Succes gaat in stappen

Ik wil altijd maar van alles, mijn hoofd zit vol met ideeën, maar de tijd hè, daar heb ik niet genoeg van. Af en toe bekruipt me een gevoel van jaloezie als ik artikelen lees over mensen die van alles voor elkaar hebben: superbaan, gezin, doet ook nog een opleiding, is leidend in haar vak, heeft al 5 boeken geschreven, heeft een blog en ook nog een prijs gewonnen. Daar zit ik dan met mijn ideeën, maar zonder prijs en boek. Gelukkig ben ik nu aan het leren de jaloezie te relativeren. Iemand krijgt niet zomaar iets voor elkaar. Het kost tijd. Tijd om iets daadwerkelijk te doen, maar ook tijd om te netwerken en je idee op de markt te brengen. Promotie, innovatie, website, klanten werven… kost allemaal tijd. Dus zo iemand heeft het druk, heel druk. En dan zinkt de realiteit in: wil ik dat? Nee. Maar ik wil wel iets bereiken, iets achterlaten voor de wereld. Zo ben ik me gaan beseffen dat ik best iets voor elkaar kan krijgen zonder als een gek in de rondte te gaan rennen, gewoon een doel kiezen en er stap voor stap naar toe te werken. Omdat anderen misschien ook met dit gevoel rondlopen, wil ik graag een paar methodes met jullie delen die je kunnen helpen je doel te bereiken.

Pad naar je doel

Bepaal eerst je doel en probeer te kiezen wat je echt het meest aan je hart ligt. Om mezelf even als voorbeeld te nemen: ik ben een creabea, vind het heerlijk om te knutselen, tekenen, decoraties te maken, recepten uit te proberen enzovoort. Maar nogmaals: geen tijd om alles uitgebreid uit te proberen, dus wat wil ik nu echt het liefst heb ik mezelf de vraag gesteld. Het antwoord: illustraties maken. Dat is dus mijn doel. En dan nog specifieker: geld verdienen met gemaakte illustraties.

Na je doel bepaald te hebben, ga je de stappen er naar toe bepalen. Ik neem mezelf weer even als voorbeeld. Ik kan aardig tekenen, maar ben geen pro, dus stap 1 wordt: oefenen met tekenen en technieken uitproberen. Stap 2: kies een techniek waar je goed in bent en maak een portfolio aan. Stap 3: maak een aantal items die verkoopbaar zijn. Stap 4: maak een account aan op bv Etsy en zet je werk te koop. Stap 5: promoot je werk door het bv ook op instagram en facebook te plaatsen. Geef je werk cadeau om bekendheid te creeëren. Stap 6: doe mee aan creamarkten of fairs en deel visitekaartjes of miniversies van je werk uit. Stap 7: wacht tot de opdrachten binnenstromen ;). De stappen kun je ook weer onderverdelen in kleinere stapjes: wat ga ik precies doen, wat heb ik hiervoor nodig, wanneer doe ik wat, moet ik eerst nog iets leren? Maak een planning van de activiteiten, zo krijg je ook goed in beeld hoeveel tijd je nodig hebt én je kunt heerlijk taakjes afstrepen!

Opbreken

Breek je doel op in stukken. Probeer niet alles in één keer te bereiken, dat is teveel en dan raak je ontmoedigd en bereik je uiteindelijk niks of maar een beetje van je doel. Als je bv veranderingen aan wilt brengen aan je huis of iets anders kan het aantal klussen je de moed al ontnemen om ergens aan te beginnen. Deel het daarom op in delen. Inventariseer wat je allemaal graag anders wilt hebben. Geef dan aan wat je echt het belangrijkste vindt, waar bereik je snel resultaat mee of waar heb je nu echt last van. Ga voor de dringende dingen een plan maken: wat wil je voor elkaar krijgen, wat heb je hiervoor nodig, wanneer kun je welke taak uit gaan voeren? Als je een deel af hebt, ga je verder naar een volgend deel, zo komt je doel vanzelf dichter bij, zonder dat het overweldigend is en zonder dat je er dag en nacht aan moet besteden.

Ketting

Een andere methode om succesvol te worden in iets is het elke dag doen. Deze methode heet ook: don’t break the chain, oftewel, onderbreek niet de ketting. Zet een streep, kruis of rondje op je kalender als je de activiteit die dag hebt uitgevoerd. Wat dit doet is dat je mentaal de ketting niet wilt onderbreken en gestimuleerd wordt om elke dag de activiteit uit te voeren zodat je weer een rondje op je kalender kunt zetten. Bij mij werkt het altijd wel goed als ik mijn acties op papier zet, op een of andere manier ben ik dan meer toegewijd ofzo. Als ik bv een weekmenu maak houd ik me daar wel aan, terwijl ik gerust afwijk van mijn plannen als ik het alleen in mijn hoofd heb bedacht. Gebruik deze methode als je elke dag wilt sporten of elke dag een momentje voor jezelf wilt houden of suikervrij wilt eten of elke dag naar buiten wilt gaan, of….

Inspiratie

Vaak zijn de doelen die we hebben vaag of simpel. Ik wil een winkel openen, ik wil succesvol zijn in mijn werk, ik wil slank zijn. Echter dit bereiken houdt veel meer in dat dat ene zinnetje en daarmee stranden veel doelen. Want het idee is te groot, te veel omvattend, te onduidelijk. Wat kan helpen is inspiratie opdoen. Ik wil bv de tuin aanpakken bij ons huis, het is nu gras, paar bomen en een terras, maar ik wil meer, mooier, gezellig, beter en ik doe … niks. Want het is te overweldigend. Op Pinterest ben ik daarom inspiratie op gaan doen. Wat hebben andere mensen met hun tuin gedaan, wat vind ik leuk en minder leuk, wat is haalbaar? Super leuk zijn ‘hacks’. Ken je dat? Je hebt bv office hacks of housekeeping hacks. Op YouTube zie je hier mooie voorbeelden van. Dit zijn methodes om iets op een simpele en vaak goedkope manier voor elkaar te krijgen. Iets hoeft dus niet perse ingewikkeld of duur te zijn, maar dit is wel vaak de gedachte die ons remt om überhaupt ergens aan te beginnen. Dat heb ik ook met de tuin: het zal wel heel duur zijn. Maar door inspiratie op te doen kom je op ideeën en komt je doel ineens veel dichterbij.

Een andere manier van inspiratie op doen is ervaren mensen vragen hoe zij iets voor elkaar hebben gekregen. Je kunt soms heel lang worstelen met een idee omdat je niet goed weet hoe je het tot uitvoering moet brengen. Gelukkig staat met behulp van internet heel de wereldbevolking ter beschikking, dus zoek naar video’s of instructies of vraag de buurman, een vriend of familielid.

Wat helpt jou om je doelen te bereiken? 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *