Ik wil eerlijke etiketten!

Ik wil eerlijke etiketten!
24 juli 2012 Marianne
Categorie: Gezond eten

Het valt me op dat etiketten in de winkel amper leesbaar zijn. Dan bedoel ik ook de lettergrootte maar met name de taal. Nee, het is geen Chinees of Japans, maar ‘gewoon’ Nederlands! Toch kan ik er niet altijd uitkomen. E-nummers worden vaak niet meer opgeschreven als E-nummers, wat oorspronkelijk wel de bedoeling was, zodat we waar ook in Europa konden herkennen wat er in onze producten zit. Helaas, tegenwoordig schrijven fabrikanten graag hele namen uit en vaak zelfs ook andere benamingen van die hele lange ingewikkelde naam. Dit klinkt al erg ingewikkeld hè, moet je nagaan hoe ingewikkeld het is om een product te lezen!

E-nummers op etiketten

Ik bestorm vaak gewapend met mijn boekje de schappen van de supermarkt. Mij kunnen ze niet pakken denk ik dan! Een volledige naam in plaats van een E-nummer? Ik blader door naar bijna de laatste pagina’s van het boekje en vind een keurig overzicht van alle uitgeschreven namen die het voor je vertalen naar E-nummers. Tot mijn verbazing kan een E-nummer wel 3 of zelfs meer verschillende benamingen hebben. Mijn boekje bevat die niet allemaal en dat vind ik bijzonder frustrerend. Eigenlijk weet ik dan al genoeg, als een fabrikant zo zijn best doet om te verbergen wat er in een product zit, dan moet ik het vooral laten staan. Niet kopen dus is mijn advies! Ik wil graag weten wat ik eet, dus wat ik niet weet kan ik voor mijn gevoel ook niet eten.

Misleiding!

Een hele misleiding vind ik het. Jammer. We hebben volgens mij recht om te weten wat fabrikanten in onze producten stoppen. Het is een grote marketingtruc waar we niet in moeten trappen. Helaas doen we dit wel massaal, op enkele uitzonderingen na.

Praktische tips om slechte ingrediënten te vermijden

Mijn advies is om vooral geen producten te kopen waarvan je de ingrediënten niet begrijpt. Wanneer het etiket namen bevat die je niet uit kan spreken, laten staan. Wanneer het etiket bijzonder kleine lettertjes heeft, laten staan. Wanneer het etiket te veel ingrediënten benoemd, laten staan. Er is dan vaak niets meer over van een natuurlijk product! Een goed hulpboekje kan zijn “echt eten”. Hier heb ik eerder al aandacht aan besteed maar ik blijf zeggen dat het een super handig boekje is!

Eerlijke etiketten

Misschien een idee om met z’n allen actie te voeren voor eerlijkheid op een etiket :-). Dat zou ik graag eens doen maar tegenwoordig moet je wel lef hebben merk ik als je gezond bezig wil zijn. Niet veel mensen begrijpen het maar bekritiseren het juist. Jammer, het gaat immers wel om een gezonder lichaam, minder bezoekjes aan de huisarts en een beter welbevinden. Hopelijk gaat iedereen dit inzien!

Gezonde groet,

Marianne

Reacties (3)

  1. sanne 5 jaar geleden

    helemaal mee eens!!!! ik laat ook alles staan wat ik niet begrijp, dat zouden meer mensen moeten doen!

  2. amailtje 5 jaar geleden

    Ja ik doe mee!

  3. Roos Garvelink 5 jaar geleden

    Name the place and the time and ill be there. Als ik iets kan doen om hiermee te helpen, zal ik geen seconde twijfelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

GRATIS VoedZo Zomer Challenge

Zin in een restart met het oppakken van goede eetgewoonten?
Of houd je gewoon van recepten?

Schrijf je in en ontvang GRATIS 21 dagmenu's

START MAANDAG 3 JULI!
MEER INFORMATIE!