Handig in de gezonde keuken: de Actifry!

Handig in de gezonde keuken: de Actifry!
12 oktober 2012 sharon
Door Gezond eten

Veel keukenapparaten die ik eerst als onnuttig zag, hebben nu nut. Eerst vroeg ik me echt af waarom je een staafmixer, een blender, een keukenmachine én een slow juicer zou moeten hebben. Ik bedoel, dat gebruik je toch niet echt? Inmiddels is dit achterhaalt, ik heb al die apparaten en ik gebruik ze allemaal wekelijks. En ik ben heel blij met ze allemaal, mijn keukenhulpfamilie. Pas is er een nieuw lid bijgekomen: de Actifry.

Patatjes met één lepel olie?

Eerst was ik nogal sceptisch, omdat vooral gepromoot wordt dat je er patatjes in kunt maken met één lepel olie. Jaja! Maar inmiddels weett ik dat je er nog veel meer in kunt maken. Ik was dan ook erg nieuwsgierig geworden naar deze Actifry. Ideaal uitprobeermoment was toen ik geen keuken meer had, wegens verbouwing. Toen heb ik wat mooie gerechtjes mogen proberen en dat was een succes!

Patatjes met de Actifry

Natuurlijk heb ik ook de patat geprobeerd. Inmiddels weten we dat kokosolie een gezond vet is om in te frituren (en bakken), omdat het bij verhitting geen giftige stoffen ontwikkelt. Maar kokosolie is ook duur. En ik ga geen hele frituurpan vol kokosolie gooien, want er groeit geen kokosolie in onze tuin (snap je). Ik vond het dus opeens heel leuk om patatjes te maken van bio aardappels en 1 eetlepel kokosolie.

Het is een klein beetje oefenen met soort aardappel, dikte van de patat, lengte van de Actifry, maar het was echt heerlijk! Klein beetje anders dan je patatje van de snackbar om de hoek, maar in dit geval ook veel gezonder. En wanneer je het vergelijkt met ovenpatat, wat natuurlijk eerder in de buurt komt, is dit echt een veel betere optie. Dat niet alleen: zelfgemaakte frituurpatat moet je altijd moeilijk voorkoken/voorbakken en soms nog weken in zout en water, en in dit geval hoef je ze alleen maar te schillen, snijden en erin te gooien. En je hoeft niet te roeren, want dat doet de Actifry voor je. Awesome!

Overigens: over de patatten van de snackbar om de hoek, jouw zelfgesneden bio aardappeltjes hebben geen hulpstoffen, zoals suiker om de patatjes lekker knapperig te maken. Dat is ook zo wanneer je je eigen patat in de frituur maakt, het is gewoon een beetje anders… Maar wél zonder troep.

Andere soorten patat

Je kunt ook patat maken van andere groenten. Mijn absolute favoriet: zoete aardappel. De eerste keer was het even wennen, maar nu heb ik die nog liever dan de ‘gewone’ aardappel. Maar je kunt ook patat maken met pastinaak, knolselderij, wortel, rode bieten, we hebben het allemaal geprobeerd. Experimenteren is leuk!

Maaltijden met de Actifry

Maar je hoeft je niet te beperken tot alleen verschillende soorten patat. Je kunt er ook echt lekkere maaltijden mee maken! Geen grap! Bij de Actifry zit een receptenboekje met lekkere recepten, waar ik al genoeg inspiratie uit op deed. Maar er bestaat ook nog een heuse website, jaja, waar je nog meer recepten vindt. Ik vind het vooral makkelijk en simpel, alle bereidingstijden staan erbij, dus van tevoren even goed kijken en aanzetten maar.

Ik ben er dus erg blij mee. Ik weet dat Marianne er ook met plezier gebruik van maakt, ze had zelfs al eens recepten online gezet. Dus, de Actifry is er niet eentje die in de kast verdwijnt. We gebruiken ‘m echt!

Ps. Leuke cadeautip voor december!

 

0 reactie

 1. Nelleke 6 jaar geleden

  Ovenfrites hoef je niet voor te koken en te weken. Aardappels schillen, snijden en wassen, wat vloeibaar gemaakt kokosvet erover, even schudden/roeren zodat alles goed in het vet zit en dan 45 min in de oven.

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Ik heb het ook over zelfgemaakte patat, niet over ovenfrites!

   • Jolien Yark 6 jaar geleden

    Mijn tante maakt elke zondag zelfgemaakte friet en die kookt nooit voor. Schillen, in plakjes en reepjes en hop die pan in 🙂

    • Marianne` 6 jaar geleden

     ik kook aardappels ook nooit voor hoor! Dan is de handigheid er wel af voor ons 😉

     • Marianne` 6 jaar geleden

      sorry, begreep het stukje niet helemaal, maar voor de actifry kook ik ze idd niet, voor in de frituurpan wel. Dat bedoel je ook volgens mij!

  • Ad 5 jaar geleden

   Knapperige frires met de Actifry en kokosolie.
   Laat eerst de actifry met de frietjes zonder olie 5 min draaien. Dan deksel open en een minuutje uit laten wasemen (eventueel wat opschudden). Dan de olie erbij en afbakken. Knappie knappie!
   Kokosolie duur? Ja, als je de vloeibare koopt (€ 21 de liter). Kokosolie in gestolde vorm (bij de toko nog geen € 5 per halve liter) en werkt uitstekend. Dus geen scheutje maar klontje er bij.
   Kokosolie bevat 85% mct. Google daar maar eens op, dan lees je wat je jezelf met andere olie tekort doet!

 2. Angelique 6 jaar geleden

  Leuk om te lezen Sharon 🙂
  De kosten houden me nog een beetje tegen (omdat ik de laatste tijd al flink wat kosten heb gemaakt om onze eetgewoontes gezond te maken, lees idd sapcentrifuge, keukenmachine etc en de leuke cursussen en boeken 😉 )
  Maar ik ga hem zeker onthouden, wie weet voor over een half jaartje ofzo 🙂

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   precies! Herkenbaar hoor, stapje voor stapje 🙂

 3. Joost 6 jaar geleden

  Is de Actifry ook gifvrij?? (zie dit artikel: https://voedzo.nl/gezond-eten/pannen-met-anti-aanbaklaag/)

 4. Denise 6 jaar geleden

  Mijn ouders hebben de Actifry, dus heb daar al ‘ns de frites geproefd, maar ik vind ze echt niet lekker….jammer want het is wel een mooie manier om te bereiden.

  • Linda 6 jaar geleden

   Je moet er ook, zoals Sharon al zei, wel handig in worden hoor! Wij hebben ook wel eens minder lekkere gehad, ligt helemaal aan de dikte van de friet en aan hoelang ze erin gaan 🙂

   • Marianne` 6 jaar geleden

    Ik maak er altijd blokjes van ipv frietjes, frietjes moeten voor ons gewoon uit het vet komen en doen we eens per 2 weken in de frituurpan. Daarvoor hebben we niet de actifry gekocht. De actifry is voor ons de vervanging van gekookte aardappels, die we allebei niet te eten vinden 🙂 Frietjes uit de actifry is echt een kunst, zijn soms erg hard en soms erg zacht. Probeer eens blokjes, dan vergelijk je het niet meer met frietjes en is het erg lekker!

 5. Samuel 6 jaar geleden

  Beste Sharon,

  patat is niet gezond omdat er acrylamide in zit. Dit is een giftige kankerverwekkende stof die ontstaat als zetmeelbevattende producten zoals aardappel boven 120 graden worden verhit. De kokosolie zorgt dan misschien niet voor HNE of transvetten, maar in de aardappellen zit wel acrylamide.

  Groetjes van Samuel

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Overal zit wel een stof in die niet goed is in te grote hoeveelheid. Daarom varieer ik ook graag.

   • Marly 5 jaar geleden

    Beste Sharon,

    Kijk eens op de site van de consumentenbond. Hier staan testresultaten waarin acrylamide en vetgehalten van verschillende soorten friet worden vergeleken.

    http://www.consumentenbond.nl/test/woning-huishouden/keuken/friteuses/philips-airfryer/philips-airfryers-friteuse/testresultaat-philips-airfryer/

    Zoals je kunt zien rijzen de acrylamide cijfers bij de actifry echt de pan uit (2025 +/- 600 µg/kg!)
    …. is het bijna zonde om dan bijv. geen nachtschade te eten om slechte stoffen te vermijden…

    echt niet bedoelt als kritiek, ik gebruik je blog graag, maar omdat je mij altijd zo goed informeert wilde ik jou deze info ook niet onthouden.

    Groet,

    Marly

    • Auteur
     sharon 5 jaar geleden

     Hai Marly, bedankt 🙂 Dit blog is van ver voor mijn nachtschade experiment, vandaar 😉 Ook ik leer zo af en toe weer wat bij 😛 hihi!

    • Auteur
     sharon 5 jaar geleden

     overigens zie ik nu de link en die hoge resultaten zijn voor de Airfryer, niet de Actifry 🙂 liefs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*