Gezond eten: waar moet je toch beginnen?

Deze vraag wordt me regelmatig gesteld. Als je dan gezond wil eten, waar moet je dan toch beginnen? Ik kan me voorstellen dat het allemaal redelijk overweldigend is, wanneer je voor het eerst over natuurlijke, onbewerkte voeding begint te lezen. Of je eerste bezoek aan de natuurwinkel – ieks! Soms is het personeel niet eens aardig. Of er hangt een stoffige sfeer. En daar sta je dan, met je goede bedoelingen, je blik speurend langs al die groenten naar een bekende soort. Heel anders dan je vaste supermarkt, waar je met ogen dicht weet waar alles staat, wat je nodig hebt en hoe de merken heten.

Alles in één keer of stapje voor stapje?

Waar je moet beginnen – daar zijn verschillende opties. Sommige mensen houden ervan om meteen alles geheel op de kop te gooien. Dit is een vrij drastische beslissing, maar bij sommige mensen is dit de beste oplossing, waar ze zich het prettigst bij voelen. Ik hoor niet bij deze groep. Ik hoor bij de groep mensen die liever stapje voor stapje, dingetje voor dingetje onder de loep neemt en keuzes maakt. En ja, zo kun je het dus ook doen! Beide is prima, zolang je maar doet wat bij je past op basis van je eigen beslissing.

Keuzes maken in de praktijk

Ik schrijf dit blog voor de mensen die het stapje voor stapje willen doen. Dit zijn namelijk ook de mensen die mij mailen met de vraag waar ze moeten beginnen, waar dat eerste stapje dan gemaakt kan worden. Overigens moet ik erbij zeggen dat ik het Voedzo handboek juist geheel rond deze vraag geschreven heb. Ik vind dit persoonlijk dus echt een aanrader, maar niet echt objectief, zoals je zult begrijpen, haha! Maar het handboek bevat per categorie (suiker, zuivel, tarwe, gluten, vlees, bio, e-nummers, e.d.) informatie over wat je in de praktijk kunt doen om keuzes te maken op deze gebieden. Deze informatie staat duidelijk en overzichtelijk op volgorde, wat het prettig maakt. Het is geen ‘alles of niets’ benadering, maar erop gericht dat je zelf je eigen keuzes kunt maken, stapje voor stapje. Per stapje zal een ander deel in het boek je aanspreken – superhandig.

Hoe ik het deed?

Net schreef ik al dat ik zelf niet alles direct heb omgegooid. Ik begon met suikervrij. Toen schrapte ik de witte bloem vrij snel erachteraan. De chemische zoetstoffen gingen eruit. Vervolgens ging zuivel eruit en werden onze boodschappen biologisch. Toen kwamen er meer groenten op het menu, meer groene smoothies en meer groentesappen. Tarwe moest ons huis verlaten en langzaam kwamen er steeds meer superfoods, ‘andere granen’ ons huis binnengeslopen. Denk aan gierst, amarant, quinoa, e.d. En wat helemaal vanzelf is gegaan: er kwam steeds een beetje minder zoetverlangen het huis binnen.

Tips voor een goed begin

Deze stappen nam ik niet in een week tijd. Hier deed ik 1,5 jaar over. Ik vond dit prettig en heb het nooit als overweldigend ervaren. Dan moet ik er wel eerlijk bij zeggen dat ik in de keuken wel van uitdagingen houd, dat heeft me altijd geholpen. Op basis van die ervaring geef ik graag wat tips over hoe je kunt bepalen waar jouw ‘begin’ ligt. Het is namelijk voor iedereen anders. Maar elk begin is een begin.

 • Elk begin is een begin. Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid informatie die beschikbaar is. Kijk niet naar wat je nog zou moeten aanpassen, maar kijk naar wat je al hebt gedaan of gaat doen. De informatie waar je nog even niets mee kan, leg dat naast je neer. Dat komt later wel – op een beter moment.
 • Bepaal welke stap jij het meest logisch zou vinden voor jezelf. Ik begon met suikervrij omdat ik hoorde dat het hoofdpijn kan oplossen en dat wilde ik. Dit was een prachtige motivatie en het begin was geboren. Kies dus een begin dat bij je past en waar je al interesse in hebt. Voor de één is dat suiker, voor de ander is het zuivel, weer een ander laat liever eerst de e-nummers staan.
 • Ga stapje voor stapje. Neem bijvoorbeeld eerst je ontbijt onderhanden. Kies ontbijtjes uit die bij je passen en verantwoord zijn en experimenteer. Heb je je ontbijt in orde? Dan ga je naar de lunch! En dan naar avondeten! En dan wat snacks e.d. Dit kan een proces zijn van 2 dagen, maar kan ook een maand. Wat je zelf prettig vindt.
 • Probeer langzaam de pakjes en zakjes te vermijden. Maak bijvoorbeeld eens een keer een zelfgemaakte spaghettisaus. Of een zelfgemaakte nasi. En als je tevreden bent, maak dan eens zelf een ovenschotel of een Kip Siam-achtig gerecht. En schrijf je recepten op. Of haal de recepten van internet (Voedzo natuurlijk…) en print ze uit en bewaar ze goed in een map. Want anders vergeet je alles weer – geloof me. Maar transformeer je maaltijden! Maak de dingen die je normaal eet eens zonder pakken en zakken

Ja maar, dat kost toch heel veel tijd?

Het aanleren van een nieuwe levensstijl, nieuwe gewoontes, dat kost tijd. En voorbereiding. Vooral in het begin, want dan is alles nieuw. De eerste keer boodschappen doen toen we suikervrij gingen eten – ik kwam zonder producten thuis. Ik wist gewoon niet wat ik moest nemen en werd wanhopig. Het is niets voor mij om maar rond te dwalen in de supermarkt, normaal pak ik gewoon wat ik hebben wil. Maar ik liep langs de producten, etiket na etiket, en liep weer verder. De tweede keer ging al beter, ik kwam met iets thuis. De 10e keer wist ik uit m’n hoofd wat ik wel en niet wilde hebben. Net zoals eerst…

Op zoek naar recepten? Onderzoek Voedzo of kijk hier voor de receptenboeken! Of hier voor het Voedzo handboek dat ik net al noemde.

 

18 Comments

 • Voor mij is naar een (goede) biologische winkel gaan echt een verwenmoment. Het is zo afschuwelijk duur. Ik koop daar dan chocola, suikervrije snacks en speltbroodjes om af te bakken. Meer kan ik me helaas niet veroorloven. De pakjes en zakjes loop ik gelukkig al een hele tijd voorbij! Boodschappen bij de c1000 doen wordt wel een stuk makkelijker, 90 procent eet ik toch niet! 😉 dat was vroeger wel anders.

 • AMEN!
  Het gaat hier ook stapje voor stapje… Eerst vegetarisch, toen een beetje biologisch, en vervolgens naar alles biologisch, nu naar meer superfoods en ten slotte suiker-, gist- en tarwevrij. Een proces dat de laatste tijd overigens wel in stroomversnelling is geraakt door de kennis die ik o.a. via deze website heb vergaard, waarvoor dank!

 • Fijn om te lezen =)
  Inmiddels hier ook de suiker, e-nummers en tarwe geschrapt. Voor mijn gevoel ga ik heel langzaam, maar als ik dit lees komt dat wel goed =)
  Woon immers nog thuis dus kan helaas niet in een keer het roer omgooien. Maar dat kom allemaal vanzelf wel goed =)

 • Ik heb alles tegelijk omgegooid! Ik was t zat dat we zoveel troep binnenkrijgen en ik voelde me opgeblazen, last van mn darmen enz enz. Geen suiker, alles zo puur mogelijk, geen aardappels, geen brood veel groente en fruit zoveel mogelijk biologisch. Heb eerst Inge van Haselen gevolgd toen Amber Alberda, deze laatste is wel mijn favoriet! Ik viel al 3 kilo af van t vocht dat kwijt raakte. Voelde me heerlijk! Mistte het allemaal niet.. Inmiddels doe ik dit al 2 jaar. Heb geen afkickverschijnselen gehad. Soms neem ik wel eens suiker, of eenlekker biologisch broodje. Op. Verjaardagen eet ik alleen wat ik echt lekker vindt, dus zomaar graaien in een schaal wil ik niet meer! Succes iedereen!

 • Ik ben begonnen met heel veel lezen over voeding op websites zoals deze. De volgende stap was voor mij om de producten die steeds genoemd werden in recepten (amandelmeel, chiazaadjes, kokosolie e.d.) zelf te gaan kopen. Ik heb ook een blender aangeschaft. Toen kon ik de recepten gaan maken en ontdekte ik wat ik wel en niet lekker vind. Als je gewoon ergens begint ga je vanzelf steeds een stapje verder. Ik ben er nog lang niet, maar ik vind het een leuke ontdekkingstocht!

 • Zo herkenbaar… wij zijn vanaf begin dit jaar gestart met anders eten. Het gaat hier ook stapje voor stapje en beetje bij beetje. Radicaal omgooien werkt bij ons niet.
  We zijn nu aangesloten bij een voedselkollektief. Super gaaf, maar ook daar moeten we onze weg nog in vinden. Veel koop ik bij de Plus/Ekoplaza/AH/Natuurvoedingswinkel/Landwinkel/bio-streekmarkt en niet te vergeten bij de boer.

 • Ik ben nu ongeveer een half jaar bezig. En wat mij vooral heeft geholpen is héél veel koken en uitproberen (ik heb bijna elk zoet recept van deze site 1 of meerdere keren gemaakt). Door dit vele koken is vooral de acceptatie (want ook bij mij was het om gezondheidsredenen een ‘moetje’) langzaamaan gekomen. En met de acceptatie heb ik steeds meer dingen geschrapt. Biologisch eten doe ik niet, vanwege de hoge kosten, maar ik merk ook dat ik steeds een stapje verder wil. Ik eet nu bijvoorbeeld nog wel een paar keer in de week spelt-desembrood. Maar ik merk, net als bij sharon, dat ik er een after-lunch-dip van krijg. Dit ga ik dus ook langzaam maar zeker schrappen, dat wordt de volgende stap. En deze site helpt mij!

 • Ik had me voorgenomen om minder suiker te eten. Door rond te surfen kwam ik dan andere zaken tegen die niet goed zijn (tarwe bijvoorbeeld) maar ik had al snel door dat alles ineens veranderen niet echt een optie is. Dus voorlopig schrap ik enkel suiker. Als ik dat gewend ben ga ik pas een volgende sta zetten. Dus met jouw blog te lezen en heb ik n het gevoel goed bezig te zijn. Bedankt.

 • Heel fijn stuk om te lezen! Erg bedankt hier voor ! Dit omdat ook ik ( en daardoor mede ook mijn gezin) stapje voor stapje anders eten en denken. Minder suikers, geen kant en klare zakjes en pakjes meer, méér groente, meer ‘vreemde zaadjes’ ( van chiazaad hoorde ik pas toen die moeder met haar zoon in de docu Rauwer verscheen, waardoor ik dacht dat het een geheimzinnig zaadje was voor heel fanatieke mensen) maar wat nu de normaalste zaak van de wereld is en ik zelfs die mevrouw ook wat beter snap (zo hoop ik nu ook dat over 8 jaar er geen coca cola/mars automaten op middelbarescholen staan)…

  Enfin, waarom ben ik blij met dit stuk. Omdat ik soms denk: aarrggghhh ik doe nog geen fractie van wat zou moeten om echt heel gezond te leven, ik leer het nooit, ik kan beter opgeven en de boel de boel laten, dood gaan we toch, waarom moeilijk doen…
  v.s. Ik wil beter, het kan beter, het moet beter, ik wil het voor mijn kinderen, voor mezelf.
  Ik wil me niet laten leiden door multinationals die aan mijn domheid en toekomstige ziekten verdienen. Ik wil niet langer slaaf zijn van de afspraken tussen bijv. Albert Heijn en Unilever, Nestlé Kraftfood etc. Het kan gezonder. En daarom ga ik door, stapje voor stapje weg met de suiker, de zuivel, tarwe….

 • Stap voor stap heb ik gedaan, eerst twee boeken gelezen en de tips daaruit toegepast, suiker weggelaten, koemelk, bloem en tarwe. Dat was al een uitdaging op zich. Door de supermarkt werd ineens een hele klus als je alle etiketten gaat lezen. Maar als je per maaltijd kijkt wat je eet en waar je dat door kunt vervangen, ben je al goed op weg.
  In het begin ook soms ‘foute’ dingen in huis gehaald, gefrustreerd tot de ontdekking komen dat je iets niet goed doet…. maar beetje bij beetje leer je het vanzelf. Lekker erover lezen en nieuwe recepten uitproberen! Mijn valkuil is wel geweest dat ik alles perfect wilde doen, ik heb echt uren zitten googlen en van alles gelezen in de motivatie het beste te doen voor me lijf. Maar dat gaat gewoon niet, simpelweg omdat er geen perfectie bestaat, de meningen / ideeën / richtlijnen rondom voeding verschillen van elkaar, dus je kunt niet alles opvolgen. De truc is dan ook om te zoeken wat bij jou past. Sowieso is puur eten, suiker en bloem schrappen al een heel goed begin.
  Het grappige is wel dat ik nu dingen doe (zoals zelf schoonmaakmiddelen maken), waarvan ik vroeger zoiets had van: “ja, daar ga ik niet aan beginnen hoor”. Je groeit erin 😉

 • Bij mij begon het met e-nummer en suiker en zoetstoffenvrij. Ik moest koolhydraatbeperkt gaan eten ivm een zeer sterk wisselende suikerspiegel.
  Daarna ging langzamerhand de tarwe/brood en glutenproducten eruit. Eet alleen nog maar spaghetti van speltmeel eens in de twee/drie weken.
  En toen gingen allerlei melkproducten eruit. Ik at elke dag Griekse yoghurt met vruchten, superfoods en havermout. Het is een hele omschakeling voor me geweest.
  Maar al met al.. mijn astma klachten zijn zeer minimaal nu! Hoera :D!
  Ik heb bijna geen opgeblazen gevoel meer, tenzij ik per ongeluk verkeerd eet.
  Ik heb nu een liefde voor eten ontdekt en probeer graag Oerdis en Rawfood recepten uit.
  Het levert nog wel vreemde reacties op uit de omgeving, maar het raakt me allemaal niet meer zo diep omdat ik dit voor mezelf gekozen heb.
  Wat kortom begon bij het onder controle krijgen van de suikerspiegel is omgeslagen naar een gezonde levensstijl!

 • Voor mijn vakantie was ik al een aantal weken bezig met suiker-, zuivel- en tarwevrij en dat beviel me ontzettend goed. Heb al lang last van verschillende buikklachten; opgeblazen, diarree afgewisseld met obstipatie en vaak ook niet lekker voelen, tegen misselijk aan. Tijdens de paar weken (3 geloof ik) voor mijn vakantie merkte ik dat mijn buik een stuk rustiger werd en ik voelde me gewoon lekker in m’n vel.
  Maar toen kwam de vakantie, en da’s lastig, zeker als je ‘net om de hoek komt kijken’. Een weekje buitenland in een pension met ontbijt werd lastig. Iedere morgen witte bolletjes met jam (stampvol suiker). Veel en erg vet vlees met veel saus en friet of aardappels. Gelukig wel een groot bord salade erbij. En best veel zuivel. Behoorlijke last kreeg ik weer.
  Nu de vakantie weer voorbij is, weer aan de slag met goede voeding. Voor de komende vakantie ga ik me toch echt beter voorbereiden. Want op vakantie wil ik me ontspannen voelen en niet elke dag opstaan met buikpijn..

 • Ik probeer geraffineerde suikers te vermijden. Mijn zoontje heeft ADHD en ik probeer nu dus E-nrs en suikers te laten staan maar ik twijfel aan de suikers…ik vervang het nu door agave siroop of honing maar ik weet niet goed wat dit met een lichaam doet (mbt ADHD). Heb jij daar misschien informatie over gevonden? Een overzicht van zoetstoffen met hun voor- en nadelen en een voorbeeldje van toepassingen zou handig zijn… Misschien bestaat het al maar ik heb het niet gevonden.
  Verder vind ik het wel erg jammer dat het gezonde leven zo duur is…ik weet dat er goedkopere alternatieven zijn maar die zijn nog steeds best wel duur (even uitgaande van minima inkomens)
  Ik ploeter wel lekker door, heb al wat recepten van hier gemaakt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *