Ik voel me zo moe omdat ik niet goed slaap, wat kan ik het beste eten?

Ik krijg deze vragen steeds vaker. Ik ben zo moe want ik slaap slecht, wat kan ik het beste eten? Of ik ben vanwege dit en dit zo ontzettend gestrest en daardoor heb ik hier en hier last van, wat kan ik het beste eten om me beter te voelen? Natuurlijk zijn gezonde voedingskeuzes voor elk lichaam een goed idee, zeker ook wanneer je gestrest bent of niet goed slaapt. 

Gezond eten is voor mij:
– minimaal 250 gram groente per persoon per dag
– minimaal 2 stuks fruit per dag
– 3 maaltijden en 3 tussendoortjes
– echt eten
– geen geraffineerde suikers
– groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten, vis, vlees, eieren, zuivel
– afgewisseld met vegetarische maaltijden + vegetarische tips wanneer er vlees/vis gebruikt wordt
– variatie
– niet teveel
– simpel
– snel
– weinig tijd in de keuken
– en: lekker!

Daarom maak ik mijn gratis challenge ook op basis van deze punten.

Dat ieders lijstje een beetje anders is: natuurlijk. Zo is het anders wanneer je een allergie hebt, en zul je hoeveelheden moeten aanpassen op jouw behoefte.

Kijken naar je voedingspatroon tijdens stressvolle tijden of slapeloze nachten, snap ik ook heel goed! Je wilt doen wat je kunt om jezelf beter te voelen. Goede voeding kan je helpen dat je je niet nog vervelender gaat voelen.

Maar, wat uiteindelijk het beste helpt wanneer je niet goed slaapt, is beter gaan slapen. Wat slaap voor je doet, kan voeding niet opvullen wanneer je een gebrek hebt. Als je een stressvolle periode hebt, kan goede voeding je ondersteunen, maar het lost je probleem niet op.

Ik weet dat het een vervelend vraagstuk is. Tenslotte wil je wel slapen wanneer je een slaapgebrek hebt en wil je ontspannen wanneer je stress hebt, maar feit is dat het op dat moment niet lukt, kan of gaat. En toch, hoe je het ook went of keert, is dat wel echt de oplossing die je zoekt. Zeker als moeder met jonge kinderen weet ik dat slapen niet altijd makkelijk is. Of, wat ik van een aantal oudere dames verneem, dat het tijdens de overgang ook niet vanzelf gaat. Als moeder met jonge kinderen weet ik ook dat er ook dingen zijn die je wél kunt doen om meer slaap te krijgen.

Als je gezondheid lijdt onder je slaapgebrek, ligt daar je sleutel. Meer slapen. Dat is je focus. Niet hoe je gezonder kunt eten, maar hoe je beter kunt slapen. Als je gezondheid lijdt onder je stress, ligt daar je sleutel. Voeding is belangrijk en kan ondersteunen. Maar het gaat geen problemen voor je oplossen, zo geniaal is het niet. Als je er zelf niet uit komt, zoek hulp. Ga naar de huisarts, zoek een specialist, zoek een therapeut, die jou kan helpen met professioneel advies, persoonlijk op jouw probleem gericht. Die kan dan ook met je meekijken of eventueel voeding (of een tekort aan iets) ergens een rol speelt in je probleem.

Maar zoek de echte oplossing, alleen dat gaat je echt helpen 🙂

Join the Conversation

4 Comments

 1. says: Ada

  Goed stuk! Een goede hulp bij slaapproblemen is een slaapoefentherapeut. Zij zijn gespecialiseerd en goed opgeleid. Pakken je slaapgewoonten, overtuigingen en slaaphygiene aan; geven inzicht in hoe slaap werkt en hoe verschillende factoren en gewoonten (waaronder voeding en het tijdstip van eten)je slaap kunnen ondermijnen. En daarnaast krijg je ontspanningsoefeningen. Kijk op slaapoefentherapie.nl

 2. says: Ilse

  Toch zijn er een aantal dingen die je kan doen om met voeding je slaap- of stressprobleem te bestrijden….

  Zowel slaperigheid, doorslapen als stress of gebrek aan ontspanning zijn namelijk zaken die geregeld worden door je neurotransmitters. Neurotransmitters hebben ook hun bouwblokken. Als je die tekort komt, kán je dus niet genoeg ontspannen of doorslapen.
  Alle neurotransmitters worden blij van bouillon. Niet uit een pakje of een blokje, maar échte, vers getrokken bottenbouillon. Eventueel kan je ook gebruik maken van gelatinepoeder (wel puur en bio). Ook kan je de aanmaak van neurotransmitters helpen door te zorgen voor voldoende magnesium. Verder kan een goede kop kamillethee wel eens helpen bij de ontspanning.

  Voor het aanmaken van voldoende melatonine (voor je slaap) heeft je lichaam tryptofaan nodig. Google eens waar dat in zit, maar o.a. in melk en banaan. Super logisch.

  Lees verder: https://groenevrouw.nl/welterusten-deel-3-beetje-hulp/

 3. says: Martine

  Sinds ik magnesium citraat slik (sinds een jaar) slaap ik gelukkig weer een stuk beter door.
  Voorheen werd ik altijd ‘s nachts wakker om naar de toilet te gaan en kon daarna niet meer in slaap komen.
  Met magnesium citraat slaap ik tegenwoordig weer gewoon door 🙂

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *