Gezonde suikervervangers?

Gezonde suikervervangers?
18 juli 2012 Marianne
Categorie: Suikervrij

Reacties (17)

 1. Joris Lefebvre 5 jaar geleden

  Wat de stevia betreft heb ik toch mijn twijfels of het gezond is. aan de hoeveelheid te lezen die je gebruikt , gebruik je volgens mij het witte poeder? het witte stevia poeder is nl ook bewerkt hé. ik ben meer te vinden voor het groene poeder (volledig gemalen blaadjes, zonder verdere bewerking), deze zijn ook vele minder zoet dan het extract. het enige nadeel hieraan is dat het een beetje een groene kleur geeft aan de voeding. ikzelf heb enkele stevia plantjes staan, ze hebben heel veel zon nodig want anders is het verkregen poeder nogal bitter-zoet, qua verzorging zijn het gemakkelijke plantjes

  • sharon 5 jaar geleden

   Hoi Joris, dank voor je reactie! Het klopt wat je zegt, dat de witte poeder ook bewerkt is (gebleekt) en het is een extract. Ik denk dat iedereen voor zichzelf een grens moet trekken. Ik maak graag allerlei baksels en gebruik het liefst alleen fruit of gedroogd fruit. Toch is stevia soms erg handig, en ik heb besloten dat ik voor af en toe het niet erg vind om de witte stevia te gebruiken, ik krijg er ook geen last van. Al zal ik, omdat het bewerkt is, het niet dagelijks of zelfs wekelijks gebruiken. Als ik de groene stevia gebruik vind ik mijn baksels naar gras of groene thee smaken, en dat vind ik niet echt een succes. Uiteindelijk is stevia wel beter dan de geraffineerde suiker. Maar, dankjewel voor je reactie, goed om iedereen scherp te houden 🙂 groetjes Sharon

 2. Tjitske 5 jaar geleden

  Hallo Sharon, hoe sta jij tegenover “oerzoet” of “rapadura”? Heb daar wel goeie berichten over gelezen en ik bak er ook wel eens mee, geeft goede resultaten, het is niet goedkoop en moeilijk te vinden.

 3. kees 5 jaar geleden

  Hallo,

  Ik wilde ook eens stevia proberen, gewoon voor de grap, ik heb bij de natuurwinkel een potje met wit poeder gekocht, maar het is erg bitter vind ik, ik heb het op een pannekoek en door pap geprobeerd, maar ik vind het niet te eten, ik lees iets over zon en bitter, maar gekocht stevia poeder zou toch niet zo bitter moeten zijn.

  Kees

  • sharon 5 jaar geleden

   Hoi kees, stevia is heel zoet, dus als het een rare smaak geeft, heb je meestal (veel) teveel gebruikt. Soms heb je maar 1/8 van een theelepel nodig. groetjes

  • Ike 4 jaar geleden

   Ik ben het met je eens Kees. Ik heb dat Stevia poeder , van twee merken, en de tabletjes geprobeerd, allemaal met een vieze bittere bijsmaak. Ook als je maar weinig gebruikt. Misschien zijn sommige mensen meer gevoelig voor die bittere smaak dan andere, maar voor mij was het geld over de balk gesmeten. Ik probeer nu suikervrij zonder vervangers. Wel gedroogd fruit.

 4. Brigitte 5 jaar geleden

  Hoi Sharon,

  Ik heb van een collega uit Hongarije gehoord dat ze daar berkensuiker verkopen/gebruiken als vervanger van suiker. Ze zegt dat het natuurlijk, gezond en lekker is. Ken jij dit?

  http://www.zoetstof-xylitol.nl/

  http://www.voeding-visie.nl/archief/edi026/artikel/pdf/Xylitol%20heeft%20een%20antibacteriele%20werking.pdf

  • sharon 5 jaar geleden

   Hai! Je ze gebruiken het inderdaad wel eens, al is het hier niet echt makkelijk verkrijgbaar. Ik gebruik het liever niet, omdat het een stof is die uit de vezels van fruit wordt geisoleerd. Dat betekent dat je het al snel in veel grotere getalen binnenkrijgt dan je zou doen als je het fruit gewoon zou eten. Eigenlijk net als met geraffineerde suiker. Omdat ik dat liever niet doe, neem ik het niet. Zie ook hier: http://nl.wikipedia.org/wiki/Xylitol groetjes!

 5. nicolien 5 jaar geleden

  Hallo,
  Ikzelf heb stevia ook al eens gebruikt maar vind dit ook niet geweldig smaken………. Wat nieuw is in de winkel is kokosbloesemsuiker van aman prana, schijnt super te zijn, natuurlijk bovendien en niet slecht voor je bloedsuikerspiegel. Niet goedkoop alleen jammergenoeg. Al mensen met ervaring?

  • sharon 5 jaar geleden

   Ja hoor, kokosbloesemsuiker of palmsuiker is best lekker. Ik gebruik het heel af en toe voor recepten die qua structuur dit soort suiker toch wel nodig hebben. Voor zoetvervangers geldt: niet te vaak. Maar voor je zelfgebakken koekjes kan het best een keer 🙂 groetjes!

 6. Ann 5 jaar geleden

  Steviaplantjes… ik heb er 4 gehad… in m’n tuintje, ongeveer tegelijk met de komst van onze pup! hahaha! geen goede combinatie! pup vond ze heerlijk en als ik niet keek vrat hij het hele plantje op… tot op de grond! ik had de plantjes gekocht (bij de Intratuin!!!) en verpulverde (de geredde) blaadjes in mijn kwark etc. maar bleef het smerig vinden net als het Stevia poeder!! dan maar geen zoet … hoe jammer ik dat ook vind! (enne… Monsanto’s octrooi of iets van dien aard is afgelopen voor het produceren van Aspartaam en sindsdien heeft heel veel supermarkttroep inene geen aspartaam meer maar STEVIA hmmmm! laat wat mij betreft maar lekker zitten!!)

 7. bibje 5 jaar geleden

  Ik ben niet suikers-vrij aangezien ik oerzoet en honing gebruik, maar alle bewerkte suiker heb ik verbannen en eet ik niet meer. Dat geld dus ook voor alle stropen(mais/mout/rijstenz) en helemaal voor de stevia en de warmgeslingerde honing. Het moet bij wijze van spreke rauw zijn…..
  wist je dat je bijvoorbeeld ook kunt zoeten met rijpe banaan, is ook erg lekker!

 8. Yvette Tillema 5 jaar geleden

  Ik gebruik zelf Yacon siroop (is moeilijk te krijgen, wel via internet) en Sukrin (is ‘n merknaam). Beide zeer lage glycemische index. Verder gebruik ik voor b.v. koffie (dat drink ik nog steeds) kokosbloesemsuiker.
  Hiermee is “suikervrïj” heeeeeel goed te doen. Ik heb het verbannen sinds november vorig jaar en het is vrijwel moeiteloos gegaan. Nu is het alsof het nooit anders is geweest. Het lezen van verpakkingen is een tweede natuur geworden en zoetigheid bij anderen sla ik bijna altijd af. Ik zondig eens per maand of zo, als het echt niet anders kan of per vergissing…..
  En ik ben dus heel blij met deze website met de heerlijkste recepten. Ik ben ‘n ware keukenprinses geworden want ik (en manlief!) maak zo’n beetje alles zelf tegenwoordig. Leuk en lekker!

 9. Gabriela 4 jaar geleden

  Ik koop mijn stevia altijd bij steviaproducts.be Je kan het in poedervorm of in zoetjes halen.

 10. Maartje 1 jaar geleden

  Beste Sharon,
  “Stevia het plantje’ is in Nederland illegaal om in producten te verwerken. Waarom? Omdat ze niet hebben kunnen aantonen dat het veilig is. Wat je wel in de supermarkt kan vinden zijn zoetstoffen met steviolglycosiden, dit is vaak 97% maltodextrine met een beetje steviolglycosiden, of het is gemengd met andere kunstmatige zoetstoffen. Dit vanwege de nogal ‘aparte’ smaak. Naast het feit dat het dus een enorm bewerkt déél van het steviaplantje is (extractie via ethanol in de vorm van Rebiana A), zou ik het dus zeker geen natuurlijke zoetstof willen noemen. Steviolglycosiden hebben tevens ook een E-nummer: E960, deze staat alleen niet op de lijst met toegestane E-nummers in biologische voeding. Ik weet niet of je op de hoogte was van deze informatie, maar bij deze.
  Ps: De toegestane dagelijkse hoeveelheid van steviolglycoside is ongeveer een tiende van die van aspartaam, het is dus een stuk sneller schadelijk dan deze ‘synthetische’ zoetstof.

  • sharon 1 jaar geleden

   Hai Maartje, bedankt voor de toevoeging 🙂 Ik was op de hoogte, het is een vrij oud bericht, maar het is altijd goed om het nog een keer te zien! 🙂 Dankjewel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*