Een banaan is puur suiker, of wat?

Er bestaan verschillende opvattingen over het woord ‘suikervrij’.  Suikervrij eten wordt vaak genoemd en dat zie je vast weleens voorbij komen. Dan zijn er ook mensen die zeggen dat suikervrij niet bestaat. Dit komt omdat mensen die ‘suikervrij eten’ zeggen, eigenlijk bedoelen dat ze geen tafelsuiker, bewerkte suiker en toegevoegde suiker eten en drinken.

Suikervrij bestaat niet

De mensen die zeggen dat suikervrij niet bestaat, bedoelen dat suiker een andere naam voor koolhydraten is (eigenlijk de simpele koolhydraten) en leven zonder koolhydraten kan op zich wel, maar is niet echt nodig en ook voor de meeste mensen niet de beste of meest praktische oplossing. Suiker (koolhydraten) geeft makkelijke energie voor je lichaam en hersenen. Suikers uit koolhydraten zitten inderdaad in tafelsuiker, toegevoegde suiker en bewerkte suiker, maar ook in groenten, fruit, gedroogd fruit en graanproducten.

Er is ook een groep mensen die met suikervrij ‘koolhydraatarm’ bedoeld, dus naast de tafelsuiker en toegevoegde suiker ook de producten die rijk aan koolhydraten zijn (banaan, brood, pasta, rijst, etc) laten staan.

De suikervrije banaan

Volgens sommige opvattingen kan een ‘suikervrije banaan’ dus, omdat er geen suiker aan is toegevoegd, en volgens anderen kan dat niet, omdat er suiker in de banaan zit. Het tweede idee is natuurlijk logischer, omdat er inderdaad suiker in de banaan zelf zit, en de banaan wordt niet opeens suikervrij.

Natuurlijke suikers

Fruit en groente bevatten van nature suiker. Fruit en groente worden altijd aanbevolen in een gezond eetpatroon, omdat het bewezen is dat deze twee voedingsgroepen passen in een gezonde leefstijl, en dat mensen die hier voldoende van eten, ook meer kans hebben op een betere gezondheid.


Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe de gratis VoedZo Challenge!


Een banaan is eigenlijk puur suiker

Je hoort weleens dat een banaan eigenlijk puur suiker is. Hoewel een banaan best wat natuurlijke suiker bevat, is het niet puur suiker. Zoals je zelf ook kunt zien, ziet een banaan er heel anders uit dan suiker. Iemand heeft een keer een ingrediëntenlijst gemaakt van de ‘ingrediënten’ van een banaan. Klik hier om het plaatje te zien. Zoals je ziet, en kunt lezen, is een banaan niet puur suiker. Een banaan is een vrucht, fruit, groeit aan de boom, bevat inderdaad suiker, en een heleboel andere dingen.

Maak dat uit?

En blijkbaar maakt dat uit. Heb je ooit een tros bananen gekocht, één banaan gepakt en voor je het wist had je de hele tros bananen opgegeten? Loop je weleens 100 keer langs de fruitschaal, en ook al heb je teveel gegeten, eigenlijk heb je nog wel plek voor 3 bananen? Gewoon omdat ze zo lekker en ‘verslavend’ zijn?

Het antwoord is waarschijnlijk nee. Hetzelfde geldt voor peren, appels, eigenlijk alle fruit- en groentesoorten. Blijkbaar maakt het uit dat je fruit en groente in zijn geheel eet, in plaats van iets anders met ‘veel suiker’. Blijkbaar is er een verschil tussen fruit en snoepjes, chocoladerepen en roze koeken.

Maar de suiker is gewoon hetzelfde!

De suiker in een banaan is voor je lichaam hetzelfde als de suiker in een koekje. Echter, we eten niet alleen de suiker. We eten een banaan, of een koekje. Een banaan is van heel andere samenstelling, heeft andere voedingsstoffen, dan een koekje. We eten nu eenmaal niet ingrediënten, we eten een geheel. We eten geen voedingsstoffen, we eten voedingsmiddelen.

Dus hoewel suiker bij sommige producten echt onnodig is, is dit bij andere voedingsmiddelen, zoals fruit, minder van toepassing en is het zelfs een goede toevoeging aan je eetpatroon. De suiker is niet anders, doet niks anders, maar het voedingsmiddel, het product, is wél anders. Het één voegt iets toe aan je eetpatroon (fruit) en het ander niet (cake, koekjes, etc).


Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe de gratis VoedZo Challenge!


Tags from the story
, , ,
Join the Conversation

11 Comments

 1. says: Maartje

  Ik ben er echter wel verslaafd aan bananen vanwege het hoge suiker gehalte. Als ik na het eten langs de fruitschaal loop kunnen daar bij mij in elk geval weldegelijk nog drie bananen bij….

  1. says: sharon

   Interessant! Heb je dat ook met andere producten met een hoog suikergehalte? Zoals appels? Of suiker uit de suikerpot? Of is het echt alleen bananen? 🙂

   1. says: Maartje

    ja ik ben sowieso suiker verslaafd helaas, maar heb het ook met chips bijvoorbeeld en niet zozeer met appels, bananen zijn toch wel redelijk specifiek, want het gebruiksgemak ervan is gewoon hoger dan bijvoorbeeld een mango dat speelt ook een rol voor de kritische consument hehehe, 😉

 2. says: Renny

  Als je de ingrediënten bekijkt van de banaan zie je dat een banaan voor het grootste deel uit water bestaat.
  Suikers is 12%. Valt op zich best mee, banaan is een belangrijke leverancier van kalium.

 3. says: Sofie

  Helder uitgelegd. Als ik producten review heb ik het ook makkelijkheidshalve over suikervrij, als ze vrij zijn van geraffineerde suikers. Maar uiteraard is het niet écht suikervrij als er nog kokosbloesemsuiker in zit. Of zijn dadelrepen zonder extra toegevoegde suikers ook niet écht suikervrij. Ik leg dus wel altijd in mijn bericht uit wat ik hiermee bedoel.

 4. says: Leonie

  Als suiker in een banaan hetzelfde doet met je lijf als de suiker in een roze koek…hoe zit het dan met je suikerspiegel? Ik begreep altijd dat bij een suikervrij dieet de piek minder intensief is en dat je daardoor geen grote stemmingswisselingen of moeheidsklachten krijgt.

  1. says: sharon

   Als je iets eet gaat je bloedsuikerspiegel omhoog, dat is normaal en gezond. Een heel erg schommelende bloedsuikerspiegel kan nadelige effecten hebben, als je daar last van hebt kan het zijn dat je wilt letten op de glycemische lading van voedingsmiddelen (wellicht in overleg met een professional). Dat verschilt per voedingsmiddel en is eigenlijk weer een ander verhaal 🙂 Iemand met een gezonde bloedsuikerspiegel zal geen nadelige effecten hebben van het eten van een banaan, verwacht ik 🙂 Wanneer je geraffineerde suiker en witte bloem weglaat uit je dieet, en qua koolhydraten vooral fruit, groente en volkoren granen eet, en maaltijden in combinatie met vetten en eiwitten, dan zul je inderdaad minder last hebben van echt nadelige pieken, maar het blijft normaal dat je bloedsuikerspiegel naar boven gaat na een maaltijd. Als je lang niet gegeten hebt, kun je juist duizelig worden van een lage bloedsuikerspiegel en is het fijn om wat te eten, zodat het weer omhoog gaat 🙂 Je bloedsuikerspiegel schommelt dus door de dag heen bij iedereen, maar afhankelijk wat je eet kunnen de pieken wel hoger of lager zijn 🙂 Wat je zelf eigenlijk al noemt, dat de piek dan minder intensief is. Als suikervrij echter betekent dat je je thee vol honing stopt en koek met kokosbloesemsuiker eet voor lunch, zal dat niet heel positief voor je bloedsuikerspiegel zijn, gezien de glycemische lading vrij hoog is van deze producten 🙂 xx

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *