Gezond eten mag leuk zijn, echt

In de ideale wereld is gezond eten leuk, gezellig en lekker. Het focust niet op wat je allemaal niet ‘mag’ (beter gezegd, wat je kiest om niet te eten, je mag alles), maar het focust op gezond en lekker eten. Het past in je schema en je mag ervan genieten.

Relaaaaaaxed

Ik ben al een heel aantal jaar op mijn ontdekkingsreis en heb het meeste wel uitgeprobeerd en gedaan. Ik ben vrij relaxed met gezond eten, ik eet grotendeels gezond en zorg voor een goede basis thuis. Ik focus me niet op wat ik allemaal niet eet en wat allemaal ongezond is, ik focus me op lekker eten wat ook gezond is. Ik neem als ik onderweg ben eigenlijk nooit eten mee, ik eet bij anderen wat de pot schaft en kom zonder eisen aanzetten. Ik vraag in restaurants niet naar bepaalde ingrediënten en bestel gewoon iets waar ik zin in heb. Ik ga graag uit eten en heb wekelijks koffie dates met mijn dreumes. Ik vind het heerlijk om buiten de deur te zijn en te eten. Ik maak deze keuzes omdat ik ze fijn vind.

Door de jaren leer je

Dit is ook anders geweest, heel anders zelfs, en ik heb er heel veel van geleerd. Ik heb me altijd gefocust op wat ik wel kan eten, dat is waarschijnlijk waarom het nooit voelde als ‘volhouden’. Ik heb wel degelijk veel dingen gedaan en uitgeprobeerd: suikervrij, zuivelvrij, tarwevrij, glutenvrij, raw, e-nummervrij, gifvrij, alleen biologisch, etc etc. Een triljoen superfoods en nog veel meer. Het eerste jaar was ik erg gevoelig en nam ik vaak eten mee. Zodat ik geen knallende hoofdpijn kreeg. Nu is mijn lichaam veel sterker, gezonder en zal dat echt niet zo snel meer gebeuren. Ik ben daardoor relaxter geworden. Een aantal voedingskeuzes heb ik weer laten varen, zoals glutenvrij eten. Als je last hebt van gluten snap ik de keuze heel goed. Ik bleek er zelf niet echt gevoelig voor te zijn, dus voor mij is dit ok. Je hoeft het natuurlijk niet te doen, alleen maar omdat het een hype is.


Wil je de baas zijn over je suikerinname? Doe onze 21 dagen challenge!!


Kan ik dan niets meer eten???

Maar, ik snap nu ook beter dat mensen zich soms frustreren dat er ‘bang’ wordt gemaakt voor bepaalde voeding en voedingsgroepen. Helaas is de kans groot dat ik daar in het verleden aan heb meegedaan, iets waar ik spijt van heb. Het punt is dat ik niet schrijf om mensen bang te maken, maar dat betekent niet dat mensen het ook niet zo opvatten. ‘Ahhhh kan ik dan niet meer eten???’ Dat soort reacties vond ik lastig, want zo bedoelde ik het helemaal niet. Inmiddels is mijn visie veranderd, mede omdat ik merkte dat die manier van schrijven me eigenlijk niet meer bevalt.

Wat eet je wel?

Je kunt namelijk nog zoveel weglaten in je voeding, wat allemaal mag en kan natuurlijk. Maar uiteindelijk gaat het om wat je wél eet. Je voedt je lichaam met de dingen die je eet, niet met de dingen die je niet eet. Je houdt je lichaam fit met de oefeningen die je wel doet, niet met de oefeningen die je niet doet. Je verbetert je levensstijl met elke kleine keuze die je wel maakt, in plaats van elke -in jouw ogen- perfecte situatie die je niet hebt of niet vol kunt houden.

Goede basis

Sinds ik dit snap, ben ik veel relaxter geworden, ook met mijn kinderen. Als je basis goed en gezond is, maken de kleine dingetjes niet zoveel uit (voor gezonde mensen). Ik zie nu hoeveel er wordt gestreefd naar perfectie, ten koste van andere belangrijke dingen (bijvoorbeeld een sociaal leven). Terwijl perfectie eigenlijk niet bestaat.

Veel te perfectionistisch…

Ik lees weleens uitspraken als ‘Every bite you take is either feeding disease or fighting it’. Ik sta daar niet achter. Het is zo’n drastische en veel te perfectionistische uitspraak dat ik er kriebels van krijg. Gezond eten vind ik superbelangrijk, maar een gezond lichaam kan prima wat hebben.

Eten is meer dan voeding alleen

Je kunt eten benaderen als een pure noodzaak om je voedingsstoffen tot je te nemen, maar het is natuurlijk meer dan dat. Het is gezelligheid, het is samen zijn na een drukke dag, een manier om onszelf blij te maken (en anderen), een manier om een cultuur te leren kennen, ontspanning, om mensen te leren kennen, om samen iets te doen, etc. Ik bedoel hierbij de gezonde emotionele kant van voeding, dus niet het bekende emotie-eten.

Geen regels, geen uitsluitingen en geen schuldgevoel

Mijn focus is om in mijn basis gezond te eten. Ik ben niet bang voor eten (ook niet voor ongezond eten), en ik wil niemand bang maken. Gezond eten kent geen regels, geen uitsluitingen en geen schuldgevoel. Als je iets ongezonds eet, ben je dus niet schuldig omdat je iets verkeerd gedaan hebt. Dat is simpelweg niet waar.

Je kunt alles eten, maar het hoeft niet

Je kunt alles eten, maar het hoeft niet. Natuurlijk, als je ziek wordt van bepaald eten of je voelt je niet lekker, dan eet je het niet. Dat is heel normaal en logisch. En je kunt dit soort dingen ook proberen om te kijken of het je helpt. Denk bijvoorbeeld aan het weglaten van zuivel als je darmproblemen hebt. Ik eet zelf nog steeds geen geraffineerde suiker en kies de dingen die ik wel eet bewust uit, en zorg dat dit gevarieerd en in balans is. (zie hier ook de richtlijnen die ik voor mezelf volg, automatisch, dus zonder dat het een regel of must is). Nog steeds ben ik fan van informatie, ik wil weten wat ik eet, ik wil ingelicht zijn en een keuze kunnen maken. Niet omdat dit mij bang maakt, maar ik wil weten wat iets is. Daarom vind ik informatie over wat je beter niet kunt eten nog steeds heel nuttig en behulpzaam. Zolang het geen angst opwekt en bijdraagt aan het maken van goede keuzes.
😀


Wil je de baas zijn over je suikerinname? Doe onze 21 dagen challenge!!


10 Comments

  • Heel mooi geschreven. Mijn kids krijgen thuis geen snoep/frisdrank maar als we een dagje uit zijn vinden ze het echt een feest als ze appelsap krijgen. Zo leuk om te zien en zo moet het, genieten van de speciale momenten! Ik doe nu de sugarchallenge maar hoop als ik een gezond gewicht bereikt heb er net zo ontspannen mee om te kunnen gaan!

  • Mooi geschreven, ik vind het wel lastig op bijv kinderfeestjes waar alleen pakjes wicky of fristi op tafel staan,, ik Kán dan gewoon niet relaxed toekijken en mijn kinderen laten drinken. Vooral niet omdat we soms wel elke week zo een kinderfeestje hebben hoe doe jij dat dan?

  • Mooi gezegd :). Helemaal dat je wel iets doet, niet alleen kijken naar wat je niet doet, maar kijken naar wat je wel doet voor je lichaam. Ik ben ook een stuk relaxter dan twee jaar terug, maar vind het soms nog wel moeilijk. Ik wil graag heel goed voor me lijf zorgen en als ik dan iets lees, ga ik me toch afvragen of ik dat ook moet doen. Het beste voel ik me bij puur eten, niet iets elimineren, gewoon puur / vol eten, andere ‘hypes’ kan ik dan wat makkelijker laten gaan. En inderdaad, je mag alles, de vraag is wat wil je en waar kies jij voor?

  • Oh dank je, ik vind je artikel zàlig om te lezen, het voelt aan als ‘zie je wel, je bent goed bezig’.., relax ‘n beetje 🙂
    Heerlijk hoor om je te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *