan, ik zou zeker niet alleen kijken naar de datum op de kalender. Je temperatuur verandert tijdens je cyclus, ook de stand van je baarmoederhals en het slijmvlies. Het is zeker de moeite waard om dit allemaal te ‘onderzoeken’ een aantal maanden. Daarna zul je je lichaam veel beter kennen.

 3. Sanne 11 maanden geleden

  Na jarenlang pilgebruik was ik op een gegeven moment “pilmoe” en ben me gaan verdiepen in andere (hormoonloze) opties. Omdat wij geen kinderwens hebben, hebben wij ervoor gekozen dat manlief zich liet steriliseren. Daarna ben ik gestopt met de pil. In eerste instantie een enorme opluchting, want ik hoef niet meer dagelijks hormonen te slikken. Helaas is toen gebleken dat ik zelf een hormonaal probleem heb waardoor ik onregelmatige, lange en zeer pijnlijke menstruaties had. Dus toch zelf een hormoonspiraal gekozen. Verre van ideaal, maar zoveel beter dan zonder. Als ik nu nog zwanger raak, weet ik het ook niet meer. In dat geval wil mijn gynaecologe er een proefschrift over schrijven, haha.
  Ik gebruik de (Google) app ‘Mijn kalender’ en ik vind hem ideaal. Geeft mooie opties en pushberichten

  • Auteur
   Rachel 11 maanden geleden

   Zo zie je maar, het is niet voor iedereen hetzelfde. Bedankt voor het delen van je verhaal.

 4. Christa 11 maanden geleden

  Het boek: natuurlijk geregeld geeft uitgebreid handvatten en tips. heel fijn!

  • Auteur
   Rachel 11 maanden geleden

   Bedankt voor de tip 🙂

 5. Wieteke 11 maanden geleden

  Deze methode is alleen geschikt voor mensen met een regelmatige cyclus. Die van mij schommelt tussen de 21 en 37 dagen. Ik houd het al 3 jaar bij en vind dat heel leerzaam en handag. Maar ik gebruik het niet als anticonceptie.

 6. Zuva 11 maanden geleden

  Dit werkt dus niet als je cyclussen hebt van 14 tot 42 dagen… ik heb me maar gewoon laten steriliseren. Ook geen hormonen!

  • Auteur
   Rachel 11 maanden geleden

   Dat klopt inderdaad, als je cyclussen heel erg verschillen van lengte is het niet te doen, omdat je dan teveel risico gaat lopen. Gelukkig was steriliseren voor jouw een optie. Hoe heb je dit ervaren?

 7. Simone 11 maanden geleden

  helemaal eens met deze blog 🙂

  toen mijn man en ik getrouwd waren wist ik 1 ding heel zeker: niet aan de pil. In mijn omgeving had ik genoeg gezien hoe zo’n hormoon terrorist schade kon brengen. Daarnaast past dat ook niet bij mij. Ik houd van puur natuur (en ja, ik scheer mijn benen heus wel haha), in ieder geval geen rommel in mijn lijf.

  Afijn, ook dus de vruchtbare dagen vermijden. Aan de hand van de app: Woman Log. Super fijn 🙂
  Werkt heel makkelijk.

  Toen wilden we zwanger worden: dan is de app ook heel fijn.
  Zoon is inmiddels op de wereld, gewacht tot mijn cyclus weer goed op gang kwam (tussentijds met de condoom), en toen die weer regelmatig was de app er weer bij gepakt.

  • Auteur
   Rachel 11 maanden geleden

   Leuk om te horen dat het zo goed is gegaan. Ik ben me nu pas bewust wat een onnatuurlijk iets de pil is. Eigenlijk raar, want het wordt gewoon voorgeschreven alsof het smarties zijn….

   • Loes 11 maanden geleden

    Eens! Toen ik stopte met de pil na 15 jaar voelde ik me zoveel beter. Later nog een spiraal geprobeerd maar ik werd neerslachtig. De link had ik nog niet gelegd maar toen hij eruit was, was het voorbij. Daar heeft nooit iemand het over als je hem krijgt.

 8. Jantine 11 maanden geleden

  Ik gebruik nu bijna een jaar de app Clue. Houdt naast je cyclus ook heel veel andere dingen bij zoals je stemming. Daarnaast kun je inzicht krijgen in je eigen statistieken. De app is gratis en laat allerlei gemiddelden zien, zo ook wanneer je ongesteld moet worden, je laat bent of juist ovuleert. Ik moest stoppen met de pil want hij werd niet meer gemaakt, maar dit was de enige waar ik tegen kon en heb hem bijna 10 jaar geslikt. Ik me veel beter zonder pil maar kreeg wel lang last van ontwenningsverschijnselen zoals een onzuivere huid.. Dat is nu stukken beter.

  • Auteur
   Rachel 11 maanden geleden

   In de Maya app kun je ook je stemming en andere dingen bij houden, bv je gewicht en inderdaad je ovulatie en losse notities, dat is zeker handig. Bedankt voor de tip voor de Clue app.
   Goed om te weten dat bij jou je huid is verbeterd, ik heb weer echt acne alsof ik 16 jaar ben :(. Ik verzorg mijn huid goed met Aloë Vera gel en dat helpt wel wat heb ik het idee, maar ik hoop toch wel dat het over gaat.

 9. Loes 11 maanden geleden

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteed. Zelf ben ik ook om op anticonceptie zonder hormonen en ik heb het caya pessarium ontdekt. Ik ben er erg enthousiast over. Geen hormonen en ik gebruik m alleen in mijn vruchtbare periode.

  • Auteur
   Rachel 11 maanden geleden

   Graag gedaan, het is zo’n ervaring die je graag wilt delen, juist ook omdat ik er op internet ook weer niet heel veel over kon vinden. Vooral het praktische ‘hoe doe je dat’ mis ik dan. Bedankt voor je tip. Waar koop je zo’n pessarium?

   • Loes 11 maanden geleden

    Fijn inderdaad dat je het zo praktisch hebt gemaakt. Ik heb hem via de apotheek besteld en hij werd gewoon vergoed door mijn zorgverzekering. Hij is verder volgens mij vrij verkrijgbaar dus ook online te bestellen. Je doet hem alleen in bij geslachtsgemeenschap en de rest van de tijd ligt hij gewoon in mijn nachtkastje. Ik ben er blij mee!

 10. Ana 11 maanden geleden

  Waar je eigenlijk maar weinig over leest is dat tijdens de vruchtbare dagen je afscheiding ook verandert. Het wordt dan helder en heeft een beetje de substantie van (sorry) snot.
  Je ziet dat aan het closetpapier wanneer je afveegt na een toiletbezoek. In de overige dagen is de afscheiding meer melkachtig. Wil je juist wel zwanger raken dan weet je in ieder geval dat dit de dagen zijn waar je het van moet hebben. 😜

  • Auteur
   Rachel 11 maanden geleden

   Het klopt dat dit ook een manier is om je cyclus in de gaten te houden. Maar hierbij is het denk ik ook verstandig om dit meerder maanden te observeren voordat je er op kan sturen. Bedankt voor de tip 🙂

   • Sanne 11 maanden geleden

    Precies. Als je tijdens de vruchtbare dagen met 2 vingers naar binnen gaat en er weer uithaalt, zul je merken dat de afscheiding dik en lobbig is, je kunt het ook uittrekken, als het ware er draden van maken.

 11. ilona 11 maanden geleden

  Toen ik wou stoppen met de pil ben ik gewoon voor naar de huisarts gegaan voor een koperspiraal. Even veilig als de pil (of veiliger als je ze al eens vergeet). Er werd e aangeraden om dit net na mijn menstruatie te plaatsen omdat het dan minder pijn doet. heb ik gedaan. De dag zelf had ik veel krampen en dag 2 ging ook niet geweldig maar sindsdien heb ik er geen last. Hij zit er voor 3 jaar. Elk jaar moet ik wel op controle maar dan laat ik ineens een uitstrijkje doen. En dat in totaal voor nog geen €100 (in België). Als de 3 jaar om zijn laat ik gewoon een nieuwe plaatsen. Hier heb ik er uitgebreid over geschreven: http://mijnnieuwelevenswijze.blogspot.be/2015/06/rotzooivrije-anticonceptie.html

 12. Ilse 10 maanden geleden

  Je kan ook een condoom gebruiken natuurlijk 😉

  Want ja, ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar ik heb in de vruchtbare periode juist het meeste zin.

 13. Hanne 9 maanden geleden

  Ik zou echt het boek ‘Taking charge of your fertility’ willen aanraden. De kalendermethode is niet veilig en het kan nooit kwaad om wat meer over je cyclus te weten. Het is een erg interessant en leerrijk boek, zowel voor wie zwangerschap wilt voorkomen als voor wie graag zwanger wilt worden. Nu klink ik als een verkoopspraatje, maar het is écht écht écht een aanrader 🙂

  • sharon 9 maanden geleden

   Haha elke goede tip is welkom hoor!! Dankjewel voor het delen!!! 😀

 14. Tine 5 maanden geleden

  Ik gebruik de sensiplan methode. Is elke ochtend temperatuur meten en kijken naar slijm dat uit je vagina komt. Klinkt vies maar is gewoon op toiletpapier kijken. Na de bevalling wou ik immers geen hormonen pompen in het lichaam van mijn kind, en door de borstvoeding blijft mijn menstruatie uit. Ik kan dus wel een extra handvat gebruiken want ik weet nooit wanneer die eerste eisprong is…

  • Auteur
   Rachel 5 maanden geleden

   Dan is het zeker handig om ook andere signalen van je lichaam in de gaten te houden. Bedankt voor de tip en het delen van je verhaal 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*