De zin en onzin van vitaminepillen

De zin en onzin van vitaminepillen
8 oktober 2012 rachel

Ja, moet je nu wel vitamines slikken of toch maar beter niet? Aangezien de kwaliteit van ons voedsel door massaproductie minder is geworden, wordt er aangeraden aanvullende vitamines te slikken om zo toch aan het aanbevolen aantal te komen. Maar aan de andere kant hoor je dat je lichaam deze vitaminepillen helemaal niet opneemt. Wat is wijsheid? Ik ben op onderzoek gegaan en na vele interneturen is dit het resultaat.

Eet gezond!

In eerste instantie moet je gezond eten, dat is toch wel de conclusie! Op eigenlijk alle sites die ik heb gelezen wordt genoemd dat als je geen risicogeval (oud, zwanger, ziek) bent en als je gezond eet, je dan geen extra vitamines hoeft te slikken. Toch slikken veel mensen vitaminepillen. Waarom? Ze zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten en worden gezien als een onderdeel van je dagelijkse voeding. Wie is er niet opgegroeid met de dagelijkse dosis vitamine C, knoflookpillen, biergistpillen of zelfs levertraan?

Compensatie voor ongezond eten?

Daarnaast worden pillen gezien als een gemakkelijke aanvulling, mocht je dan een dagje minder gezond eten, is er niks aan de hand, je hebt tenslotte je davitamon geslikt. Ook wordt er in de media veel gesproken en geschreven over onderzoeken naar de werking van vitamines. Het lastige met resultaten uit onderzoeken noemen is echter wel dat je niet altijd alle (juiste) informatie krijgt. Onderzoeken bij dieren zijn bijvoorbeeld niet altijd relatief voor mensen, labratten zijn bijvoorbeeld heel gevoelig voor bepaalde stoffen en ontwikkelen al snel kanker. Of de mensen die bij een onderzoek betrokken zijn, zijn niet zoals jij, dus jij zult anders reageren op vitamines. Neem dus niet alles klakkeloos over, denk eerst even logisch na en verdiep je eventueel in een onderzoek als je het fijne ervan wilt weten. Zo is er bijvoorbeeld uit een onderzoek gebleken dat een hoge inname van anti-oxidanten juist een eerdere sterfte veroorzaakte, maar dit onderzoek was wel gedaan met mensen die roken! Dit zijn al mensen met een kans op eerder sterven.

Krijg je wel voldoende vitaminen binnen?

Je zou dus pillen eigenlijk helemaal niet nodig hebben als je gezond eet. Het wordt alleen aangeraden als je tekort hebt aan een bepaalde vitamine en dit tekort niet (eenvoudig) kunt aanvullen door het eten van gezonde voeding.
Maar dan is er nog wel de vraag: wat is gezond? Ik dacht namelijk dat ik altijd gezond at, tot ik op de site van het Voedingscentrum de eetmeter invulde. Er kwam uit dat ik veel vitamines niet voldoende binnenkreeg! En dan te bedenken dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) net voldoende is om niet ziek te worden, het houdt dus niet over. Dus als je dan tekort komt…

Nu ik gezond eet, eet ik meer vitaminen!

Met mijn nieuwe eetmethode heb ik de meter nog een keer ingevuld en tada: ik krijg meer binnen qua vitamines en mineralen (alleen kalium, selenium, vitamine A en vitamine B12 is aan de lage kant). Op deze manier kun je dus ontdekken of je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt en als dit het geval is, zou je kunnen zeggen dat je gezond eet. Maar de ADH is wel het minimum, er wordt op deze site genoemd dat je veel meer moet binnenkrijgen. Als ik daar mijn voeding naast leg, zie ik dat ik alleen vitamine B2, magnesium en nicotinezuur genoeg binnenkrijg. Toch maar vitamines slikken dan? Of zijn deze waarden een beetje teveel van het goede?

De kwaliteit van de pillen

Stel je wil wel pillen slikken, moet je dan nog ergens op letten? Jazeker, houd in de gaten wat je slikt, zowel qua kwaliteit als qua hoeveelheid.

Kwaliteit: neem geen pillen met anorganische en/of synthetische stoffen (oxiden, hydroxiden, sulfaten, selenaten, carbonaten, selenieten, chloriden, fosfaten), dit wordt slecht door je lichaam opgenomen en de formules zijn niet compleet. Kies dus voor pillen met organische en opneembare verbindingen (bv van merken als Orthica, Solgar, AOV, Plantina, Bonusan, Cellcare, Vitortho, Ortholon, Pharma Nord, Biovitaal, Vitals of New Care).
Als je bijvoorbeeld naar ijzer kijkt, is het alleen goed als het staat genoemd als Ijzeraminochelaat of Ijzergluconaat. IJzeroxide daarentegen is anorganisch.

De pillen mogen geen vulmiddelen, stereaten of geïsoleerde vitamines bevatten.
Een goede multipil mag geen suiker, gist, lactose, conserveermiddelen en synthetische geur-, kleur-, en smaakstoffen bevatten en moet hypo-allergeen zijn.

Time released?

Time-released pillen zijn je geld niet waard. Binnen twee uur is de pil in je dikke darm en neemt je lichaam er niks meer van op. Kies dan liever voor een paar keer een kleinere dosis. (Daar zit ik dan met mijn 1000 mg vitamine C time-released pillen… het stond zo goed op het potje, ik ben ook zo gemakkelijk beïnvloedbaar door dit soort reclamestuntjes 😉 ).

De kwantiteit van de pillen

Slik van de niet in water oplosbare vitamines (zoals vitamine A, D, E en K) niet teveel, dit kan opeenstapelen in je lijf als je het niet gebruikt. Te veel vitamine D kan leiden tot nierschade en een te grote hoeveelheid vitamine A kan de lever beschadigen.

In water oplosbare vitamines (bv vitamine C) plas je uit als je er teveel van binnenkrijgt. Toch kunnen grote hoeveelheden vitamine C (meer dan tweeduizend milligram per dag) zorgen voor bijwerkingen als misselijkheid, braken, hoofdpijn en huiduitslag.

Anti-oxidanten (vitamine A, C en E) zijn goed voor je lichaam, om zo de schadelijke werking van vrije radicalen te beperken, maar deze behoefte is bij ieder persoon anders. Mocht jij dus weinig vrije radicalen hebben, maar veel anti-oxidanten slikken, houd je lichaam dit over en stapelt het op in je lijf. Vrije radicalen zijn eigenlijk alle slechte dingen in je omgeving: uitlaatgassen, computers, airco, fabrieken, maar ook bv de zon. Hoe meer je in contact komt met dit soort stoffen, hoe meer anti-oxidanten je nodig hebt. In mijn geval kan ik dus wel een aardige portie gebruiken: ik woon in de Randstad, zit op mijn werk heel de dag achter de computer in een gebouw met slechte lucht (er kan geen raam open), ik zit 4 dagen in de week in de auto, dus vrije radicalen genoeg!

Bij mensen met lage hoeveelheden vrije radicalen kan een hoge inname van anti-oxidanten juist kankercellen beschermen en kwalijke gevolgen hebben. Er wordt aangeraden gezond te eten met veel groente en fruit en niet te roken. Dat geeft nog steeds de beste garantie zijn tegen vrije radicalen.

Supplementen en medicijnen

Ook kunnen vitaminesupplementen de werking van medicijnen nadelig beïnvloeden. Overleg dus altijd eerst met je arts als je medicijnen gebruikt en vitaminesupplementen wilt slikken.

Geen losse vitamines

Slik niet allemaal vitamines los, dit kan je vitaminehuishouding verstoren. Kies liever voor een multivitaminepil.
Let erop dat je niet meer binnenkrijgt dan de maxima:
Vitamine A, 3000 mcg / vitamine B3 (nicotinamide) 25 mg / vitamine B3 (nicotinezuur) 10 mg / vitamine B5, 5 mg / vitamine B6, 25 mg / foliumzuur, 1mg / vitamine C, 2 gram / vitamine D, 25 mcg / vitamine E, 250 mg / calcium, 2500 mg / fluor, 10 mg / ijzer, 20 mg / magnesium, 250 mg / mangaan, 11 mcg / molybdeen, 600 mcg / natrium, 2,4 gram / seleen, 300 mcg / zink, 25 mg.

Hmm, dat is al opmerkelijk, want de Amerikaanse site zegt dat je van magnesium maximaal 250 mg mag en ik zit op de 532. Van vitamine E zou je 800 mg binnen moeten krijgen, maar de max is gesteld op 250… ik krijg trouwens maar 26,7 mg binnen.

Samenwerkende vitamines en combinaties

Vitamines werken overigens niet alleen individueel, maar veelal samen met elkaar en in combinatie met andere voedingsstoffen (o.a. mineralen, spoorelementen, enzymen, water, vetten etc.). Het is goed om je te realiseren dat de vitamines in vitaminepillen niet hetzelfde zijn en werken als de vitamines die je via voeding binnenkrijgt. Fruit bevat bijvoorbeeld veel vitamines, maar ook fructose. De stof fructose helpt het lichaam om de vitamines in fruit op te nemen.

Superfoods!

Rauwe en natuurlijke voedingsmiddelen hebben een veel hogere voedingswaarde dan de doorsnee voedingssupplementen.
Mocht je geen vertrouwen hebben in pillen, dan zijn er goede alternatieven om toch extra vitamines binnen te krijgen, namelijk de superfoods! Superfoods zijn o.a. chlorella algen, broccoli, granaatappels, chia zaadjes, maitake paddenstoelen, gojibessen, tarwegras en rauwe cacao.

Wil je zeker zijn van voldoende inname van vitamines, eet dan vooral producten met flavonoïden (anthocyanen, carotenoïden, plantenfenolen, flavonolen). Deze zitten in rijke mate in groenten, knollen, noten en fruit. Flavonolen vormen een belangrijk wapen in de strijd tegen allerlei aantastingen, variërend van kanker, infecties, zenuw- en hersenaantasting, botontkalking, tot overgewicht en suikerziekte. Eet regelmatig walnoten, pinda’s, hazelnoten, pijnboompitten, pompoenpitten en pistachenoten (bevatten veel vitamine C), de meeste pillen en ‘omegaproducten’ kunnen dan in de winkel blijven staan. Zeker als je dit combineert met zongedroogde zuidvruchten, zoals: dadels, vijgen, rozijnen, abrikozen, tomaten etc.

Mijn conclusie

Het antwoord op de vraag of vitaminepillen gezond of slecht zijn ligt ergens in het midden en is afhankelijk van de vitamine en pil in kwestie, alsmede jouw specifieke gezondheidssituatie. Als je kiest voor een pil, let dan op de hoeveelheid en kwaliteit. De voorkeur gaat echter uit naar goede voeding, aangevuld met superfoods, flavonolen bevattende producenten, noten, zaden en zongedroogde zuidvruchten. Dan weet je zeker dat je goed bezig bent!

Ik heb in ieder geval besloten mijn pillen op te maken die ik toch al heb staan, maar daarna mijn geld te gebruiken voor lekkere nootjes, gedroogde abrikozen en chiazaadjes! Vind ik toch een aantrekkelijker idee dan een pilletje en is waarschijnlijk ook beter voor mijn portemonnee.

Bronnen:
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=2471 
http://www.warenwelenwee.nl/supplementen_flavonolen.html –>
http://www.bodymindspirit.nl/flyaway/multi.htm –>
http://www.dokterdokter.nl/gezondheid/eten-drinken/27401/de-waarheid-over-vitamines-en-voedingssuplementen
http://www.vitamine-info.nl/nieuwsartikel/article/actie-tegen-vitamines-slecht-voor-volksgezondheid-93/
http://www.prettyhealthy.nl/vitaminepillen-slecht-gezond-schadelijk/ 
http://jessevandervelde.com/waarom-vitaminepillen-slecht-zijn-voor-je-portemonnee/ 
http://gezondheid.plusonline.nl/voeding/artikelen/767/zin-en-onzin-van-vitaminesupplementen –>

Hoe om drugs te bestellen online op goedkoopste prijzen? Perharps bekende over antibiotica die bacteriën bestrijdt. Deze remedies niet behandelen enkele infectie hoe de gewone verkoudheid. Een van de zeer populaire drug Viagra. Heeft u een vraag over Viagra of kamagra bijwerkingen? Als je middelen zoals Viagra moet u uw zorgverlener over vragen kamagra oral jelly. Diverse websites beschrijven het als kamagra 100mg. Als feite, een wetenschappelijke beoordelingen vonden dat de helft van de mensen op deze medicijnen verbeteren erectiestoornissen. Droomt u tot middelen, hoe Viagra bestellen, online? Uw arts kan een keer uw dosis veranderen om ervoor te zorgen dat u betere resultaten te krijgen.

Geen tijd om je avondmaaltijden te plannen? Laat ons het voor je doen!
meer informatie!

Reacties (28)

 1. Jennifer 6 jaar geleden

  Ik kan uit dit stuk eerlijk gezegd nog steeds niet opmaken wat nou wel en niet goed is, met name omdat er toch veel gekleurde bronnen zijn gebruikt (dokterdokter.nl/ vitamine-info). Heb je zelf wetenschappelijke onderbouwing gevonden dat teveel vitamines schadelijk zouden zijn bijvoorbeeld? Zou het niet zo kunnen zijn dat dit gezegd wordt omdat het de farma wel goed uitkomt dat mensen niet teveel vitamines in zullen nemen en gezonder worden? Hoe dan ook, als ik moet kiezen ga ik voor de superfoods en de groentes juicen, dat geeft denk ik toch de minste troep in je lijf aan toevoegingen.

  • Auteur
   Rachel Nouwen 6 jaar geleden

   Hoi Jennifer,
   Bedankt voor je reactie.
   Ik heb juist geprobeerd verschillende bronnen te raadplegen om zo een compleet beeld te krijgen. Er wordt op de sites die ik heb gelezen gerefereerd aan onderzoeken waaruit blijkt dat teveel vitamines slecht zijn, maar dan gaat het om grote aantallen, dit haal je niet met een gewoon gezond voedingspatroon en daarom moet je van pillen niet meer innemen dan de voorgeschreven dosis.
   Wat de beste keus is, is dus per persoon verschillend (wat eet je, waar leef je?) en daarnaast is het aan te raden om in eerste instantie gezond te eten. Je kunt daarnaast vitamines slikken, maar let dan wel op de kwaliteit van de pillen. En zoals ik in de conclusie noem: de voorkeur gaat altijd naar een natuurlijke manier van vitamines binnenkrijgen.

 2. Karin 6 jaar geleden

  Fijn artikel , alleen zijn vit A,D,E en K in vet oplosbaar (is vast een schrijffoutje , want daarna staan wel in water oplosbare vitamines vernoemd). Rauwe voedingsmiddelen bevatten misschien wel meer voedingsstoffen, maar worden niet altijd ook beter opgenomen door het lichaam. Bekend is dat bij tomaten weliswaar vit C verloren gaat bij verhitting, maar dat de antioxidanten zoals lycopeen juist daardoor beter opgenomen worden….ook hierbij is variatie het toverwoord. Net zoals variatie in je voeding nodig is om alle stoffen binnen te krijgen. Ook gaat je lichaam efficiënter om met voedingsstoffen als je er weinig van krijgt. Daarom is het ook niet aan te raden om ALTIJD vitaminepillen te slikken. )

 3. Marianne` 6 jaar geleden

  Ha Rachel, super goed dat je op onderzoek uit bent! Je bent er een tijdje mee bezig geweest zie ik. Ik ga niet al je bronnen na lopen maar ik vraag me wel af waar je die maximale dosering van vitamines vandaan hebt. Ik lees namelijk in het kader van mijn opleiding (alternatieve voedingsleer en therapie) een aantal boeken en die geven als hoofdregels allemaal aan: Biologisch voedsel eten, 2x p.d. fruit, min. 200gr. groente, 200ml. zuivel (alhoewel ik vind dat je die door andere dingen kan vervangen), en ga zo maar even door. Tóch geven ze stuk voor stuk ook aan, dat ook al eet je zo gezond mogelijk dat het niet voldoende is doordat onze voeding nou eenmaal niet meer de voedingswaarde bevat als 100 jaar geleden. Biologisch is goed, maar ook daarin wordt onderscheid gemaakt, sommige biologische voedingswaren worden toch nog bespoten, weliswaar met iets minder troep. De tijd dat alles echt vrij groeit en door ieder van de boom geplukt kan worden, is voorbij en daarmee de maximale voedingswaarde ook.

  Dit zijn boeken van mensen zonder commerciële insteek, en ik vind het bijzonder dat ik in verschillende boeken dit steeds tegen kom. Er is eigenlijk geen maxima aan vitamines die we er naast kunnen gebruiken, vitamine C in overvloed nemen geeft niks, wat overtollig is, plas je zo weer uit, dat heeft ons lichaam zo geprogrammeerd! Vitamine D is schadelijk in overvloed, maar wie eet er elke dag vis of krijgt voldoende zonlicht (zit niet in fruit en groente)? Tsja, helemaal in NL is het moeilijk daar overheen te gaan en de dosering van vitamine D3 (daar draait het eigenlijk om) is vaak zeer beperkt in pilletjes. De rest, zoals A, B en K, daar moeten we al massaal aan trekken om het überhaupt genoeg binnen te krijgen. De ADH van het voedingscentrum, is sowieso te laag berekend, we hebben veel meer nodig.

  Zelf neem ik als regel vitamine D (levertraan, pure vorm wel zo goed) enkel op dagen wanneer ik geen vis eet. Mensen zouden er ook voor kunnen kiezen om de laag gedoseerde variant te nemen voor zwangeren, ouderen en kinderen. Vitamine C hebben we veel nodig, helemaal met de winter. Ik gebruik enkel poeders en drankjes, deze bevatten allen geen toevoegingen! Wel de goede uitzoeken uiteraard 🙂

  Nou, zeer interessant, ben benieuwd naar de andere reacties.

  • Auteur
   Rachel Nouwen 6 jaar geleden

   Hoi Marianne,
   Bedankt voor je reactie en voor je tip hieronder. Ik heb inderdaad ook gelezen dat de voedingswaarde van ons voedsel tegenwoordig minder is. Dit kun je dan dus aanvullen met vitamines of met superfoods. De maxima die op de site worden genoemd (sorry, ik weet niet meer precies uit welke bron ik dit heb) zijn wel erg hoog, je moet dan echt al veel via je voeding binnenkrijgen en veel pillen slikken, dus dit zal je niet snel gebeuren. Maar ik vind het wel een logisch idee dat teveel ook niet goed is . Je lichaam kan er dan niks mee en stapelt het op (vit C plas je inderdaad uit, maar zou het heel goed zijn als je dit heel veel hebt, lijkt me ook niet…). Ookal kom je dus niet snel aan die max, ik kan me wel indenken dat je ook voor vitamines gewoon een max hebt.

 4. Marianne` 6 jaar geleden

  Btw. ik ben wel heel erg voor dat mensen eerst bloedprikken bij een alternatieve therapeut/arts (reguliere hebben hele andere referentiewaarden) en dan bekijken hoeveel ze nodig hebben van alles. De een meer vitamine A de andere meer vitamine D. Heel verstandig om het ieder jaar weer te checken!

 5. Meike 6 jaar geleden

  Mooi artikel, interessante materie. Lastig om precies te berekenen hoeveel je binnenkrijgt met een gevarieerd dieet lijkt me.

  J schrijft bijna niets over Vitamine D, volgens veel bronnen is dit juist een vitamine waar heel veel mensen in de winteren voorjaar een tekort aan hebben. Je schrijft over een overschot vitamine A en D, ik hoorde in een podcast over orthomoleculaire zaken dat deze vitamines alleen in relatie tot elkaar tot een overschot kunnen leiden. Dus een vitamine D-overschot komt veel sneller voor bij een vitamine A-tekort.

  Er is zoveel te leren hierover, ik heb zojuist een schriftelijke cursus orthomoleculaire suppletie binnen, ik wil álles weten!

  Mijn favoriete bron op dit gebied is http://www.mercola.com, hier staan heel veel interessante artikelen.

  • Auteur
   Rachel 6 jaar geleden

   Hoi Meike,
   Er valt inderdaad veel te leren. Dat heb ik wel gemerkt in mijn zoektocht, er is zoveel informatie! Daarom kan ik ook niet alles noemen in de blog, het ging mij in eerste instantie even om de vraag of pillen nu goed zijn of niet. Leuk om reacties te krijgen, dat zijn meteen goede aanvullingen. Succes met je cursus! En bedankt voor je tip.

 6. Maaikiehhh 5 jaar geleden

  Vind de vitamine d hoeveelheid wel erg weinig.
  25mcg

 7. Frieda 5 jaar geleden

  Wil toch even reageren op je suggestie voor gezonde voeding .
  Je noemt gedroogde zuidvruchten zoals dadels , abrikozen etc.
  Er zijn zeer kritische berichten daarover , ze zouden veel zwavels bevatten.
  Dat niet goed voor de gezondheid is.

  • Auteur
   Rachel 5 jaar geleden

   Je kunt ook zwavelvrije abrikozen kopen, dat zou dan ‘n optie zijn. Daarnaast zijn zuidvruchten van biologische merken, zoals Ekoland niet bewerkt met zwavel, deze kun je dus gerust eten. Ze zijn wel minder lang houdbaar, maar je kunt het eventueel invriezen.

 8. Catja Vos-van Setten 5 jaar geleden

  Graag wil ik reageren op schrijven dat vitamine C geen kwaad kan. Recent is er wetenschappelijk aangetoond, dat te veel aan Vit C wel degelijk kwaad kan. Het te veel kan je lever kristalliseren. Dus pas op met te veel!

  • Auteur
   Rachel 5 jaar geleden

   Hoi Catje, bedankt voor de aanvulling, teveel is zeker niet aan te raden.

 9. Fenny 3 jaar geleden

  Even een reactie wat betreft selenium (of seleen). Met 10 gram extra aan paranoten (dat zijn er 3), krijg je voldoende selenium binnen. Bij mij als effect het verdwijnen van ecxeem.

 10. Hellen 3 jaar geleden

  Hoi Rachel, ik ben me aan ‘t oriënteren op Vitamine D, maar ik zie door de bomen het bos niet meer. Ook na het lezen van jouw artikel vind ik het nog steeds lastig, want ik wilde eigenlijk alleen Vitamine D gaan slikken en eventueel B12. Maar je schrijft dat je beter multivitamines kunt slikken en geen ‘losse’ vitamines. Ook wil ik geen rotzooi slikken: moet het dan levertraan zijn? Dat is zó ontzettend vies, dat houd ik niet vol. Ook mag je niet teveel D slikken … blijkt dat je D hebt in drie varianten, 400, 600 & 1000. Kortom, hoe meer je op internet gaat lezen, hoe moeilijker ‘t wordt.
  Waar krijg ik nu de juiste en duidelijke informatie in een compacte vorm. Heb je een tip voor me? Alvast dank.

 11. Auteur
  Rachel 3 jaar geleden

  Hoi Hellen,
  Het is zeker lastig door alle informatie iets te vinden waar jij mee geholpen wordt. Ik ben op een gegeven moment naar de G&W gezondheidswinkel gegaan en daar koop ik nu van Puro de vitamine D tabletten. Het is wel een vrij hoge dosis, maar ze hadden het ook in lagere doses. Het is een puur natuurlijk product, geen toevoegingen, gewoon een capsule met daarin de vitamine. Ze hebben van dat merk vast ook wel B12.
  Het gevaar van losse vitamines is dat je dan teveel van iets hebt in verhouding met iets anders, maar van vitamine D heb je sowieso een tekort als je een kantoorbaan hebt in Nederland, dus daar mag je best veel van hebben. Maar ja, wat is teveel, ik las onlangs ook een artikel waarin ook erg werd gewaarschuwd dat je niet teveel van bepaalde vitamines moet slikken, je lichaam moet het toch allemaal verwerken en als het meer is dan je nodig hebt, kan het opstapelen (geldt voor in vet oplosbare vitamines). Maar de cijfers van wat veel en weinig is, verschillen per website, dus dat maakt het er niet makkelijker op.
  Je kunt pillen met een hoge dosis ook eventueel niet elke dag slikken, dat geeft je lichaam ook een pauze als het ware.
  Ik ben geen arts of orthomoleculair kundige, dus ik ga voor mijn blogs ook af op de informatie die ik vind op internet / in boeken en in winkels. Het is daarom handig om bij een expert info te vragen als je echt zeker wilt weten wat je wel / niet kan doen. Bij de winkel waar ik toen ben gegaan werkt iemand met die achtergrond, dat was wel handig.
  Succes met je zoektocht.

 12. Herma 3 jaar geleden

  Dag Rachel, eigenlijk vind ik dat dit niet kan. Heb je iets van een studie gedaan die iets met voeding te maken heeft? Het verhaal over vitamine D en B 12.. als je vegetariër bent ga dan in ieder geval naar een arts of lab. en laat het meten. Lees het boekje van Gert Schuitemaker, licht op vitamine D, daar wordt je wijzer van. Er staat veel onzin je verhaal. Waar haal je de wijsheid vandaan dat je beter een multi kunt slikken dan enkele nutriënten? Als je niet ziek bent, geen kwalen hebt, en gezond = natuurlijk eet, zou ik me niet al teveel zorgen maken. Doe je dat wel, geef dan je geld een keer uit aan een goed bloed/urine of haaronderzoek hoe de status van je vit/min is. Uit je verhaal blijkt dat je vertwijfeld bent en brengt zo je lezers in nog grotere vertwijfeling. En geloof niet alles wat in kranten en tijdschriften staat.

  • sharon 3 jaar geleden

   Hai Herma, het is een oud bericht, inmiddels hebben we veel nieuwe berichten over dit onderwerp, ik zal er binnenkort even naar kijken! https://voedzo.nl/gezond-eten/vitamine-d-een-onmisbare-maar-te-schaarse-vitamine/

  • Auteur
   rachel 3 jaar geleden

   Ik heb geen studie erover gedaan, maar dat is ook niet de insteek van een blog. Het is geen wetenschappelijk artikel. Dit blog is bedoeld om mijn zoektocht te beschrijven en zo informatie te verschaffen. Ik wil juist dat de lezers zelf nog op onderzoek gaan naar wat zij willen. Ik denk niet dat je zeker kan zijn dat je genoeg vitamines binnenkrijgt puur omdat je geen klachten hebt. Het is zeker niet mijn bedoeling vertwijfeling te veroorzaken, ik vind het jammer dat je dit zo ervaart. Vitamines zijn een lastig onderwerp en onderhevig aan verandering in meningen doordat er telkens nieuwe onderzoeken worden gedaan. Dus zelf nog op onderzoek gaan is zeker aan te raden.

   Bedankt voor je tip voor het boek en de tip om een bloed/urine/haar onderzoek te laten doen.

 13. Menno 3 jaar geleden

  Wat betreft de Time released pillen gewoon breken en vermalen!! Dan krijg je wel je volle 500-1000 mg vit C of B binnen..

  Gr

  Menno

  • sharon 3 jaar geleden

   Bedankt voor de tip!

 14. Arianne 2 jaar geleden

  Over de tijd dat het duurt voordat iets in je dikkedarm zit kan je beter richting de twee dagen (!) gaan. Na ongeveer 1,5 tot twee uur is een complete maaginhoud van je maag naar je darmen gegaan. In je maag moeten de maagsappen de tijd krijgen om in te werken op je eten. Dat je in je dikke darm niks meer opneemt klopt dan wel weer.

 15. m 2 jaar geleden

  beste,
  https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren-volgens-boek/preparaatteksten/a/ascorbinezuur

  Onder andere hier, maar ook in mijn oude bijsluiter staat dat je geen vitamine C/ascorbinezuur mag gebruiken in combinatie met de anticonceptiepil. Deze zou er minder betrouwbaar van worden. Geldt dit ook voor voeding waar vitamine C in zit of alleen voor vitamine C pillen?

  Met vriendelijke groeten,

  • Auteur
   rachel 2 jaar geleden

   Beste M, het lijkt mij onlogisch dat het eten van voeding met vitamine C de werking van de anticonceptiepil zou kunnen verminderen. Dit zou namelijk inhouden dat deze vrouwen ver weg moeten blijven van paprika, kiwi, sinaasappels en citroenen. Ik kan me wel voorstellen dat het slikken van heel veel vitamine C, dus in een hoeveelheid die je normaal nooit met voeding kan binnenkrijgen, neveneffecten kan hebben. Zo kan bv Sint-Janskruid ook de pil negatief beïnvloeden. Kruiden en vitamines kunnen effect op elkaar hebben, hun werking bv opheffen of juist versterken. Dat is dus wel iets om rekening mee te houden als je een vitaminepil uitkiest. Vraag bij twijfel desnoods na bij een herborist of natuurarts.

 16. dennis 2 jaar geleden

  Heb je ook multivitamines die je zou aanraden? De meeste multivitamines bevatten het kankerverwekkende cellulose als vulmiddel. Ik ben zelf op zoek naar een multivitamine met enkel bio-identieke vitamines maar ik heb er nog geen enkel gevonden.

  • Auteur
   rachel 2 jaar geleden

   Ik weet niet van cellulose als zijnde kankerverwekkend. Klinkt me ook wat vreemd aangezien het een plantaardig middel is gemaakt van boomvezels… Maar ik weet niet van een multivitamine zonder cellulose. Succes met het zoeken ernaar. Wat je wel kunt proberen zijn producten als Juvo, dit is gedroogde groente en fruit als poeder.

 17. niemand 2 jaar geleden

  geen multirommel maar ALGEN zoals spirulina en chlorella.
  daarbij ook nog royla jelly.

 18. Laurien 1 jaar geleden

  Interessante blog!

  Ik gebruik voornamelijk producten van Solgar. Je betaalt er wel iets meer voor maar ze hebben dan ook geen kunstmatige toevoegingen en zijn van biologische aard. Tenminste dat staat op de verpakking 😉

  Het is voor de consument soms wel lastig om onderscheid te maken tussen de miljoenen pillen en andere zaken die zogenaamd je gezondheid bevorderen. Het is vooral belangrijk om te kijken hoe je je voelt. Ben je fit en weinig ziek dan zit het vaak wel goed.

  Wellicht een leuke aanvulling is het vrij onbekende superfood Baobap (https://nl.klezzer.com/8714193104750/). Je leest het goed Baobap. Dit poeder wordt gemaakt van een vrucht en zit boordevol vitamine C, vezels en antioxidanten (veel meer dan in andere superfoods).

  Overigens noem je noten als vervanger maar noten zijn vrijwel altijd gebrand. Gebrande noten zijn ook slecht voor je omdat ze zijn gebakken in zonnebloemolie. Zonnebloemolie zit boordevol Omega 6 vetten. Vrijwel alle noten en chips worden hierin “gebakken”. Bij de AH kun je tegenwoordig ongebrande noten kopen. Alleen deze noten zijn een waardige vervanger.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Geen tijd om je avondmaaltijden te plannen? Laat ons het voor je doen!
meer informatie!