E-nummers maken je gemeen en dom, ofzo

E-nummers zijn opeens weer actueel. Er is wat ophef over een dame, Rosanne, die een boek pro e-nummers heeft geschreven en daar media aandacht voor heeft gekregen. Deze berichten en een filmpje werden natuurlijk uitgebreid gedeeld op social media met de meest boeiende commentaren. Ik heb die boeiende reacties onder de berichten kort laten fungeren als entertainment. Totdat ik me besefte dat ik beter een episode van m’n favoriete serie kan kijken, toen ben ik daar ook mee gestopt. Hieronder mijn mening, niet dat die zo belangrijk is, maar voor wie ‘t leuk vindt. Als je ‘t niks vindt, ben je volledig vrij om gewoon weg te klikken, dat is ok, echt 🙂

Vanwaar de drukte?

Zie, het is niet omdat ik net bevallen ben, te ‘hormonaal’ ben, te korte nachten maak en 24 uur per dag voor mijn 3 weken oude baby zorg, naast een stampvoetende peuter en een eeuwig dansend en zingende dochter (in m’n oor) die een week vrij heeft, in Californië waar het niet vaak regent maar deze ‘spring break’ ook wel af en toe, waar de troep en was zich opstapelt om me heen terwijl ik in het midden zit en m’n slapende baby op schoot houdt en probeer niet te hard te ademen, zodat ze lekker kan slapen. Daar heeft het allemaal niks mee te maken. Maar eerlijk, ik begrijp niet zo goed waar iedereen zich zo druk om maakt?!

Ik kook vers, ja

Ook ik was ooit lang geleden fan van het boekje ‘Wat zit er in uw eten?’. Ik heb nooit actief e-nummers gemeden, want ik maakte gewoon mijn eigen verse maaltijden, en dan hoef je daar eigenlijk niet echt op te letten. En dat beetje e-nummer af en toe, daar maak ik me niet zo druk om. Ik ben nu niet echt meer fan van dat boek, puur omdat ik geen tijd neem om het boekje als vers-kokende-moeke-en-hobbyist (en gewichtsconsulent en wat losse Voeding en Diëtetiek programma dingetjes, maar wat zegt dat) op waarde te schatten qua wetenschappelijke bronnen, als ik dat überhaupt kan. Ik heb niet echt veel zin om me er heel erg in te verdiepen. En ik heb genoeg berichten gelezen van mensen die ik vertrouw en wel informatie op wetenschappelijke waarde kunnen schatten, die het boekje en de claims soms of vaker tegenspreken. Nog steeds is het niet superspannend, want ik kook nog steeds graag met verse ingrediënten (dat vind ik leuk), dus nog steeds maakt het allemaal niet echt veel uit.

Religie en kruidenvrouwtjes

Rosanne is voor e-nummers (vandaar de ode) en vertelt over haar favoriete kant-en-klaar maaltijden en hoe makkelijk en snel de magnetron is. Ze is moe van niet-wetenschappelijke claims, zoals het spoelen met kokosolie voor een betere gezondheid en het koken van je maaltijden wat gezonder zou moeten zijn; zij vindt dat religieus. Ze zegt ook iets over kruidenvrouwtjes.


Schrijf je in voor onze gratis Voedzo Lente Challenge! 21 dagmenu’s om af te vallen 🙂


Leuke, toffe vrouw!

Houd je vast, nu mijn mening (en niet meer dan dat). Ik vind Rosanne een intelligente, knappe vrouw die er goed en gezond uit ziet. Ze komt slim over en ik kan haar manier van praten goed waarderen. Terwijl ik keek vond ik het met de minuut frisser worden (als in: een frisse wind) en was het ook soms best grappig (positief bedoeld). Ze lijkt me een pittige tante en ik vond het heerlijk te horen dat ze geen last heeft van schuldgevoel over wat ze wel en niet zou moeten eten. Haar mening vind ik heel erg welkom in het dialoog en in mijn eigen meningsvorming over balans, normaal eten en gezondheid. Ik vind het eigenlijk wel een tof mens, geen blabla en zweverige statements.

Zelf koken is inderdaad niet per se gezond

Ze heeft voor velen wat helder licht gegeven op e-nummers, kant- en klaar maaltijden en de magnetron. Natuurlijk (zoals ze zelf ook zegt) heeft ze niet tot in het extreme de nuance opgezocht in haar uitspraken, maar gelukkig kunnen we daar allemaal zelf over nadenken. Ze is een micrio-biologe en heeft een bepaalde insteek, de insteek van een diëtist zou misschien iets anders zijn, en dat mag ook. Iedereen begrijpt dat vers, zelf koken niet per se religie is (maar hobby), maar dat het voor veel mensen ook wel religie is (het is niet sowieso beter), en ook niet per se gezond is (als je elke dag mac ‘n cheese maakt met een kilo kaas, spam en zero groenten). Zo zijn de recepten uit een receptenboek inderdaad niet per se gezond, zoals Rosanne zegt. Net zoals elke dag in een restaurant eten niet per se een goed idee is, qua porties/hoeveelheden/calorieën/voedingsstoffen. En van vers gekookte maaltijden kun je ook prima 4 keer te vaak opscheppen, waarbij je dus teveel eet, en teveel eten is niet goed voor je gezondheid. Vers koken kan ook wél gezond, uiteraard.

Kant- en klaar is inderdaad ook niet per se gezond

En aan de andere kant zijn kant- en klaar maaltijden om exact dezelfde reden niet per se gezond of ongezond. Die kant- en klaar maaltijd die zij noemt, zien er best prima uit vind ik. Je portie is ook goed binnen de perken op die manier. Er zijn ook een hele hoop kant- en klaar maaltijden die wat minder zijn. Er zijn er ook genoeg zonder ‘takkeveel’ groenten. Maar dat betekent niet dat het niet kan. En ook bij kant- en klaar maaltijden kun je zeggen dat je eerder failliet gaat dan dat je teveel eet (tenslotte zijn die bedragen niet voor iedereen, zeker niet voor families, in te budgetteren. Je budget wordt waarschijnlijk blijer van pakjes/zakjes/vers (dan moet je dus wel koken). Duidelijk is zo’n bakje (zoals ze laat zien) een betere optie dan een ritje snackbar omdat je te moe bent om te koken. Alles in perspectief, dus.

Ik kook vers

Ik houd van koken, en ik houd van koken voor mijn gezin, met verse ingrediënten. Ik kan mijn creativiteit en plezier erin kwijt, eten en koken is voor mij een ontdekkingsreis met verschillende smaken, texturen, etc. Dat gaat verder dan de beperkte selectie in de supermarkt. Ik ben waarschijnlijk daarmee het tegenovergestelde van Rosanne, en ik ga iets ontzettend shockerends zeggen. Dat is ok. Ik kan namelijk gewoon doen wat ik leuk vind, en zij kan doen wat zij leuk vindt. Zij kan op haar manier voor haar gezin zorgen met verantwoorde keuzes (dat bakje met groenten en niet die puntzak patat afgewisseld met pizza shoarma), en ik kan op mijn manier voor mijn gezin zorgen met verantwoorde keuzes (maaltijden met voldoende vezels, groenten en niet teveel vet). Het is allebei ok en we doen allebei zoals het bij ons past. Het één is niet beter dan het ander, en geen van ons is een betere moeder op basis van hoe we het eten op tafel krijgen elke dag. Ze zegt ook niet dat iedereen haar mening / levensstijl moet overnemen. Ze belicht gewoon de andere kant van de bangmakerij rondom e-nummers. Er is niet één weg naar Rome.

Stop de extremen

Ja, ze is wetenschapper. Dat is geen vies woord. Wetenschap geeft je de kans om verder te kijken dan het placebo effect, iets wat ik persoonlijk enorm waardeer. Je hoeft niet te zeggen ‘dat wetenschappers denken dat ze alle waarheid in pacht hebben’ want ik hoor ze dat nooit zeggen. Zo’n dooddoener, dat soort loze beschuldigingen over mensen die je niet kent. Natuurlijk is wetenschap niet heilig en weten wetenschappers niet alles, en zijn ze ook beperkt en maken ze zelfs soms fouten (want: mens), maar ze hebben wel een valide rol en brengen óók veel wijsheid op tafel.

Oh nee, iemand op internet heeft een andere mening dan ik!

Met verbazing heb ik de reacties gelezen op Rosanne’s verhaal. Waarom is het zo moeilijk om iemand een andere mening te laten hebben? (andere meningen maken de wereld leuk, interessant en fris, het houdt je wakker en scherp) Waarom moeten we dan meteen zeggen dat ze dom is? (terwijl ze micro-biologe is en beter geschoold dan een heel hoog percentage van de reageerders) Dat e-nummers haar hersenen hebben aangetast? (of tast het gebrek aan e-nummers je social skills aan?) Dat ze gesponsord wordt door Unilever of een ander demonisch bedrijf? Wordt dat niet een beetje oud? (de echte dooddoener die altijd maar herhaald wordt als iemand meer richting industrie denkt, loze uitspraak, 100% van de tijd zonder bewijs van geldtransacties van Unilever naar Rosanne) Waarom is het zo erg dat ze gebruik maakt van haar netwerk om haar boek te promoten? (daar is een netwerk toch voor? Wie zou het niet gebruiken?). Waarom ziet ze er heel slecht uit? (totale onzin). En ze heeft belangen? (iedereen heeft belangen).

Nog iets fascinerends. Waarom zou je je persoonlijk aangesproken voelen en beledigd zijn als iemand iets zegt TERWIJL ZE JE NIET KENT. Ik bedoel. Als mijn man zegt dat ik een verschrikkelijk persoon ben, of goede vrienden, dan zou ik dat even moeten verwerken en in gesprek willen. Maar waarom beledigd voelen als iemand een algemeen betoog verkondigd en dan je aangesproken voelen, beledigd zijn en in de aanval willen gaan? Waarom?

Ja, maar

Ja, maar ze wil mensen dik en ongezond maken. Ja, maar ze heeft ongelijk. En ja maar, ik heb echt gelijk. Maar echt! Ja, maar ze liegt. Ja, maar obesitas is een groot probleem en zij maakt het erger. Ja, maar ze is wetenschapper en wetenschappers zijn slecht en denken dat ze alles weten. Ja, maar ik vind dat Rosanne niet alle wereldproblemen oplost met haar boek. En ik vind dat ze dat moet doen.

Welke reden je ook hebt om Rosanne’s ode vreselijk te vinden, wil ik je graag voorstellen dat als je zoekt naar balans en normaal eten, Rosanne’s verhaal echt wel een valide plek heeft. Je hoeft het heus niet met elke punt en komma eens te zijn (ook zo’n dingetje tegenwoordig, als er maar 1 komma onjuist is, is alles onjuist). Je gooit het kind niet met het badwater weg.  We leven in een vrij land en iedereen mag z’n verhaal doen en z’n mening geven. Jij ook. Rosanne ook. Ik ook. Zolang het niet illegaal is, mag dat. Als je het zo vreselijk vindt dat je ‘t niet kunt aanzien/aanhoren, heb je volledige macht en controle om op het kruisje links- of rechtsboven te klikken en FLOEP – weg is de traumatische info.

Als jij een beter verhaal hebt….

Schrijf een boek.

Breng je boodschap.

Doe je ding.

Maak een dansje.

Vertel je verhaal.

Je eigen ode.

Op de manier zoals jij denkt dat het verkondigd moet worden.

Wees de inspiratie die je denkt dat de wereld nodig heeft.

En maak je niet dik.


Schrijf je in voor onze gratis Voedzo Lente Challenge! 21 dagmenu’s om af te vallen 🙂


29 Comments

 • Mooie blog Sharon! 100% eens! Doe je ding, waar je je gelukkig en goed bij voelt, respecteer iedereen om je heen ook met een andere mening. Juist verfrissend!

 • Haha leuk geschreven. Ik kan meestal geen lange teksten lezen. Bij mij moet alles kort en krachtig. Bij dit stuk bleef ik maar door gaan. Top!!!

 • Toch vind ik deze blog dan ook wel weer grappig ergens.
  Jij bent ook iemand die geregeld jouw ongezouten mening gaf over wat anderen deden, een Liga koek eten of niet, op de gezonde mama destijds.
  En daarbuiten: het is logisch dat mensen in de steigers springen, want deze frisse wind (wat je fris noemt) krijgt aardig wat media aandacht. Media aandacht die nou nooit eens uitgaat naar de andere kant, kritisch kijken op E nummers of het schoolontbijt (of liga koeken voor baby’s)

  • Hai Sterre, is dat niet juist het punt hier, dat je niet elkaars mening hoeft over te nemen maar recht hebt op je eigen mening? Ook als je een andere mening hebt dan ik? En dat dat ok is? 🙂 Als iemand schrijft waarom ze hun baby geen babyliga’s geven, betekent dat niet dat jij dat ook niet moet doen. Dat mag je toch zelf weten? Je mag zelfs zoveel liga’s geven als je kunt kopen. In het bericht over liga’s staat geen woord over andere ouders en hun keuzes of veroordelingen, alleen waarom de schrijfster zelf geen liga’s geeft. De schrijfster kan haar keuze beschrijven zonder daarmee ‘een ongezouten mening over anderen te geven’ en dat is precies wat ze deed. Dat zijn echt twee verschillende dingen 🙂 Dat is wat we altijd probeerden, onze keuzes beschrijven zonder vingertje, en ik ben echt geen mens zonder fouten dus ik zal het niet altijd 100% correct gedaan hebben… Daarnaast kunnen mensen hun mening soms herzien, bij nieuwe informatie. Do your best, until you know better, then do better 🙂 xx

 • Wauw dat verwoord je heel goed en mooi! Als we allemaal deze houding zouden hebben, zou de wereld er een stuk mooier uitzien. Ik vind het zelf nog vaak moeilijk om niet in de (tegen-)aanval te gaan maar dat zegt op zo’n moment alles over mij. Laat de liefde in alles het laatste woord hebben!

 • Heerlijk, precies zoals ik er ook over denk! Laat iedereen in zijn waarde en doe met de informatie wat je wilt. Ik heb persoonlijk het filmpje niet gezien (bewust) omdat ik er verder geen interesse in heb. Heb wel vol verwondering naar het commentaar gekeken wat zo ongelooflijk aanvallend kan zijn. Maar dit is helaas iets wat tegenwoordig veel gebeurd op social media….

 • Hoi!
  Ik heb ook berichten over Rosanne -en vooral de reacties daaronder- voorbij zien komen op social media. Ik ben er expres overheen gescrolled, want ik word een beetje moe van alle mensen die direct, negatief en extreem reageren op iets wat blijkbaar verschilt van de ‘algemene’ opvatting van de populatie die eigenlijk ook maar gebaseerd is op een handjevol mensen die luidkeels beweren dat dingen slecht zijn (zoals E-nummers)… Terwijl veel daarvan ongenuanceerd is en gebaseerd op geen tot weinig ‘bewijs’.
  Jouw stukje heb ik wel gelezen, en ik was blij om het te lezen. Het zou fijn zijn als meer mensen gewoon zo luchtig hier over na kunnen denken. Ik studeer zelf voeding aan de universiteit, dus ik ben niet geheel onwetend over onderwerpen als dit. Aan de andere kant is het ook frustrerend omdat je als wetenschapper maar moeilijk door deze muur van ongebaseerde ‘claims’ die wordt overgenomen door het gros, kan doordringen. Het is makkelijk om alles zwart/wit te bekijken, maar zo ligt het in werkelijkheid niet, wat Rosanne en ook jij naar voren laten komen.
  Ik houd zelf ook ontzettend veel van koken en ik kook graag met verse ingredienten. Ik mijd geen E-nummers. Stoffen die een E-nummer hebben gekregen zijn ontzettend goed gecontroleerd op veiligheid, ze voegen er ook een ruime marge (factor 100) aan toe zodat de kans op een negatief effect eigenlijk nihil is. Elke 20 jaar worden stoffen weer opnieuw gecontroleerd aan de hand van nieuwe wetenschappelijke data (om de 20 jaar omdat er zo veel stoffen zijn! Maar indien er een suggestie wordt gedaan waaruit blijkt dat een stofje eerder herzien moet worden, krijgt deze prioriteit). Door deze grondige controle zijn stoffen met een E-nummer zelfs juist veiliger voor de gezondheid dan natuurlijke stoffen… Juist omdat het natuurlijk is, is de samenstelling variabel (afhankelijk van bijvoorbeeld grond waarop de plant is gegroeid, bemesting, besproeiing, vervuiling in de omgeving, maar ook seizoen, insecten, etc etc). Bacterien en micro-organismen kunnen hierdoor meer of minder voordeel hebben en zich vermenigvuldigen. Dat hoeft niet erg te zijn, maar het wordt een ander verhaal als ze toxische stoffen produceren die je ziek maken.
  Dus… Nee, ik vermijd geen E-nummers. Ik kook vers omdat ik het ontzettend leuk vind om zelf nieuwe dingen te verzinnen en te bereiden. Ik vind het vaak ook lekkerder smaken. Er zijn ‘gemaks’-producten die een chemisch nasmaakje hebben, deze laat ik dus liggen puur vanwege de smaak.
  Ik zeg: Kook waar je je zelf het prettigst bij voelt, houd je eetpatroon in balans (dus ja producten met een ‘ongezond’ imago mogen ook), en met voldoende lichaamsbeweging, kan je haast niet meer fout zitten :).

  • Heel mooi gezegd! Helemaal eens 🙂 Ik kan me goed voorstellen dat het echt een uitdaging is als voedingswetenschapper, lijkt me een vak apart 😀 Dankjewel voor het delen, leuk om je reactie te lezen!

 • Wat een tof uiteenzetting. Ik kan het alleen maar met je eens zijn. Als een ieder elkaars mening zou respecteren hadden we gelijk een veel betere wereld.

 • Top artikel!
  Stel dat ik een keer voor kant en klaar ga, ik denk dat ik dan voor dit hapje van Smølke kies!
  Eten van gisterenavond:
  80% zalm en witvis, bruine rijst, erwten en worteltjes, zeewier, oregano, peterselie, tijm, cranberry, yucca…
  VOOR ONZE HOND 😉

 • Wat een fijn artikel! Ieder zijn mening en zoals je al aangeeft hoef je met deze vorm van uitspraken/meningen niets te doen. Vind je het niet interessant? Klik zo’n artikel dan gewoon weg! Die vrijheid heb je;-)

 • Normaal laat ik bijna nooit een reactie achter, maar wil nu even zeggen dat je een mooi mens bent.! Weliswaar mijn mening, haha, maar er zullen er vast veel met me eens zijn. Bedankt voor het schrijven van het stuk 🙂

 • Heerlijk geschreven Sharon!
  Ik heb bewust al die heisa rondom dit boek niet gelezen, vind het totaal oninteressant en wil mijn kostbare tijd daar niet aan verspillen. Maar tijdens mijn lunchpauze onder het genot van een boterham met kaas kan ik jouw verhaal echt wel waarderen.
  Ik vind het sowieso de laatste tijd erg hoe mensen op internet kunnen reageren op andermans mening, ik schat in dat minimaal 80% van die mensen dat face-to-face niet zouden durven. Het is zó gemakkelijk om iemand digitaal onderuit te halen, want we zijn zo lekker anoniem, zeker als je niet je eigen naam gebruikt. Jammer vind ik dat, maar ik kan er niets aan veranderen, enkel mijn eigen gedrag. Laatst las ik zo’n mooie spreuk: If you don’t like the way I live my life, please feel free to mind your own buisness. Zo ontzettend waar 🙂

 • Helder verhaal weer Sharon. En helemaal mee eens. Leven en laten leven. Met respect voor de mening van die ander zonder te oordelen. Met respect naar die ander zonder lange tenen. Soms best vermoeiend al die mensen die zo nodig hun mening willen geven. Zucht. Oeps, nou doe ik het zelf. Mijn mening​ geven. ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *