Wat is er gezond aan rauwe honing?

Je hebt veel verschillende soorten honing. Honing in de supermarkt, waar de bijtjes suikerwater te eten krijgen, biologische honing, koudgeslingerde honing en rauwe honing. Vandaag wil ik graag mijn zoektocht delen naar de voordelen van rauwe honing. Want de ene honing is de andere niet. Rauwe honing is rauw. Onbewerkt. Onverhit. Alles wat erin zit, zit er nog daadwerkelijk in. Helaas verandert de voedzaamheid van honing al gauw wanneer deze wordt verhit/bewerkt. Daarom, rauwe honing.

De voordelen van rauwe honing

Rauwe honing – ik zei het al – is onbewerkt en onverhit. Dit betekent dat alle voedingsstoffen die erin zitten, er ook echt nog in zitten. En bij rauwe honing is dat best een rij. Onbewerkte honing bevat alle essentiële mineralen, de B vitaminen, enzymen, aminozuren en antioxidanten. Met dit hele pakketje, is honing een voedzaam goedje.


Wil je eten zonder schuldgevoel? Ga voor Food Freedom, eten in vrijheid


Rauwe honing en de gezondheid

Honing is antibacterieel, maar ook antischimmel en antiviraal. Het kan helpen bij allergieën, het versterkt het immuunsysteem en werkt goed tegen infecties en wondjes (en acné!). Sommigen beweren zelfs dat rauwe honing juist helpt de bloedsuikerspiegel gelijk te houden, het verlagen van de bloeddruk en het verlaagt pijn. Nu heb ik deze dingen helaas niet allemaal kunnen testen zelf, maar ik merk dat deze honing weinig invloed heeft op mijn bloedsuikerspiegel. Ik moet er eerlijk bij zeggen dat ik er geen glazen van weg drink dagelijks, dat dan weer niet. Wel smeerde ik het laatst op een flinke snee en dat ging behoorlijk prikken – zoals jodium altijd doet. Wel een beetje plakkerig trouwens…

Rauwe honing vs. verhitte honing

Natuurlijk bevat honing ook veel (natuurlijke) suiker, maar met al die extra voedingsstoffen erbij lijkt dat geen probleem te zijn. Wanneer je honing verhit verdwijnen de meeste van die prachtige voedingsstoffen en hou je dus voornamelijk suiker over. Jammer! Lees hier meer over bewerkte suikers vs. natuurlijke suikers, of hier meer over de Glycemische Index.

De smaak van rauwe honing

Rauwe honing smaakt als niets anders. Natuurlijk heeft het wel iets weg van normale honing. En het komt in vele smaken, dus het is maar net waar de bijtjes gevlogen hebben. Maar het verbaast me. Ik had eerst koudgeslingerde honing van de Traay, prima honing, maar niet hetzelfde. Rauwe honing van de imker is onbewerkt en zo uit de honingraat opgevangen. Het meest opvallende van de smaak vind ik, dat wanneer ik een hapje neem, het net een delicatesse is waar je heel voorzichtig en zuinig mee moet doen. Op geen enkele manier gaan er allerlei processen in mijn lichaam werken met ‘ik wil dit hele potje opeten’. Het is lekker, zoet natuurlijk, maar op een hele rustige manier. Je hoeft geen 10 lepels, gewoon geen behoefte aan.

Rauwe honing uit Roemenië en Vietnam

Toen we op huwelijksreis waren in Vietnam, kregen we bij lokale bevolking honing aangeboden. Zij hadden dat opgevangen in een gigantisch vat en ze namen daar telkens slokjes van. Wij mochten proeven. Onze eerste rauwe honing ervaring. Nog nooit zoiets fantastisch geproefd. Alhoewel ik het woord tongstrelend een stom woord vind, is het hier opeens heel gepast. Twee weken geleden kreeg ik rauwe honing uit Roemenië (dankjewel Gerda!!!) en toen ik het proefde moest ik meteen weer denken aan de honing in Vietnam. Overheerlijk. Zo puur. De stukjes drijven er nog in, fantastisch toch?

Waar gebruik je rauwe honing voor?

Ik gebruik rauwe honing alleen koud. Gezien het rauw is en daarmee gezonder, vind ik het zonde om het te gebruiken bij het bakken of in andere verwarmde dingen. Dan is het namelijk niet rauw meer. Rauwe honing is prijzig, dus ik gebruik het alleen rauw. Voor de overige dingen, zoals bakken, gebruik ik liever de koudgeslingerde honing van de Traay, dat scheelt toch een stukje. Rauwe honing kun je zo eten (bijvoorbeeld tegen allergieën e.d.), voor je maaltijd (voor het verteren ervan), over je ietwat afgekoelde pannenkoek, in rauwe chocolade en rauwe taarten, rauwe toetjes, door yoghurt (als je dat eet, ik niet), of in smoothies.

 

86 Comments

  • @yvonne

   @yvonne Een groot deel van
   commerciële verkregen honing kan worden gemengd met bijv. Suiker of Hfcs (high fructose corn syrup) fructose glucose siroop. Om dit goed tot 1 substantie te krijgen heb je dus een chemische fase nodig waarvan verhitten er één van is. Honing is duur fructose siroop goedkoop met een goeiemix heb je dus goedkoop commerciële honing. En dus niet de heilzane werking die bijenbraaksel (honing) heeft.

   • Het is ook, omdat verhitte honing niet meer hard wordt. Het blijft zoals het is. Mijn zwager is imker en hij mengt zijn honing altijd met wat heidehoning om dat hard worden tegen te gaan.

   • Hoi!

    Ik sprak van het weekend een imker en inkoper (van honing en honingproducten). Die vertelden mij dat ‘raw honey’ in Europa verboden is. Als ik het goed begrepen heb, is dat zo omdat de Europese honing aan allerlei eisen moet voldoen en rauwe honing bevat nog teveel stoffen die als schadelijk worden gezien. Dit geldt ook voor de honing die je kan kopen bij bio-winkels.

    Maar ik denk dat honing die je direct bij imkers koopt, het dichtst in de buurt komt van rauwe honing.

    Groetjes, Mandy

 • ik heb het geluk rauwe honing hier te halen bij iemand die het zelf zo uit de korf haalt, niet zo duur en lekker. 5 euro voor een grote jampot gevuld tot de rand.

  • Hallo dapfne , ik lees op de site dat jij een imker in de buurt hebt , zou ik daar het adres van mogen hebben ? Als het een beetje in de buurt is , kan ik daar eens langs gaan van de zomer . B.v.d gr van Ria , uit ouddorp .

 • Hoi Sharon,
  Mijn man en ik zijn nog in de beginfase van rauw eten. We zijn dus nog van alles aan het uit proberen om te ontdekken wat wij lekker vinden. Maar ook weten we nog niet alles. Daarom lees ik altijd met heel veel plezier en intresse jouw blogs. Toevallig vroeg ik me sinds gisteren af wat het verschil tussen de soorten honing was. En dan nu deze blog. Zó leuk!

 • Kun je een paar voorbeelden geven van “echt” rauwe honing, ik heb al zoveel geprobeerd en etiketten gelezen, maar het is een hele speurtocht vind ik. Wel een smakelijke overigens 🙂

  • Hai! Ik ken alleen de honingraat van de Traay die echt te koop is in alle winkels (vind ik zelf niet echt handig), verder is het ‘merkloos’ bij sommige bio imkers. Je kunt het beste eens rondvragen bij je bio winkel bijvoorbeeld. 🙂

 • Hoi, misschien dat er met rauwe honing geperste honing bedoeld wordt. Mijn man heeft sinds 2 jaar bijen en wij persen de honing uit de raten, zodat er niet teveel lucht (zoals bij slingeren) in de honing komt. Er zitten dan ook meer pollen en dergelijke in de honing. De meeste imkers doen dit niet, omdat dan de raat wordt vernield en de bijen alles weer van nieuw af aan moeten opbouwen en dat gaat ten koste van honing maken. Normaal wordt de oude geslingerde raat weer in de bijenkast gehangen en de bijen herstellen en vullen de raten dan weer met honing, Onze honing wordt wel gezeefd om de wasdeeltjes eruit te halen.

 • Ik heb laatst een koudgeslingerde gekocht, waar nog een stukje gelie (is toch raat?) in zit. Dat zou dan wel, of nagenoeg rauw zijn? Of ook niet? Ook van De Traay. Bijna goed dan…

 • Ik was ook op zoek nav boek amber albarda, Kan het zijn dat de honing bij kruidvat …ook ” goed” staat op 100%natuurzuiver en koudgeslingerd
  ( groot gezin;) , grote pot 900 gram nog geen €5,00

 • In Oostenrijk heb ik een pot honing van de imker gekocht, 500ml voor 5,50. Vergeleken met supermarkt honing duur, maar de kwaliteit kun je niet vergelijken. heerlijk spul. Is dit dan rauwe honing? Ik snap het niet helemaal, namelijk. Is imkerhoning altijd rauwe honing? Dan kan ik bij onze biowinkel (Bergum, Friesland) 300ml voor 5,95 kopen. Komt van een plaatselijke imker

  • Hai! Rauwe honing is onverhit en zo min mogelijk gefilterd. Het ligt er dus aan wat de imker met de honing doet om te bepalen wat voor honing het is

 • Ik heb er een hard hoofd in dat er niet op grote schaal suikerwater wordt gebruikt, ook bij de kleine en/of biologische/koudgeslingerde/rauwe honing. Ik was laatst in Almere bij de imkervereniging en die heeft geen commercieel doeleinde voor zover ik weet en zelfs daar wordt bij het hele biologische verhaal gewone, ordinaire, witte suiker aan de bijen geserveerd tijdens de hele winter. Het staat er in grote jerrycans klaar. Ik was zwaar teleurgesteld en hoorde dat er vaak/bijna altijd wordt bijgevoerd op deze wijze.

  • Als je het niet vindt kunnen dat bijen worden bijgevoerd, moet je ook geen honing eten.
   De honing gejat uit bijenvolken, wintervoorraad voor de bijen, zal toch vervangen moeten worden met iets waar de bijen op kunnen overwinteren.
   Het enige waar bijen mee kunnen worden bijgevoerd is met kristalsuiker. Andere suiker, zoals rietsuiker, bevat teveel stoffen die de bijen niet kunnen verteren en zo een darmprobleem kunnen geven (zeker de suiker als wintervoer).
   Daarnaast is het op sommige plekken waar bijen staan gewoon te weinig nectar aanwezig (monocultuur, te weinig wilde planten) om voor bijen een fatsoenlijke wintervoorraad aan te leggen.
   Bekijk maar eens deze docu: http://www.youtube.com/watch?v=bjef4QiKWfg

  • Bijen moeten in de winter suiker hebben om de winter door te komen, je haalt de honing eruit dus moeten ze een vervanger hebben. In het voorjaar is alles op en gaan ze honing halen, er zit geen suiket in de honing.

 • Ik heb afgelopen zomer een interessant gesprek gehad met een Amerikaanse imker over ‘gezonde’ en ‘ongezonde’ honing. Omdat er geen ingredientenlijstje op een potje honing staat, kan ik niet weten of het bewerkt is, of gemixed met ‘foute suikers’.

  Hij zei ook dat het woordje ‘biologisch’ ( althans, in Amerika) niet per se betekent dat de honing puur en onbewerkt is. Volgens hem kon ik wel op twee dingen letten:

  1. Echte, onbewerkte honing kristalliseert als het een tijdje staat. Dit is een natuurlijk proces.
  2. Als je het potje op z’n kop draait en je ziet dat de luchtbubbel heel snel naar boven ‘drijft’, is het waarschijnlijk bewerkte honing.

  Voor mij nog niet echt een waterdicht verhaal, maar ik ben benieuwd wat jullie hiervan vinden.

  • Klopt, de honing die ik nu heb kristalliseert snel! Ik weet de details niet, maar in Nederland zijn de regels omtrent biologisch wel scherper en duidelijker als t goed is 🙂 Bedankt voor je aanvulling!

 • Niet alle honing kristalliseert even snel.
  Het is moeilijk aan honing te zien of deze bewerkt is.
  Er zijn twee redenen waarom de honing warm wordt geslingerd en eventueel wordt verwarmd na het slingeren: Als de honing die nog in de raat zit warm wordt gemaakt zal het er beter uitlopen waardoor de opbrengst hoger is ($$$). Het verwarmen na het slingeren wordt gedaan zodat de honing vloeibaar blijft en beter verkoopt($$$), want het blijkt dat gekristalliseerde honing minder aantrekkelijk wordt gevonden door de consument. Behalve als het gaat om bekende gekristalliseerde honing, zoals klaverhoning.

 • Ik wist tot voor kort niet eens dat er verschil bestond!
  Ik eet al mijn hele leven lang honing van mijn opa, die is imker. Als hij honing maakt, zit ik er graag bij om de volle honingraten te zien en om de honing uit de raten te slingeren. En dan natuurlijk het kraantje van de slingerton openzetten en met je vinger eronder 🙂
  Pas toen ik een paar maanden geleden honing at bij een vriendin van me, viel me op dat de rauwe honing van mijn opa veel lekkerder smaakte! En inderdaad, rauwe honing ziet er ook heel anders uit dan ‘normale’ honing. Het kristalliseert snel en is vaak een stuk troebeler en dikker dan honing uit de supermarkt.
  Ik vind de blog trouwens geweldig, ik doe met tussenpozen aan oervoeding (ik woon nog thuis en mijn moeder vindt het na een paar weken teveel gedoe om apart te koken en te kopen), en de “paleo-proof” recepten hier maken het nóg een stuk lekkerder!

  • rauwe honing is ongeraffineerd. Maar het bevat wel ongeraffineerde suiker dus. Het ligt er een beetje aan wat je reden is van suikervrij moeten eten. 🙂

 • Binnenkort komt er boekje uit, Wat de imker gelooft en de bijen doen. Na alle reaktie’s gelezen te hebben wordt het tijd dat dat ook over honing komt. Er wordt veel onzin verteld. Honing wordt bij alle imkers koud geslingerd. Bijen wintervoer geven is van alle tijd, anders kunnen we het honing eten wel vergeten. Zomers worden de larven met honing door de bijen verzameld, gevoerd. De bijen verzamelen ongeveer, afhankelijk van de grootte van het volk 400 kg honing in de zomer, (en ongeveer 40 kg stuifmeel het belangrijkste voedingsmiddel voor de larven) waarvan de imker 20 á 30 kg verzameld. Alle winter bijen zijn nadat ze voor voldoende jonge aanwas gezorgd hebben dood. Die jonge aanwas is na 6 weken alweer overleden en is de kast weer volledig gevuld met nieuwe bijen. Dus alle suiker gevoerde bijen zijn weg. Ik zou iedereen aanraden bezoek de imker verenigingen in uw buurt en laat u daar voorlichten. Zij zijn volledig op de hoogte en vertellen geen onzin verhalen. Mooi dat we zomaar aannemen bio van verre ook bio is.

 • Tegenwoordig moet er altijd op een product staan, wat de ingredienten zijn. Hoe kan het dan, dat dat bij honing niet zo is.. Ik moet wel zeggen, dat ik twijfel bij veel honing uit de supermarkt. Als ik het bij de imker haal smaakt het anders. dusssss, maar dat is duurder. Of is het zo dat door mega inkoop, dat daarom voordeliger is bij de super. Graag reactie op mijn m ailadres. Ik kijk hier niet steeds op..

 • Wat een vreselijke onzin schrijf je hier: alle honing is ‘koudgeslingerd’ en ‘rauw’, twee termen die wettelijk eigenlijk niet eens mogen worden gebruikt voor honing. Warmgeslingerde honing bestaat niet eens: de raat zou te zacht worden dus kun je niet slingeren. In sommige landen wordt gesjoemeld met honing door ze extreem te filteren om langer vloeibaar te houden of wordt suikerstroop toegevoegd. Maar juist een bedrijf als de Traay is zeer kritisch in inkoop en verkoop, stelt hoge eisen aan haar product en leverancier. Ik werk niet voor de Traay, ik ben gewoon imker met boerenverstand en een opleiding honingkeurmeester achter de rug. Maar dat hoef je niet eens te hebben gedaan om beter te weten dan wat je schrijft. Het is jammer dat je je niet beter verdiept in de materie voordat je mensen denkt te informeren want zo misleidt je mensen: rauwe honing is niet duurder. Rauwe honing is gewoon eerlijke honing, van de Traay bijvoorbeeld, of de lokale imkers. Net zo makkelijk.

  • Dus we rennen direct naar de AH om de euroshopper honing te halen. Alles is hetzelfde? Ik bedoel niet per se dat verhitte honing al kokend de honingraat uitkomt…. Dat schrijf ik niet. Maar het wordt wel verhit. Daarom noem ik het verhitte honing. Koudgeslingerde honing van de Traay wordt gefilterd. Is me door een medewerker van De Traay verteld. Ook al is deze dus koudgeslingerd, wordt in de volksmond deze honing koudgeslingerd genoemd en ongeflterde honing rauw. Ook dit verhaal is afkomstig van De Traay medewerker. Ik beschrijf dus alleen maar de begrippen zoals die in de volksmond genoemd worden. Water met bubbels is ook niet altijd Spa Rood, maar toch noemen mensen het vaak wel zo. En ik bedoel dus ook absoluut niet dat De Traay slechte honing heeft, ik gebruik het graag… Is een goede bereikbare optie voor veel.

   • Honing is in Nederland behoorlijk beschermd. Honing mag alleen honing bevatten en geen suikerwater oid. Dat geldt ook voor de euroshopper honing. Dat is gewoon goede honing. Wel gemelangeerd. Grote honing bedrijven mengen de vooral Zuid-Amerikaanse honing om een continue smaak te houden, eenheidsworst dus.
    Iets anders is smaak, de soort bloemen in het drachtgebied bepaald de smaak dmv stuifmeel, honing uit Brazilië heeft dus een andere smaak dan de honing uit mijn bijenkasten in de polder. En hoe fijner de zeef waar de honing doorheen gegaan is hoe meer smaak er verdwenen is. De meeste imkers in Nederland hebben de gangbaar verkrijgbare zeven die zo fijn zijn als een huishoudzeef, de grove stukken raat houdt het wel tegen, maar de smaak blijft erin en de voedingsstoffen ook. Mijn klanten zeggen tenminste altijd dat mijn honing zoveel smaakvolle is dan die uit de supermarkt.
    Zoals gezegd, honing moet honing zijn, is zoals D hierboven schreef altijd koud geslingerd en ook lokale imkers staan onder controle van de VWA. Ik weet van imkers waar de VWA aan deur honing kwam kopen. Maar oplichters heb je overal, vooral in mediterrane landen zie je dat bewoners graag raathoning kopen om er zeker van te zijn dat er geen suikerwater gekocht wordt. In Nederland is honing vooral hobby en is dat risico niet zo groot vermoed ik.
    Dan verhitten, in de wet staat dat verhitten niet mag als daardoor de enzymen die in de honing zitten minder goed gaan werken. Verhitten is ook vaak niet nodig, ik heb onverhitte honing die na een jaar pas begint met een beetje kristalliseren, sterk afhankelijk van de verhouding van de verschillende soorten natuurlijke suikers in verschillende soorten bloemen.

 • Toevallig heb ik gister dit stuk aan een imker voorgelegd omdat ik benieuwd was hoe dat volgens hem zit met zgn. ‘rauwe honing’. Hij vond het stuk ook nogal vreemd geschreven. Volgens hem is alle honing die bij Nederlandse imkers gekocht kan worden zuiver en puur. Juist de honing uit landen als Vietnam of Roemenië heeft een hoger risico. Hier kan sneller mee gesjoemeld worden.
  Ik ben het hier volkomen mee eens.

  • Hai Nienke, ik denk niet dat je helemaal begrijpt wat ik bedoel. Deze honing uit Vietnam was bij een plaatselijke stam die ze zelf hadden gewonnen, niet uit de winkel. Idem bij de Roemeense honing, bij plaatselijke imker die via via de mensen kende. Direct contact dus, niet voor commercieel gebruik / om te verkopen maar gewoon voor henzelf. Honing van een imker is prima. De honing in de winkel wordt vaak verhit en gezuiverd, dat is het hele punt 😉 groetjes!

 • Ik heb niet alle reacties gelezen. Ik ben bang dat door de intensieve insecten- en onkruid bestrijdingen in ons landelijke buitengebied ook de honing zwaar vergiftigd is. Klopt die angst?

 • Ik vertrouw op jullie ervaringen, vandaar dat ik de “betere” honing koop, waar ik wel op let is dat er niet opstaat dat t een mix is van EU en niet EU honing, want ik weet niet hoe de regelgevingen daar zijn. Verder vind ik persoonlijk de dikkere honingsoorten heeeeerlijk.

 • Hallo allen, ik wil het niet verpesten voor de honinglovers.. maarre, aangezien hier mensen zitten die open minded lijken voel ik mij verplicht om het volgende stuk met jullie te delen. (Dit is de reden waarom ik ga stoppen met honing.)
  ‘Omdat de vraag naar honing enorm is toegenomen is er een heuse bio-industrie ontstaan. Bijen worden gehouden in de inmiddels beruchte bio-industrie, net zoals kippen, varkens, koeien e.d. In plaats van zelfgebouwde bijennesten worden ze gehuisvest in enorme bijenkasten, zeg maar een Ikea-ladekast. De imker haalt een lade uit de kast, ontdoet deze van de honing waarna de bijen weer opnieuw kunnen beginnen. De beestjes worden zelfs kunstmatig geïnsemineerd: het zaad wordt uit de dar geperst en vervolgens via K.I. in de koningin ingebracht.

  Slavenarbeid
  Bijen worden ook ingezet voor de bestuiving van gewassen (bijv. appels, komkommers, aubergines enz). De beestjes worden constant verplaatst om telkens weer een nieuw veld met gewassen te bestuiven. En om energie op te doen krijgen ze glucose-fructosesiroop; hier worden de harde werksters namelijk superactief van (soort adhd’ertjes). En als dank worden de zeer nuttige insecten vaak na een zomer hard werken gedood.’

  bron: http://www.veganista.eu/honing/

  Sharon, verder nog steeds vol lof hoor over je site.

  • Haha dankje 😉 Al is net als overal een bio industrie en een industrie die wel netjes met dieren omgaan. Altijd vervelend als mensen deze verhalen geloven voor de gehele industrie, terwijl dit een stukje is, wat inderdaad heel treurig is.

 • Uit hoofde van onze honingbehoefte voor massages ben ik me in honing gaan verdiepen, op dit moment volg ik een imkerscursus. Wij geven bij Sterren Massage diverse massage cursussen waaronder ook een Warme Honing en Chocolade massage.

  Inmiddels is me duidelijk geworden: Het verschil tussen rauwe, verhitte of koud geslingerde honing…, bestaat niet!

  Het is lariekoek! Allemaal! Alleen bakkershoning mag verwarmd zijn geweest boven 40 graden en alle andere honing dus niet. Onder 40 graden gebeurt er niets met de honing en slingeren is altijd koud, er is geen verschil tussen slingeren en uitlekken, behalve dat het laatste veel langer duurt en vrijwel alle imkers slingeren al hun raten….

  Het enige verschil is dus de andere benaming voor hetzelfde…, en de persoonlijke interpretatie van mensen die er niets van weten, gesteund door marketingkreten. Het feit dat sommige honingsoorten anders smaken klopt helemaal maar komt door het soort bloemen dat de bijen bezoeken, het weer, en de locatie er van, niets meer of minder eigenlijk. Het is zelfs wettelijk verboden iets toe te voegen, danwel te verwijderen uit honing en honing mag max 20% water bevatten.

  Honing wordt soms verwarmd, ook door imkers overigens, tot vlak onder 40 graden zodat de honing niet van samenstelling verandert, maar wel het normale proces van kristallisatie wordt omgekeerd.

  Ik hoop dat men iets heeft aan deze bijdrage.

 • Inderdaad Markus net ontdekt in mijn opleiding voedingsleer…. koud geslingerd is een onzinterm. Wat ik wel begrepen heb in de opleiding is dat de bulk honing (lees melita AH) wel allemaal boven de 40 graden is verhit, omdat het vullen van de potten dan veel sneller gaat.

 • Ik ben teleurgesteld dat niemand mijn open vraag de moeite vond om die te beantwoorden.
  Waar kan dit aan liggen? Ignorance of iets anders????

  • Wat jammer dat je vraag niet beantwoord is. Je vraag is een zeer open vraag waar een heel uitgebreid antwoord op bestaat met vele invalshoeken en meningen. Dit kost heel veel tijd (meer dan het leven van de vorige comments 😉 ). Als je graag antwoord wil op je vraag is het zeker de moeite waard hier zelf uitvoerig onderzoek naar te doen. Ik heb helaas nog geen tijd gehad om dit onderwerp puntsgewijs voor je op te schrijven. Succes! Houd ons zeker op de hoogte van je ontdekkingen!

 • Wat een hoop onzin op deze blog van mensen die niet weten waar ze het over hebbem.
  Ga eens kijken op een open dag bij de lokale bijenvereniging en stel daar eens wat vragen.
  Er woont vast wel een imker in de buurt !

  • Hoi Martijn! In plaats van roepen dat het onzin is, misschien kun je uitleggen wat er precies niet klopt zodat we er van kunnen leren! Daar hebben we meer aan dan deze lege reactie. Een van onze blogsters is overigens imker. Ik heb zelf regelmatig gesprekken met de imker in de buurt, ik zou bijvoorbeeld niet weten wat ik hem nog moet vragen om ‘al deze onzin’ uit de weg te helpen. Dus voel je vrij om je kennis te delen wat hier foutief geschreven staat 🙂 Ik ben benieuwd!

  • Hai! Honing wordt altijd koudgeslingerd, dus eigenlijk is het niet heel bijzonder. De vraag is of ze de honing erna nog verhitten. Als ze dat doen, is het niet rauw uiteraard. Rauwe honing is inderdaad altijd koudgeslingerd, en onverhit 🙂

  • Hai Erica,
   Bedankt voor je reactie. Ik zal duidelijk vertellen dat ik nog nooit met een honingconcern om tafel heb gezeten en enkel met imkers heb gesproken en dat nog steeds doe, want ik koop mijn honing bij imkers. Ik weet niet waar je deze aanname vandaan haalt? Het is me ook onduidelijk wat je bedoelt. Bedoel je met ‘rauwe honing bestaat niet’ dat er geen onverhitte honing bestaat? Want dat is wel wat je zegt, maar ik kan me niet voorstellen dat je dat bedoelt. Dat het letterlijk niet bestaat. Onverhitte honing – rauwe dus – bestaat wel, en daar schrijf ik hier over. Dat er ook onverhitte honing is waarbij het niet op het label staat, dat is inderdaad zo, maar dat betekent niet dat rauwe of onverhitte honing niet bestaat. Het betekent dat honing waar niet op staat dat het onverhit is, wel degelijk onverhit (rauw) kan zijn. Maar het hoeft niet, want het staat er niet op. Dus als consument weet je niet wat je koopt wanneer het er niet op staat. Je kunt het zien als marketing term, maar je kunt het ook zien als informatie die mensen belangrijk vinden en waarbij het dus fijn is. Ik zie eerlijk het probleem niet van informatie op etiketten. Ik zou het erg jammer vinden als het er niet op zou staan. Ik ben benieuwd waarom jij het zo vervelend vindt dat het erop staat? Ik vraag me meer af waarom imkers van onverhitte honing het er niet op zouden zetten, als het wel informatie is die mensen willen weten. Dat rauw niets zegt over suikerwater (het artikel wat je noemt) snap ik heel goed, daar heb je de term biologisch voor. Maar dat is weer een ander verhaal 🙂 Zie ook Rachels verhaal, misschien vind je het leuk, zij blogt hier en heeft zelf bijen. https://voedzo.nl/geen-suiker/honing-hoe-zit-het-nu-eigenlijk/ Fijne dag!

 • De essentie van mijn open vraag is een hoofdzaak. Kun je tegenwoordig Nederlandse honing nog wel consumeren, wetende dat er geen goede naleef controle op de streng verboden insectenbestrijdingsmiddelen bestaat én wanneer het om veel geld gaat, nauwelijks tot helemaal geen geweten meer schijnt te werken.
  Ik durf na alles wat ik te weten gekomen ben over het ge- en misbruik van alom toch zwaar verboden gebruikte zeer effectieve bestrijdingsmiddelen geen Ned. honing meer te gebruiken. Hoe minder we weten hoe meer we kunnen vreten.
  Trieste vaststelling maar o zo waar!

 • nou Wilfred, met mijn achtergrond in de akkerbouw durf ik te zeggen dat je beter honinh uit Nederland kan nemen dan uit omliggende landen of buiten de EU. Wij zijn in in Nl. aan zo ongelooflijk veel regeltjes gebonden qua bestrijdingsmiddelen, daar lacht de rest vd wereld zich een breuk om. Die regels zijn er om om alles te kunnen exporteren…..Dom dom als we zijn, stellen we zelf veeeeeel minder eisen aan onze importproducten……neem vooral in de winter lekker sperziebonen uit Marokko, heerlijk bespoten met zooi die hier al jaren verboden is…..maar ik dwaal af……zeker zal er eea aan bestrijdingsmiddelen als residu in rauwe, onverhitte honing zitten van onze hollandse akkers….. maar vrees lang niet zoveel als in honing uit andere landen, door onze strengere eisen aan bespuitingen.

 • Beste Sharon,

  Graag wil ik de mythe over rauwe honing uit de wereld helpen. Alle honing is namelijk rauw. Honing wordt geproduceerd door bijen die nectar verzamelen en dit indikken tot een suikerpercentage van 80% (de helft glucose en de helft fructose). Honing wordt geoogst door de volle raten te slingeren, te persen, of voor raathoning: uit de raten te snijden. Daarna wordt het gezeefd en in potten gedaan. Soms wordt de honing nog gedurende enkele dagen geroerd om te zorgen voor een fijnere kristalstructuur. Honing in grote partijen wordt vaak gemengd. Dat is meestal het geval bij de goedkopere honing die vaak geïmporteerd wordt van buiten de EU.
  Wanneer je de raten zou verhitten, smelt ook alle was, en dat wil je niet als imker. De geslingerde raten kunnen namelijk opnieuw gebruikt worden door de bijen.
  Honing wordt dus niet verhit, en blijft rauw. Het kan wel zo zijn dat tijdens opslag of vervoer de honing warmer wordt dan goed is voor de kwaliteit, maar gekookt wordt het zeker niet.
  Biologische honing is afkomstig van bijenvolken die voor de winter niet bijgevoerd worden met suikerwater. In Nederland is nauwelijks biologische honing te oogsten: daarvoor moeten de bijen in een gebied staan waarin in een straal van 3 km geen traditionele landbouw of industrie voorkomt. Zulke plekken zijn in Nederland nauwelijks te vinden. Bijvoeren is in het Nederlandse klimaat meestal wel nodig anders verhongeren de bijen in de winter. Het suikerwater dat bijgevoerd wordt, eten de bijen allemaal op gedurende de winter en het voorjaar. Pas ruim daarna wordt de eerste honing geslingerd, die dus geen kristalsuiker bevat.
  Honing bestaat voor het allergrootste deel uit suikers, wat water, wat enzymen en een minimale hoeveelheid mineralen, vitamines en stuifmeelkorrels. Uit gezondheidsoogpunt hoef je dus geen honing te eten, het bevat voornamelijk snel opneembare suikers en de hoeveelheid andere stoffen is zo minimaal dat je daar geen gezondheidsvoordeel van hebt. Alleen de stuifmeelkorrels kunnen helpen een allergie voor deze stuifmeelkorrels te verminderen (alleen als je trouw honing eet, bij voorkeur uit je eigen woonomgeving, zodat je gedesensibiliseerd raakt voor deze stuifmeelkorrels).
  Honing is ook goed voor de wondgenezing, en daarvoor is het wel belangrijk dat de honing niet verhit is geweest. Verhitting maakt de enzymen kapot die, als ze in contact komen met wondvocht, waterstofperoxide aanmaken. De waterstofperoxide zorgt, samen met het hoge suikergehalte waar bacteriën niet graag in leven, voor het ontsmettende effect van honing.
  De smaak van honing hangt af van de soort bloemen waarop de bijen gevlogen hebben. Elke soort nectar heeft zijn eigen smaak. Door verhitting verandert de smaak niet erg.

  De term rauwe honing is dus alleen een marketingtruc om honing tegen een hogere prijs te kunnen verkopen.
  Met vriendelijke groet, Jantje Migchels, imker.

  • Hai Jantje,
   Enorm bedankt voor je aanvulling, ik zal binnenkort nieuwe, betere info op de site zetten. Heel interessant en informatief, ik heb er veel van geleerd 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *