Handig in de gezonde keuken: de Actifry!

Veel keukenapparaten die ik eerst als onnuttig zag, hebben nu nut. Eerst vroeg ik me echt af waarom je een staafmixer, een blender, een keukenmachine én een slow juicer zou moeten hebben. Ik bedoel, dat gebruik je toch niet echt? Inmiddels is dit achterhaalt, ik heb al die apparaten en ik gebruik ze allemaal wekelijks. En ik ben heel blij met ze allemaal, mijn keukenhulpfamilie. Pas is er een nieuw lid bijgekomen: de Actifry.

Patatjes met één lepel olie?

Eerst was ik nogal sceptisch, omdat vooral gepromoot wordt dat je er patatjes in kunt maken met één lepel olie. Jaja! Maar inmiddels weett ik dat je er nog veel meer in kunt maken. Ik was dan ook erg nieuwsgierig geworden naar deze Actifry. Ideaal uitprobeermoment was toen ik geen keuken meer had, wegens verbouwing. Toen heb ik wat mooie gerechtjes mogen proberen en dat was een succes!

Patatjes met de Actifry

Natuurlijk heb ik ook de patat geprobeerd. Inmiddels weten we dat kokosolie een gezond vet is om in te frituren (en bakken), omdat het bij verhitting geen giftige stoffen ontwikkelt. Maar kokosolie is ook duur. En ik ga geen hele frituurpan vol kokosolie gooien, want er groeit geen kokosolie in onze tuin (snap je). Ik vond het dus opeens heel leuk om patatjes te maken van bio aardappels en 1 eetlepel kokosolie.

Het is een klein beetje oefenen met soort aardappel, dikte van de patat, lengte van de Actifry, maar het was echt heerlijk! Klein beetje anders dan je patatje van de snackbar om de hoek, maar in dit geval ook veel gezonder. En wanneer je het vergelijkt met ovenpatat, wat natuurlijk eerder in de buurt komt, is dit echt een veel betere optie. Dat niet alleen: zelfgemaakte frituurpatat moet je altijd moeilijk voorkoken/voorbakken en soms nog weken in zout en water, en in dit geval hoef je ze alleen maar te schillen, snijden en erin te gooien. En je hoeft niet te roeren, want dat doet de Actifry voor je. Awesome!

Overigens: over de patatten van de snackbar om de hoek, jouw zelfgesneden bio aardappeltjes hebben geen hulpstoffen, zoals suiker om de patatjes lekker knapperig te maken. Dat is ook zo wanneer je je eigen patat in de frituur maakt, het is gewoon een beetje anders… Maar wél zonder troep.

Andere soorten patat

Je kunt ook patat maken van andere groenten. Mijn absolute favoriet: zoete aardappel. De eerste keer was het even wennen, maar nu heb ik die nog liever dan de ‘gewone’ aardappel. Maar je kunt ook patat maken met pastinaak, knolselderij, wortel, rode bieten, we hebben het allemaal geprobeerd. Experimenteren is leuk!

Maaltijden met de Actifry

Maar je hoeft je niet te beperken tot alleen verschillende soorten patat. Je kunt er ook echt lekkere maaltijden mee maken! Geen grap! Bij de Actifry zit een receptenboekje met lekkere recepten, waar ik al genoeg inspiratie uit op deed. Maar er bestaat ook nog een heuse website, jaja, waar je nog meer recepten vindt. Ik vind het vooral makkelijk en simpel, alle bereidingstijden staan erbij, dus van tevoren even goed kijken en aanzetten maar.

Ik ben er dus erg blij mee. Ik weet dat Marianne er ook met plezier gebruik van maakt, ze had zelfs al eens recepten online gezet. Dus, de Actifry is er niet eentje die in de kast verdwijnt. We gebruiken ‘m echt!

Ps. Leuke cadeautip voor december!

 

18 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *