Verwarring alom…

Ik wil graag even iets met jullie delen. Het is geen recept, het is geen oplossing voor uitslag, nee, het is verwarring. Ik ben een beetje in verwarring geraakt door een artikel dat ik net las. Het is een artikel op de site van Blue Zones, waarop ze tips delen over voeding en lijfstijl om langer gezond te leven. Vaak vind ik er handige tips, recepten of interessante artikelen, maar ik zet er wel eens vraagtekens bij. Nu ook zo bij dit artikel. Het gaat erover dat je geen vlees of dierlijke producten mag eten, het is giftig en zorgt voor ziektes. En toen kwam de verwarring… maar we zijn als mens toch vleeseters, omnivoren? Tuurlijk kun je als persoon de keuze maken om geen vlees te willen eten of minder vlees, dat is voor iedereen anders. Maar het echt niet mogen…?

Bonen

Dit advies ligt wel in lijn met meerdere adviezen die ik tegenkom: eet veel plantaardig. Echter adviseert de arts die aan het woord komt in het artikel om vooral veel koolhydraten te eten in de vorm van rijst en bonen. Volgens hem kom je geen vitamines te kort als je geen vlees en zuivel eet. En dan vind ik het lastig worden, want wat moet ik dan wel eten? De arts noemt als voorbeeld dat hij havermout voor ontbijt eet, dinerrestjes als lunch en bonenschotels als diner. Op zich niks mis mee, maar of mijn darmen blij zijn met een portie dagelijkse bonen? Ik betwijfel het ;).

Teveel moeite? 

Ik merk bij me zelf dat ik een soort gevoel krijg van ‘dit wil ik niet’ als ik dit soort adviezen lees. Maar wil ik het niet omdat het tegen mijn gevoel indrijft of omdat ik het teveel moeite vind om zo te gaan eten? Daar is weer de verwarring. Wat moet ik met deze informatie? Leren om bonen te eten, toch maar brood uit mijn menu te schrappen en vervangen door rijst met groente? Ik weet het niet. Echt, ik weet het niet. Waar doe ik nu verstandig aan? Uiteraard wil ik niet ziek worden en ik wil gezond zijn en fit, maar wat moet ik hier wel / niet voor doen?

Planten, planten, planten

Als ik menuvoorbeelden lees van super slanke, gespierde, healthy loving dames, heb ik ook zo’n gevoel van: dit is toch niet haalbaar? Over het algemeen eet ik gezond, maar ik eet gerust een keer chocolade of cake of iets dergelijks en ik heb 1,5 jaar helemaal zonder gedaan, maar opeens was de behoefte ernaar zo groot en ging ik overstag. Ik heb nu wel meer de balans gevonden, maar alleen planten eten???? Nee, dat red ik niet. Wil ik dat ook? Is dat ook nodig? Dat vind ik het lastige met alle informatie die voorhanden is, het is heerlijk dat je op internet en in boeken zoveel informatie kunt vinden, de wereld ligt aan je voeten. Maar met al die informatie komt ook verwarring, want er zitten tegengestelde uitspraken in en wie heeft dan gelijk?

Gevoel

Alles met mate… is dat dan het goede uitgangspunt? Maar wat is mate? Elke dag een koekje of 1x per maand? Ik ben zeker van mening dat pure voeding goed voor je is, als het zo in de natuur groeit, is het zo gemaakt om te eten. Iets uit een fabriek zou dus minder goed kunnen zijn, maar weet je, ik weet het niet zeker. Ik lees wel altijd de verpakkingen van producten en zal niet iets kiezen waar allemaal scheikundige namen op staan, het kan misschien geen kwaad, maar het voelt niet goed en daar moet ik denk ik maar gewoon op vertrouwen, op mijn gevoel.

Het kan simpel zijn

Wat zegt mijn gevoel? Dat ik goed voor mijn lijf wil zorgen. Wat heb ik daar voor nodig? Vitamines, mineralen en voedingsstoffen. Oké, prima, dan kies ik dus voeding waar dit in zit. Simpel toch? Ja, eigenlijk wel. Eigenlijk zou het zo simpel kunnen zijn. Gewoon eten wat je lichaam nodig heeft. En of je dit nu in de vorm van vlees of bonen doet is een keuze. Een keuze die ieder voor zich mag maken. Een keuze die mensen mogen promoten in boeken en op websites, maar die niet perse voor iedereen geschikt zijn of niet bij iedereen zijn gevoel passen.

Hopelijk heb ik jullie aan het denken gezet, maar niet verward gemaakt 😉

2 Comments

  • Hoi Rachel,

    Als je dit interessant vindt, lees dan eens ‘Nourishing Traditions’ van Sally Fallon. En ter aanvulling een boek van Nienke Tode-Gottenbos (of deze blog van haar: http://groenevrouw.nl/waarom-je-nooit-bonen-uit-blik-moet-eten-en-ik-het-soms-toch-doe/).

    Deze dames hebben voor mij heel veel rust gebracht in de wereld van voedingsverwarring. Ik heb nu een koers om op te varen, omdat ze beiden hun argumenten écht goed onderbouwen en nuances aanbrengen in plaats van harde stellingnames te doen (ok, Fallon heeft soms een béétje die neiging, maar daar prik ik dan wel doorheen).

    Succes met je zoektocht 🙂

    • Dank voor je aanvulling. Het is inderdaad niet altijd zo ernstig en een beetje van iets kan niet zoveel kwaad. Leuk artikel van Groene Vrouw. Ik houd ervan om informatie te lezen, maar daarna je eigen besluit erover te nemen, niemand kan je eigenlijk vertellen wat je wel / niet moet doen, dat bepaal je zelf :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *